×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Рекордно ниска безработица през май! В ЕС - 6,3%, в България - 4,5%


01 Юли 2019, Понеделник, 21:31 ч.

Най-малко са хората без работа в Чехия - 2,2%, най-много - в Гърция - 18,1%

През май 2019 година нивото на безработица в 28-те страни от Европейския съюз (ЕС) се понижи до ново рекордно дъно от 6,3%, в рамите на еврозоната - до близо 11-годишно дъно от 7,5%, а в България стабилизира на априлското историческо дъно от 4,5% - най-ниско ниво от 2000 година, откакто Евростат разполага с данни за нашата страна. 

Безработицата в ЕС се понижи от 6,4% през април до 6,3% през месец май - най-ниска безработица, откакто Евростат стартира това месечно проучване през януари 2000-а година, след като година по-рано беше на ниво от 6,9% (през май 2018-а). В рамките на еврозоната нивото на безработицата се понижи до 7,5% (най-ниско ниво от юли 2008-а година) спрямо 7,6% през април и 8,3% година по-рано. 

Според европейската статистика общо 15,653 млн. европейци, от които 12,348 милиона от еврозоната, са били без работа през петия месец на настоящата година, като спрямо април е отчетено понижение на безработните в ЕС със 71 хиляди и в рамките на еврозоната - със 103 хиляди. Спрямо май 2018-а година общият брой на безработните европейци е спаднал с 1,277 милиона, от които 1,133 милиона в единния валутен блок. 

Рекордно ниските нива на безработицата в еврозоната и в целия ЕС остават едни от малкото позитивни новини за състоянието на европейската икономика и предполагат, че опасността от рецесия е малко вероятна. Поне на теория много ниската безработица трябва да подкрепи потребителските разходи и респективно икономиката на стария континент. 

Най-ниска безработица през април е регистрирана в Чешката република (безработица от едва 2,2%), следвана от Германия (3,1%) и Нидерландия (3,3%), докато най-висока остана безработицата в Гърция (ниво от 18,1%, но според данни на Евростат за март 2019-а), в Испания (13,6% през май 2019-а) и Италия (9,9%). 

В рамките на май общо 3,217 млн. младежи на възраст под 25 години са били без работа в ЕС (ниво на младежка безработица от 14,3%), като това представлява понижение на младежката безработица със 176 хиляди спрямо година по-рано, когато безработицата сред младите европейци беше на ниво от 15,1%. 

Евростат представи и данни, според които и нивото на безработица в България стабилизира през май в априлското рекордно историческо дъно от 4,5% (най-ниска безработица в нашата страна от януари 2000 година, откогато Евростат разполага с този тип данни). Година по-рано (през май 2018-а) безработицата в нашата страна беше на ниво от 5,3%. 

По този показател нашата страна заема единадесето място сред всички 28 членове на Европейския съюз с най-ниска безработица и е една от 18-те страни - членки на ЕС с безработица, която е по-ниска от средноевропейската. 

През петия месец на настоящата година 150 хиляди българи са били без работа спрямо 152 хиляди през април и 177 хиляди година през май 2018-а година, показват днешните данни на Евростат. Това е рекордно нисък брой на безработните българи откакто съществува тази статистика за нашата страна от началото на далечната 1995-а година. 

Нивото на младежката безработица в България се повиши през май до 11,1% от 10,8% през предходния месец, като през петия месец на годината без работа са били общо 15 хиляди български младежи на възраст под 25 години спрямо 15 хиляди и през април и 21 хиляди година по-рано (през май 2018-а). 

Данните на Евростат също така показват, че безработицата сред жените в нашата страна се понижи през май до 4,1% от 4,2% през април - далеч под безработица от 4,8% година по-рано, докато безработицата сред мъжете се понижи до 4,7% от 4,8% месец по-рано и спрямо 5,8% през май 2018-а година.


В категории: Бизнес


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
ХХ
02.07.2019 10:07:57
0
0
@5
демокрация е пич - европейска демокрация... мислиш ли, че е случайно, че шефката на последното преброяване и нси (с консенсус между управляващи и опозиция за 200 000 несъществуващи човека) стана шефка на евростат?
5.
az
02.07.2019 09:14:09
0
8
Защо ви учудват тези "статистики". Точно те са основен инструмент на управляващите да манипулират обществените мнения и настроения. Нищо по-различно от ония времена. Пишат ви, че живеем по-добре, а когато дойде време за плащане на комунално-битовите разходи всички виждаме, как заплатата се топи. Пишат ви, че има успеваемост на разкритите престъпления, а се оказва, че престъпниците живеят сред нас, пишат ни, че няма безработица, а всеки един от нас познава безработни, пишат ви, че средната работна заплата за Бургас е 800 лв., а всеки познава поне 10 човека около себе си, които получават далеч под тази заплата. Въобще тези статистики отдавна се превърнаха в стакмистики. Не случайно и разните му демагогски и лишени от смисъл статистически агенции и фирми са едни от най-доходоносните в България. В остатъците от днешната ни държава се ценят хартийките и виртуалните еквилибристики, според които живеем добре, цъфтим, развиваме икономика. Когато обаче действителността се сблъска с тези стакмистики, става ужасно. Липсват пари в здравни, гаранционни и пенсионни фондове, липсват пари за училищата, детските градини, за култура, спорт. Не ми е ясно как при тази масова заетост със средни заплати от 800 лв. и инвестиции от къде ли не, градовете ни се обезлюдяват, хората се затварят, а младите бягат навън или в София. Днешна България представлява два-три града - Пловдив, София, Стара Загора и няколко спални, като Бургас, Варна, Плевен и Русе. Останалото е разруха и мъка. За да потвърдя думите си, към статистическите стакмистики, ще дам пример и с последния случай, в който министърката на туризма ни убеждава, че летния ни сезон тази година е силен. Освен да се изсмеем с пълен глас, друго не ни остава, но е адски дразнещо при фона на празни шезлонги по "курортите" ни, празни градове като Созопол и Несебър, които се пръскаха по шевовете преди време да твърдиш подобни глупости си е меко казано заблуда, или направо да си ги кажем - лъже. Кой лъже тази "принцеса". Камериерките, децата ни работещи по курортите, местните жителите или някойя евро-гейска комисия затрупана от тонове подобни бюрократични неистини и заблуди. В крайна сметка, кого лъжем, освен себе си и тези, които все още вярваме, че на тази територия има живот. Впрочем, от тези статисти очаквам скоро да ни "преброят" и 10 млн. Със сигурност в тази бройка ще вкарат и изчезващите вече врабчета. Важно е да сме доволни и да вдигаме "ниво", подобно на малоумниците напълнили социалните мрежи с "публикациите" на снимки от рода кой къде ял, пял, евал и се чувствал добре. Да, този народ за съжаление е научен да живее във фалш и лъжа, така че още няколко спуснати му от статистиките родни със сигурност не му пречат на снимките във ФБ
4.
Стъкмистика
02.07.2019 01:28:44
1
5
Верен сбор от грешни данни. Всичко в статистиката в БГ е пунта мара.
3.
Иван
02.07.2019 00:10:29
2
3
Тези , които са го смятали не са сгрешили !!!!!
Само където не са обяснили , че в България хората, които имат право да работят са много малко !
И като се включат и пенсионерите през летния сезон ,.. на хилядите вакантни места и ето, сметката им излезе !
Пак сме първенци !!!!
2.
Хич ви няма
01.07.2019 23:06:09
1
5
Кой ви излъга или вие лъжете?
Научете се да я мерите коректно тази безработица!
1.
Гошо
01.07.2019 21:36:06
1
12
Съвсем нормално. Повечето хора с някакви читави умения отдавна избягаха.

Хич не е за хвалене това...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Политикът шокира с новия си външен вид, стопил се е наполовина Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Николай Денков, а не Кирил Петков ще е водач, а третата позиция ще е за Атанас Атанасов
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори