×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Николай Марков е кандидадът за кмет на ГЕРБ за курортния град Китен
  • По информация на Флагман.бг Гергьовден настоява ГЕРБ да издигне Константин Гребенаров за кмет на Созопол, Изпълнителната комисия ще реши следващата седмица
  • Бившият зам.-председател на Общинския съвет в Бургас Георги Дражев си намери нова партия, партньор ще му е известно лице от БСП
  • Инфлуенсърът Мартин Пенчев регистрира партията си. МОТИВ ще участва на вота в Бургас
  • Щангистът Георги Марков даде съгласието си за влизане в политиката, ще се появи в листата на местна коалиция
  • Листата на ГЕРБ в Бургас ще има сензационен водач, узна Флагман.бг
  • Все по-вероятно е Стоян Василев, брат на Здравко Василев, да се кандидатира за независим кандидат-кмет на Приморско, сочат последните сондажи
НА ЖИВО

Искам пълна ревизия на ПСФК"Черноморец Бургас" и ако съмненията ми се окажат основателни, ще сезирам Прокуратурата


Искам пълна ревизия на ПСФК"Черноморец Бургас" и ако съмненията ми се окажат основателни, ще сезирам Прокуратурата
Кметът на Бургас Димитър Николов отговори на въпроси на журналисти след приключването на днешната сесия на ОбС
30 Април 2019, Вторник, 17:01 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ Снимка: Иван КОЛЕВ

За обичайните акции на общинската власт  в гетата не тръбим, защото незаконните обитатели това чакат - да организират брожения и публично недоволство

 

- Г-н Николов, днес ОбС на Бургас прие важна докладна, която ще ви помогне да реализирате дългоочаквания проект за реконструкция на района около Ченгене скеле. Какво да очакваме да се случи в скоро време?

- Да започне модернизиране на рибарския пристан, за да бъдат лодките защитени при лоши метеорологични условия. Рибарството и търговията с риба са най-стария поминък в нашия регион, градът е възникнал благодарение на рибарството, но за съжаление след урбанизирането този автентичен поминък затихна. Ние искаме да създам етнографски комплекс, който да развие туризма и да запази рибарството. Евентуално следващ кмет, следващ Общински съвет и общинска администрация ще трябва да решат как да управляват рибарското селище. Нашето виждане е това да стане чрез рибарското сдружение.

- Днес сериозни бяха дебатите в залата за районирането на Бургас, чуха се различни становища, но какво е вашето лично мнение по темата?

- Симпатизирам на вносителите (Инициативен комитет, в който влизат Живко Табаков - общински съветник, който се изявява като опозиция, Даниела Божинова - кандидат за евродепутат коалиция "Демократична България", Иво Баев - местен лидер на ДСБ, Митко Иванов - художник и общественик с будна гражданска съвест и Стоян Грозев - областен координатор на ДБГ и партиен съратник на Табаков, б.а.), защото това са хора от различни политически формации, общественици - успели да намерят обща тема, която да защитават. Чух не малко полярни изказвания, а както видяхте такова беше и гласуването. Наистина нямам нищо против идеята им. Дори ги адмирирам.

Съветници ви критикуваха, че ремонтът на Дома на НХК, където заседава местният парламент, бил твърде скъп – 9,7 млн.лева и нямало нужда да се наливат толкова средства в тази сграда. Прави ли са?

- Домът на Нефтохимика е най-емблематичният културен център на Бургас, който ежедневно подслонява много школи, свързани с изкуството и културата. Това не е просто сграда в самия център на Бургас. Градът има нужда от повече обекти с подобна инфраструктура. Новият облик на експоцентър „Флора”, например, се експлоатира 24/7, носи приходи на града, както и възможности да се провеждат различни форуми, независимо за коя област на общестения живот говорим. По същият начин звучи и е поставен Културен център Морско казино. Търсят ме непрекъснато за съдействие и да помагам, за да бъдат осигурени допълнителни часове, има интерес от страна на всякакви организации. Колкото повече възможности има да се реализират културни събития, толкова по-добре. Всяка седмица има по няколко театрални постановки. За съжаление няма къде другаде да им предоставим подобна зала. Всички виждат, че сградата се нуждае от сериозна реконструкция след дарението от страна на ЛУКойл Нефтохим. Самата европейска оперативна програма ни  дава възможност да я модернизираме чрез грантово финансиране и банков кредит. Домът на НКХ като институция генерира приходи, управляващият орган ни е поискал да предоставим справка за спечелените средства, ние сме го направили и те искат тази част да се погасява с кредитни средства. Това е нормална практика, която е характерна за много европейски градове. Следващият програмен период ще се настоява голяма част от проектите да са чрез т.нар. „финансов инженеринг”. Общините като бенефициенти да бъдат ангажирани със свои средства, за да са и по-отговорни стопани, както и взискателни към тарифите за отдаване на обновените пространства.

Кога ще започне реконструкцията, действително сградата стои  нелепо остаряла на фона на съвременните два многофункционални билдинга и Съдебната палата?

- Не мога да отговоря с конкретни срокове. Тече процедурата за избор на изпълнител. Надявам се скоро да подпишем договор.

Отбелязахте, че липсват достатъчно пространства за културни събития, в тази връзка какво се случва с най-неприятната гледка на пл.Тройката - основите на някогашния ГУМ, където имаше идея да се изгради културен център?

- Над 10 години водим дела, с цел сроковете да се съкратят, поисках да бъде взето решение за обезвъзмездяване на собствениците на части от земята. В момента преговаряме с тях, има комисия от общински съветници, която е оторизирана да води тези преговори. Какво ще се случи – не мога да кажа. И на мен ми се иска тази сага да приключи, но живеем в правова държава и трябва да спазваме законите. Да ви припомня, че когато стартираха делата преди 10 години Община Бургас нямаше нито един кв.м. от тези 11 дка в центъра на Бургас. Водихме съдебни спорове с всички – с държавата, с наследниците, с фирмата, която имаше отстъпено право за строеж и свързаните с нея субекти. Извоювахме 7 дка и това ни даде по-голямо самочувствие, за да искаме разрешаване на този проблем.

- Г-н Николов, каква е развръзката с ромите в кв.”Победа”, чиято вода бе спряна заради неплатени от години дългове?

- Община Бургас няма отношение, съдействали сме на държавното дружество ВиК, опитваме  да разговаряме с живущите там, да ги убедим, че пред закона всички са равни и тези, които са консумирали електроенергия и вода трябва да си я платят, както всички останали. Има част от тях, които са купили имоти с дългове към ВиК от старите собственици, но въпреки това са длъжни да ги платят. Друг вариант няма. Имам информация, че част от тях са започнали да си плащат, както би било редно. Ние сме на страната на Закона и ще съдействаме на ВиК, за да дисциплинира длъжниците си.

- Започнали сте  премахване на поредна порция от незаконните къщи в гетата, Знаем, че са влезли ваши служители в гетото в ж.к.”Меден рудник”, какво става сам?

- Това е един почти ежедневен процес. За нас е нещо обичайно. Някой може да си мисли, че не правим нищо, но напротив – не сме спирали да работим. Не искаме да известяваме за акциите по събаряне, защото се съсредоточава ненужно обществено внимание, започват брожения, недоволство, особено ако се появат камери на медии.  Нашата цел, както подчертах, е да сме на страната на Закона и ние провеждаме такава политика. Имаме локални съпротивления от самите собственици на незаконни постройки, но благодарение на доброто ни съдействие с органите на МВР, се справяме. Задвижили сме машината. В следващите дни ще имаме процедура по премахването на незаконни постройки в Меден рудник.. В същото време идентифицираме нови и спазваме стриктно реда по закона.

- Изглежда се успокоиха страстите между дребните търговци и общинските съветници заради промените в Наредбата за преместваемите обекти, по-точно около състава на комисията, от която зависи кой ще получи обект?

- Поискахме от ЕВН да предостави електрическо захранване до всички бъдещи търговски точки по чл.56 от тази Наредба. Това ще струва пари, но ще предоставим информация на Общинския съвет. Със сигурност самата наредба трябва да се модернизира. Община Бургас пое инициативата преди четири години да я промени, за да бъде тя по-функционална. В последната година различни съветници и партии стартираха процедура по промяната на наредбата, но не се получи във вида, който би удовлетворила всички и ние трябва да се съобразяваме с действащата към този момент.

- Какви са вашите мотиви да поискате финансова инспекция в ПСФК „Черноморец Бургас”?

- Има разходи, които са отчели, но според мен, са завишени изкуствено. Заради това поисках АДФИ да направи проверка и пълна ревизия. И след като излезе резултатът, ако съмненията ми се окажат основателни, ще сезирам прокуратурата.

Доживяхме ли най-големия позор за Община Бургас - разграбването на 140 дка от общинския стадион "Черноморец"

- Вашето искане ще спре ли евентуалната процедура по обявяването му в несъстоятелност?

- Ще вкара яснота какви тези разходи и най-важното – оправдани ли са. Знаете, че има и друга докладна, която е за отпускането на безлихвен заем, а чрез тези средства ще бъдат парирани обстоятелствата за искането на тази несъстоятелност.

- Запознат ли сте с казуса за ограничения достъп до НОИ и какво може Община Бургас да направи, за да гарантира безпрепятствен достъп на гражданите?

- При мен дойдоха представители на Националния осигурителен институт – ръководството, юристи. Издадох им писмо, с което уведомяваме, че не сме съгласни да се ограничава достъпа. За съжаление Община Бургас навремето е имало собственост там, но тя е продадена и ние нямаме сериозни правомощия. Надявам се да се стигне до разумно решение, да няма съдебни битки.

- Има ли яснота колко ще струва т.нар. Северен обход на ж.к.Меден рудник, вече усилено се говори за близкото бъдеще?

- С днешната докладна ще имаме възможност да направим подробен анализ на геометрията и габаритите на трасето, както и етапността. Едно толкова мащабно съоръжение ще изисква големи средства. Каквито са финансовите възможности поетапно ще започнем изграждането му. За нас този път е приоритет, защото комплексът се развива изключително динамично, а и има засилен трафик от Югоизточна България – от Хасково, Елхово, Тополовград, Средец към Южното Черноморие. Заради този транзит и ежедневно пътуващите наши съграждани трябва да осигурим подходяща инфраструктура.

*В интервюто са използвани въпроси и на други медии
13
Коментара по темата
13.
Нали при покупка се издава нов абонатен номер?
03.05.2019 17:57:24
0
2
Нали при покупка се издава нов абонатен номер?
12.
Сериоз? Нали при покупка се издава нов абонатен но
03.05.2019 17:56:04
0
2
"Има част от тях, които са купили имоти с дългове към ВиК от старите собственици, но въпреки това са длъжни да ги платят. Друг вариант няма."
11.
Геро
01.05.2019 10:42:17
2
7
Като гледам каква народна любоффф в коментарите и минусите за кмета, трябва да си посипе главата с пепел и да не помисля за нов мандат, че голям срам ще бере.
10.
Часовникар
01.05.2019 06:50:03
13
8
Бургас е нямал по-добър кмет. Това е видно и факт. Независимо от нашите политически пристрастия трябва да се признае.
Желая ти здраве кмете, а троловете нека си пишат.
9.
gradski
30.04.2019 20:36:14
4
4
Те в Черноморец... нали е най-големия демократ от, който почва всичко? Той такива неща не прави.
8.
А кмете
30.04.2019 20:11:55
2
14
Кмете защо общината не плаща на фирмите изпълнители и това ли е причината днес да не бъде започнат ремонта на пътя Бургас Ветрен?
7.
Николова
30.04.2019 20:10:48
8
79
Ама аз исках да приемат избор на кметове, ама съветниците друго решиха. Айде няма нужда, тоя цирк 12 г. го гледаме. Добрия чичо кмет дава, ама лошите герб съветници не дават. Всичко се решава от Николов и децата го знаят.
6.
Коментарът беше изтрит от мародерите.
30.04.2019 20:00:55
18
79
И. Бакалов : Бандата на Борисов се разпада. Никога в България не е имало толкова крадлива добре организирана машина "за усвояване" като ГЕРБ.Но така или иначе, предстои бандата на Борисов (той се държи точно като главатар на банда) да се разпада отвътре и отвън. А то няма да е трудно и е необратимо. Толкова неграмотници и простаци на власт също никога не е имало, дори при соца.
5.
Чепа
30.04.2019 19:12:41
12
60
Кмете днеска се преработи, почини малко , ама явно до местните избори през октомври ще симулираш дейност за някой друг глас , чакаме много концерти и безплатни кибабчита
4.
*********
30.04.2019 18:37:47
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
3.
Ха ха
30.04.2019 18:21:19
19
50
Бла, бла давността си върви диря няма ...кмете недей да не разровят под теб...
2.
30.04.2019 18:06:51
6
52
Господин кмете, ревизирай си и Синята зона, че е пълен батак! Няма контрол, няма нищо! Пълна порнография!
1.
Същото е и за Бургас. Прокуратура?
30.04.2019 17:38:17
2
34
Тема на ФАКТИ: Дублирани обществени поръчки източват милиони от Столична община?
За пореден път е замесено името на заместник-кмет по транспорта

https://fakti.bg/razsledvania/377740-tema-na-fakti-dublirani-obshtestveni-porachki-iztochvat-milioni-ot-stolichna-obshtina
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Британец почина след ваканцията си в Слънчев бряг, близките му съдят туроператора Британец почина след ваканцията си в Слънчев бряг, близките му съдят туроператора

Близките на 43-годишния Джон Коуън са завели дело срещу туроператора, който е организирал екскурзията в България, като според тях, той се е разболял по време на престоя си в тризвезден хотел в Слънчев бряг

Освиркват Преслава на участие заради носа й Освиркват Преслава на участие заради носа й

По време на участието й в клуб в Слънчев бряг развеселена компания започнала да подвиква коментари относно носа на Преслава

Щерката на Башар Рахал стана мъж Щерката на Башар Рахал стана мъж

Красавицата, която упорито върви по пътя на баща си, влезе в ролята на Рандъл Патрик Макмърфи от пиесата „Полет над кукувиче гнездо“

Прокуратурата погна Царя на палачинките от Ново Паничарево Прокуратурата погна Царя на палачинките от Ново Паничарево

Митко Христов днес дойде в Бургас с адвокат, за да се запознае с обвинението си

Милица Гладнишка заби македонски дизайнер Милица Гладнишка заби македонски дизайнер Двамата бяха заедно на родното Черноморие, откъдето актрисата публикува и първата им обща снимка. Милица смени и статуса си във Фейсбук, като вече е „обвързана“ Какво свърши Иван Алексиев за четири години в Поморие Какво свърши Иван Алексиев за четири години в Поморие

„Благодаря на всички, защото темпът на развитие на Общината е резултат от съвместната ни работа“, написа Иван Алексиев

Балабанов честити дъщеричката на бившата си Балабанов честити дъщеричката на бившата си

Малката Анн-Мари се появи на бял свят на 14 август, за което сподели самата певица и общинска съветничка

Над 160 учители от цялата страна ще представят добри практики за въвеждане на иновации в обучението Над 160 учители от цялата страна ще представят добри практики за въвеждане на иновации в обучението

Целта на форума е преподаватели, учители и директори от всички нива на образователната система да обсъдят най-новите и модерни тенденции в учебния процес

Бургаски спортисти получиха признание за спечелени медали от европейски и световни първенства Бургаски спортисти получиха признание за спечелени медали от европейски и световни първенства

Спортистите бяха приети от кмета в кабинета му

Кметът Димитър Николов честити юбилея на Антон Коджабашев Кметът Димитър Николов честити юбилея на Антон Коджабашев

Николов прие легендарния щангист в своя кабинет и му пожела здраве и още много успехи в професионален и личен план

И "Адидас" си има тъмно минало: Правели оръжие за Хитлер И "Адидас" си има тъмно минало: Правели оръжие за Хитлер

Фабриката им произвеждала противотанкови оръжия "Панцершрек"

И все пак май се продава? Датското кралско семейство с коментар за Гренландия И все пак май се продава? Датското кралско семейство с коментар за Гренландия

Тръмп отказа среща с датския премиер

Тийнейджър сложи край на живота си след разкритие в социална мрежа Тийнейджър сложи край на живота си след разкритие в социална мрежа

Според разследването на полицията, трагично починалият Хари не е възнамерявал да умре, но вероятно не е осъзнавал колко бързо ще загуби съзнание

По-щастливи в брака – жените с по-малко опит в секса По-щастливи в брака – жените с по-малко опит в секса

Това показва проучване в САЩ

Джонсън поиска от ЕС затваряне на ирландската граница след Brexit Джонсън поиска от ЕС затваряне на ирландската граница след Brexit

Писмото му до Доналд Туск предизвика негативна реакция както в Брюксел, така и в Лондон

Уфолог: Извънземни са ни оставили оръжия на Луната Уфолог: Извънземни са ни оставили оръжия на Луната

 Имало е градове там, но заради война са разрушени, твърди Скот Уоринг

Скандал: Посрещнаха жената на Нетаняху с хляб, тя го хвърли на земята Скандал: Посрещнаха жената на Нетаняху с хляб, тя го хвърли на земята

Сара Нетаняху била в лошо настроение още при излизането

Експерти: Внимавайте с порното в интернет, дебне ви.. Експерти: Внимавайте с порното в интернет, дебне ви..

На този етап ''Варенски'' атакува предимно френски потребители

Над 20% от работната ръка на Румъния е извън страната Над 20% от работната ръка на Румъния е извън страната

 Според експерти загубата на човешки капитал вече е национален проблем

Typcĸa, a нe гpъцĸa e любимaтa дecтинaция зa гepмaнcĸитe тypиcти тoвa лятo Typcĸa, a нe гpъцĸa e любимaтa дecтинaция зa гepмaнcĸитe тypиcти тoвa лятo

Гepмaнcĸитe тypиcти, зa ĸoитo Гъpция e любимa дecтинaция, изглeждa тъpcят paзнooбpaзиe нa фoнa нa възcтaнoвeния интepec ĸъм Eгипeт и Typция

Кевин БУТ, режисьор Кевин БУТ, режисьор Добрите граждани на България имат много повече власт, отколкото техните потисници Виц на деня Виц на деня Събудих се сутринта, гледам в в джоба ми 100 лева. Радвах се на находката, докато не намерих в другия джоб разписка от банкомат за изтеглени 400 лева.

Виц на деня Виц на деня Бай Гроздан с разочарование научи, че Ариана Гранде не е бира от 3 литра. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Първи дни от отпуската - това е времето, когато си изключил всички будилници и спокойно ставаш и без тях в 6 сутринта.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори