×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • След 15 май в Царево и Ахтопол няма да се строи
  • Жълт код за значителни снеговалежи е в сила за 14 окръга на Румъния
  • 64-годишна жена загина при пожар в Сливен
  • Дългът на България за 2023 г. е 23.1% от БВП
  • Започва консервация на постамента на Паметника на съветската армия в София
  • Двама души са ранени при нападение с автомобил в Йерусалим
  • Отбелязваме Международния ден на Земята
  • Разследват смъртта на сърна в Старозагорско
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургас не се развива, както на всички ни се иска, ГЕРБ управляват три мандата – време е за промяна


Бургас не се развива, както на всички ни се иска, ГЕРБ управляват три мандата – време е за промяна
На местните избори БСП ще бъде единствената реална алтернатива на ГЕРБ и Димитър Николов, казва депутатът Николай Тишев
26 Февруари 2019, Вторник, 20:02 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Редно е премиерът Борисов да подаде оставка, ако загуби евровота, смята депутатът от „БСП за България“

Николай Тишев е на 43 г., депутат от „БСП за България“. Бивш областен и общински председател на соцпартията в Бургас. Парламентарната му група от една седмица бойкотира Народното събрание заради спорните промени в Изборния кодекс. Президентът наложи вето с извънредно обръщение и призова опозицията да се завърне в парламента. Това обаче, както изглежда, скоро няма да се случи. Завихрилата се политическа буря може да се обясни с предстоящите тази година европейски и местни избори. Разговаряме по тези теми с бургаския народен представител.

 

- Г-н Тишев, разбиха офис на БСП в Бургас. Имате ли надежда, че извършителят ще бъде открит? (интервюто е направено ден преди МВР да обяви, че извършителят е установен - б.а.)

- Аз лично се надявам това да се случи, тъй като става въпрос за посегателство върху партийна централа и смятам, че органите на реда трябва да си свършат работата. Като отчитам, обаче, нивата на разкриваемост, особено в община Бургас, честно да кажа - не съм голям оптимист. Наскоро имахме и пресконференция по тази тема, включително и за това колко малко вандалски и хулигански прояви се регистрират. Посочихме и какъв малък процент се разкриват.

- Местната структура на ГЕРБ номинира бургазлийката Ивелина Василева за евродепутат. Как ще отговори местната организация на БСП?

- При нас все още текат предложенията. Сега започнаха и общински конференции, които утвърждават номинациите за евродепутати. Както знаете, ние имаме решение до 15-16 март да определим водача; може би до края на март ще имаме и пълната листа. В момента има много номинации, включително всичките ни местни народни представители са сред тях. Има и други известни лица, естествено – и Елена Йончева, но към момента не мога да се наема и да дам прогноза за това дали ще има бургаски представител в листата. Не това е и най-важното. Важното е каква програма и платформа представя всяка една от политическите партии, за да могат българските граждани да се ориентират за кого да гласуват.

- Да уточним – и четиримата бургаски народни представители сте номинирани за евродепутати, така ли?

- Да, да. Това не означава, че ние ще участваме в надпреварата. Това са просто номинации.

- Кой ще реши дали ще бъдете в листата?

- Първо, когато приключат предложенията, всеки един от номинираните трябва да даде заявление дали иска номинацията му да бъде обсъдена или не. След това Националният съвет на БСП ще гласува и той ще определи листата с кандидатите.

- Ако БСП победи ГЕРБ на евроизборите, очаквате ли Бойко Борисов да подаде оставката на правителството?

- Така е редно, защото самият г-н Борисов винаги е заявявал, че на практика всеки един избор е израз на вот на доверие или недоверие към действащите управляващи. Това важи особено когато става дума за надпревава между партии, а не за мажоритарни избори, каквито например са президентските (макар че Борисов подаде оставка дори и след загубата на президентския вот през 2016 г.). Така че е логично да се подаде оставка, както се случва през последните години. Знаете, че правителството на Орешарски също подаде оставка след загуба на евроизбори през 2014 г.; съответно и правителството на Борисов - след загубата на президентските избори. Но аз бих разширил отговора така – ако Бойко Борисов загуби и остане напук във властта, събитията в обществото и в политическата среда в България така ще се развият, че след няколко месеца ще му се наложи сам да подава оставка вследствие на предстоящи събития.

- В БСП взехте едно спорно решение – да напуснете парламента заради промените в Изборния кодекс. Има различни мнения в партията. Вие смятате ли, че това беше правилен ход?

- Ако съдим по събитията, които се случиха след решението на Националния съвет в неделя (17 февруари) да излезем от парламента, мисля, че то е безспорно. Защото ако ние не бяхме действали по този начин, ГЕРБ в никакъв случай, буквално след 24 часа, нямаше да обърнат позицията си и да се съгласят да върнат преференцията в Изборния кодекс, както и да стартират процедура за избор на нова Централна избирателна комисия. Ако изхождаме от това, че те били чули гласа на народното недоволство – ами то този глас го имаше и преди това. Имаше го и в тези 16 часа дебати в парламента, в които ние излагахме всички доводи защо не трябва по този начин и в тази тъмна доба да се променя Изборният кодекс. Но те тогава не ги чуха. След като БСП заяви, че излиза от парламента, се задейства този механизъм, така да се каже, и ГЕРБ върнаха част от нещата. Но това е недостатъчно, защото там има и други пороци, които са заложили. Дори заради тях ГЕРБ твърдят, че ще отхвърлят ветото на президента и после ще приемат това, което те са си решили. Това обаче не отговаря на исканията на огромната част от българските граждани за честен изборен процес.

- В края на годината обаче са и местните избори. Каква Ви е оценката за третия кметски мандат на Димитър Николов в Бургас?

- Аз не мога да се ангажирам с оценката на партията, но като цяло тя е, че имаше много дадени обещания, които не са изпълнени; а Бургас не се развива така, както на нас всички ни се иска основно от икономическа гледна точка, но включително и демографска, и като увеличение или по-скоро липса на увеличение на доходите, и липса на перспектива за младите хора. Това сме го заявявали нееднократно и май сме единствената партия, която говори за тези проблеми на града.

- Изниква веднага въпросът – БСП може ли да излъчи по-способен градоначалник?

- Аз мисля, че БСП ще бъде единствената реална алтернатива на ГЕРБ и на Димитър Николов – най-вероятно, ако той е кандидатът на ГЕРБ на местните избори през октомври 2019 г. Ние се готвим за тези местни избори много по-сериозно отколкото и 2011-а, и 2015-а; и мисля, че резултатът ни ще го покаже. Отделно, ГЕРБ вече управляват три мандата в Бургас, т.е. едва ли могат да предложат нещо ново на бургазлии, така че идва време за промяна.

- Т.е. способни сте да излъчите по-...

- Способни сме да излъчим боеспособен кандидат, както и боеспособна листа за общински съветници, която да се противопостави на настоящото управление на ГЕРБ в Бургас.

- Добре, но Николов има доста голямо доверие – 84% на последните избори от първи тур...

- Да, така е, но нещата се променят, а и е много важно кой как подхожда към изборите.




Флагман.БГ Почина много известна режисьорка Почина много известна режисьорка 23/04/2024, Вторник 12:08 0
30
Коментара по темата
30.
Los Maduros
02.03.2019 10:14:18
0
3
Ei kesteni koi go interesuva kak se razvivat gradovete shtom horata ne se razvivat dobre ( dori i az ) ! Tupanari s tupanarite prosti ! ! ! Gradovete , gradovete , parkovete , ulicite . Nai vajni sa horata e bastuni maloumni !
29.
ъъъ
01.03.2019 10:47:26
2
4
Аз ли не схващам този гологлавия какво общо има с Йоан или герберските тролове нямат какво друго да измислят?
Извинявам се, но дори заплахите за комунизъм, не могат да променят факта, че ГЕРБ напълно се подиграват с работещите бургазлии. Омръзна ми заплатите да са ни под тези във всички други големи градове. Омръзна ми да дебнат зад всеки ъгъл за пари -вечно всички им нещо да им дължим - за нещо неясно какво. Омръзна ми да се държат като с нас като с престъпници, защото искаме тъпите им рекетьорски институции да ни оставят да работим!!!! И защо да понасям това? "За да не дойдат много страшните комунисти"
Като го гледам тоя гологлавия, нито ми прилича на Йоан, нито на възкръснал бай Тошо . Призракът на комунизма е само изтъркана заплаха, че винаги може и по-лошо от гербаджийското извиване на ръце..........Не се вързвам повече на тази тъпня......
28.
*********
01.03.2019 00:31:33
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
27.
Снежанка
28.02.2019 19:42:39
2
4
Емиии могат да се потренират, ама те и бабите от БСП си харесват действащия кмет...С тренировките ще си останат :)
26.
Bosa
28.02.2019 03:26:20
5
9
При новия кмет Бургас стана село,само наркомани и луди, работа няма никъде, вместо да намали данъците той ги увеличи,може да се каже че градът е упропастен напълно. И още нещо,ще кажат ли на Бургазлии колко кредити са теглели на наш гръб,говорят че са над три милиарда вярно ли е и кой ще ги плаща?
25.
Факт
27.02.2019 21:10:24
4
16
Цитат от коментар, не е писан от мен!
За кмета на Бургас:Кметът бил направил много за града :) Знаеш ли какво значи кмет да направи нещо за града?
Това е да облекчи и намали данъците и таксите на хората, да отвори работни места, да увеличи инвестициите в града, да намали престъпността, да съсредоточи бюджета в обучение,здравеопазване и в развитие на младите, да даде сигурност на гражданите, да се бори с корупцията. Нито едно от тези неща не е направено, а точно обратното!
Това да се вземат пари от Европа на лихва и да се правят спирки, фонтани, надлези и площадки(като една част от парите отидат в нечий джоб) и после всичко това ние да връщаме с лихвите до девето коляно под формата на огромни данъци, такси, глоби и т.н., това не е "правене на нещо за града" , това е гавра, унижение и обричане на народа на бедност и глад, и никакво бъдеще!
24.
Аз
27.02.2019 21:07:32
0
0
Честита нова 2019 година
23.
Абсолютно вярно
27.02.2019 18:30:18
6
8
Иска ми се да вярвам, че Бургас е стигнал дъното. Но не, всяко година дълбаят още по-надолу. Под нивото на Ямбол и Сливен сме вече
22.
Читателка
27.02.2019 16:37:19
8
14
Как не ви е неудобно, комунисти такива, какво вие направихте при вашето управление, че говорите за ГЕРБ неверни неща? Това е долно и безсрамно!!!!
21.
Обективен
27.02.2019 15:55:18
4
8
По време на третия мандат на Йоан Костадинов нищо не се случваше в Бургас, защото той беше зает с личните си дела.Хората го виждаха това,затова не го избраха.Оправданието,че европейските пари са причина за активността на Николов не е вярна.Крадливите комунягите ако бяха на власт щяха половината да си го отмъкнат.Еле като се има в предвид кой е начело на тази партия може да се знае крайният резултат!
20.
Поли
27.02.2019 10:43:53
10
13
За тези,които не знаят.По време на Йоан нямаше еврофондове и нещата се правиха с държавни пари.По време на Николов има европейски пара.затово се "оправя' града или "се съсипва',кой както го разбира.
19.
*********
27.02.2019 09:57:13
3
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
18.
Бс
27.02.2019 09:36:12
0
6
Така е.Ама няма как да спечелите с вашите кандидатури,нови лица трябват,нови.
17.
Xaxaxaxa
27.02.2019 09:06:58
1
9
Ave ne6tastnik 5 pati bqhte na vlast s turcite i osven katastrofi zastoi i turcizaciq drugo ne sme videli Nito imate kadri nito ste sposobni Nekadarnici posledniq pat horata bqha edna godina na ulicata dokato va izgonqt
16.
Azot Burgas
27.02.2019 08:59:52
1
10
Запекът не е алтернатива на диарията.
Но проблемът е, че у нас друго няма.
Кой разбрал-разбрал.
15.
*********
27.02.2019 07:41:12
4
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
14.
Ivanas
27.02.2019 06:45:50
11
15
Няма нужда от вас БКП, вече ви сърбахме попарата с Йоан Костадинов!
13.
Жеката
27.02.2019 06:43:00
7
19
Ама много ви благодаря червеняци, че сте загрижени за Бургас! Ама айде нема нужда!
12.
Bosa
27.02.2019 05:10:49
18
20
Кмета слънце гербаджия който преди това беше седесарче излъга хората в най големия комплекс Мед.Рудник че ще прави парова централа и те гласуваха за него,но вече 12 години и помен няма затова което обеща.Остана един голяаааам среден пръст за Карабаир и ,ха гласувайте пак за него за тъпотията която измисли и за бързите автобуси
11.
гггггггггггггг
26.02.2019 21:50:01
21
11
Бурга върви по добре от другите градове - кмета не е идеален
10.
*********
26.02.2019 21:38:39
2
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
9.
*********
26.02.2019 21:26:53
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
Наглеци крадливи!
26.02.2019 21:24:40
15
17
Много огладняха другарите, само 150 дни БСП-Радев, не можаха да се накрадат, както си знаят, за това над 90 протеста си купиха, дано на Бойко му писне и даде оставка, за да може пак едни 150 дни БСП+Радев да се нагушат! Ама този път, няма да им се отвори парашута и свободно падане към бунището на историята! Лека и пръст и Вечна да е паметта за престъпната БКП/БСП, която името си смени, но нрава и манталитета не!
7.
Време
26.02.2019 21:20:42
13
18
Наистина е време Николов и другите около него да си ходят, но, за да дойдете вие. Кандидата трябва да е различен
6.
Требор
26.02.2019 21:17:35
6
15
Др.Тишев щом сте толкова убеден, защо не се кандидатирате за кмет на Бургас?
5.
Ха ха
26.02.2019 20:44:20
5
12
За парламата едните комунисти плюят другите комунисти
4.
*********
26.02.2019 20:33:34
2
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
3.
:)
26.02.2019 20:26:08
9
18
Гладна кокоошка просо сънува
2.
ВЕЩ
26.02.2019 20:13:54
15
20
Герб-авите , че не стават за нищо е ясно като бял ден.Обаче ето този е ОТВРАТИТЕЛЕН!
1.
Да ама не
26.02.2019 20:12:00
11
19
Не си спомням кога след като геят загуби 11 пъти от герб някой червен барон си подаде оставка? То цинизъм, то чудеса..
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Хитът на последния кметски вот в София Ваня Григорова оглави нова коалиция под името "Солидарна България" Доц. Мирчева оглави Отделението по Кардиология на МБАЛ „Бургасмед“ Доц. Мирчева оглави Отделението по Кардиология на МБАЛ „Бургасмед“ Доц. Мирчева ще осъществява платени консултации към ДКЦ „ Бургасмед ”, а от началото на май ще предоставя и консултации с направление от личен лекар Официално! Зелената зона в Бургас ще работи целогодишно Официално! Зелената зона в Бургас ще работи целогодишно Има и корекции в Синята зона, вижте какви Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Те заглушиха Божия глас в душите на тези хора, а той не се разграничи от тях, коментира митрополит Антоний Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив  Според персонала то е паднало на двора, но по тялото му няма следи от охлузвания Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Бившият финансов министър се похвали, че е преподавал на Кирил Петков в Харвард Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Илиана Кирилова обаче отказа да коментира скандалните снимки с пудела и пачките с пари, имало за това забрана Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско За пореден ден полицейската сводка е пълна със случаи за водачи, хванати да шофират след употреба на наркотични вещества 5 причини да няма романтика във връзката 5 причини да няма романтика във връзката Ако интимността във връзката ви е предимно физическа, имаща за цел да задоволи сексуалното ви желание, но само толкова, имате проблем с романтиката Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Ето кои са те 
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори