×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Произведе ли немската компания Arjes фалшива машина за 340 хил.евро по поръчка на бургаска фирма?


Произведе ли немската компания Arjes фалшива машина за 340 хил.евро по поръчка на бургаска фирма?
Международен съд ще каже дали е сглобен от стари части първият по рода си у нас шредер за разфасоване на коли
18 Февруари 2019, Понеделник, 19:20 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Иван КОЛЕВ

Загубите ни са колосални, ще алармираме дипломатическите мисии и браншовите организации у нас и в Берлин, предупредиха от „Трикс лоджистик”ЕООД

Бургаска фирма завежда иск и ще предизвика безпрецедентно съдебно дело срещу немския производител на рециклиращи съоръжения Arjes. Поръчана и доставена в Бургас скъпоструваща машина за разфасоване на стари автомобили, с цена 340 хил.евро, се оказва дефектна и практически неизползваема.

Купувач е една от водещите компании в преработката и рециклирането на метали у нас „Трикс лоджистик” ЕООД. Дружеството е решено да води съдебната битка докрай, след като всички опити за дипломатично и безшумно разрешаване на спора дотук удрят на камък.

Преди една година от „Трикс лоджистик” ЕООД решават да инвестират в модернизиране на мощностите си, проучват пазара, посещават най-голямото технологично изложение за рециклиране и преработка на отпадъци IFAT в Мюнхен от 14 до 18 май 2018 година. На място се запознават с продуктовата гама на Arjes като силно са впечатлени от най-новото в портфолиото им – Шредер, тип VZ 950 „Титан”.

Цената на съоръжението, което според рекламата разфасова по 20 автомобила на час, е космическа за българския пазар – 340 хил. евро, без в това число да влизат транспортните разходи. От „Трикс лоджистик” ЕООД, пресмятайки всички плюсове и минуси, стигат до извод, че си струва да инвестират крупната сума и поръчват „Шредер”-а. Все още у нас няма друга толкова скъпа машина за разфасоване.

Според договор АВ_2018_065, подписан на 29 юни 2018 г. от производителят Arjes от една страна, а от друга от „Трикс лоджистик” ЕООД като купувач, 30 % от цената трябва да се преведат веднага, 60 % при извършването на финалните тестове в Германия и 10 % след пуска й в експлоатация в България. Arjes трябва да произведе мултифункционалната машина до 3 месеца от подписването на договора – до 29 септември 2018 г. Гаранцията е 18 месеца или до достигане на 1500 работни часа, което означава изключително интензивна употреба в рамките на година.

„Независимо от огромната цена, ние бяхме убедени, че инвестираме разумно, за да се развие компанията ни на международно ниво - да изпълним и задължения по изискванията на екологичното европейско законодателство, макар че можехме и да не вземаме толкова скъпо оборудване”, казаха от „Трикс Лоджистик” за Флагман.бг.

Първите проблеми започнали малко преди крайния срок за производстото на машината. От немската компания твърдели, че поради летните отпуски доставчиците им на компоненти се забавили и няма да успеят да сглобят машината до края на септември. От бургаската фирма приели извинението, убедени в коректността на партньора си. Все пак това е немска фирма, с която са се срещнали не на битпазар в азиатска държава, а на най-голямото технологично изложение в света. Новият срок бил до началото на декември, но след това се проточил за началото на януари 2019 г.

В първите работни дни на Новата 2019 година в „Трикс лоджистик” ЕООД обаче получават трети мейл, в който производителят, за пореден път, известява, че ще се забави, изисквайки още месец отсрочка, вече без обяснения. В крайна сметка машината пристига в България на 5-ти февруари 2019 г., повече от четири месеца след първоначално вписания в договора краен срок.

„За нас това бе исторически момент. Но изживяхме истински шок - веднага щом я разопаковахме, още при първоначалния й оглед, установихме, че основната транспортна лента не е ново производство, с просто око се вижда, че някои от компонентите й многократно са употребявани. Веднага ги уведомихме, пратихме снимков материал, но получихме странен отговор - в смисъл, че нищо не разбираме и че това е невъзможно”, разказаха от фирмата.

Че машината е втора употреба си личи и по омазняванията по частите, които не са характерни, ако е излязла току-що от завода. Освен това, видът на ножовете е друг, не са тези, които са демонстрирани по време на изложението. Тези ножове са подходящи за дребен метал, пластмаса и дърва, но не и за качественото и бързо разфасоване на МПС. Немският производител отвръща, че всички компоненти са чисто нови и настоява, че дори да има следи от употреба, те са от тестването им за 20 минути.

Това е бункерът на машината за шредиране. Личи, че е прясно боядисан и не е тестван, както се твърди за останалите части

За нас това е ясен сигнал, че тази фирма е решила да ни измами”, гневни са от българската компания. Въпреки неколкократните опити да се свържат реално с производителя, на посочените в договора и сайта стационарни телефони твърдят, че в офиса няма компетентно лице, което да отговори на въпросите им. Комуникацията е само чрез мейли, като в един от тях от немската фирма заявяват, че са обидени и няма да пратят в България техния специалист, който да пусне в експлоатация машината. Така в момента тя стои като паметник в производстената база край кв.Долно Езерово - неизползваема, защото за да започне да работи трябва да се проведе обучение на работещите с нея.

Обучението по договор трябва да се осигури от немците, а те са обидени.

За да удостоверят в какво състояние приемат „Шредер”-а, от „Трикс лоджистик” наемат международната компания за проверка, верификация, тестване и сертифициране SGS, която прави детайлен доклад. Становището на SGS e предадено на 10 февруари 2019 година. В документ с №:50000553/1 са описани компрометираните елементи. Голяма част от тях са с над 30 % износеност, корозия, различни нарушения и множество разкъсвания.

Този компонент - основната лента, е използвана поне 2 хил.часа, смятат експертите от SGS

Изводите са, че основната лента и принадлежащите й части са употребявани минимум 2 хил.часа и отдавна не са в гаранция. Флагман.бг разполага с доклада на SGS, който ще бъде приложен в бъдещото съдебно производство. Делото ще се разглежда или пред Арбитражния съд в Париж или в съд по компетентност в Германия.

От „Трикс лоджистик” ще уведомят за казуса всички институции – немския посланик в България – Херберт Салбер, българския посланик в Берлин Елена Шекерлетова, българо-немските търговски форуми, Немската стопанска камара.

Основните подозрения са, че фирмата-производител е рециклирала стара машина или части от нея и я е изпратила в България, смятайки, че тъй като е първият подобен шредер у нас, никой няма да разбере подмяната. „Трикс лоджистик” търпи не само преки загуби от дефектната, според тях, машина, но и косвени, които са сериозни.

Ако сега поръчаме друга, ще са необходими още 6 месеца, а за да бъдем изрядни към нашите контраенти и да не спираме работа през това време, ще трябва да наемем в помощ външна фирма. Цялата производствена програма, която е планирана за година напред, де факто е отменена, защото няма да можем да работим с очаквания капацитет. Косвените загуби са повече, отколкото струва самата машина. Ние трябва да сключим договор с други фирми, които да поемат нашите поръчки, да поемаме за наша сметка транспортните им разходи, а освен това ще трябва да поръчаме и нов шредер”, подчертаха от фирмата и определиха общите загуби от договора с Arjes за ”колосани”, тъй като за дълго време ще бъде блокирана и немалка сума от оборотните им средства.

„Трикс лоджистик” ЕООД подготвят документите за предаване на межународна адвокатска кантора. Те вече нямат доверие на немския производител, настояват те да си приберат обратно машината, да се анулира договорът и да възстановят сумата с пропуснатите ползи

. „Има риск такава съдебна битка да продължи до 5 години, но сме решили да я водим до край. Не сме допускали, че фирма от държава-локомотив на европейската икономика ще си позволи подобно отношение”, заключиха от бургаската фирма.

 

По машината има омасляване и сериозна корозия, което е доказателство, че тя не е нова
Лентата на "Шредер"-а е разкъсана, което значи, че е многократно използвана
Подобни нацепвания има и по други елементи от цялата лента

 




В категории: Бизнес


9
Коментара по темата
9.
Я
21.02.2019 10:47:38
0
0
Пак ще има грешка в превода- вероятно швабите са пробутали рециклирана машина , стояла дълго на открит склад.
8.
Местя го
19.02.2019 14:22:37
0
0
Преместих го
7.
Морския
19.02.2019 05:16:04
1
4
Докато има море ще има и рибари......що не си търсехте неустойките още при първото забавяне на поръчката или спестихте откъм адвокати за договора и сега си скулите косите
6.
Иван
18.02.2019 23:00:35
1
3
Това е базата,за скрап на един митничар.Трябва да го разследвате от къде толкова пари има,и защо от ОБЩИНА Бургас старите коли от паркингите ги карат там.
5.
baihui
18.02.2019 20:36:58
2
6
Католико-протестантите винаги са ни считали за хора "втора ръка"!
4.
Меден руднишка кифла
18.02.2019 20:34:55
1
2
Номер 3 малката пишка леке много си прост.
В Германия е така
И глупаците си мислят че като видят кола на 120000км на 10-15 години в Германия и е истинска хаха
3.
Пешо кура
18.02.2019 20:23:19
5
4
Чак сега ли видяхте дефектите бе измамници но в Гермсния "номера неминава" и откъде ги спечелихте тия 340 хил.евро
2.
Наблюдател
18.02.2019 19:39:12
6
9
От сервилност, безгръбначност и криво разбрана "Евро-Атлантическа солидарност", успяхме да се докараме да ни третират като "аборигени" (с цялото ми уважение към аборигените-примерно в континентална Америка, Австралия и т. н.)
1.
БТР
18.02.2019 19:06:04
6
15
В Русия има и по-добри модеми раздробяващи метала машини и то нови , НОВИ, там никой не лъже толкова на дребно за един трактор с лента!!!!!!!!!!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори