×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Апелативната прокуратура в Бургас се похвали с отлични резултати за 2018 г.


Апелативната прокуратура в Бургас се похвали с отлични резултати за 2018 г.
Данните бяха оповестени от административния ръководител на Апелативната прокуратура в Бургас прокурор Любомир Петров и заместниците му
19 Април 2019, Петък, 18:01 ч.
Автор: Флагман.БГ

Вижте отчета на държавното обвинение

Значително е занижен процентът на отменените актове на прокурорите от Апелативна прокуратура – Бургас през последните две години, съответно от 13-14% за 2015 г. и 2016 г. на 5,48 % за 2017 г. и 6% за 2018 г., като този показател е чувствително подобрен над 2 пъти и е показателен за по-доброто качество на работа на прокурорите от АП-Бургас. Това съобщи по време на среща с медиите административният ръководител на Апелативната прокуратура в града Любомир Петров. Той заместниците му Иванка Козарова и Йовита Григорова оповестиха и данните от отчетния доклад за изминалата година.

Процентът на потвърдените актове продължава да е много висок – 94% (отменени са само 9 прокурорски акта). Той добави, че е радващ сравнително високия брой и процент на бързите производства през последните години, в пъти повече от преди 2015 г. Проведените през годината 2656 бързи производства (над 2 600 са те и през предходните три години), са много сериозен ресурс за ускоряване и поевтиняване на наказателния процес. Особено сериозен е ръста на бързите производства в региона на Окръжна прокуратура – Сливен, с над 10%.

Прокурор Любомир Петров каза още, че данните показват отлична срочност на прокурорите от апелативния район при произнасянията по преписките през 2018 г., като в срок до 1 месец са постановени общо 27 137 прокурорски акта, което съставлява 98.83% от общия брой актове, в срок над 1 месец са постановени общо 320 бр. акта. Много добра е срочността при решаване на досъдебните производства от прокурорите, като също се забелязва положителна тенденция в тази насока. През отчетния период в прокуратурите от апелативния район, броят на просрочените произнасяния е 70 и съставлява едва 0.36% от всички решени 19 546 дела. 

Прокурор Петров отличи данните сочещи, че върнати за допълнително разследване през настоящия отчетен период са 93 досъдебни производства (ДП), срещу 147 върнати ДП за 2017 г., или намаление с 54 върнати дела (с 36,73 %) спрямо 2017 г. и намаление с 89 върнати дела спрямо 2016 г. Така, този много важен показател за прокурорската дейност е значително подобрен. Подобрение в дейността на прокурорите от апелативния район има и по отношение броя на влезлите в сила оправдателните присъди, които през 2018 г. са общо 60, като се констатира намаление с 18 оправдателни присъди или с 23,06 % спрямо 2017 г. и намаление с 6 оправдателни присъди или с 9,09 % спрямо 2016 г. Относителният дял на оправданите лица, с влезли в сила оправдателни присъди през 2018 г. спрямо всички лица с постановен окончателен съдебен акт е 1,39 %, срещу 1,78 % за 2017 г. Прокурор Петров добави, че е радващо, че този показател е под 2% през последните три години. 

Прокурор Петров отчете и много добри показателите на делата за корупционни престъпления, въпреки законодателните промени и компетентността само на Специализираната прокуратура по част от тях. Наблюдаваните дела през отчетния период са били 343. Осъдените и санкционирани лица с влязъл в законна сила съдебен акт през 2018г. са били общо 56 (при 53 за 2017г. и 35 лица за 2016г.), а оправданите лица с влязъл в законна сила съдебен акт са само 3 (5 лица за 2017г.). 

Административният ръководител на АП-Бургас отчете и отличен резултат от работата по Надзора за законност. Общият брой подадени предложения по този надзор през отчетната година е 79 срещу 62 за 2017 г. или увеличение с 27.42%. От тях са разгледани 70 предложения, като само едно не е уважено. През последните години е активирана и дейността по Гражданско-съдебния надзор и резултатите са много добри. През 2018 г. прокурорите в апелативния район са предявили общо 82 иска, като са разгледани от съдилищата 79 иска и всички са уважени, което е показателно за високото им качество и обоснованост.

Прокурор Петров отчете и твърде съществен ръст в показателите по делата по чл.83а-е от ЗАНН. През 2018 г. за района на Апелативната прокуратура са внесени 22 предложения срещу 22 юридически лица по чл.83б от ЗАНН, като през 2018 г. са влезли в сила 9 решения на съда срещу 9 юридически лица, като размера на постановената санкция е 1 877 518 лв. – два пъти повече от предходната година. Това са близо 2 000 000 лв., които ще влязат в държавния бюджет само по тази дейност на прокурорите от апелативен район Бургас.

Прокурор Козарова и прокурор Григорова отчетоха отлични резултати и в ръководените от тях надзори – този по „Изпълнения на наказанията“ и „Международно-правно сътрудничесто“. Отчетена бе и отличната работа през годината на пресцентъра на Апелативна прокуратура – Бургас.

След приключване на срещата с медиите бе проведено и отчетното събрание на Апелативна прокуратура – Бургас. Официални гости бяха Калина Чапкънова – член на ВСС и Румяна Арнаудова – ръководител на отдел 01 „Специализиран“ при ВКП, която връчи нарочен адрес, в който поздравленията си за постигнатите отлични резултати през годината изказва Иван Гешев – зам.-главен прокурор на РБ.


В категории: Темида


4
Коментара по темата
4.
Нина
20.04.2019 08:33:11
0
0
Да не говорим за Жанет Красимира колко е морална попитайте я, каква пресъда тя сама ще си даде, колко и какъв е нейния морал за да съди тя други и да решава човешки съдби. Бог си знае работата.
3.
79.
19.04.2019 19:35:44
0
2
Л.Петров е човек с главно Ч , установява всички престъпления и извършителите им. Много е състрадателен.
2.
2.
19.04.2019 19:11:40
1
1
Там работят прокурори със високи морални и нравствени качества ,еле Е.Христов. Много съвестни и справедливи прокурори.
1.
1.
19.04.2019 19:06:33
1
3
Пази Боже сляпо да прогледа !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори