×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Парадоксът е пълен: Миротворците днес са насочени една срещу друга ядрени ракети


Парадоксът е пълен: Миротворците днес са насочени една срещу друга ядрени ракети
САЩ излезе от споразумението за ракети със среден обсег и направи пътва копка към пътя за глобален конфликт
13 Март 2019, Сряда, 07:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Разрушителните оръжия са вид „застраховка живот“, но последните месеци бяха белязани със сериозни трусове в спокойствието на застрахованите

Днес човечеството е изправено пред грозен парадокс – основните пазители на мира са насочените към врага ядрени ракети, пише американският писател и журналист Робърт Бридж в оп-ед за RT.com. Един грешен ход на геополитическата шахматна дъска може да доведе до глобална катастрофа.

На 25 юли 1945 г., в последните моменти на Втората световна война, тогавашният президент на САЩ Хари Труман, написа следните думи в дневника си: „Открихме най-ужасната бомба в историята на света“. Изглежда недостатъчно ужасяващa, за да се възпре от използването им.

Само няколко седмици по-късно САЩ пускат първата атомна бомба върху Хирошима, а после и над Нагасаки, убивайки близо 200 000 цивилни. По-късно още много умират от последствията на радиацията и свързани с нея заболявания. Ако има специално място в Ада за тези, които биха подложили планетата на такива кошмарни оръжия, то Труман със сигурност би бил там.

Тази трагедия на историята не остава и без своята мрачна ирония. Алберт Айнщайн, чиято Теория на относителността става причина за разработките в насока ядрени оръжия, бил сериозно притеснен, че Хитлер може да се сдобие с такъв арсенал преди Запада. Това го накарало през 1939 г. да предупреди тогавашния президент на САЩ Франклин Рузвелт, че трябва активно да действа в посока разработката на системи за ядрен разпад. Така американски учени, работещи по тайния Проект Манхатън, успяват да постигнат точно това, но в мащаб, който е много по-голям и плашещ от това, което Айнщайн някога си е представял.

Известният физик, ужасен от разрушението в Хирошима и Нагасаки, съжалява за действията си 6 години по-рано: „Ако знаех, че Германия няма да съумее навреме да създаде ядрено оръжие, нямаше да си мръдна пръста“, казва той.

Оттогава до днес светът живее в постоянен стрес от знанието, че всяка искра на живец на планетата може да бъде погасена при евентуален конфликт. Въпреки това знание, нито едно правителство на Земята не е поело по пътя на премахването на ядрените оръжия, защото е ясно – те са един вид „застраховка живот“.

И наистина, само простолюдието би могло да не забележи тенденцията – всички държави, нападнати от Запада през последните години с цел „демокрация“ са такива, които нямат ядрено въоръжение – Афганистан, Либия, Ирак, Украйна, Югославия, Сирия. И докато тези държави страдат, тези които са членки в „ядрения клуб“ могат спокойно да спят, вярвайки, че няма външна заплаха за сигурността им.

Наскоро обаче това спокойствие бе сериозно разклатено от серия драматични събития. Най-скоршното такова е серията от боеве между изтребители на Пакистан и Индия – две държави от въпросния „ядрен клуб“, всяка от които разполага с над 100 ракети. Инцидентът демонстрира точно колко е кратко времето, за което нещата могат да се объркат жестоко, особено когато терористи са част от уравнението.

На 14 февруари пакистанската терористична организация Джаиш-е-Мохамед извърши самоубийствен атентат срещу индийски военен конвой, в който загинаха повече от 40 войници. По-малко от две седмици по-късно, Ню Делхи, обвинявайки Исламабад, че не се отнася достатъчно сурово с терористите си, удари „терористически лагер“ в Кашмир. Напрежението ескалира жестоко след като Пакистанската армия удари цели по „Контролната линия“ между двете държави, и свали два индийски изтребителя.

Невъзможно е подобни репортажи да се четат, без да се сещаме, че Индия и Пакистан имат ядрени оръжия. Това поставя бойците от двете страни в много странна ситуация, при която те трябва да се въздържат от всякакви действия, само и само да отбегнат потенциалното разменяне на ракети. 

Най-сериозното разклащане на това спокойствие обаче несъмнено е спектакълът, режисиран от Вашингтон, с който САЩ се оттегли от едно от най-важните споразумения в човешката история – това за ядрените ракети със среден обсег. Не е необходимо да се отбелязва – то е ясно – че това действие ще преразпали надпреварата за ядрено въоръжаване.

Стряскащото в случая е, че САЩ изхвърли в боклука това споразумение в същото време, в което изгради противоракетна защитна система в Източна Европа и докато неусетно започва да трупва войски и провокации на границата с Русия. Естествено Москва отвърна на този удар със скорошните разкрития на президента Путин, че държавата му има оръжия, които ще накарат САЩ и НАТО да преосмислят надеждите си за нападение.

Съдейки от поведението на Щатите, човек би си помислил, че Тръмп и администрацията му смятат глобалната ядрена война за нещо, което може да бъде спечелено от една страна. 

А считайки историята с Хирошима и Нагасаки много хора вече се питат дали САЩ е способна да извърши немислимото за втори път. С откровено лудите идеи, които циркулираха в скорошна презентация на Пентагона – Че ползване на „слаби“ или „тактически“ ядрени заряди за поразяване на вражески цели би довело до показване на сила и всяване на страх в противниците, изобщо не е изненадващо, че Часовникът на апокалипсиса премести стрелките си на 2 минути до полунощ.


В категории: Политика


7
Коментара по темата
7.
до баа ти Марта
13.03.2019 12:53:11
1
1
Та се научиш да четеш с разбиране и да правиш анализ на прочетеното, може да се пробваш да напишеш текст, който да казва нещо. Ти да не би да си онзи с особената форма на главата - Цв. Цв., изказа ви има поразително прилики.
6.
ктт
13.03.2019 11:35:33
1
4
До баба Мара от пазара ; А бе бас бая всички големи световни кланета си ги прави запада и Русия ги е озаптявала - голяма е мечката и е ядрено свръх чудовище , кой създаде и използва атомни бомби срещу дечицата на Хирошима и Нагазаки - а ? Русия ли ? Кой пускаше бомби играчки за децата на България - Гледа се историята - кой какво прави а не кой кво полещи .
5.
баба Мара от пазара
13.03.2019 10:59:19
3
5
"Миротворците днес са насочени една срещу друга ядрени ракети"

Статията е в духа на провежданата от "вечните освободители" (Русия) хибридна война!
Първо - т.нар. (иронично) "миротворци" са поставени на една плоскост, а както се знае - от Русия са излезли всички най-хубави неща в света, включително и борбата за мир. При тях всичко им е "най". Дори в болниците имаха плакат - "Руските болни - най-здравите болни". Така че, Русия си е открай време най-големият "борец за мир" и най-големият "освободител". И с тия си "освобождения", както те самите обичат да се хвалят, са се разпрострели на 1/6 част от света. А това, колко народи за поробили с тия "освобождения", както се казва е друг въпрос и затова ще го заметем под килима. В случая по-важното е, че Русия е най-големият борец за мир. По-възрастните си спомнят, че през скверното време, наречено СОЦ, имаше плакати с агресивно насочени американски ракети, надписи МИР и НЕ НА ВОЙНАТА. Така че, освен с борбата си за мир, Русия е известна с първото си място по брой на плакати срещу войната. И няма как да е друго яче - Русия е миротворец № 1 в света. Ами даааа…
Второ - говори се за "противоракетен щит", насочен срещу Русия. Това че тоя щит може да отрази само единични ракети, а не мнозина, изстреляни едновременно, не е толкова важно. Важното е Русия да бъде изкарана жертва и да си намери повод за разработката на нови нападателни оръжия, като същевременно се бори за мир, разбира се.
Трето - Русия е отново ощетена и онеправдана, този път с нарушаване на договора за ракетите. Макар че, още преди 200 години си е създала репутация, която ще позволи на Бисмарк да каже - "Всеки договор подписан с Русия, не струва дори колкото хартията, върху която е написан". (който не вярва, нека провери в Гугъл) А техният кумир, чиято мърша още лежи в Мавзолея на Червения площад казва за Запада - "В първия момевнт, когато се почувстваме по-силни - ние ще ги хванем за гушата". А относно договора за ракетите - да не би да си помислите, че Русия отдавна го е нарушила, и поради неговата (вече) безполезност САЩ излизат от него. Нееее, няма такова нещо, както нямаше и Катинско клане и пияндурниците 50 години отричаха. И правилно - Русия не може да извършва масови убийства и престъпления против човечеството - тя е борец за мир.
Четвърто (и последно) - да не би някой да си помисли, че хората имали нещастието да се родят в Русия са облъчвани още от детската градина с шовинистично-болшевишка отрова и накрая се превръщат в БОРЦИ ЗА МИР, с които Русия е известна в цял свят. Тия дни една такава "боркиня за мир" показа на практика какъв е резултатът от целенасоченото зомбиране. Въпросната кака, след като получила като подарък от обожател автомобил "Порше", решила да го подари на държавата, за да и подпомогне икономиката. Не да го даде за благотворителност (домове за сираци, старчески домове), а да го хариже на държавата, за да и подпомогне икономиката. Нека всеки да си направи изводите....
А лекарството срещу най-големият "МИРОТВОРЕЦ" Русия, и населяващите я МИРОТВОРЦИ е САНИТАРЕН ВОЕНЕН КОРДОН И САНКЦИ, САНКЦИИ и пак САНКЦИИ.

P,S. Да живее мирът, не на войната, ураааааа..... парите не миришат… даааа….
4.
А.....
13.03.2019 09:58:16
2
4
Докато има луди и неуправляеми хора като Тръмп в политиката, ще има и опасност за човечеството !!! Няма място по света, в което да не са се намесили американците и все с лицемерното твърдение за "демокрация", измислена и фалшива!
3.
Огзлгзшгзшгьшгьшгьшхьшгшьт
13.03.2019 09:09:41
1
1
БОЙКО БОРИСОВ И ЛАУРА КЙОВЕШИ СА ЮМРУКА СРЕЩУ КУРУПЦИЯТА. У НАС
2.
До 1
13.03.2019 07:33:40
3
4
Първо получиха помощи, после същата ръка им хвърли бомби (каква изненада). Несвързани приказки говориш.
1.
Герман Титов
13.03.2019 07:17:39
2
4
Хаха! През соца Югославия получаваше милиарди долари помощ от Запада! Сърбите и др. граждани на Югославия свободно пътуваха по Европата. И днес само в Германия и Австрия живеят над 2 млн "югоси"!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Биг Майк като истински джентълмен сам предложил да й остави любимата й вила на Карибите, където двамата често се усамотяваха Изгониха считана за вещица от Ергенът Изгониха считана за вещица от Ергенът Тя заплаши, че ще разбие главата на друга участничка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Освен отпадането на партньора на Емануела Иван се заформя още един скандал в танцувалното шоу Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Целта на обучението - повишаване на готовността и времето за реакция на полицейските служители при подобни сигнали бе постигната, каза комисар Емил Павлов Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Шорт листата се скъси до двамата зам.-председатели на Сметната палата, Горица Грънчарова-Козарева – фаворит Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Драгана Миркович сложи край на брака си след 24 години Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование
Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори