×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Задържаха 90 души по време на протести в Париж
  • Повреда в локомотива наложи престой на бързия влак от София за Свиленград
  • От 10 000 до 100 000 лева глоба за БНР заради „замлъкването“
  • Изработват стратегия за безопасност на движение по пътищата
  • Катастрофа на 139 километър на магистрала "Тракия" в посока Бургас затруднява движението
  • Тайфунът „Тапа“ рани 4 души в Япония, стотици полети са отменени
  • 4 души загинаха в Тексас при наводнения заради тропическата буря Имелда
  • Да се забрани отглеждането и умъртвяването на животни с цел добив на ценни кожи от 2021 г. - предлага депутатът от БСП Михаил Христов
НА ЖИВО

Жените трябва да се информират за опасността от рак на маточната шийка, нужни са прегледи при онкогинеколог


Жените трябва да се информират за опасността от рак на маточната шийка, нужни са прегледи при онкогинеколог
Доц д-р Надежда Хинкова (вляво) гостува в Комплексния онкологичен център в Бургас по покана на Д-р Добрев (в дясно) за да извършат съвместно успешно тежка операция в отделението по онкогинекология вижте нейните съвети:
25 Юли 2019, Четвъртък, 17:01 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Профилактичната цитонамазка не винаги може бъде достатъчна, за  да постави  диагнозата рак на маточната шийка, защото тя е скринингов метод, казва доц. д-р Надежда Хинкова

Доц д-р Надежда Хинкова е завършила висшето си образование в ВМИ- Плевен през 1995 г. Придобива специалност „Акушерство и гинекология“ през 2000 г., а 4 години по-късно и специалност „Онкология“. Тя е един от водещите специалисти по онкогинекология в страната. От 2012 г. е началник на отделението по оперативна Онкогинекология към Клиника по Онкогинекология при Онкологичен център УМБАЛ „Д-р Г.Странски“ ЕАД в Плевен. В момента е Началник клиника по „Акушерство и гинекология“ към УМБАЛ „Св. Марина“-Плевен, ръководител катедра по „Акушерски грижи“ към МУ-Плевен и е управител на МЦ“ХинКоМед“ ЕООД гр. Плевен.

Срещаме се с нея в Бургас, минути след като е излязла от успешно завършена тежка операция на пациентка от морския град.

-Доц. д-р Хинкова, какво ви води в Бургас?

-Бих казала, че ме водят сантиментални чувства. Определено много харесвам града, а и имам доста дружески отношения с д-р Павел Добрев (началник отделение онкогинекология в Комплексния онкологичен център в Бургас, бел.а.) който бе специализант при нас в онкогинекологията.

-Операцията, която изпълнихте успешно, доколкото разбираме, е била доста сложна. В какво се изразяваше тя?

-За съжаление доста жени в България са диагностицирани с рак на маточната шийка и то в стадий, който налага отстраняване на матката и лимфни възли. За съжаление има и случаи под 25-годишна възраст. В конректния случай се касае за жена от Бургас с тази диагноза, при която беше необходимо да се направи една доста сложна операция.

-Защо се наложи операцията? Заболяването беше в късен стадий или има друга причина?

-При късен стадий, например трети и четвъри, пациентките не подлежат на оперативно лечение. Хората трудно възприемат това… Хистологичната диагноза и стадия на заболяването определят и лечебния план при конкретната пациентка. До микроинвазивен карцином, в някои случай, особено при жените, които не са раждали, се прилагат консервативни интервенции – със запазване на детеродната функция. След определен стадий обаче, за съжаление, трябва да е пристъпи към операцията, която проведохме. Има си правила и индикации, по които се определя за кой пациент каква интервенция е наложителна.

-Казвате, че има доста пациенти, които страдат от рак на маточната шийка в България. Каква е причината за това?

-На  първо място е ниската здравна култура. Последното нещо, за което хората си мислят, е че може да им се случи подобно нещо. В САЩ бе проведено проучване за рисковите фактори, които водят до развиването на това заболяване. Доста интересно е, че един от тези фактори се оказва информираността на пациентите. Тоест голям процент от хората не знаят, че това заболяване е свързано с човешкия папиломен вирус, който се предава основно по полов път. Ранното започване на полов живот – на 13-14 години – както и смяната на много партньори и наличието на възпалителни заболявания на влагалището са едни от най-честите рискови фактори. Всички тези фактори водят до проявата на заболяването и в  млада възраст. Човешкият папиломен вирус има онкогенен потенциал – той може да промени генома на клетките. 

Когато жените започнат да водят на ранна възраст полов живот с човек, който знаейки или незнаейки има тази инфекция, също се заразяват, но не всички развиват заболяване, поради различния в имунната им система. Докато отидат на гинекологичен преглед след 1-2 години, за жалост нещата вече са стигнали до предклиничен стадий на рака и се налага лечение. Ролята ни на онколози е да диагностицираме именно тези предракови стадии за да имаме възможност да прилагаме и консервативни методи на лечение.

-Какви са симптомите, по които една жена може да се ориентира, че нещо подобно се случва с нея?

-При тези предракови стадии жените нямат оплаквания. Те обикнвено посещават лекарските кабинети, когато усещат някакъв вагинален дискомфорт, кървене при полов контакт – доста разпространени оплаквания при жените. В крайна сметка това, което болшинството от колегите правят, е извършване на цитонамазка. Друг неинвазивен метод, който, за жалост, се използва малко в широката практика е колкоскопията – със специален апарат наречен колпоскоп  се наблюдава шийката на матката, влагалището и външните полови органи. По промените които наблюдаваме ние се насочваме от кой променен участък трябва да вземем биопсия т.е. да изпратим тъкан за изследване, а не отделни клетки ,както е при цитонамазките.

За съжаление в практиката ми често срещам случаи на пациентки с нормални цитонамазки, на те имат предракови или ракови изменения по маточната шийка.

 -Защо?

-Цитонамазката е скринингов метод –използва се за  скрининг в цял свят защото е лесен, евтин и може да се прилага масово. Прилагането му в много страни по света води до намаляване на случаите с рак на маточната шийка и откритите заболявания са в ранен стадий. В България обаче е точно обратното – огледален образ на заболеваемостта. Сега системата е, че GP-то трябва да вземе тази цитонамазка. Отделно този метод е ориентировъчен. С него се отсява от болшинството жени  една група жени, при които е наложително да се извърши  по-задълбочен преглед и изследване. Проблем е обработката и разчитането на цитонамазката, което трябва да се извърши от опитен екип от лаборант и лекар- цитолог с най-малко стаж от 10 години.  

-Какво предствлява процедурата, която извършихте?

-Процедурата представлява  отстраняване на женските полови органи – тялото, шийката на матката,яйчниците, горната част на влагалището и тъканите, които обграждат шийката на матката, както и лимфни възли в областта на малкия таз.  Тежка операция, при която се работи в област на човешкото тяло, където се разполагат и много други органи и системи.

В случаи като този е възможно да се прилагат и неинвазивни операции, но трябва да има много сериозна диагностика. Стадият не бива да е повече от Ів1. След операцията следва последващо лечение с лъчетерапия и при нужда химиотерапия. 

-За този специфичен карцином може ли да се употребява брахитерапия?

- Старите онкогинеколози имат един постулат – „Лъчетерапия за рака на шийката на матката, и операция за рака на тялото на матката“. Лъчетерапията в някои от стадиите на заболяването може да замести операцията. Когато пациентът е с много придружаващи заболявания и здравословното му състояние не позволява да се извърши оперативна интервенцията поради висок оперативен риск, е препоръчително да се използва брахитерапия и перкутанна лъчетерапия. Това  лечение се налага обикновено при по-възрастни жени. 

 -Какъв е процентът на успеваемост при ранна диагностика?

-Висок –между 80-90%, е налице пълно излекуване при ранните стадии  на заболяването. Не трябва да забравяме, че тези резултати са в следствие на комбинираното лечение – операция, лъчетерапия и химиотерапия. Основен принцип в онкологията е  комплексното лечение. 

-Какво бихте препоръчали на жените да правят, за да не се стига до това заболяване?

-Колкото и плашещо да звучи, те трябва да ходят на специалисти– онкогинеколози. За съжаление малко са гинеколозите в България и стават все по-малко, които извършват тази дейност. Оставям на съвестта на всички колеги  извършването на квалифицирана дейност в тази област. Изграждането на един онкогинеколог, като диагностик и оператор изисква десетилетия. Необходимо е извършване на просветна дейност по тези здравословни проблеми сред младото поколение. 
 


В категории: Здраве


Флагман.БГ Криско стана баща Криско стана баща 21/09/2019, Събота 16:00 1
България Всички новини
Италианска компания насърчаква бургаските си служители да ходят на работа с колело Италианска компания насърчаква бургаските си служители да ходят на работа с колело Турнирът по културизъм "Мечката" събра сила и красота в Бургас, вижте призьорите Турнирът по културизъм "Мечката" събра сила и красота в Бургас, вижте призьорите

Приза в категория „класически бодибилдинг“ бе заслужено спечелен от Галин Марчев

Неизлечимо болният българин Николай разплака цяла Италия с решението си да... Неизлечимо болният българин Николай разплака цяла Италия с решението си да...

На 9 септември сутринта линейка с италиански санитари взела младия мъж и семейството му и през нощта пристигнала до дома на майката в околностите на София

Ще бъде ли сменен апелативният прокурор на Бургас? Ще бъде ли сменен апелативният прокурор на Бургас?

Мандатът на Любомир Петров изтича на 10 декември, ВСС стартира конкурсна процедура

Джамбазки е кандидат-кметът на ВМРО в София Джамбазки е кандидат-кметът на ВМРО в София

Новината бе съобщена преди минути на пресконференция

Скорпионът да си пази здравето, Стрелецът да не разчита на късмета! Скорпионът да си пази здравето, Стрелецът да не разчита на късмета!

 Хороскоп за деня – 21 септември 2019, събота

10 причини да сте изгубили оргазма си 10 причини да сте изгубили оргазма си

Защо не можете да го достигнете? 

Тъкан от дървесни влакна и паяжина може да замести пластмасата Тъкан от дървесни влакна и паяжина може да замести пластмасата

В момента те работят върху създаването на нови импланти, обекти, устойчиви на удар и други продукти

Eксперти: Кавгите са ключът към успешен брак Eксперти: Кавгите са ключът към успешен брак

Конструктивен спор веднъж седмично помага на връзката

Съдът пусна Анка от Ямбол, обвинена за трафик на жени, но трима от Бургас и Сунгурларе ще лежат Съдът пусна Анка от Ямбол, обвинена за трафик на жени, но трима от Бургас и Сунгурларе ще лежат

Арестуваните в понеделник Васви Тефик, Юсеин Ибрям и Стефан Яшков остават под стража

Чудовищно: Майка надруса бебето си до смърт Чудовищно: Майка надруса бебето си до смърт

33-годишната Кимбърли Нелиган убила едногодишната си дъщеря, давала й фентанил 

Паника в германско градче след убийството на 18-годишния български студент Паника в германско градче след убийството на 18-годишния български студент

Младежът беше открит тежко ранен с нож, а по-късно почина в болница

Австрийско селце с най-неприличното име с призив към света Австрийско селце с най-неприличното име с призив към света Facebook е спрял десетки хиляди приложения заради риск за личните данни Facebook е спрял десетки хиляди приложения заради риск за личните данни

Социалната мрежа е извършила тази проверка след скандала с Кембридж Аналитика (Cambridge Analytica)

Германия обмисля как да вдигне цените на горивата и въглеродните емисии Германия обмисля как да вдигне цените на горивата и въглеродните емисии

Управленската коалиция на Ангела Меркел работи по нова система, която да „коригира“ отоплителния и транспортния сектор
 

Военноморските сили на САЩ потвърдиха: Тези три видеа с НЛО са напълно автентични Военноморските сили на САЩ потвърдиха: Тези три видеа с НЛО са напълно автентични

На кадрите се виждат странни обекти, които не се държат като нищо, обяснено от модерната авиация

Бриджит Макрон се завръща в класната стая Бриджит Макрон се завръща в класната стая Лондон призна, че няма да представи навреме план за Brexit Лондон призна, че няма да представи навреме план за Brexit

Кралството мисли, че ЕС може да му даде още една година време да помисли за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия

Колко струват всички природни ресурси на Русия? Колко струват всички природни ресурси на Русия?

Πo-гoлямaтa чacт oт pecypcнoтo бoгaтcтвo нa cтpaнaтa ce пaдa нa пeтpoлнитe зaпacи - 74,5 тpилиoнa pyбли

Средният подкуп в Сърбия е 74 евро, сочи проучване Средният подкуп в Сърбия е 74 евро, сочи проучване

Данните показват, че според 71 процента от сърбите политическите партии са корумпирани

Иван Костов, бивш премиер Иван Костов, бивш премиер Уязвими сме от Русия! БСП, Сидеров, Марешки и Доган са по-опасни от русофилите Виц на деня Виц на деня - Мамо, познай къде съм!?
- Сега не мога. Обади се по-късно!
- Не може, имам право само на едно обаждане...
Виц на деня Виц на деня На брега на остров с канибали океанът изхвърля списание "Плейбой". Двама го разглеждат внимателно и единият казва възхитено:
- Ей, много са напред с менюто тия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Автомобилите учат мъжете, че жените въобще не са най-капризните същества на света
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори