×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Кои са 10-те глобални заплахи за здравето през 2019 година


Кои са 10-те глобални заплахи за здравето през 2019 година
20 Януари 2019, Неделя, 19:02 ч.

Светът е изправен пред множество здравни предизвикателства
Светът е изправен пред множество здравни предизвикателства. Те варират от болести, предотвратими с ваксина като морбили и дифтерия, резистентни към лекарства патогени, увеличаване на степента на затлъстяване и физическа неактивност, неблагоприятното въздействие върху околната среда, както и многобройни хуманитарни кризи.

Ето 10-те основни здравни заплахи, които ще изискат нашето внимание през 2019 година, както и това на учените за справянето с тях.

Замърсяване на въздуха и изменение на климата

Девет от десет души всеки ден дишат замърсен въздух. През 2019 г. СЗО счита за най-голям екологичен риск за здравето. Микроскопичните замърсители във въздуха могат да проникнат в дихателните и кръвоносните системи, да увредят белите дробове, сърцето и мозъка, като убиват 7 милиона души преждевременно всяка година от заболявания като рак, инсулт, сърдечни и белодробни заболявания.

Неинфекциозни болести

Неинфекциозните болести като диабет, рак и сърдечни заболявания са отговорни за над 70% от всички смъртни случаи в света или за смъртта на 41 милиона души. Това включва 15 милиона души, умиращи преждевременно на възраст между 30 и 69 години, пише Днес.

Над 85% от тези преждевременни смъртни случаи са в страни с нисък и среден доход. Нарастването на тези заболявания се дължи на пет основни рискови фактора: употреба на тютюн, физическа неактивност, вредно използване на алкохол, нездравословни диети и замърсяване на въздуха.

Глобална грипна пандемия

Светът ще се изправи пред друга грипна пандемия - единственото нещо, което не знаем е кога ще го удари и колко тежко ще бъде.

СЗО постоянно следи циркулацията на грипните вируси за откриване на потенциални пандемични щамове: 153 институции в 114 страни участват в глобалното наблюдение и реагиране.

Нестабилни и уязвими условия

Повече от 1,6 милиарда души (22% от световното население) живеят на места, където има продължителни кризи (суша, глад, конфликти и разселване на населението) и слаби здравни услуги ги оставят без достъп до основни грижи.

Нестабилните условия съществуват в почти всички региони на света и това са места, където половината от ключовите цели на целите за устойчиво развитие, включително по отношение на детското и майчиното здраве, остават неудовлетворени.

СЗО ще продължи да работи в тези страни за укрепване на здравните системи, така че те да са по-добре подготвени за откриване и реагиране на огнища, както и да могат да предоставят висококачествени здравни услуги, включително имунизация.

Антибиотична резистентност

Развитието на антибиотици, антивирусни препарати и антималариуми са някои от най-големите успехи на съвременната медицина. Сега изтича времето с тези лекарства. Антимикробната резистентност - способността на бактериите, паразитите, вирусите и гъбите да се противопоставят на тези лекарства - заплашва да ни върне към времето, когато не можахме лесно да лекуваме инфекции като пневмония, туберкулоза, гонорея и салмонелоза.

Невъзможността за предотвратяване на инфекции може сериозно да компрометира хирургията и процедурите като химиотерапия.

Ебола и други високо патогенни болести

През 2018 г. в Демократична република Конго са наблюдавани две отделни огнища на Ебола като и двете се разпространяват в градове с повече от 1 милион души. Една от засегнатите провинции е също в активна конфликтна зона.

Това показва, че контекстът, в който избухва епидемия от високоопасен патоген като Ебола, е критична - това, което се е случило в селските райони в миналото, не винаги се отнася за гъсто населени градски райони или засегнати от конфликти райони.

Програмата за научноизследователска и развойна дейност на СЗО идентифицира болести и патогени, които имат потенциал да предизвикат извънредна ситуация за общественото здраве, но не разполагат с ефективни лечения и ваксини.

Слаба първична здравна помощ

Първичната здравна грижа обикновено е първата точка на контакт на хората със системата за здравеопазване в страната, в която живеят и в идеалния случай трябва да осигури цялостна, достъпна грижа за общността през целия живот.

Въпреки всичко много страни нямат адекватни първични здравни заведения. През октомври 2018 г. СЗО бе домакин на голяма световна конференция в Астана, Казахстан, на която всички страни се ангажираха да подновят ангажимента си към първичната здравна помощ, направена в декларацията от Алма-Ата през 1978 г.

През 2019 г. СЗО ще работи с партньори за съживяване и укрепване на първичната здравна помощ в страните и за проследяване на конкретни ангажименти, поети в Декларацията от Астана.

Колебание за поставяне на ваксината на дете

Колебанието на ваксината - нежеланието или отказът да се ваксинират въпреки наличието на ваксини - заплашва да обърне напредъка, постигнат в борбата с болестите, предотвратими с ваксини. Ваксинацията е един от най-рентабилните начини за избягване на болести - понастоящем тя предотвратява 2-3 милиона смъртни случая годишно, а допълнителни 1,5 милиона могат да бъдат избегнати, ако глобалният обхват на ваксинациите се подобри.

Причините, поради които хората избират да не ваксинират, са сложни; Консултативната група по ваксините към СЗО идентифицира самодоволството, неудобството при достъпа до ваксини и липсата на доверие като ключови причини за колебание. Здравните работници, особено тези в общностите остават най-довереният съветник и влияещ на решенията за ваксинация фактор и трябва да бъдат подкрепени, за да предоставят надеждна и достоверна информация за ваксините.

Денга

Денгата е болест, пренасяна от комари, която причинява грипоподобни симптоми и може да бъде смъртоносна и  да убие до 20% от заболелите. Тя е нарастваща заплаха от десетилетия.

Голям брой случаи се случват в дъждовните сезони на страни като Бангладеш и Индия. Сега сезонът му в тези страни значително се удължава (през 2018 г. Бангладеш отбеляза най-голям брой смъртни случаи за почти две десетилетия) и болестта се разпространява в по-малко тропични и по-умерени държави като Непал, които традиционно не са заболявали от болестта.

ХИВ

Напредъкът, постигнат срещу ХИВ, е огромен. Въпреки това, епидемията продължава да бушува с почти един милион души, които всяка година умират от ХИВ / СПИН. От началото на епидемията повече от 70 милиона души са придобили инфекцията и около 35 милиона души са починали. Днес около 37 милиона души по света живеят с ХИВ. Достигането до хора като секс работници, хора в затвора, мъже, които правят секс с мъже, или транссексуални хора е изключително предизвикателство. Често тези групи са изключени от здравните услуги.

Тази година СЗО ще работи със страните в подкрепа на въвеждането на самотестване, така че повече хора, живеещи с ХИВ, да знаят техния статус и да получават лечение.В категории: Здраве


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Андреа на Пайнера пише: Димитре, славата няма срок на годност! Андреа на Пайнера пише: Димитре, славата няма срок на годност!

Скандалът между певицата и бившият й продуцент продължава с пълна сила 

И това доживяхме: Две майки, две утроби – едно бебе И това доживяхме: Две майки, две утроби – едно бебе

За първи път се роди бебе износено от две майки 

Честит празник на всички студенти! Ето как празнуват и по света Честит празник на всички студенти! Ето как празнуват и по света

Днес в България отбелязваме Студентския празник

Големият победител в „Маскираният певец“ е Гарванът Големият победител в „Маскираният певец“ е Гарванът

Гарванът, Розата и Пчелата с последни изпълнения

10 неща, които още ни навяват спомени за социализма 10 неща, които още ни навяват спомени за социализма

От чушкопека до чугунените радиатори, вижте кои вещи в домовете ни са съхранили духа на отминалото време

Довечера ще правите секс? Вижте осем неща, които не стават за лубриканти Довечера ще правите секс? Вижте осем неща, които не стават за лубриканти

Ето ги и тях:

6 мъжки реплики, при които да ви светне лампата 6 мъжки реплики, при които да ви светне лампата

Те имат за цел да наранят

Единствен в Европа: Робот-камериерка започна работа в софийски хотел Единствен в Европа: Робот-камериерка започна работа в софийски хотел

Тя говори 3 езика, отговаря за румсървис и ще ви поздрави за рождения ден

Аутопсия установи от какво е умрял гардът от мелето с чужденци в Пловдив Аутопсия установи от какво е умрял гардът от мелето с чужденци в Пловдив

Според съдебните лекари 42-годишният Иван Гунев е бил покосен от масивен инфаркт

На БСП е необходима не просто коалиционна, а по-широка гражданска платформа, за да преборим ГЕРБ На БСП е необходима не просто коалиционна, а по-широка гражданска платформа, за да преборим ГЕРБ

Там, където сме изолирани като секта, резултати нямаме, категоричен е зам.-председателят на соцпартията

Три земетресения разлюляха остров Крит Три земетресения разлюляха остров Крит

Последното е било в 17 часа

Холивуд потъна в скръб! Отиде си актьор от „Приятели“ Холивуд потъна в скръб! Отиде си актьор от „Приятели“

Роденият в Ню Йорк актьор получава престижната награда за ролята си на Рой Кон в „Ангелите на Америка“ през 1993 година

2/3 от поискалите обезщетение от „Томас Кук“ ще го получат до неделя 2/3 от поискалите обезщетение от „Томас Кук“ ще го получат до неделя

Общо изплатената сума се очаква да достигне 160 млн. паунда

Земетресение от 3,4 в Турция, усетено е и в Истанбул Земетресение от 3,4 в Турция, усетено е и в Истанбул

Няма данни за пострадали и разрушения

Расте вероятността ЕС да загърби ядрената енергия Расте вероятността ЕС да загърби ядрената енергия

Новата „зелена таксономия“ на блока може да зачеркне ядрената енергия и природния газ от инициативите за европейско финансиране

"Юбер" вече не мълчи - 6000 посегателства и изнасилвания "Юбер" вече не мълчи - 6000 посегателства и изнасилвания

Това са опитите за посегателство в САЩ - агресия, изнасилване, от шофьори, клиенти и други

Чудо! Лекари съживиха жена след шестчасово спиране на сърцето Чудо! Лекари съживиха жена след шестчасово спиране на сърцето

От болницата очакват тя да се върне на работа до дни

Руски милиардер прегазен от три коли в Англия, подозират убийство Руски милиардер прегазен от три коли в Англия, подозират убийство

Магнатът Димитрий Обретенски бил три дни в кома преди да почине

След скандала в Лондон: Доналд Тръмп бесен на Трюдо, изкара го двуличник заради подигравките След скандала в Лондон: Доналд Тръмп бесен на Трюдо, изкара го двуличник заради подигравките

Според международни организатори причината за подигравките към Доналд Тръмп са заради това, че Америка никога е нямала по-слаб президент

Деси, Деси, защо съсипа президента с черните си лачени обувки? Деси, Деси, защо съсипа президента с черните си лачени обувки?

И новата лична дизайнерка на президентшата не е в състояние да я спаси от вътрешната й липса на вкус

Бойко Борисов Бойко Борисов Беше ми мъчно за рибите, като ги гледах по телевизията как едвам дишат Виц на деня Виц на деня Готвя боб и питам жената:
- Добре, мило, как разбра, че съм пиян?!
- Имам интуиция, скъпи! Ще слагаш ли още какао в боба или да го прибирам?!
Виц на деня Виц на деня - Струва ми се,че след вчерашния празник умирам!
- Как пък не! Че ти изпи почти всичката ракия!
- К'во значи "почти?" Къде има още?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Адам бил изгонен от рая заради жена. Ахил бил убит заради жена. Самсон бил лишен от силата си заради жена. Нищо не намеквам.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори