×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Какво си заслужава да се знае за българския социализъм: Икономиката


Какво си заслужава да се знае за българския социализъм: Икономиката
Без наличието на частна собственост върху земята, в рамките на няколко десетилетия трудът се обезценява
02 Март 2019, Събота, 08:15 ч.

Още в началото на режима е посегнато върху спестяванията на хората с две сериозни парични реформи

Икономическата несъстоятелност на социализма е отдавна и убедително доказана Лудвиг фон Мизес и Фридрих Хайек. При липсата на частна собственост върху средствата за производство не съществува пазар, а без пазар не могат да се формират парични цени. Без цени не може да се организира рационално производство, строителство и т.н. Отделно от това за органите, които ръководят икономиката, е невъзможно да съберат, обработят и изпратят до различните производствени звена цялата информация за потребностите от суровини, материали, машини и т.н. Аргументите на Мизес и Хайек са солидни и верни, но това по никакъв начин не пречи на опита за изграждане на социалистически икономически модел. Допълнително теоретично затруднение за създаването на подобен модел е фактът, че Карл Маркс не дава никакви указания за това как да се организира социалистическата икономика. А за истинските комунисти писанията на Маркс са началото и края на всяко знание, пише ekipbg.com

Налагане на Сталинския икономически модел в България.

Българските комунисти на власт не са смутени от подобни теоретични главоблъсканици. Те изграждат икономическия си модел като следват плътно съветите и принципите, които идват от големия социалистически брат в Москва.

Премахнати или силно ограничени са частната собственост и пазарните механизми. Това не става изведнъж, но до края на 40-те години на 20 век процесът придобива завършеност. Настъплението срещу частната собственост, под различни форми, започва още от есента на 1944 г. Конфискува се имущество на осъдени от Народния съд (създаден да съди управляващите, виновни за въвличането на България във Втората световна война на страната на Хитлерова Германия) или имущество, за което се смята, че е придобито от спекулативна дейност. През 1946 г. е осъществена национализация на застрахователното дело, а на следващата година е установен държавен монопол върху външната търговия. Логичен край на този процес е приемането на закони за национализацията на индустриалните предприятия, мините и банките през декември 1947 г. През следващите две години са национализирани около 7000 предприятия, повечето от които дребни.  По-късно национализацията обхваща и едрата градска собственост.

Стратегическите стопански решения стават дело на висшите партийни органи.  Посредством централното планиране партията-държава разпределя ресурсите и насочва икономическото развитие според собствените си виждания за изграждане на индустриално общество. Централното планиране се налага като главен лост за икономически растеж. Изградена е бюрократична система от партийно-държавни институции, които осъществяват ръководството и контрола над социалистическата икономика. Основните показатели и цели на стопанската политика залягат в петгодишни планове, които се приемат на партийните конгреси. В тях се възприемат преди всичко количествени показатели за растеж.

България е лишена дори от формалните белези на икономическа самостоятелност. СССР пресича жестоко всички опити за изграждане на икономическа система с национална специфика. През 1949 г. е екзекутиран видният комунистически деец Трайчо Костов, който се е опитал плахо да се противопостави на тоталното икономическо подчиняване на страната от СССР. По подобни причини по-късно са осъдени министъра на финансите Иван Стефанов, управителя на БНБ Ц. Цонев и други видни стопански дейци. До 1956 г. в основните стопански министерства на България има назначени икономически съветници от СССР, които негласно управляват тези институции.

Посегнато е и на частните парични спестявания на населението. Това става с две парични реформи. Първата е проведена през март-април 1947 г. Старите парични знаци са заменени с нови. На гражданите е позволено да обменят 1 стар лев за 1 нов, но само за суми до 2000 лева. Всички средства над тази сума се задържат като влог в банка и се разменят в съотношение 4 стари лева за 1 нов. Реформата свива паричната маса, но и ликвидира голяма част от спестяванията на населението, а така намалява покупателната му способност. Втората парична реформа е осъществена през май 1952 г. Официалният курс за обмяна на стари срещу нови левове е 100 към 4, но той се прилага за преизчисление на паричните средства и активите на държавните и кооперативни предприятия. Смяната на наличните стари пари срещу нови за гражданите става при курс 100 към 1. При обмяната на парите, които са на влог в банка също се прилага съотношение, което намалява част от спестяванията.

Колективизацията на селското стопанство

Непосредствено след 9 септември 1944 г. са направени и първите опити за социалистическо преустройство на селското стопанство. Тяхната същност се състои в принудата от страна на държавата към селските собственици да влязат в Трудово-кооперативни земеделски стопанства (ТКЗС). Управляващите считат, че чрез този тип коопериране ще се уедрят разпокъсаните стопанства и като резултат ще се повиши производителността в сектора. Земеделските кооперации подлежат на по-лесен държавен контрол, те дават възможност за изсмукване на ресурси от селското стопанство и за пренасочването им към други сектори от икономиката. През 1945 г. в резултат на натиск от страна на местни структури на Комунистическата партия към земеделски стопани са създадени 400 нови ТКЗС-та с приблизително 950 000 дка. земя. Акцията е спряна, тъй като комунистите все още не са укрепили властта си в страната.

През 1946 г. е проведена аграрна реформа. Срещу заплащане се отчуждават частни земеделски земи над 200 дка (за Добруджа над 300 дка). В образувания държавен поземлен фонд влизат още земи на търговски и индустриални предприятия, държавни земи, общински пасища и др. От този фонд подлежат на оземляване над 530 000 малоимотни селски домакинства. До началото на 1948 г. 135 000 домакинства получават около 1 300 000 декара земи. Тази реформа се вписва в традицията от времето на самостоятелното управление на БЗНС (1920-1923 г.). Тя е по-скоро политически, а не икономически мотивирана и не променя дребния и разпокъсан характер на българското земеделие. Освен това съвсем скоро селяните, които получават земя са принудени да влязат в ТКЗС.

Натискът за масовизиране на колективизацията е подновен през 1948 г. Със закони фактически се национализира едрия земеделски инвентар, премахват се и частните арендни отношения. Най-важното средство, което принуждава селяните да влязат в ТКЗС е системата на задължителните държавни доставки. При нея голяма част от продукцията на частните стопанства се иззема от държавата като се заплаща на нищожни цени. По насилствен път много от селските домакинства са лишени дори от средства за прехрана. Някои са принудени да купуват зърно, мляко и т.н., за да предадат държавните доставки. На особен натиск са подложени т. нар. кулаци или заможни селяни. Част от тези, които се съпротивляват на колективизацията са въдворени в лагера в Белене. В резултат на огромния държавен натиск през есента на 1950 г. колективизацията се ускорява. До края на 1951 г. тя обхваща 52% от селските домакинства и малко над 60% от обработваемата земя. Насилствената колективизация е временно спряна по изричен съвет на Сталин през 1952 г.

Последна вълна на колективизация започва през 1956 и трае до края на 1959 г. 95% от селските домакинства влизат в ТКЗС. С края на колективизацията се пристъпва към уедряване на кооперативните стопанства. Така в рамките приблизително на десетилетие се осъществява социалистическото преустройство на селското стопанство. То е свързано с нарушаване на принципа на доброволност, който стои в основата на кооперативното движение и води до отчуждаване на селянина от земята, което води до намаляване на заинтересоваността от качеството и количеството на произведената продукция. Колективизацията на селското стопанство не е задължителна част от социалистическия икономически модел. Такава не е осъществена в Полша и Югославия, но България плътно следва примера на Съветския съюз.

Премахването на частната собственост, насилствената колективизация в най-силна степен отчуждава българите от труда и свързаните с него ценности. Макар и примитивен и често слабо ефективен съзнателният труд е сред специфичните особености на българския селянин. Дори земеделците, затворени в концлагера Белене като противници на колективизацията, изпълняват завишените трудови норми, водени от убеждението, че когато се работи, трябва да се работи истински, независимо от насилието, упражнено спрямо тях. Защото дори трудът сам по себе си е ценност. Без наличието на частна собственост върху земята, в рамките на няколко десетилетия тази ценност успешно е унищожена.

През годините след края на колективизацията в селското стопанство производството се увеличава по обем, но негови постоянни характеристики стават разхищенията на суровини, материали и готова продукция, нискокачествената продукция, големите престои за ремонти на машините, организационни проблеми и др. Чрез административни решения и натиск от централната власт се предприемат мерки, които не са съобразени с особеностите на българското селско стопанство и така често нанасят вреда, вместо да донесат полза. Ниската ефективност на инвестициите поставя под съмнение икономическия смисъл на промените в селското стопанство.

Селското стопанство постепенно престава да е основен отрасъл на българската икономика. Тя ускорено се индустриализира. Именно на индустриализацията и на цялостните резултати от т. нар. социалистическа икономическа модернизация ще обърнем внимание в следващата публикация за българския социализъм.

Снимка: socbg.com


В категории: Ретро Флагман


17
Коментара
17
Коментара по темата
17.
Да бе да
02.03.2019 17:04:21
2
1
Всеки дебил се мъчи да прави обобщения, от които нищо не не разбира. Казваш ли нещо или пърдиш???
16.
пазарна икономика
02.03.2019 13:21:14
1
4
е... когато работника работи във вредни условия, и заплатата не му стига за отопление, храна и здраве за семейството му. След това работника се разболява и продава имота си капиталиста на безценица. Това е момента когато се срещат търсенето и предлагането, демек, това е "пазара" на капитализма.
15.
важно
02.03.2019 12:22:24
2
6
капитализма не може да съществува без грабежи и убийства! Реално пазарната икономика не съшествува!
14.
До 12
02.03.2019 11:43:27
3
0
ПРАВ СИ!! ЕДИН ТОН ДОМАТИ СТРУВА ПОВЕЧЕ ОТ 1 БАРЕЛ НЕФТ!! ДОМАТЪТ СЕ ОТГЛЕЖДА С ПОВЕЧЕ РАЗХОДИ! БЕДАТА Е ЧЕ ТАЗИ СДЕЛКА Я ПРАВЕХТЕ ВИЕ С БРАТСКИЯ СССР!!!!! Т.Е. САЛДОТО С БРАТСКИЯ ВИ СССР БЕШЕ ВИНАГИ ОТРИЦАТЕЛНО, ДОРИ НА МОМЕНТИ ДА Е БИЛО И НА ПЛЮС! НЕ СЛУЧАЙНО ПРАВЕШКИЯ ТАРИКАТ ИСКАШЕ ДА ПРОДАДЕ ДЪРЖАВАТА НА БРЕЖНЕВ!
13.
До комунист
02.03.2019 11:38:52
4
5
КОМУНИСТЕ, ЗА КОГОТО БРОНЕБОЙНИ ПАТРОНИ НЯМА ОТКРИТИ, ВКЛ И ЗА ЧУГУНЕНИТЕ ВИ ГЛАВИ! ЯВНО СИ ЧЕЛ СТЪКМИСТИКАТА КОГАТО ПЕТИЛЕТКАТА СЕ ИЗПЪЛНЯВАШЕ ПРЕДСРОЧНО С 20% ОСТАВЕНА РЕКОЛТА В ПОЛЕТО! ЧЕХИЯ И УНГАРИЯ БЯХА НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ПРЕД НАС ОЩЕ ТОГАВА!!! ЗАЩО ИНВЕСТИТОРА ПРЕДПОЧЕТЕ СЛЕД ПРОМЕНИТЕ ЧЕХИЯ УНГАРИЯ И ПОЛША??????? А НЕ НАПРЕДНАЛАТА ВИ БЪЛГАРИЯ??? МОЖЕ БИ ЗАЩОТО МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА И ПОСЛЕ ПРЕМИЕР СЕ КАЗВАШЕ АНДРЕЙ КАРЛОВИЧ ЛУКАНОВ, ДА ГО ПРОСТИ ВАШИЯ БОГ МАРКС!!!!!/
12.
Комунист
02.03.2019 11:37:42
2
5
Няма сделка в света, в която да размениш зарзават за петрол или домати за оръжие. А сега с 2 млрд се надяваме на 10 самолета ?
11.
до 10
02.03.2019 11:31:29
3
10
Сега психо болните работят ,а здравите не .Каква положителна промяна да има щом ни управляват болни .
10.
10.
02.03.2019 11:29:01
5
8
Нямаше самоубийства ,убийства ,запалени и много по-малко психично болни.
Трудът красеше човека!
9.
разликата
02.03.2019 10:39:47
6
9
комунизма в основата си грешен, беше по-хуманен , ориентиран към благото на целия народ, а капитализма унищожава бедните и болните физически.
8.
Комунист
02.03.2019 10:30:15
6
8
Предпоследната икономика бяхме през 46 година от целия Изток, а 89 година бяхме втора, изпреварили Чехия, Унгария и др. Необходимо беше да се направи парична реформа за да се изземе капитала от богатите и да се инвестира в икономиката. Нима сега не е необходимо същото?
7.
ГЕРБ
02.03.2019 10:24:04
3
14
Благодарение на ГЕРБ сме на първо място по добив на тикви на глава от населението в Европа
6.
П.п.
02.03.2019 10:17:44
6
7
ВСИЧКИ НА ГОДИНИ СМЕ ХОДИЛИ ПО БРИГАДИ! НИКОГА ПОВЕЧЕ НЕ СИ КУПИХ ЛЮТЕНИЦА И ЗЕЛЕНЧУКОВА КОНСЕРВА! НЕ ПИТАЙТЕ ЗАЩО!!! ДРУГАТА ИСТИНА Е ЧЕ БЪЛГАРИЯ КАТО ПОБЕДЕНА СТРАНА ИЗПЛАЩАШЕ РЕПАРАЦИИ НА БРАТСКИЯ СССР ДО 71 Г. ПОД ФОРМАТА НА СЕЛСКОСТОПАНСКА ПРОДУКЦИЯ И, ТУРИСТИЧЕСКИ УСЛУГИ! ИЗНЕСЕНОТО ЗЛАТО ОТ БАНКАТА СЛЕД 44А Е ДРУГА ТЕМА! МАЛКА БГ ГОДИНИ ХРАНЕШЕ ТОЗИ МАСТОДОНТ СССР КОЙТО НЯМАШЕ ИЗХРАНВАНЕ! РАЗЛИКАТА С ТОВА КОЕТО НИ ПРЕДЛАГАШЕ ЕДИН ЛУД С МУСТАЦИ И КОЙТО ПРЕДИЗВИКА СВЕТОВНО КЛАНЕ Е ЧЕ НЯМАШЕ ИЗСТЪПЛЕНИЯ КАТО ХОЛОКОСТ! Дишаше се малко по свободно но пак трудно?
5.
Да бе!!!
02.03.2019 10:03:57
8
9
ТРУДЕЩИ СЕ СЕЛЯНИ ПОЧИВАТ ВЪВ ВЕЛИНГРАД! ЯВНО АВТОРЪТ НА ЕДИНИЯ ОТ КОМЕНТАРИТЕ НЕ СИ ДАВА УДОБНО СМЕТКА, ЧЕ НА КРАЯ НА ТОЗИ МАСОВ ЕКСПЕРИМЕНТ НАРЕЧЕН СОЦИАЛИЗЪМ ТРУДЕЩИТЕ СЕ СЕЛЯНИ ОТИДОХА ДА ПОЧИВАТ ПОСТОЯННО В БЕТОННИТЕ ГЕТА В ГРАДОВЕТЕ, ОСТАВИХА ДВОРЧЕТАТА И КЪЩИТЕ СИ НА ПРОИЗВОЛА! ЗАЩО? СТАТИЯТА ГО КАЗВА ЯСНО: ЛИПСАТА НА СВОБОДЕН ПАЗАР И ЧАСТНА ИНИЦИАТИВА Е СМЪРТ ЗА ВСЯКО ОБЩЕСТВО!! В ПРИРОДАТА СЕ НАРИЧА РАВНОВЕСИЕ! ТО НЕ РАЖДА НИЩО, НЕ ПРОМЕНЯ НИЩО, НО ОТРИЦАТЕЛНИТЕ ПОСЛЕДСТВИЯ СА БАВНИ, СИГУРНИ И НЕОБРАТИМИ!!! СЕГА ПЛАЧЕЩИТЕ ПО СОЦА И ОНЕЗИ СЛАДКИ ВРЕМЕНА НА МАСОВ МЪРЗЕЛ МИ ПИШЕТЕ МИНУСЧЕТА, НО ИСТИНАТА Е ЧЕ АКО СЕГА НЯКОЯ МАШИНА НА ВРЕМЕТО ВИ ВЪРНЕ ТАМ НЯМА ДА ОЦЕЛЕЕТЕ И СЕДМИЦА!!! ЩЕ СИ ИСКАТЕ КАБЕЛНАТА, СМАРТФОНА, ЗАПАДНИТЕ КОЛИ, ЕКСКУРЗИЙКИТЕ ПО ЧУЖБИНА, ШОКОЛАДЧЕТА, ПЛАЗМАТА В ХОЛА И САЛАТА ПО ВСЯКО ВРЕМЕ, НЕ СЕЗОННА! АЙДЕ СТИГА МОЛЯ, НЯМА НУЖДА ОТ ОЛИГОФРЕНИИ!!! ВСЕ ОЩЕ ИМА СОЦ ПО СВЕТА: СЕВ КОРЕЯ, БЕЛАРУС, ВЕНЕЦУЕЛА! КУБА СЕ ОТВОРИ ЗА ВАШЕ СЪЖАЛЕНИЕ!
4.
комунистически безродник
02.03.2019 09:59:39
7
12
Истината е, че българската СОЦ-икономика, както и целият СОЦ си бяха едно НЕДОНОСЧЕ. Това е истината, изречена от комунист №1 Тодор Живков, и която истина не могат (и не искат) да проумеят с бетонните си кратуни тия като коментар "№1 - Светла му памет и вечна слава на Бай Тошо !". Техният главатар им го казва, но комунистите, известни още и като КРАДЦИ, ЛЪЖЦИ, УБИЙЦИ и МАНИПУЛАТОРИ се правят на "умрели лисици" и въртят старата грамофонна плоча за баничката, киселото мляко и пр. дивотии.
Първо - СОЦ-икономиката погълна преприятията на ИСТИНСКАТА БЪЛГАРИЯ, преди да дойдат болшевишките орки и да я окупират. НякоИ от машините, макар и остарели, работеха до самия крах на скапания СОЦ.
Второ - другата част от СОЦ-икономиката бе построена от българския народ, докато комунягите го гледаха от кабинетите си.
Трето - след краха на СОЦ-а комунистите станаха капиталисти и ОТКРАДНАХА по-читавите предприятия, а останалите нарязоха на СКРАП, защото НЕ СТАВАХА ДОРИ ЗА БОЯДИСВАНЕ.
3.
DEPENDENT
02.03.2019 08:57:42
3
8
БЪЛГАРИЯ Е ТИПИЧЕН СТЕРИОТИПЕН МОДЕЛ НА 'БАНАНОВА РЕПУБЛИКА' ПРИМЕР ЗА ОСТАНАЛИТЕ'КАК НЕ ТРЯБВА ДА СЕ УПРАВЛЯВАТ АКТИВИТЕ НА ЕДНА СТРАНА ! ! ! !
2.
Lord
02.03.2019 08:38:01
5
11
Ей тия еба.а майката на държавата
1.
Светла му памет и вечна слава на Бай Тошо !
02.03.2019 08:26:25
13
24
Интересно ...
Плюетеселското стопанство по времето на НРБ ,
нооооооо ...
нито думичка за селското стопанство при иначе разкошния ни демократизъм !
Що тъй ?
Амиииии ... ъъъъ .... щото при Тошо все пак ИМАШЕ селско стопанство , а днес такова нЕма !
Даже чесъна ни е внос от Китай , а ябълките - Полски !
Ана к'во ти пука ! Нали има банани !!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Петко от Химията кърти мивки на бала си: Тази вечер ще има яко к.рви и бяло Петко от Химията кърти мивки на бала си: Тази вечер ще има яко к.рви и бяло

Атрактивният абитуриент копираше стайлинга на Динко от Ямбол, баба му избрала костюма

Децата на Милениума се сбогуваха с училище, вижте най-атрактивните (ВИДЕО/СНИМКИ) Децата на Милениума се сбогуваха с училище, вижте най-атрактивните (ВИДЕО/СНИМКИ)

Впечатление направи, че момичетата бяха заложили на червено и пепел от рози, а елементите бяха пепел от рози и дантела

Чудо! Бургаските абитуриенти рецитират поезия на Христо Фотев на изпращането си Чудо! Бургаските абитуриенти рецитират поезия на Христо Фотев на изпращането си

Мнозинството от зрелостниците заявиха, че ще продължат образованието си, насочвайки се към университетите в страната

Земетресение тресна част от България Земетресение тресна част от България

Трусът е бил с магнитут 3.2 по Рихтер

Само във Флагман! Със скъсани дънки и обувки за хиляди левове Динко от Ямбол изпрати абитуриент от Механото Само във Флагман! Със скъсани дънки и обувки за хиляди левове Динко от Ямбол изпрати абитуриент от Механото

В антуража на ловеца на бежанци бяха две дами и младо момче, които изпращаха абитуриент в стилен костюм

Бургас изпраща Випуск 2019: Червеното е на мода! Бургас изпраща Випуск 2019: Червеното е на мода!

Момчетата са заложили на тъмно синьо костюми, а момичетата – червени рокли с дантела и елементи от пера

Страшен канибалски екшън разтърси Трявна Страшен канибалски екшън разтърси Трявна

25-годишен младок се сби и нахапа ченге заради канабис 

Николета прибра Ники Михайлов в апартамента й от Божинов Николета прибра Ники Михайлов в апартамента й от Божинов

Двамата живеят в жилището на Николета в комплекс „Верту“ в близост до бул. „Симеоновско шосе“

Срам! Държавата остави Васил Найденов без пенсия Срам! Държавата остави Васил Найденов без пенсия

Певецът е огорчен и не крие, че се чувства чужденец в собствената си държава

Криско и Тита бойкотираха наградите на БГ Радио! Двамата трябваше да участват в програмата, но се обидиха и я пропуснахаэ Криско и Тита бойкотираха наградите на БГ Радио! Двамата трябваше да участват в програмата, но се обидиха и я пропуснахаэ

Криско съветва и Тита, която е негово протеже, да не ходи в Пловдив на мероприятието

Поредното пророчество на Ванга вече се сбъдва! Никой не е очаквал нещо подобно! Поредното пророчество на Ванга вече се сбъдва! Никой не е очаквал нещо подобно!

Като доказателство за думите си любителите на конспиративните теории посочват разказите на очевидци от Румъния за срещата си с едноокото същество

Извънредно! Експлозия на пешеходна улица в Лион, има ранени Извънредно! Експлозия на пешеходна улица в Лион, има ранени

Според френския президент Еманюел Макрон се касае за нападение

Папа Франциск с послание към България за 24 май Папа Франциск с послание към България за 24 май

Папа Франциск благодари за гостоприемството и топлото му посрещане у нас от българския народ

Инж. Александър Христов: Достигаме скорост на протоните от 99,999% от тази на светлината Инж. Александър Христов: Достигаме скорост на протоните от 99,999% от тази на светлината

В Европейската организация за ядрени изследвания в момента работят над 100 български учени

Пуснаха скандален запис на загиналия Емилиано Сала Пуснаха скандален запис на загиналия Емилиано Сала

Нант продал аржентинеца на Кардиф против волята му

Прогрес: От трупове на починали хора правят компост във Вашингтон Прогрес: От трупове на починали хора правят компост във Вашингтон

Той се дава на роднините на починалия, които могат да посаждат в него цветя, зеленчуци или дървета

 

Служителите в кухнята разкриват: Никога не си поръчвайте тези неща в ресторант Служителите в кухнята разкриват: Никога не си поръчвайте тези неща в ресторант

Не купувайте пуканки в киното на първа за деня прожекция

Гневна тълпа подгони Фарадж Гневна тълпа подгони Фарадж

Той бил в Кент на предизборна обиколка и се скрил в автобуса си

 

Огромен скандал! Арестуваха Марадона в Аржентина Огромен скандал! Арестуваха Марадона в Аржентина

Властите закопчали Божията ръка на летище "Есеиса", след като към тях е подадена жалба от бившата му съпруга Росио Охеда

Извънземно нашествие на Луната, снимаха десетки летящи чинии Извънземно нашествие на Луната, снимаха десетки летящи чинии

Московчанин снима флотилия от НЛО край естествения спътник на Земята

Бойко Борисов, министър-председател Бойко Борисов, министър-председател До Банкя се стига по пътя за Мюнхен, преди Белград - вляво Виц на деня Виц на деня Гинеколог към пациентка:
- Водите ли активен полов живот?
- А, не, просто си лежа отдолу...
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате, циркът дойде!
- Не, тати... Това са абитуриентки.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Винаги се уча от грешките на хората, които са се вслушали в съветите ми...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори