×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Изненадващ обрат в парламента: Взеха власт от Министерството на туризма върху концесиите на плажовете


Изненадващ обрат в парламента: Взеха власт от Министерството на туризма върху концесиите на плажовете
Николина Ангелкова разтревожено обсъжда с представители на ГЕРБ новата ситуация след решението на парламента
19 Декември 2018, Сряда, 13:30 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Николина Ангелкова предупреди, че ще настъпи хаос заради правен вакуум


Концесиите на плажовете от новата година вече няма да се регламентират от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Това реши изненадващо парламентът след обрат в последния момент.

Вчера регионалната комисия гласува на второ четене промяната да бъде отложена за 1 януари 2021 г.
Според новите правила концесиите на плажовете ще се провеждат съгласно Закона за концесиите, приет миналата година. Това трябваше да стане още от началото на 2018 г. През 2017 г. обаче депутатите го отложиха за 1 януари 2019 г.

Сега Данаил Кирилов от ГЕРБ в последния момент отново предложи отлагане, но този път с още две години – чак за 1 януари 2021 г.
Това бе одобрено в парламентарната Комисия по регионално развитие.

Днес обаче, при гледане на промяната на второ четене в пленарната зала, срещу това скочиха депутати от БСП, както и представители на партия НФСБ (от групата на „Обединени патриоти”).
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов отправи нови обвинения към Министерството на туризма, че процедурите се провеждат непрозрачно и се печелят от фирми на мутри. Затова и той възропта срещу предложението на Данаил Кирилов за отлагане на промяната за 2021 г.


Зам.-председателят на НФСБ Валентин Касабов се пошегува, като се обърна към Валери Симеонов: Какво против имате подаръците на Дядо Коледа? Какво против имате тези момчета да печелят на тъмно? Не ви е срам! Те ще умрат от глад!

Министърът на туризма Николина Ангелкова пристигна в парламента, за да обясни, че отлагането е необходимо, тъй като ако това не се случи, ще настъпи хаос. Причините според нея са жалби и течащ съдебен процес срещу нова наредба, която трябва да процедира новите регламенти.

Изненадващо, след нейното изказване обаче Данаил Кирилов обяви, че оттегля предложението си.
То все пак бе гласувано и не бе прието.
Така от новата година се отнема част от контрола на Министерството на туризма върху концесионните процедури.


Реално конкурсите пак ще са във ведомството на Николина Ангелкова. Разликата, според Валери Симеонов, ще е в прозрачността и контрола.

Пред депутатите Симеонов каза, че според Закона за концесиите проверки ще могат да правят различни институции като Агенцията за държавна финансова инспекция и Сметната палата. Досега според правилата на ЗУЧК това не можело да се случва и конкурсите протичали „в най-висша степен на секретност”.

След обрата в пленарна зала Николина Ангелкова дълго и притеснено обсъжда настъпилата ситуация с няколко депутати от ГЕРБ, сред които и лидерът на групата Цветан Цветанов и депутатът Данаил Кирилов, който е и шеф на правната комисия.

Кирилов и Ангелкова след това коментираха темата пред репортери в кулоарите.
Министърката обясни, че сега ще настъпи правен вакуум и не е ясно как Министерството й ще работи по отношение на плажовете.
Защото наредбата, която е свързана с мониторинга и контрола на морските плажове – тук подчертавам, че по новия Закон за концесиите (тази наредба е по него) Министерството на туризма не е водещо министерство и няма никаква правна инициатива - там е написано, че ресорният вицепремиер е длъжен да изработи, и да внесе съответно концесионният съвет тези документи в Министерски съвет. Да, те бяха внесени, но те са обжалвани и Върховният административен съд е намерил редица нарушения на закона и е спрял изпълнението и влизането в сила на тази наредба до произнасяне по същество. Което означава, че на практика ние нямаме нормативен документ, върху който да осъществяваме основните си правомощия”, коментира Николина Ангелкова.

Досега на конкурсите за концесиите на плажовете при отварянето на офертите не пускаха да присъстват външни лица, включително и журналисти. Това бе и една от критиките на НФСБ.
След въпрос на „Флагман” – дали при новите конкурсни процедури ще има по-голяма прозрачност, министър Ангелкова каза: „И сега има огромна прозрачност на концесиите. И сега има Регистър на концесиите, така че процедурата по същество не се различава от тази, която и в момента съществува.”

Данаил Кирилов даде странно обяснение след въпрос защо е оттеглил предложението си.
„Заради острия парламентарен дебат, заради необоснованите твърдения на опозицията и за съжаление и на наши партньори.
По тази причина и ние оттеглихме, но това беше символично оттегляне, нашето предложение. То беше подложено на гласуване и виждате, че не получи подкрепа”, заяви Данаил Кирилов.


В категории: Бизнес , Политика


Завръща ли се Нана
Завръща ли се Нана 26/04/2024, Петък 17:41 0
13
Коментара по темата
13.
Селски тарикат
20.12.2018 00:21:18
5
2
Валерката е най-жалък от всички- хем крепи правителството, хем го играе опозиция!
12.
*********
19.12.2018 21:39:51
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
11.
Проблема е че
19.12.2018 21:38:56
0
3
Кокарджата трябва да връща едни пари
10.
Ivan
19.12.2018 20:41:02
1
2
И пак за нечий интереси се говори в парламента, а на бранша никой ръка не подава, ама данъците от туризъм ги харчат, на бранша му подават от трите най дългото,
9.
снимката сама ГОВОРИ
19.12.2018 20:37:33
0
2
Който има очи ще види
8.
Видял
19.12.2018 18:53:47
0
2
Уникално фото. Ами сега?
7.
Малеее
19.12.2018 17:59:21
4
2
Някой трябва да връща парите сега... Валери не можа да и прости на тая, няма коалиции, няма нищо. И той ще гризне дръвцето сега, защото разбърка парите на мутрите
6.
ДО 6 ЗАСЕГНАТАТА МУТРА
19.12.2018 16:27:32
0
7
РИВЕШ А РИВЕШ А ГА НАДУВАШЕ МУЗИКАТА И НЕЗАКОННО СИ СТРОЕШЕ СВЪРТАЛИЩА ЗА НАРКОМАНИ ПРОСТИТУТКИ И ВСЯКЪКЪВ ЕВРОПЕЙСКИ БОКЛУК НИ РИВЕШЕ ААААА ГИДИ МАЙМУНО!!!
5.
снимката ПОКАЗВА
19.12.2018 16:04:23
0
7
КОЛКО ОТЧАЯНА Е МИНИСТЪРКАТА А ОКОЛО НЕЯ ОПЕЧЕЛЕНИТЕ КАТО НА ПОТРЕБЕНИЕ НЕЙНИ СЪПАРТИИЦИ$$$БРАВО НА Валери НАМЕРИ ИМ ЦАКАТА.
4.
bravo
19.12.2018 15:58:29
4
7
TURI IM GO NA MUTRITE!!!!!!!!!!!!
3.
давай ВАЛЕРИ НАРОДА Е С ТЕБ
19.12.2018 15:55:50
8
8
Валери ПРЕМИЕР
2.
Оператора
19.12.2018 15:43:24
0
9
Ами ся мила Николина.......... И да върнеш парите пак ти пада главата...... Хаххахаххахахаххахахаахха е най накрая се издъни, тези хора ще си търсят пропуснатите ползи, не само рушвета, сй ся се наигра, време ти беше
1.
Алеко
19.12.2018 15:29:27
6
7
Браво на Валери ! Само той нарича нещата с истинските им имена !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Горещо препоръчвам PCR тестовете да се правят още преди започване на антибиотичната терапия, съветва вирусологът д-р Татяна Николова Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии От 12 страни участнички в престижния турнир, отборът на Саудитска Арабия, ръководен от Труканов печели златните медали във всички категории и съответно I-во и II-ро място в индивидуалното крайно класиране, както и I-во място в отборното класиране Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Ръководството на ФОЗЗГ, които са и инициатори на проявата, поднесоха на дечицата питка за здраве, великденски яйца и лакомства Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Игра главна роля в приетата радушно от критиката военна драма „Син от друга майка“ Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Към момента са установени компрометираните участъци и Областно пътно управление е изготвило допълнително задание по договора с „Автомагистрали“ ЕАД за аварийно изкърпване на проблемните участъци на територията на област Бургас Завръща ли се Нана Завръща ли се Нана Тя ще повдигне завесата на личния си живот в Америка и ще разкрие пред зрителите интересни подробности за себе си Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин
Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15%
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори