×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Съдбата поставя Телеца на изпитание, а Скорпионът кипи от енергия и лесно може да реализира целите си
  • Температурите днес ще са между 27 и 29 градуса, без облаци, идеално време за плаж
  • Какво е нивото на безработица в Бургас и в кои сектори са нужни кадри, ще съобщи Дирекция Бюро по труда в 11 часа днес
НА ЖИВО

Мъртвото петролно море на България


Мъртвото петролно море на България
Ако Живков е завиждал на Чаушеску, то е било за едно – северните ни съседи имат нефт
13 Юли 2019, Събота, 08:02 ч.
Автор: Флагман.бг

На пленум на ЦК на БКП за развитие на енергетиката на 26 ноември 1969 г. е взето решение „да продължат с ускорени темпове проучвателните работи за разкриване на нови находища от нефт и природен газ“

Завиждал ли е Тодор Живков на румънския диктатор Николае Чаушеску? Двамата се срещаха често уж в „другарска атмосфера“, както я описваха в партийната преса. Всъщност обаче бяха в тайно съревнование за ловни успехи, пише Socbg.com.

Е, и за петрол. Ако Живков е завиждал на Чаушеску, то е било за едно – северните ни съседи имат нефт. България трябваше да го внася. За 50 г. (от 1960 до 2010 г.) у нас са изпомпани само 8,5 млн. тона нефт, т.е. горе-долу колкото е годишното потребление сега. За сравнение в Румъния са получили толкова собствен петрол само през 1976 г.

По тази причина на геолозите ни е поръчано да правят, да струват, но да издирят нефт и в България. През 1960 г. даже се поставя задачата Комитетът по геология да планира колко залежи ще открие. „Политиците си представяха, че като търсиш, ще намериш“ – спомня си ст.н.с. Венелин Велев.

Първото нефтено находище у нас е открито край Тюленово през 1951 г. от българо-съветска експедиция, а добивът на петрол започва три години по-късно. От 1958 г. търсенето се разширява и във вътрешността на страната. В началото на 60-те години мечтите като че се сбъдват – на 8 ноември 1961 г. е открито находището в Гиген, на 28 март 1962 г. избликва нефт край Долни Дъбник, на 15 август 1962 г. – газ край Чирен.

Създадена е комисия по запасите – специален държавен орган, който утвърждава предположенията. Тя има последната дума по въпроса с какви ресурси разполагат находищата и как да се разработват по-нататък. Бившият заместник-председател на Комитета по геология Георги Димов е изчислявал колко газ има в Чирен, но не е допуснат да участва в работата на комисията, защото не слага розовите очила.

„По моите изчисления там имаше максимум 5 млрд. куб. метра, а министърът искаше да са 12 милиарда – спомня си той. – Накрая комисията ги утвърди на 8. Попитах: „Защо?“ Отвърнаха ми: „Трябва да построим химкомбинат във Враца. Ако не ги обявим за 8 милиарда, няма да е икономически оправдано.“ Казах: „Добре, а когато газът свърши?“ Министърът ми отвърна: „Дотогава ще дойде тръбата от Съветския съюз.“

Добивът на газ от Чирен започва на 5 февруари 1965 г. През 1967 г. се взема решение да се строи „Химко“ – Враца. Още през 1977 г. Чиренското находище е затворено и се превръща в хранилище. За тези 12 г. експлоатация оттам са получени общо само около 3,9 млрд. куб. м газ и се предполага, че са останали около 2,5 млрд.

Подобно е положението с нефта край село Долни Дъбник. Там е открит висококачествен петрол, подобен на сорта брент и на либийския. През следващите десетина години намират находища на още две места в Плевенско – край Горни Дъбник и Долни Луковит. Някои изказват предположение, че под Дунавската равнина има цяло петролно море, общо за България и Румъния. Вече изглежда съвсем възможно Живков да дръпне килимчето на Чаушеску, като изсмучем нефта му изпод Дунава…

Запасите на дъбнишкото находище са оценени на 18 млн. тона, което се оказва три пъти повече от действителното. На основата на тези предположения през 1967 г. в Плевен започва да се строи нефтохимически комбинат, известен днес с името „Плама“. Неговият капацитет е 1 млн. тона годишно, десет пъти по-малко от бургаския „Нефтохим“, което още тогава прави плевенската рафинерия нерентабилна. Георги Димов обяснява: „Разсъждаваше се така – ще построим „Плама“, а когато находището се изчерпи, руснаците ще ни дадат нефт, след като имаме мощности.“

На пленум на ЦК на БКП за развитие на енергетиката на 26 ноември 1969 г. е взето решение „да продължат с ускорени темпове проучвателните работи за разкриване на нови находища от нефт и природен газ“. Планира се разширяване на двата нефтохима – край Плевен и Бургас, така че през 1975 г. да могат да преработват 12-13, а през 1980 г. – 18-20 млн. тона суров петрол. Долни Дъбник става град. Бургаската рафинерия е разширена до 15 млн. т, колкото никога не е получавала. Това е два пъти повече от сегашния внос. По данни на Министерския съвет „Лукойл“ е преработил в Бургас през 2007 г. 7,1 млн. тона нефт. Тъй като плановете трябва да се изпълняват, се правят бомбастични прогнози за запасите в находищата.

През 1973 г. залежите в Северна България се изчисляват на 227 млн. тона условно гориво, в черноморския шелф – на още 150 млн. т. Ако това беше вярно, щяхме да сме осигурени със собствен петрол поне за 50 години.

В края на 70-те години на миналия век надеждите почват да гаснат. Ресурсите се оказват много пъти по-малки. Предположенията за залежите в Северна България са коригирани и стават далече по-скромни – 150 млн. т. Днес са паднали много – говори се за 59 млн. т в Дунавската равнина и 14 млн. т в шелфа. Но според някои геолози и тези числа са прекалено оптимистични… Находищата ни са 98% изчерпани. В момента у нас се добиват символични количества, от порядъка на трийсетина хиляди тона годишно, което е под 1% от нуждите на страната. Цялата стойност наполучения в България нефт за половин век е едва един милиард долара. Интересно дали не са дадени повече за геоложки проучвания.

Освен геолози държавата финансира и сондьори самодейци, които успяват по някакъв начин да спечелят доверието на партийните вождове. Една такава бригада, която търси нефт с багети, е пратена от министър-председателя Гриша Филипов. Тя дълго обикаля и дупчи със сонди из Северна България без никакъв резултат.

Въпреки това министърътна минералните ресурси Стамен Стаменов, човек с особено влияние върху Тодор Живков, продължава да е оптимист. Георги Димов е присъствал на негова среща с Кирил Зарев, началник на плановия комитет. Зарев се оплакал: „Не ми стигат 3 млн. тона нефт, Стаменов!“ А министърът му отвърнал: „Не три, шест милиона ще ти осигуря: два от шелфа, два от битуминозните шисти и два от Либия.“

Стаменов започва либийската петролна авантюра.

След като нефтеното море под Северна България се оказва мираж, Живков възлага петролните си надежди на черноморския ни шелф. Тези мечти вдъхновява един американец – Арманд Хамър, собственик на компанията „Оксидентъл петролиум“.

През 80-те години България се нуждае от 14 млн. тона нефт годишно. 11 от тях идват от СССР, обаче съветският премиер Алексей Косигин предупреждава: „Повече не можем да ви даваме.“ Останалите три милиона трябва да осигурим от собствени източници.

През 1982 г. вицепремиерът Георги Йорданов отива в САЩ и в Лос Анджелис се среща с петролния магнат. Хамър твърди, че по снимки от Космоса американците са открили много петрол и газ в нашия шелф. Той предлага неговата компания да създаде смесена фирма с България за експлоатацията на тези залежи, като обещава да поеме всички инвестиции, а нашата страна да изплати своя дял от продажбата на добития нефт. Срокът на договора, който Хамър иска, е 20 г. След изтичането им България остава единствен собственик на находището.

На следващата година американецът е поканен от Живков в България. Хамър става един от големите дарители на фондация „Людмила Живкова“. Партийното издателство „Партиздат“ пуска на български автобиографията му (преведена от Петко Бочаров). Освен в шелфа Хамър иска да прави сондажи и край Провадия. Георги Димов си спомня: „Беше уговорено „Оксидентъл петролиум“ да получи 42 на сто от евентуалното находище.“ Договор обаче не е подписан – Съветският съюз се противопоставя на влизането на американски кораби в Черно море. Американецът не се съгласява да работи само в Провадия и се отказва.


В категории: Ретро Флагман


Идва адска жега
Идва адска жега 21/08/2019, Сряда 07:32 0
Секс без правила, но с умение
Секс без правила, но с умение 20/08/2019, Вторник 21:40 0
11
Коментара по темата
11.
XX
13.07.2019 16:32:15
5
6
@иван иванов
Имам няколко въпросчета по повод видеото от линка (приемам, че разбираш какво се казва в него):
1. Какви конкретно са курсовите разлики, та да отчитаме 200 милиона загуба годишно (рубли/валутни левове спрямо долар или договори за фиксирсни цени и при фиксирсн курс спрямо някаква валута, който много се е променил)? Другата опция е потвърждение на моето твърдение, че икономисти ставаха най голямата плява, която другаде не искаха са приемат;
2. Защо никой не откри при толкоз години проучвания огромните нефтени залежи?
3. Колко арабски петрол сме купили до 89та?
Спрях да гледам нататък, защото отговорите на тези 3 въпроса ще да покажат има ли смисъл или не...
10.
ХХ
13.07.2019 15:58:14
12
15
@9
Прочети изказването на крал карол след берлинския конгрес ... инак си прав за руснаците, че са направили както те искат... но нали са победители - вземат си каквото могат. Само евроатлантическите безродни идиоти като бойко борисов дават интересите на България в името на ценностите и се хвалят с това.
Факти.
9.
@7
13.07.2019 14:51:57
40
39
Другарю комунистически престъпник, също така и неграмотник, Северна Добруджа, както и Ниш и Пирот (заедно с околностите) са харизани на Румъния и на Сърбия от "освободителската" кочина на белите цигани след поредната 12-та руско-турска война през 1877-8 година. Така Русия се разплаща (с български земи) с помагачите си във войната, чиято цел е било завладяване на Босфора и Дарданелите и основаване на Задунайская губерния.
Вие комунистите сте известни още и като крадци, лъжци, убийци и манипулатори, и за последното го доказваш с лъжите, които си написал. Такива като теб са учебникарски пример за твърдението, че "Комунизмът превръща човека в шибан идиот".
8.
Me
13.07.2019 14:48:54
6
19
Шистов газ не ни трябва! Златна Добруджа е много по-ценна като житница, та да я съсипем с шистови лайна. Всички любители на шистите - бегом към Америка. Ония кукундели в името на парите си съсипват територията.
7.
ХХ
13.07.2019 14:28:54
5
18
@6
Не цяла, а северна... инак сме си ги загубили при междусъюзническите войни на кобургготските изроди.
6.
мдааа
13.07.2019 11:03:42
15
28
ами като си дадохме цяла Добруджа на власите, нормално е да имат повече газ и петрол. Бай Тошо да беше си издействал от руснаците да ни върнат Добруджа. Тъй тъй им лижеше задника, поне да имаше за какво.
5.
XX
13.07.2019 10:28:42
6
22
@4
Демек статията лъже и политбюро са били прави за залежите ни, а геолозите ни - некадърни...
Пп. Факт е, че плановете на политбюро са били по изпълними (не говоря за рентабилност) от тези на бандата демократи от последните 20 години... Що катар беше, що азърбейджан, па пак сме си с лигнитните и лукойл...
4.
баба Мара от пазара
13.07.2019 09:51:55
31
30
Иван Иванов
Руснаците (СССР) по време на скапания СОЦ не разрешават да разработваме собствени нефтени находища за да купуваме нефт и газ на завишени цени от тях. Сега тактиката им е променена - през 2013-14 г. фирма на Газпром (т.е. на руснаците) купува едно от газовите находища в България и го затапва. (виж тук : https://www.youtube.com/watch?v=AxLFIPbHGtk&t=5s). Друга част от тактиката на белите цигани за саботиране на българския добив на петрол и газ (за да ни продават скъпо и прескъпо своя) е чрез свои агенти, които провокират "протести" срещу добива на шистов газ (предимно от червени бабички) и чрез купени журналисти и цели медии, които преди "протестите" обработват общественото мнение, че шистовият газ е много лошо и отровно нещо, подобно на бойно отровно вещество. А банкялийският Андрешко само това и чакаше, и навремето чрез Парламента наложи безсрочен мораториум върху добива на шистов газ, а руснаците ръкопляскаха и скачаха от радост. В същото време в Румъния (само на 100-200 км. от нас) се добива шистов газ и не само, че задоволяват собствените си нужди, но и продават на (пълната с руски агенти) България.
УМ ЦАРУВА, УМ РОБУВА, УМ ПАТКИ ПАСЕ!
3.
До Smith
13.07.2019 09:38:16
23
6
Мр Smith - научете се да пишете правилно на български език, сър. Не разбираме маймунския Ви американо-български
2.
Smith
13.07.2019 09:19:55
29
28
Румънците и в момента добиват газ, обаче там нямат продажните копелета, дето Русия им плати тук да протестират не само крещу добива, ами дори срещу проучванията за шистов газ. Защото роснака има полза да подкупва продажни политици и да дере българите с най-високите цени за газ в Европа. По братски.
1.
Едно време
13.07.2019 08:36:43
11
24
А икономически оправдано ли беше размяна петрол за чушки и домати? Нямахме петрол и бензина беше 18 Ст, а сега икономически оправданите преработки ни струват 2.20 лв за литър
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ще спрат ли полицаите от Пловдив опасните гонки? Ще спрат ли полицаите от Пловдив опасните гонки?

Лишаване от право на управление за 1 година и глоба от 3000 лева е санкцията за шофьорите, предупреди инспектор Ботьо Гиргинов

Кичка Бодурова осинови дете Кичка Бодурова осинови дете

Певицата, която от дълги години живее в САЩ, отдавна мечтае за още едно момиченц

Нагъл крадец остави бебе от Варна без детска количка Нагъл крадец остави бебе от Варна без детска количка

Родителите обвиниха полицаите от морската столица, че не си вършат работата

Любо Чука пусна дрон над гроба на брат си Любо Чука пусна дрон над гроба на брат си

Славчо бе застрелян с два куршума в главата и откаран в болницата именно от Любо

Племенницата на Ламбо: Стефан Данаилов каза, че е ранен партизанин, но е добре Племенницата на Ламбо: Стефан Данаилов каза, че е ранен партизанин, но е добре

Поръча ми да кажа на хората, че е добре, заяви Росица Обрешкова

Любими имена черпят днес, почитаме смела християнка Любими имена черпят днес, почитаме смела християнка

Света Васа била съпруга на идолски жрец

Простотия! Нудист се съблече пред блок Простотия! Нудист се съблече пред блок

На място веднага е изпратен екип на 3 Районно управление на полицията, който прибрал голия мъж за разпит

Идва адска жега Идва адска жега

Максималните температури ще са между 32° и 37°, малко по-ниски по морския бряг

 

Действал ли е адекватно екипът на спешния център в Сливен и можеше ли Кристин да бъде спасена? Действал ли е адекватно екипът на спешния център в Сливен и можеше ли Кристин да бъде спасена?

Излизат резултатите от проверката на спешния център 

Тръба на басейн засмука 12-годишно русначе в Бодрум пред очите на татко му Тръба на басейн засмука 12-годишно русначе в Бодрум пред очите на татко му

Детето е настанено в болница в Денизли.  Състоянието му е критично и се намира под непрекъснато лекарско наблюдение 

 

Тийнейджър сложи край на живота си след разкритие в социална мрежа Тийнейджър сложи край на живота си след разкритие в социална мрежа

Според разследването на полицията, трагично починалият Хари не е възнамерявал да умре, но вероятно не е осъзнавал колко бързо ще загуби съзнание

По-щастливи в брака – жените с по-малко опит в секса По-щастливи в брака – жените с по-малко опит в секса

Това показва проучване в САЩ

Джонсън поиска от ЕС затваряне на ирландската граница след Brexit Джонсън поиска от ЕС затваряне на ирландската граница след Brexit

Писмото му до Доналд Туск предизвика негативна реакция както в Брюксел, така и в Лондон

Уфолог: Извънземни са ни оставили оръжия на Луната Уфолог: Извънземни са ни оставили оръжия на Луната

 Имало е градове там, но заради война са разрушени, твърди Скот Уоринг

Скандал: Посрещнаха жената на Нетаняху с хляб, тя го хвърли на земята Скандал: Посрещнаха жената на Нетаняху с хляб, тя го хвърли на земята

Сара Нетаняху била в лошо настроение още при излизането

Експерти: Внимавайте с порното в интернет, дебне ви.. Експерти: Внимавайте с порното в интернет, дебне ви..

На този етап ''Варенски'' атакува предимно френски потребители

Над 20% от работната ръка на Румъния е извън страната Над 20% от работната ръка на Румъния е извън страната

 Според експерти загубата на човешки капитал вече е национален проблем

Typcĸa, a нe гpъцĸa e любимaтa дecтинaция зa гepмaнcĸитe тypиcти тoвa лятo Typcĸa, a нe гpъцĸa e любимaтa дecтинaция зa гepмaнcĸитe тypиcти тoвa лятo

Гepмaнcĸитe тypиcти, зa ĸoитo Гъpция e любимa дecтинaция, изглeждa тъpcят paзнooбpaзиe нa фoнa нa възcтaнoвeния интepec ĸъм Eгипeт и Typция

Уязвимост в Bluetooth засяга всички устройства Уязвимост в Bluetooth засяга всички устройства

"Дупката" позволява на хакерите да прихващат информацията, която се изпраща чрез безжичната технология

Паника в Южна Корея заради извънземни Паника в Южна Корея заради извънземни

Огромен НЛО надвисна над град Теагу, а корейците вярват, че целта на пришълците била да изпият енергията им

Кевин БУТ, режисьор Кевин БУТ, режисьор Добрите граждани на България имат много повече власт, отколкото техните потисници Виц на деня Виц на деня Събудих се сутринта, гледам в в джоба ми 100 лева. Радвах се на находката, докато не намерих в другия джоб разписка от банкомат за изтеглени 400 лева.

Виц на деня Виц на деня Бай Гроздан с разочарование научи, че Ариана Гранде не е бира от 3 литра. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Първи дни от отпуската - това е времето, когато си изключил всички будилници и спокойно ставаш и без тях в 6 сутринта.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори