×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Утре определят новите концесионери на плажовете "Къмпинг Градина" и "Поморие ЮГ"
  • Министерски съвет ще увеличи капитала на ДКЦ "Свети Георги" в Бургас с непарична вноска на утрешното си заседание
  • Потушени са пожарите в Сакар планина, поразени са десетки хиляди декари
  • Пристигащите от ОАЕ в България вече няма да представят отрицателен PCR тест
  • За половин година големите търговски вериги отчитат 23% спад на клиенти
  • Българово чества Деня на младежта с нощен поход и поглед към звездите
  • Физикът Тео и Папи Ханс идват на Младежкия StartUp Фест в Бургас на 12 август
НА ЖИВО

Жените трябва да се информират за опасността от рак на маточната шийка, нужни са прегледи при онкогинеколог


Жените трябва да се информират за опасността от рак на маточната шийка, нужни са прегледи при онкогинеколог
Доц д-р Надежда Хинкова (вляво) гостува в Комплексния онкологичен център в Бургас по покана на Д-р Добрев (в дясно) за да извършат съвместно успешно тежка операция в отделението по онкогинекология вижте нейните съвети:
25 Юли 2019, Четвъртък, 17:01 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Профилактичната цитонамазка не винаги може бъде достатъчна, за  да постави  диагнозата рак на маточната шийка, защото тя е скринингов метод, казва доц. д-р Надежда Хинкова

Доц д-р Надежда Хинкова е завършила висшето си образование в ВМИ- Плевен през 1995 г. Придобива специалност „Акушерство и гинекология“ през 2000 г., а 4 години по-късно и специалност „Онкология“. Тя е един от водещите специалисти по онкогинекология в страната. От 2012 г. е началник на отделението по оперативна Онкогинекология към Клиника по Онкогинекология при Онкологичен център УМБАЛ „Д-р Г.Странски“ ЕАД в Плевен. В момента е Началник клиника по „Акушерство и гинекология“ към УМБАЛ „Св. Марина“-Плевен, ръководител катедра по „Акушерски грижи“ към МУ-Плевен и е управител на МЦ“ХинКоМед“ ЕООД гр. Плевен.

Срещаме се с нея в Бургас, минути след като е излязла от успешно завършена тежка операция на пациентка от морския град.

-Доц. д-р Хинкова, какво ви води в Бургас?

-Бих казала, че ме водят сантиментални чувства. Определено много харесвам града, а и имам доста дружески отношения с д-р Павел Добрев (началник отделение онкогинекология в Комплексния онкологичен център в Бургас, бел.а.) който бе специализант при нас в онкогинекологията.

-Операцията, която изпълнихте успешно, доколкото разбираме, е била доста сложна. В какво се изразяваше тя?

-За съжаление доста жени в България са диагностицирани с рак на маточната шийка и то в стадий, който налага отстраняване на матката и лимфни възли. За съжаление има и случаи под 25-годишна възраст. В конректния случай се касае за жена от Бургас с тази диагноза, при която беше необходимо да се направи една доста сложна операция.

-Защо се наложи операцията? Заболяването беше в късен стадий или има друга причина?

-При късен стадий, например трети и четвъри, пациентките не подлежат на оперативно лечение. Хората трудно възприемат това… Хистологичната диагноза и стадия на заболяването определят и лечебния план при конкретната пациентка. До микроинвазивен карцином, в някои случай, особено при жените, които не са раждали, се прилагат консервативни интервенции – със запазване на детеродната функция. След определен стадий обаче, за съжаление, трябва да е пристъпи към операцията, която проведохме. Има си правила и индикации, по които се определя за кой пациент каква интервенция е наложителна.

-Казвате, че има доста пациенти, които страдат от рак на маточната шийка в България. Каква е причината за това?

-На  първо място е ниската здравна култура. Последното нещо, за което хората си мислят, е че може да им се случи подобно нещо. В САЩ бе проведено проучване за рисковите фактори, които водят до развиването на това заболяване. Доста интересно е, че един от тези фактори се оказва информираността на пациентите. Тоест голям процент от хората не знаят, че това заболяване е свързано с човешкия папиломен вирус, който се предава основно по полов път. Ранното започване на полов живот – на 13-14 години – както и смяната на много партньори и наличието на възпалителни заболявания на влагалището са едни от най-честите рискови фактори. Всички тези фактори водят до проявата на заболяването и в  млада възраст. Човешкият папиломен вирус има онкогенен потенциал – той може да промени генома на клетките. 

Когато жените започнат да водят на ранна възраст полов живот с човек, който знаейки или незнаейки има тази инфекция, също се заразяват, но не всички развиват заболяване, поради различния в имунната им система. Докато отидат на гинекологичен преглед след 1-2 години, за жалост нещата вече са стигнали до предклиничен стадий на рака и се налага лечение. Ролята ни на онколози е да диагностицираме именно тези предракови стадии за да имаме възможност да прилагаме и консервативни методи на лечение.

-Какви са симптомите, по които една жена може да се ориентира, че нещо подобно се случва с нея?

-При тези предракови стадии жените нямат оплаквания. Те обикнвено посещават лекарските кабинети, когато усещат някакъв вагинален дискомфорт, кървене при полов контакт – доста разпространени оплаквания при жените. В крайна сметка това, което болшинството от колегите правят, е извършване на цитонамазка. Друг неинвазивен метод, който, за жалост, се използва малко в широката практика е колкоскопията – със специален апарат наречен колпоскоп  се наблюдава шийката на матката, влагалището и външните полови органи. По промените които наблюдаваме ние се насочваме от кой променен участък трябва да вземем биопсия т.е. да изпратим тъкан за изследване, а не отделни клетки ,както е при цитонамазките.

За съжаление в практиката ми често срещам случаи на пациентки с нормални цитонамазки, на те имат предракови или ракови изменения по маточната шийка.

 -Защо?

-Цитонамазката е скринингов метод –използва се за  скрининг в цял свят защото е лесен, евтин и може да се прилага масово. Прилагането му в много страни по света води до намаляване на случаите с рак на маточната шийка и откритите заболявания са в ранен стадий. В България обаче е точно обратното – огледален образ на заболеваемостта. Сега системата е, че GP-то трябва да вземе тази цитонамазка. Отделно този метод е ориентировъчен. С него се отсява от болшинството жени  една група жени, при които е наложително да се извърши  по-задълбочен преглед и изследване. Проблем е обработката и разчитането на цитонамазката, което трябва да се извърши от опитен екип от лаборант и лекар- цитолог с най-малко стаж от 10 години.  

-Какво предствлява процедурата, която извършихте?

-Процедурата представлява  отстраняване на женските полови органи – тялото, шийката на матката,яйчниците, горната част на влагалището и тъканите, които обграждат шийката на матката, както и лимфни възли в областта на малкия таз.  Тежка операция, при която се работи в област на човешкото тяло, където се разполагат и много други органи и системи.

В случаи като този е възможно да се прилагат и неинвазивни операции, но трябва да има много сериозна диагностика. Стадият не бива да е повече от Ів1. След операцията следва последващо лечение с лъчетерапия и при нужда химиотерапия. 

-За този специфичен карцином може ли да се употребява брахитерапия?

- Старите онкогинеколози имат един постулат – „Лъчетерапия за рака на шийката на матката, и операция за рака на тялото на матката“. Лъчетерапията в някои от стадиите на заболяването може да замести операцията. Когато пациентът е с много придружаващи заболявания и здравословното му състояние не позволява да се извърши оперативна интервенцията поради висок оперативен риск, е препоръчително да се използва брахитерапия и перкутанна лъчетерапия. Това  лечение се налага обикновено при по-възрастни жени. 

 -Какъв е процентът на успеваемост при ранна диагностика?

-Висок –между 80-90%, е налице пълно излекуване при ранните стадии  на заболяването. Не трябва да забравяме, че тези резултати са в следствие на комбинираното лечение – операция, лъчетерапия и химиотерапия. Основен принцип в онкологията е  комплексното лечение. 

-Какво бихте препоръчали на жените да правят, за да не се стига до това заболяване?

-Колкото и плашещо да звучи, те трябва да ходят на специалисти– онкогинеколози. За съжаление малко са гинеколозите в България и стават все по-малко, които извършват тази дейност. Оставям на съвестта на всички колеги  извършването на квалифицирана дейност в тази област. Изграждането на един онкогинеколог, като диагностик и оператор изисква десетилетия. Необходимо е извършване на просветна дейност по тези здравословни проблеми сред младото поколение. 
 


В категории: Здраве


Галена с футболист на плажа
Галена с футболист на плажа 11/08/2020, Вторник 19:37 0
България Всички новини
Кой лъже? Кралев не бил писал „А педалите са навсякъде” Кой лъже? Кралев не бил писал „А педалите са навсякъде”

В четвъртък щяло да има нов национален протест, ще се блокира парламентът и институциите, закани се Арман Бабикян от Отровното трио

 

Антиправителствените демонстранти избраха радикалния подход, ще блокират всичко! Антиправителствените демонстранти избраха радикалния подход, ще блокират всичко!

В четвъртък щяло да има нов национален протест, ще се блокира парламентът и институциите, закани се Арман Бабикян от Отровното трио

Кой е помориецът, арестуван с метамфетамин и марихуана Кой е помориецът, арестуван с метамфетамин и марихуана

Асан Мехмед е задържан с много дрога

Шведският модел - криптонит* за защитниците на карантината Шведският модел - криптонит* за защитниците на карантината

Никой от хората, прекарали последните месеци под карантина с маска на лицето, няма да погледне обективно на данните, защото това би значиело да признае, че са е поддал на страха

Напред към футболния отбор! Бареков чака петото си дете Напред към футболния отбор! Бареков чака петото си дете

Преди години политикът обяви, че по този начин ще бори демографската криза

5 интересни бургаски идеи какво да подарите на имениците за 15 август 5 интересни бургаски идеи какво да подарите на имениците за 15 август

Ако искате на изненадате своя любима Мария или близка приятелка за празника, ето няколко нестандартни, но впечатляващи подаръка, които можете да изберете в Бургас

 

Пореден епизод от сапунката: Софи Маринова пак нарита Гринго Пореден епизод от сапунката: Софи Маринова пак нарита Гринго

Допреди четири седмици Гринго бе неизменна част от антуража на Софка

Криско се изгаври със Златка и Мис Плеймейт Криско се изгаври със Златка и Мис Плеймейт

В нея актуалната миска е представена като „млада дама, която показва живота си онлайн“

Разцепление сред протестърите: Да сменят ли тактиката, да се блокират институции, а не кръстовища? Разцепление сред протестърите: Да сменят ли тактиката, да се блокират институции, а не кръстовища?

Отровното трио иска и дарения, твърдят, че до този момент не били получили и лев от някой олигарх

 

 

Министърът на туризма: Необходимо е да убедим Германия, че спазваме противоепидемичните мерки, иначе има опасност за анулация на полетите Министърът на туризма: Необходимо е да убедим Германия, че спазваме противоепидемичните мерки, иначе има опасност за анулация на полетите

Ако това се случи, сезонът по морските курорти реално ще приключи, предупреждава Николова

 

Откриха коронавирус по опаковки на замразени храни в Китай Откриха коронавирус по опаковки на замразени храни в Китай

Властите са запечатали стоките, а всеки, който е боравил с тях, е под карантина

Хавана пак под карантина Хавана пак под карантина Връщането на карантинните мерки в кубинската столица, смекчени в началото на юли, е необходимо след рязкото увеличаване на заразените, посочи губернаторът на Хавана Рейналдо Гарсия Сапата Кървави протести в Беларус, взрив разкъса протестиращ Кървави протести в Беларус, взрив разкъса протестиращ

Мъжът се опитал да хвърли взривно устройство по полицията, но то избухнало в ръцете му

Моника Белучи: В хладилника ми винаги има шоколад и сирене Моника Белучи: В хладилника ми винаги има шоколад и сирене

Звездната италианка обожава Шаде, доброто хапване, обувките и дъщерите си, признава тя в интервю за руския Elle

Навръх юбилея си: Антонио Бандерас е с коронавирус Навръх юбилея си: Антонио Бандерас е с коронавирус

Днес той навършва 60 години

Джейсън Деруло счупи зъбите на Уил Смит при игра на голф Джейсън Деруло счупи зъбите на Уил Смит при игра на голф

Инцидентът е заснет от звездите, които имали план да запишат видео за TikTok

Нова бежанска вълна заля Великобритания Нова бежанска вълна заля Великобритания

Oбщият брой на пристигащите в страната от четвъртък насам е 532

Бурята в Евбея взе 7 жертви Бурята в Евбея взе 7 жертви

Проливни дъждове с гръмотевични бури предизвикаха наводнения през уикенда

Тръмп иска лицето си до барелефите на четиримата президенти в Ръшмор Тръмп иска лицето си до барелефите на четиримата президенти в Ръшмор

Губернаторът на Южна Дакота Кристи Ноъм полага активни усилия, за да осигури съгласието на Тръмп лично да дойде на тържествата по случай Деня на независимостта в планината Ръшмор

 

Откриха нов начин за лечение на коронавируса Откриха нов начин за лечение на коронавируса

Това е една от най-новите терапии, използващи фотосенсибилизатори

Венелин ТОДОРОВ, общественик, бивш зам.-кмет на Бургас Венелин ТОДОРОВ, общественик, бивш зам.-кмет на Бургас Сезонът по морето бил закъсал?! Съдейки по реколтата от фасове на плажа, годината е успешна! Виц на деня Виц на деня Две баби коментират на глас плакат, залепен на стена:
- Какво ще рече това "Демафиотизация?"
- А, сигурно ще пръскат за нещо...
Виц на деня Виц на деня - Сега разбрах защо ти викат "коте."
- Защо?
- Защото имаш мустачки...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Скъпи клиенти, моля ви, уважавайте ме като лице, което ви обслужва! Вие виждате един идиот, а аз - цяла група...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори