×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Поскъпват доставките на частните куриерски фирми. Причината са промени в Закона за пощенските услуги, които ги задължават да наложат ДДС върху пратките
  • Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви строги санкции срещу Иран заради свалянето на американски дрон миналата седмица
  • Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие
  • Мирослав Печев-Лавацата е изненадващият нов собственик на българския Лас Вегас край Елин Пелин
  • Започна ремонтът на надлеза за бургаския кв. Ветрен, шофирайте внимателно
  • Ако си мъж и искаш силно кафе, плъзни се надолу и виж какво те чака в десния ъгъл на сайта
НА ЖИВО

Искам пълна ревизия на ПСФК"Черноморец Бургас" и ако съмненията ми се окажат основателни, ще сезирам Прокуратурата


Искам пълна ревизия на ПСФК"Черноморец Бургас" и ако съмненията ми се окажат основателни, ще сезирам Прокуратурата
Кметът на Бургас Димитър Николов отговори на въпроси на журналисти след приключването на днешната сесия на ОбС
30 Април 2019, Вторник, 17:01 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ Снимка: Иван КОЛЕВ

За обичайните акции на общинската власт  в гетата не тръбим, защото незаконните обитатели това чакат - да организират брожения и публично недоволство

 

- Г-н Николов, днес ОбС на Бургас прие важна докладна, която ще ви помогне да реализирате дългоочаквания проект за реконструкция на района около Ченгене скеле. Какво да очакваме да се случи в скоро време?

- Да започне модернизиране на рибарския пристан, за да бъдат лодките защитени при лоши метеорологични условия. Рибарството и търговията с риба са най-стария поминък в нашия регион, градът е възникнал благодарение на рибарството, но за съжаление след урбанизирането този автентичен поминък затихна. Ние искаме да създам етнографски комплекс, който да развие туризма и да запази рибарството. Евентуално следващ кмет, следващ Общински съвет и общинска администрация ще трябва да решат как да управляват рибарското селище. Нашето виждане е това да стане чрез рибарското сдружение.

- Днес сериозни бяха дебатите в залата за районирането на Бургас, чуха се различни становища, но какво е вашето лично мнение по темата?

- Симпатизирам на вносителите (Инициативен комитет, в който влизат Живко Табаков - общински съветник, който се изявява като опозиция, Даниела Божинова - кандидат за евродепутат коалиция "Демократична България", Иво Баев - местен лидер на ДСБ, Митко Иванов - художник и общественик с будна гражданска съвест и Стоян Грозев - областен координатор на ДБГ и партиен съратник на Табаков, б.а.), защото това са хора от различни политически формации, общественици - успели да намерят обща тема, която да защитават. Чух не малко полярни изказвания, а както видяхте такова беше и гласуването. Наистина нямам нищо против идеята им. Дори ги адмирирам.

Съветници ви критикуваха, че ремонтът на Дома на НХК, където заседава местният парламент, бил твърде скъп – 9,7 млн.лева и нямало нужда да се наливат толкова средства в тази сграда. Прави ли са?

- Домът на Нефтохимика е най-емблематичният културен център на Бургас, който ежедневно подслонява много школи, свързани с изкуството и културата. Това не е просто сграда в самия център на Бургас. Градът има нужда от повече обекти с подобна инфраструктура. Новият облик на експоцентър „Флора”, например, се експлоатира 24/7, носи приходи на града, както и възможности да се провеждат различни форуми, независимо за коя област на общестения живот говорим. По същият начин звучи и е поставен Културен център Морско казино. Търсят ме непрекъснато за съдействие и да помагам, за да бъдат осигурени допълнителни часове, има интерес от страна на всякакви организации. Колкото повече възможности има да се реализират културни събития, толкова по-добре. Всяка седмица има по няколко театрални постановки. За съжаление няма къде другаде да им предоставим подобна зала. Всички виждат, че сградата се нуждае от сериозна реконструкция след дарението от страна на ЛУКойл Нефтохим. Самата европейска оперативна програма ни  дава възможност да я модернизираме чрез грантово финансиране и банков кредит. Домът на НКХ като институция генерира приходи, управляващият орган ни е поискал да предоставим справка за спечелените средства, ние сме го направили и те искат тази част да се погасява с кредитни средства. Това е нормална практика, която е характерна за много европейски градове. Следващият програмен период ще се настоява голяма част от проектите да са чрез т.нар. „финансов инженеринг”. Общините като бенефициенти да бъдат ангажирани със свои средства, за да са и по-отговорни стопани, както и взискателни към тарифите за отдаване на обновените пространства.

Кога ще започне реконструкцията, действително сградата стои  нелепо остаряла на фона на съвременните два многофункционални билдинга и Съдебната палата?

- Не мога да отговоря с конкретни срокове. Тече процедурата за избор на изпълнител. Надявам се скоро да подпишем договор.

Отбелязахте, че липсват достатъчно пространства за културни събития, в тази връзка какво се случва с най-неприятната гледка на пл.Тройката - основите на някогашния ГУМ, където имаше идея да се изгради културен център?

- Над 10 години водим дела, с цел сроковете да се съкратят, поисках да бъде взето решение за обезвъзмездяване на собствениците на части от земята. В момента преговаряме с тях, има комисия от общински съветници, която е оторизирана да води тези преговори. Какво ще се случи – не мога да кажа. И на мен ми се иска тази сага да приключи, но живеем в правова държава и трябва да спазваме законите. Да ви припомня, че когато стартираха делата преди 10 години Община Бургас нямаше нито един кв.м. от тези 11 дка в центъра на Бургас. Водихме съдебни спорове с всички – с държавата, с наследниците, с фирмата, която имаше отстъпено право за строеж и свързаните с нея субекти. Извоювахме 7 дка и това ни даде по-голямо самочувствие, за да искаме разрешаване на този проблем.

- Г-н Николов, каква е развръзката с ромите в кв.”Победа”, чиято вода бе спряна заради неплатени от години дългове?

- Община Бургас няма отношение, съдействали сме на държавното дружество ВиК, опитваме  да разговаряме с живущите там, да ги убедим, че пред закона всички са равни и тези, които са консумирали електроенергия и вода трябва да си я платят, както всички останали. Има част от тях, които са купили имоти с дългове към ВиК от старите собственици, но въпреки това са длъжни да ги платят. Друг вариант няма. Имам информация, че част от тях са започнали да си плащат, както би било редно. Ние сме на страната на Закона и ще съдействаме на ВиК, за да дисциплинира длъжниците си.

- Започнали сте  премахване на поредна порция от незаконните къщи в гетата, Знаем, че са влезли ваши служители в гетото в ж.к.”Меден рудник”, какво става сам?

- Това е един почти ежедневен процес. За нас е нещо обичайно. Някой може да си мисли, че не правим нищо, но напротив – не сме спирали да работим. Не искаме да известяваме за акциите по събаряне, защото се съсредоточава ненужно обществено внимание, започват брожения, недоволство, особено ако се появат камери на медии.  Нашата цел, както подчертах, е да сме на страната на Закона и ние провеждаме такава политика. Имаме локални съпротивления от самите собственици на незаконни постройки, но благодарение на доброто ни съдействие с органите на МВР, се справяме. Задвижили сме машината. В следващите дни ще имаме процедура по премахването на незаконни постройки в Меден рудник.. В същото време идентифицираме нови и спазваме стриктно реда по закона.

- Изглежда се успокоиха страстите между дребните търговци и общинските съветници заради промените в Наредбата за преместваемите обекти, по-точно около състава на комисията, от която зависи кой ще получи обект?

- Поискахме от ЕВН да предостави електрическо захранване до всички бъдещи търговски точки по чл.56 от тази Наредба. Това ще струва пари, но ще предоставим информация на Общинския съвет. Със сигурност самата наредба трябва да се модернизира. Община Бургас пое инициативата преди четири години да я промени, за да бъде тя по-функционална. В последната година различни съветници и партии стартираха процедура по промяната на наредбата, но не се получи във вида, който би удовлетворила всички и ние трябва да се съобразяваме с действащата към този момент.

- Какви са вашите мотиви да поискате финансова инспекция в ПСФК „Черноморец Бургас”?

- Има разходи, които са отчели, но според мен, са завишени изкуствено. Заради това поисках АДФИ да направи проверка и пълна ревизия. И след като излезе резултатът, ако съмненията ми се окажат основателни, ще сезирам прокуратурата.

Доживяхме ли най-големия позор за Община Бургас - разграбването на 140 дка от общинския стадион "Черноморец"

- Вашето искане ще спре ли евентуалната процедура по обявяването му в несъстоятелност?

- Ще вкара яснота какви тези разходи и най-важното – оправдани ли са. Знаете, че има и друга докладна, която е за отпускането на безлихвен заем, а чрез тези средства ще бъдат парирани обстоятелствата за искането на тази несъстоятелност.

- Запознат ли сте с казуса за ограничения достъп до НОИ и какво може Община Бургас да направи, за да гарантира безпрепятствен достъп на гражданите?

- При мен дойдоха представители на Националния осигурителен институт – ръководството, юристи. Издадох им писмо, с което уведомяваме, че не сме съгласни да се ограничава достъпа. За съжаление Община Бургас навремето е имало собственост там, но тя е продадена и ние нямаме сериозни правомощия. Надявам се да се стигне до разумно решение, да няма съдебни битки.

- Има ли яснота колко ще струва т.нар. Северен обход на ж.к.Меден рудник, вече усилено се говори за близкото бъдеще?

- С днешната докладна ще имаме възможност да направим подробен анализ на геометрията и габаритите на трасето, както и етапността. Едно толкова мащабно съоръжение ще изисква големи средства. Каквито са финансовите възможности поетапно ще започнем изграждането му. За нас този път е приоритет, защото комплексът се развива изключително динамично, а и има засилен трафик от Югоизточна България – от Хасково, Елхово, Тополовград, Средец към Южното Черноморие. Заради този транзит и ежедневно пътуващите наши съграждани трябва да осигурим подходяща инфраструктура.

*В интервюто са използвани въпроси и на други медии
5 признака, че ви кръшка
5 признака, че ви кръшка 24/06/2019, Понеделник 22:04 1
13
Коментара по темата
13.
Нали при покупка се издава нов абонатен номер?
03.05.2019 17:57:24
0
2
Нали при покупка се издава нов абонатен номер?
12.
Сериоз? Нали при покупка се издава нов абонатен но
03.05.2019 17:56:04
0
2
"Има част от тях, които са купили имоти с дългове към ВиК от старите собственици, но въпреки това са длъжни да ги платят. Друг вариант няма."
11.
Геро
01.05.2019 10:42:17
2
7
Като гледам каква народна любоффф в коментарите и минусите за кмета, трябва да си посипе главата с пепел и да не помисля за нов мандат, че голям срам ще бере.
10.
Часовникар
01.05.2019 06:50:03
13
8
Бургас е нямал по-добър кмет. Това е видно и факт. Независимо от нашите политически пристрастия трябва да се признае.
Желая ти здраве кмете, а троловете нека си пишат.
9.
gradski
30.04.2019 20:36:14
4
4
Те в Черноморец... нали е най-големия демократ от, който почва всичко? Той такива неща не прави.
8.
А кмете
30.04.2019 20:11:55
2
14
Кмете защо общината не плаща на фирмите изпълнители и това ли е причината днес да не бъде започнат ремонта на пътя Бургас Ветрен?
7.
Николова
30.04.2019 20:10:48
8
79
Ама аз исках да приемат избор на кметове, ама съветниците друго решиха. Айде няма нужда, тоя цирк 12 г. го гледаме. Добрия чичо кмет дава, ама лошите герб съветници не дават. Всичко се решава от Николов и децата го знаят.
6.
Коментарът беше изтрит от мародерите.
30.04.2019 20:00:55
18
79
И. Бакалов : Бандата на Борисов се разпада. Никога в България не е имало толкова крадлива добре организирана машина "за усвояване" като ГЕРБ.Но така или иначе, предстои бандата на Борисов (той се държи точно като главатар на банда) да се разпада отвътре и отвън. А то няма да е трудно и е необратимо. Толкова неграмотници и простаци на власт също никога не е имало, дори при соца.
5.
Чепа
30.04.2019 19:12:41
12
60
Кмете днеска се преработи, почини малко , ама явно до местните избори през октомври ще симулираш дейност за някой друг глас , чакаме много концерти и безплатни кибабчита
4.
*********
30.04.2019 18:37:47
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
3.
Ха ха
30.04.2019 18:21:19
19
50
Бла, бла давността си върви диря няма ...кмете недей да не разровят под теб...
2.
30.04.2019 18:06:51
6
52
Господин кмете, ревизирай си и Синята зона, че е пълен батак! Няма контрол, няма нищо! Пълна порнография!
1.
Същото е и за Бургас. Прокуратура?
30.04.2019 17:38:17
2
34
Тема на ФАКТИ: Дублирани обществени поръчки източват милиони от Столична община?
За пореден път е замесено името на заместник-кмет по транспорта

https://fakti.bg/razsledvania/377740-tema-na-fakti-dublirani-obshtestveni-porachki-iztochvat-milioni-ot-stolichna-obshtina
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Родните богаташи вече предпочитат "Ламборгини" пред "Ролс Ройс" Родните богаташи вече предпочитат "Ламборгини" пред "Ролс Ройс"

Цената на ново луксозно возило надхвърля 1 милион лева

Официално през 2018 г.: Нито един загинал в Бургаско заради наркозависимост или злоупотреба с алкохол Официално през 2018 г.: Нито един загинал в Бургаско заради наркозависимост или злоупотреба с алкохол

Болестите на органите на кръвообращението и онкозаболяванията са водещи фактори за летален изход

Свидетел: Ураганът се извил като перде и за секунди отнесе покрива на блок Свидетел: Ураганът се извил като перде и за секунди отнесе покрива на блок

Пенсионери от кооперацията с отнесения покрив се надяват на помощ от Община Пловдив

Туристи лагеруват в гората вместо в нов къмпинг край Варна Туристи лагеруват в гората вместо в нов къмпинг край Варна

Според собственикът на къмпинг Шкорпиловци Бойко Цветанов любителите на почивката сред природата разрушават дюните и замърсяват плажовете

Опасни бури и градушки, ще вали и в Бургас Опасни бури и градушки, ще вали и в Бургас

Прогноза за времето - вторник, 25 юни 2019 г.

Бурята в Пловдив отнесе покрива на жилищна кооперация Бурята в Пловдив отнесе покрива на жилищна кооперация

Пожарникарите са поискали да евакуират живеещите 8 семейства в блока, но те са отказали

5 признака, че ви кръшка 5 признака, че ви кръшка

Ето как да разпознаете дали мъжът ви си има любовница

 

7 рецепти, за да избегнете ревността 7 рецепти, за да избегнете ревността

Ревността не е безпричинна. И не е предизвикана само от това, че приятелят й е харесал снимка на бившата си по бански

Посрещнаха боеца Стоян Копривленски като истинска знаменитост след историческия успех в Париж Посрещнаха боеца Стоян Копривленски като истинска знаменитост след историческия успех в Париж

Победата на бургазлията е изключителен успех за родния кикбокс

Кабелни оператори: ГДБОП застраши националната сигурност и нанесе огромни щети на тв бизнеса Кабелни оператори: ГДБОП застраши националната сигурност и нанесе огромни щети на тв бизнеса

Отнетата техника е нарушила цялостното функциониране на мрежата и е прекъснала всички предоставяни в услуги

Разследват авиокатастрофата с два изтребителя в Германия Разследват авиокатастрофата с два изтребителя в Германия

Единият от пилотите загина при инцидента

Българин откри четири училища в Испания Българин откри четири училища в Испания

В тях децата учат безплатно на български език, а над 20 квалифицирани учители преподават различни предмети

Метро отхвърли оферта за 5,8 млрд.евро Метро отхвърли оферта за 5,8 млрд.евро

Гepмaнcĸият тъpгoвeц cмятa, чe oфepтaтa "знaчитeлнo пoдцeнявa" cтoйнocттa нa ĸoмпaниятa. ЕР Glоbаl Соmmеrсе, ĸoнтpoлиpaнa oт Kpeтинcĸи и пapтньopa мy Πaтpиĸ Тĸaч

Илън Mъcĸ: Жeлaeщитe дa пътyвaт дo Mapc cĸopo щe мoгaт дa peзepвиpaт билeти Илън Mъcĸ: Жeлaeщитe дa пътyвaт дo Mapc cĸopo щe мoгaт дa peзepвиpaт билeти

Paĸeтaтa, нa cтoйнocт милиapди дoлapи, e виcoĸa 54,8 мeтpa. Tя ce paзpaбoтвa c тъpгoвcĸи цeли, зa дa мoжe дa пpeвoзвa пътници дo Лyнaтa и Mapc

Лирата поскъпна след победата на Екрем Имамоглу в Истанбул Лирата поскъпна след победата на Екрем Имамоглу в Истанбул

Фондовата борса в Истанбул също реагира позитивно на изборните резултати, като основният индекс BIST 100 нараства с близо 2% до най-високо ниво от 25-и април насам

Европа приема с охота африкански бежанци, белите християни не са желани Европа приема с охота африкански бежанци, белите християни не са желани

Девет от всеки десет нелегални имигранти от Йемен и Еритрея веднага получават статут на бежанци

Защо Фолксваген ще избере Турция за новия си завод Защо Фолксваген ще избере Турция за новия си завод

Правителството в Анкара е готово да предостави над 100 млн. евро в подкрепа на строителството на новата фабрика

Новият кмет на Истанбул: Ще изградим демокрация, ще изградим правосъдие в този град Новият кмет на Истанбул: Ще изградим демокрация, ще изградим правосъдие в този град

 Опозицията взе градът, на който той някога бе кмет

Знаете ли какво е това? Северномакедонски електромобил Знаете ли какво е това? Северномакедонски електромобил

Първият проект на BB Classic Cars е превърщане на Zastava 750 в електромобил

Революция: Батериите на бъдещето ще са уникални Революция: Батериите на бъдещето ще са уникални

Ще се зapeждaт зa ceĸyнди, тpaят мeceци и чepпят зapяд oт въздyxa

 

Михаил Константинов Михаил Константинов След цирка с Британия много трябва да се замислят за национални референдуми Виц на деня Виц на деня За един мъж няма по-голям стрес от това, жена му да го прегърне без повод с думите:
- Ох, колко много те обичам!
Виц на деня Виц на деня Красива студентка обяснява на свой колега:
– Аз разбира се, мога да ти кажа как взех изпитите, но се съмнявам, че при теб ще се получи...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Усещаш смисъла на шофьорският курс, и парите които си изръсил за него, когато в "МЕТРО" даваш път на количките, идващи отдясно
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори