×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
НА ЖИВО

Искам пълна ревизия на ПСФК"Черноморец Бургас" и ако съмненията ми се окажат основателни, ще сезирам Прокуратурата


Искам пълна ревизия на ПСФК"Черноморец Бургас" и ако съмненията ми се окажат основателни, ще сезирам Прокуратурата
Кметът на Бургас Димитър Николов отговори на въпроси на журналисти след приключването на днешната сесия на ОбС
30 Април 2019, Вторник, 17:01 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ Снимка: Иван КОЛЕВ

За обичайните акции на общинската власт  в гетата не тръбим, защото незаконните обитатели това чакат - да организират брожения и публично недоволство

 

- Г-н Николов, днес ОбС на Бургас прие важна докладна, която ще ви помогне да реализирате дългоочаквания проект за реконструкция на района около Ченгене скеле. Какво да очакваме да се случи в скоро време?

- Да започне модернизиране на рибарския пристан, за да бъдат лодките защитени при лоши метеорологични условия. Рибарството и търговията с риба са най-стария поминък в нашия регион, градът е възникнал благодарение на рибарството, но за съжаление след урбанизирането този автентичен поминък затихна. Ние искаме да създам етнографски комплекс, който да развие туризма и да запази рибарството. Евентуално следващ кмет, следващ Общински съвет и общинска администрация ще трябва да решат как да управляват рибарското селище. Нашето виждане е това да стане чрез рибарското сдружение.

- Днес сериозни бяха дебатите в залата за районирането на Бургас, чуха се различни становища, но какво е вашето лично мнение по темата?

- Симпатизирам на вносителите (Инициативен комитет, в който влизат Живко Табаков - общински съветник, който се изявява като опозиция, Даниела Божинова - кандидат за евродепутат коалиция "Демократична България", Иво Баев - местен лидер на ДСБ, Митко Иванов - художник и общественик с будна гражданска съвест и Стоян Грозев - областен координатор на ДБГ и партиен съратник на Табаков, б.а.), защото това са хора от различни политически формации, общественици - успели да намерят обща тема, която да защитават. Чух не малко полярни изказвания, а както видяхте такова беше и гласуването. Наистина нямам нищо против идеята им. Дори ги адмирирам.

Съветници ви критикуваха, че ремонтът на Дома на НХК, където заседава местният парламент, бил твърде скъп – 9,7 млн.лева и нямало нужда да се наливат толкова средства в тази сграда. Прави ли са?

- Домът на Нефтохимика е най-емблематичният културен център на Бургас, който ежедневно подслонява много школи, свързани с изкуството и културата. Това не е просто сграда в самия център на Бургас. Градът има нужда от повече обекти с подобна инфраструктура. Новият облик на експоцентър „Флора”, например, се експлоатира 24/7, носи приходи на града, както и възможности да се провеждат различни форуми, независимо за коя област на общестения живот говорим. По същият начин звучи и е поставен Културен център Морско казино. Търсят ме непрекъснато за съдействие и да помагам, за да бъдат осигурени допълнителни часове, има интерес от страна на всякакви организации. Колкото повече възможности има да се реализират културни събития, толкова по-добре. Всяка седмица има по няколко театрални постановки. За съжаление няма къде другаде да им предоставим подобна зала. Всички виждат, че сградата се нуждае от сериозна реконструкция след дарението от страна на ЛУКойл Нефтохим. Самата европейска оперативна програма ни  дава възможност да я модернизираме чрез грантово финансиране и банков кредит. Домът на НКХ като институция генерира приходи, управляващият орган ни е поискал да предоставим справка за спечелените средства, ние сме го направили и те искат тази част да се погасява с кредитни средства. Това е нормална практика, която е характерна за много европейски градове. Следващият програмен период ще се настоява голяма част от проектите да са чрез т.нар. „финансов инженеринг”. Общините като бенефициенти да бъдат ангажирани със свои средства, за да са и по-отговорни стопани, както и взискателни към тарифите за отдаване на обновените пространства.

Кога ще започне реконструкцията, действително сградата стои  нелепо остаряла на фона на съвременните два многофункционални билдинга и Съдебната палата?

- Не мога да отговоря с конкретни срокове. Тече процедурата за избор на изпълнител. Надявам се скоро да подпишем договор.

Отбелязахте, че липсват достатъчно пространства за културни събития, в тази връзка какво се случва с най-неприятната гледка на пл.Тройката - основите на някогашния ГУМ, където имаше идея да се изгради културен център?

- Над 10 години водим дела, с цел сроковете да се съкратят, поисках да бъде взето решение за обезвъзмездяване на собствениците на части от земята. В момента преговаряме с тях, има комисия от общински съветници, която е оторизирана да води тези преговори. Какво ще се случи – не мога да кажа. И на мен ми се иска тази сага да приключи, но живеем в правова държава и трябва да спазваме законите. Да ви припомня, че когато стартираха делата преди 10 години Община Бургас нямаше нито един кв.м. от тези 11 дка в центъра на Бургас. Водихме съдебни спорове с всички – с държавата, с наследниците, с фирмата, която имаше отстъпено право за строеж и свързаните с нея субекти. Извоювахме 7 дка и това ни даде по-голямо самочувствие, за да искаме разрешаване на този проблем.

- Г-н Николов, каква е развръзката с ромите в кв.”Победа”, чиято вода бе спряна заради неплатени от години дългове?

- Община Бургас няма отношение, съдействали сме на държавното дружество ВиК, опитваме  да разговаряме с живущите там, да ги убедим, че пред закона всички са равни и тези, които са консумирали електроенергия и вода трябва да си я платят, както всички останали. Има част от тях, които са купили имоти с дългове към ВиК от старите собственици, но въпреки това са длъжни да ги платят. Друг вариант няма. Имам информация, че част от тях са започнали да си плащат, както би било редно. Ние сме на страната на Закона и ще съдействаме на ВиК, за да дисциплинира длъжниците си.

- Започнали сте  премахване на поредна порция от незаконните къщи в гетата, Знаем, че са влезли ваши служители в гетото в ж.к.”Меден рудник”, какво става сам?

- Това е един почти ежедневен процес. За нас е нещо обичайно. Някой може да си мисли, че не правим нищо, но напротив – не сме спирали да работим. Не искаме да известяваме за акциите по събаряне, защото се съсредоточава ненужно обществено внимание, започват брожения, недоволство, особено ако се появат камери на медии.  Нашата цел, както подчертах, е да сме на страната на Закона и ние провеждаме такава политика. Имаме локални съпротивления от самите собственици на незаконни постройки, но благодарение на доброто ни съдействие с органите на МВР, се справяме. Задвижили сме машината. В следващите дни ще имаме процедура по премахването на незаконни постройки в Меден рудник.. В същото време идентифицираме нови и спазваме стриктно реда по закона.

- Изглежда се успокоиха страстите между дребните търговци и общинските съветници заради промените в Наредбата за преместваемите обекти, по-точно около състава на комисията, от която зависи кой ще получи обект?

- Поискахме от ЕВН да предостави електрическо захранване до всички бъдещи търговски точки по чл.56 от тази Наредба. Това ще струва пари, но ще предоставим информация на Общинския съвет. Със сигурност самата наредба трябва да се модернизира. Община Бургас пое инициативата преди четири години да я промени, за да бъде тя по-функционална. В последната година различни съветници и партии стартираха процедура по промяната на наредбата, но не се получи във вида, който би удовлетворила всички и ние трябва да се съобразяваме с действащата към този момент.

- Какви са вашите мотиви да поискате финансова инспекция в ПСФК „Черноморец Бургас”?

- Има разходи, които са отчели, но според мен, са завишени изкуствено. Заради това поисках АДФИ да направи проверка и пълна ревизия. И след като излезе резултатът, ако съмненията ми се окажат основателни, ще сезирам прокуратурата.

Доживяхме ли най-големия позор за Община Бургас - разграбването на 140 дка от общинския стадион "Черноморец"

- Вашето искане ще спре ли евентуалната процедура по обявяването му в несъстоятелност?

- Ще вкара яснота какви тези разходи и най-важното – оправдани ли са. Знаете, че има и друга докладна, която е за отпускането на безлихвен заем, а чрез тези средства ще бъдат парирани обстоятелствата за искането на тази несъстоятелност.

- Запознат ли сте с казуса за ограничения достъп до НОИ и какво може Община Бургас да направи, за да гарантира безпрепятствен достъп на гражданите?

- При мен дойдоха представители на Националния осигурителен институт – ръководството, юристи. Издадох им писмо, с което уведомяваме, че не сме съгласни да се ограничава достъпа. За съжаление Община Бургас навремето е имало собственост там, но тя е продадена и ние нямаме сериозни правомощия. Надявам се да се стигне до разумно решение, да няма съдебни битки.

- Има ли яснота колко ще струва т.нар. Северен обход на ж.к.Меден рудник, вече усилено се говори за близкото бъдеще?

- С днешната докладна ще имаме възможност да направим подробен анализ на геометрията и габаритите на трасето, както и етапността. Едно толкова мащабно съоръжение ще изисква големи средства. Каквито са финансовите възможности поетапно ще започнем изграждането му. За нас този път е приоритет, защото комплексът се развива изключително динамично, а и има засилен трафик от Югоизточна България – от Хасково, Елхово, Тополовград, Средец към Южното Черноморие. Заради този транзит и ежедневно пътуващите наши съграждани трябва да осигурим подходяща инфраструктура.

*В интервюто са използвани въпроси и на други медии
13
Коментара по темата
13.
Нали при покупка се издава нов абонатен номер?
03.05.2019 17:57:24
0
2
Нали при покупка се издава нов абонатен номер?
12.
Сериоз? Нали при покупка се издава нов абонатен но
03.05.2019 17:56:04
0
2
"Има част от тях, които са купили имоти с дългове към ВиК от старите собственици, но въпреки това са длъжни да ги платят. Друг вариант няма."
11.
Геро
01.05.2019 10:42:17
2
7
Като гледам каква народна любоффф в коментарите и минусите за кмета, трябва да си посипе главата с пепел и да не помисля за нов мандат, че голям срам ще бере.
10.
Часовникар
01.05.2019 06:50:03
13
8
Бургас е нямал по-добър кмет. Това е видно и факт. Независимо от нашите политически пристрастия трябва да се признае.
Желая ти здраве кмете, а троловете нека си пишат.
9.
gradski
30.04.2019 20:36:14
4
4
Те в Черноморец... нали е най-големия демократ от, който почва всичко? Той такива неща не прави.
8.
А кмете
30.04.2019 20:11:55
2
14
Кмете защо общината не плаща на фирмите изпълнители и това ли е причината днес да не бъде започнат ремонта на пътя Бургас Ветрен?
7.
Николова
30.04.2019 20:10:48
8
79
Ама аз исках да приемат избор на кметове, ама съветниците друго решиха. Айде няма нужда, тоя цирк 12 г. го гледаме. Добрия чичо кмет дава, ама лошите герб съветници не дават. Всичко се решава от Николов и децата го знаят.
6.
Коментарът беше изтрит от мародерите.
30.04.2019 20:00:55
18
79
И. Бакалов : Бандата на Борисов се разпада. Никога в България не е имало толкова крадлива добре организирана машина "за усвояване" като ГЕРБ.Но така или иначе, предстои бандата на Борисов (той се държи точно като главатар на банда) да се разпада отвътре и отвън. А то няма да е трудно и е необратимо. Толкова неграмотници и простаци на власт също никога не е имало, дори при соца.
5.
Чепа
30.04.2019 19:12:41
12
60
Кмете днеска се преработи, почини малко , ама явно до местните избори през октомври ще симулираш дейност за някой друг глас , чакаме много концерти и безплатни кибабчита
4.
*********
30.04.2019 18:37:47
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
3.
Ха ха
30.04.2019 18:21:19
19
50
Бла, бла давността си върви диря няма ...кмете недей да не разровят под теб...
2.
30.04.2019 18:06:51
6
52
Господин кмете, ревизирай си и Синята зона, че е пълен батак! Няма контрол, няма нищо! Пълна порнография!
1.
Същото е и за Бургас. Прокуратура?
30.04.2019 17:38:17
2
34
Тема на ФАКТИ: Дублирани обществени поръчки източват милиони от Столична община?
За пореден път е замесено името на заместник-кмет по транспорта

https://fakti.bg/razsledvania/377740-tema-na-fakti-dublirani-obshtestveni-porachki-iztochvat-milioni-ot-stolichna-obshtina
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Проучване установи на каква възраст жените искат най-много секс Проучване установи на каква възраст жените искат най-много секс

Истинската сексуалност на жените се разкрива едва след 27-годишна възраст

Колко трябва да трае сексът, за да е полезен? Колко трябва да трае сексът, за да е полезен?

Размяната на ласки е най-полезна

Бургазлийка отнесе 1000 лв. глоба заради близо 4 гр канабис Бургазлийка отнесе 1000 лв. глоба заради близо 4 гр канабис

Девойката е била спипана от ченгетата при рутинна проверка

10 правила, които всеки брак трябва да следва 10 правила, които всеки брак трябва да следва

Изразявайте любовта си всеки ден

Отвратително: Закопчаха адвокат, блудствал с деца Отвратително: Закопчаха адвокат, блудствал с деца

Юристът работел и като съдия, и като прокурор

Защо някои хора избират да са без партньор Защо някои хора избират да са без партньор

Искат да работят върху себе си

Две деца с положителна проба за COVID-19 в Самоков Две деца с положителна проба за COVID-19 в Самоков

Те са били контактни на вече заразените

Издигат паметник на загиналите във войните от малкотърновското село Бръшлян, Община Камено дари мраморен блок Издигат паметник на загиналите във войните от малкотърновското село Бръшлян, Община Камено дари мраморен блок

Скалният блок от бял мрамор е безвъзмездно дарен от Община Камено за изработването на скулптурата

Почина бившият транспортен министър Вилхелм Краус Почина бившият транспортен министър Вилхелм Краус

Вилхелм Краус е роден на 24 април 1949 г. в София, дългогодишен заместник кмет на София

Лесна рецепта за палачинки с оризово брашно Лесна рецепта за палачинки с оризово брашно

За да изпечете оризовите палачинки е най-добре да използвате плосък тиган за палачинки с незалепващо покритие

108-годишна италианка пребори COVID-19 108-годишна италианка пребори COVID-19

Бог ме забрави, казва столетницата

Зайци се венчаха в хотел Зайци се венчаха в хотел

Сватбената церемония е организирана от ирландеца Нийл

Франция ликвидира лидера на „Ал Кайда” в Северна Африка Франция ликвидира лидера на „Ал Кайда” в Северна Африка

Друкдел е бил член на ръководния комитет на „Ал Кайда” и е командвал терористичните групировки в Северна Африка

Пекин се връща към нормалния начин на живот Пекин се връща към нормалния начин на живот

Там не са регистрирани случаи на предаване на коронавируса най-малко от 50 дни

Ердоган се засили да връща на "Св. София" статута на джамия Ердоган се засили да връща на "Св. София" статута на джамия

На 29 май в "Света София" за пръв път от почти век беше извършена мюсюлманска молитвена церемония

Copy/Paste като в САЩ: Полицаи убиха мъж, бил без маска, Мексико скочи Copy/Paste като в САЩ: Полицаи убиха мъж, бил без маска, Мексико скочи

Трагичният инцидент, който напомня този с Джордж Флойд, стана край Гуадалахара

Коронавирусът оцелява върху ръцете 10 минути Коронавирусът оцелява върху ръцете 10 минути

Епидемиологът добави, че върху ръкавици covid-19 живее по-дълго

Турция забранява излизане от домовете в 15 провинции Турция забранява излизане от домовете в 15 провинции

Мярката е опит да се спре разпространението на коронавируса, който до момента е отнел живота на над 4 600 души в страната

Еврокомисията зове за отваряне на границите в ЕС Еврокомисията зове за отваряне на границите в ЕС

Ние сме много близо до ситуация, в която трябва да премахнем всички ограничения и проверки по вътрешните граници, заяви Илва Йохансон

Американците почетоха паметта на Джордж Флойд Американците почетоха паметта на Джордж Флойд

Церемонията започна със символичен акт от полицаи

Тихомир Безлов Тихомир Безлов Божков прилича на покер играч, който не знае къде блъфира Виц на деня Виц на деня Апетитните жени и жените с апетит са съвършено различни неща... Виц на деня Виц на деня - 8 сунгурларски ракии.
- Е защо пък 8?
- Защото след втората не мога да кажа "сунгурларска".
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Подпорна стена на Южното Черноморие набира камериерки.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори