×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо българите мразят все повече циганите, мигрантите и хомосексуалните


26 Февруари 2019, Вторник, 21:03 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Зад това стои изцяло една медийна атака, започнала още от 2013 г., смята културологът Димитър Вацов, според Даниел Смилов партиите са изоставили просветителската си функция

Партиите у нас все повече се водят от настроенията на хората, вместо те самите да лидират гражданите. Около това мнение се обединиха участници в кръгла маса в Народното събрание на тема „Има ли криза на европейските ценности?“

Форумът бе открит от председателя на парламента Цвета Караянчева и в него участваха депутати, университетски учени и анализатори.

Бяха представени социологически проучвания от 2008 и 2018 г. и бе направено сравнение в промяната на нагласите.

За България бе отчетен положителен тренд – все повече хора казват, че сами могат да се грижат за благосъстоянието си, както и че подкрепят демокрацията.

Като негатив обаче беше посочен ръстът на ксенофобията и хомофобията.

Според политолога и преподавател в Софийския университет Даниел Смилов партиите са изоставили просветителската си функция и това засяга вече не само националпопулистките формации, но и „сърцевината на партийната система“.

„Има място за осмисляне на образователна – формираща общественото мнение, функция на партията и отговорността, която тя поема не просто да отразява някакви нагласи, но наистина да застава с убеждението си и да повежда хората там, където те в момента не са“, коментира Смилов.

И аз ще ви дам само няколко примера да илюстрирам накъде партиите са повели общественото мнение в България през последните 10 години. Проф. Гарнизов спомена някои от тези данни, но да речем: 2008 г. ако питате хората – имате ли нещо против цигани да са ви съседи, 48,3% отговарят „да“, 47% отговарят „не“.“

Т.е. горе-долу поравно.

2018 г. - 60% отговарят „имаме нещо против“, 30,2% отговарят „нямаме“. Ето ви тука ясно движение на общественото мнение в някаква посока.

Същото – по отношение на хомофобията. „Имате ли нещо против хомосексуални да са ви съседи“ – 2008 г. 42% нямат нищо против, 51% - имат. 2018 г. - 57% имат нещо против, 33,4% - нямат“, посочи политологът.

Даниел Смилов коментира: „Истината я знаем – просто появиха се говорители на този тип ценности. Медиите заедно с политическите партии почнаха да бълват такъв тип нагласи и партиите поведоха обществото и го заведоха от 2008 г. - видяхте 2018 г. къде е то. Това е огромната отговорност на политиците и на политическите партии във формирането на общественото мнение. И всъщност част от този популистки момент, който имаме в момента, е партиите да се крият зад тези нагласи някак си и да казват „не, не, ние всъщност не сме виновни, ние просто ги отразяваме и не правим нищо по същество“. Няма такова нещо! Имат отговорност, както партиите, така и медиите, така и публични говорители като нас в по-малка степен.“

Преподавателят-философ и културолог Димитър Вацов се съгласи, че партиите и медиите носят своята отговорност за тези „стряскащи данни в ръста на ксенофобията и хомофобията в това европейско изследване“.

Вацов посочи, че има и положителни тенденции във възприятията на българите по отношение на личното благополучие и демокрацията.

Стряскали обаче данните за ръста на омразата към циганите и хомосексуалните.

Освен това българите мразели повече мигрантите, отколкото чужденците, което било показателно.

Зад тази омраза стои изцяло една медийна атака. Става дума за течащата вече пет години в България, тя тече от края на 2013 г. тази атака – ние сме изследвали по други линии – атака срещу, така да се каже, основите на либерално-демократичния ред; атака, която е националпопулистка, която беше събудена в Европа от финансовата криза 2008 – 2009 г.; беше тежко усилена от Руската федерация – официалните медии, след Крим 2013 г., и тогава и дойде в България впрочем“, каза Димитър Вацов.

Според него обаче трябва да се каже, че общественото мнение не е така разцепено, както го показват данните при „фронтални въпроси“ от рода на „искате ли за съседи цигани, хомосексуални или мигранти“.

Ако хората бъдат попитани по друг начин, като например – „виждаш ли проблем с хомосексуалните или с мигрантите“ и това го спуснеш в списък с други проблеми, този казус отивал чак на 15-20-о място.

„3-4% се сещат, че има изобщо такова нещо, за разлика от момента, в който ги попиташ фронтално „мразите ли мигрантите“ - „мразим ги, разбира се, защото всеки ден ни дуднат за мигрантите по медиите“. Така че обществените нагласи не са така тежко преобърнати. Всеки, който си въобразява, че с ксенофобска риторика може да преобърне, да речем, продемократичния или европейския курс, както на българското общество, така и на повечето европейски общества в момента, ще претърпи политически крах. Така както търпят крах привържениците на Брекзит“, посочи Вацов.

Показателно било, че на Запад, а и у нас анти-ЕС риториката се използвала все по-малко, включително и в медиите.

Така че нека нашите националпопулисти да помислят върху това, заключи Димитър Вацов.

Коментар направи и парламентарният водач на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него е притеснително, че системни партии са влезли в националпопулистката риторика.

Без да посочва БСП, Цветанов даде за пример Истанбулската конвенция, но и той побърза да уточни „не, няма да я защитавам“...

Според Цветан Цветанов разговорът върху конвенцията се е базирал на фалшива новина и това е блокирало нормалната дискусия.

Топдепутатът от ГЕРБ обясни, че хората не биха искали да имат за съседи не само цигани, но и наркомани.

Според него трябва да се работи за реалната интреграция на тези хора, като основно това може да стане чрез образование и повече позитивни новини.

 


В категории: Политика


Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 0
21
Коментара по темата
21.
Отчаян българин
22.11.2019 10:53:36
1
11
Расистите и хомофобите задушават и убиват България бавно и потъпкват завещаните ни от Левски ценности на толерантност и разбирателство. Те са истинските предатели и те ще унищожат родината ни.
20.
:-(
27.02.2019 12:54:05
4
6
500год Турско робство е оставило трайни отпечатъци в родовата памет на българския народ
Българите НЕ харесват ислямистите турски евреи-сефаради,черкези кавказци,арнаути,цигани ,които 500 год са крали,палели,грабели,изнасилвали,убивали и тормозели бг народ
За това знаейки характера и особеностите в поведението на Ориенталците българите инстинктивно не изпитват симпатяги към въпросните малцинства
19.
Бургазлия
27.02.2019 11:16:44
1
9
А да ги обичаме ли?!
18.
баба Мара от пазара
27.02.2019 10:17:15
3
63
"Защо българите мразят все повече циганите, мигрантите и хомосексуалните"

Ами само като видиш какво представляват тия, които се опитват да ни натресат тези меко казани "съмнителни" ценности т.е. толерастията, и няма как да е иначе. Казано по друг начин за пореден път се опитват "ДА НИ СМЕНЯТ ЧИПА". През годините всякакви тарикати (византийци, турци, руснаци и пр.) са се опитвали да "сменят чипа" на българина, но с малък успех. Една част от българите (по-некачествените) са се погърчили, потурчили, после стават русофили и комунисти, а сега вече и "толерасти" и започват да се дупят един на друг и на мургави, некъпани пришълци. Това, че се дупят си остава за тяхна сметка, но лошото е, и това е отговорът на въпроса от заглавието на статията, че се опитват да накарат и другите да станат като тях - толерасти и педали. И затова е тая съвсем логична и закономерна реакция.
Българинът е толерантен и към педерасите и към чужденците и пр. Но при условие, че щом се чувстват педераси - отиват си вкъщи, пускат си завесите и правят каквото си искат, а не да се онождат публично на площада. А относно чужденците - добре дошли, ако сте културни, хигиенични и с пълни джобове по нашите курорти. Ако не искаш да се къпеш, не искаш да работиш и чакаш някой глупак да те храни - стой си в мръсната дупка, където си бил досега или марш при баба Меркелица, тя ще те приеме. Толкова!
17.
До Лъчо
27.02.2019 09:50:59
0
17
Значи да ги интегрираме реално сега? До сега нереално ли са ги интегрирали? А тези пари, които плащаме и сме платили в последните 30 г., нереални ли са? А политиците, тях кой ще ги интегрира? Мигрите да си ходят по родните места, тук работа нямат. Щом не можем да да се справим с нашите, няма начин да се оправим и с чуждите.
16.
Хитлер
27.02.2019 08:41:06
1
8
НА САПУН
15.
0909
27.02.2019 06:45:27
0
21
Искам тези социолози да бъдат заселени принудително в циганско гето или цигански блок, като този в Ямбол. Други неща ще почнат да говорят. Лигльовци от жълтите павета.
14.
Fasa
27.02.2019 05:00:35
2
29
Притопяването на една нация почва като се вкарват допълнително мангали откъдето падне,ние с наши мангали не можем да се оправим а Камоли с тези имигранти които идват от шести век,така че Брюксел е виновен затова гледа да притопяването народите В Германия,Холандия,Белгия,Франция вече са мелези ,и тука идва до двайсетина години ще ни мангализират напълно това е идеята мангализирана европа
13.
Bosa
27.02.2019 01:09:20
1
19
Всички мангали почнаха да мутреят и вдигнаха ниво,пич на аха да се правят на ганкста,освен производство на долна дрога те се занимават с проституция,поръчки разни,и най различни долни неща.Всички мангали са сутеньори в Германия и Холандия,вадят кинти и идват да мутреят в Бг,затова има лек тука нека всички друсалки да спрат да взимат мангалска дрога и заедно с така наречените бараки им вкарат монопол яко цепене до припадък и се се види мангал да се линчува.Едно време мангалите ги затваряхме в казаните ,а не сега да ми се правят на ганкста.Мор до дупка и това е.
12.
оффф...
27.02.2019 00:10:49
3
9
Лъчезар Лисицов пише професионално и безпристрастно. Хубаво ще е колегата му Георги Русчев да се получи от него и соециално да обърне внимание да съдържанието на тази статия
11.
Ха ха
26.02.2019 23:06:05
2
42
До долният българин ... Тогава ви направихме хора и сега сте част от нас пишеш прекрасно на Български и сигурно говориш толкова добре...се трябва да научим и мангалите и те ще говорят и пишат като тебе
10.
Османски Българин
26.02.2019 22:56:44
76
3
По турско нямахме проблеми
9.
Гецата
26.02.2019 21:58:38
0
12
Съгласен с koko , политиците са най мразени ама не знам защо не го написахте , от страх сигурно
8.
гггггггггггггг
26.02.2019 21:55:10
5
83
обратните не са убийци за разлика от циганите
7.
koko
26.02.2019 21:47:40
1
103
най много народа мрази политиците
6.
Abe
26.02.2019 21:40:52
1
102
Ciganite si pozvolqvat da ubivat I iznasilvat bylgarki ako iskate da gi obichame ?oshte malko I genocida shte doide.Ne na ciganizaciqta na bylgariq
5.
2XL
26.02.2019 21:38:08
3
66
Не харесвам цигани ,мигранти и хомосексуалисти и НЕ СЕ СРАМУВАМ ОТ ТОВА!
4.
космос
26.02.2019 21:35:49
1
45
защото са отвратителни лъжци и конспиратори.
3.
DJARO
26.02.2019 21:34:51
2
51
Za6toto vsi4ki te sa.......s privilegiii.....sprqmo NAS bulgarite,,,,te iskat da gi sajalqvame..Bulgariq za Bulgarite
2.
Киро
26.02.2019 21:32:04
3
53
Мболи ма фара за обратните, обаче как мразим мaнгaлитеее мааалииии
1.
Ами защото бълхарите
26.02.2019 21:31:15
213
7
Се припознават с тези. Българите са имигранти 2 милиона за 10години,а жените масово наричат мъжете педали. А относно циганите,ами те новите цигани на Европа са бълхарите най-бедни и най-болни. А в държавата циганите безчинстват наред убийства и грабежи,платен вот. А новите цигани на Европа са безсилни да си оправят държавата и все друг им е виновен. Ние турците,САЩ,ЕС и лошото време. А по Европа пълно с проституки от България,Русия,Украйна,Румъния,иначе на западняците викат джендъри. А им сменят памперсите и им дуат за пари. Е когато си нещастна бълха,как да не мразиш всички!
acfab
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева
Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него 
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори