×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Харесва ли ви идейният проект за парка на миниатюрите „Европа“? Община Бургас ви кани на обсъждане


Харесва ли ви идейният проект за парка на миниатюрите „Европа“? Община Бургас ви кани на обсъждане
Идейният проект е изготвен, всеки бургазлия може да си каже мнението за него
13 Декември 2018, Четвъртък, 05:18 ч.
Автор: Флагман.БГ

Ако има някакви допълнителни предложения или критики, времето да бъдат направени е именно сега

Изготвен е детайлен идеен проект за още една атракция, която да направи Бургас по-интересен за посещаване. Това е бъдещият парк на миниатюрите "Европа". Сега идейният проект навлиза в период на разглеждане и забележки, като той ще бъде предложен на вниманието на отделните комисии в местния парламент. Мнението си може да каже и всеки бургазлия. Как да направите това, вижте в края на този текст. Ако има някакви допълнителни предложения или критики, времето да бъдат направени е именно сега, преди да стартира изготвянето на вече окончателния технически проект.

Само във Флагман.бг: Вижте как ще изглежда уникалният парк на миниатюрите в Бургас

Предвижда се новата атракция да бъде ситуирана в парк "Света Троица", ж.к. "Славейков", който е публична общинска собственост. Обект на проектиране е част от територията в непосредствена близост до Плувен комплекс "Парк Арена ОЗК". Зоната на интервенция представлява площ от около 12 декара, която не е обновявана от създаването на парка досега. Именно там се предлага обособяване и изграждане на атракциона.

В стария парк има изградена алейна мрежа с пейзажна структура, като настилките са силно амортизирани, липсват бордюри, растителността е в лошо състояние. Общото планово решение на идейния проект е организирано като оформена върху терена стилизирана карта на Европа. Очертани са държавните граници, като за целта трябва да се използват зеленина, алеи, стилизирани водни площи.



Предвижда се в новия парк да се аранжират миниатюри  и скулптури на подбрани културни и исторически забележителности от държавите на континента Европа. Ситуирането, оформянето на релефа и благоустрояването са подчинени на условието да се пресъздаде в максимална близост оригиналната среда на обектите.

В експозицията са предвидени миниатюри на: Кулата Белем - Лисабон, Португалия; Саграда Фамилия - Барселона, Испания; Айфелова кула - Париж, Франция; Катедралата "Св. Николай" - Монако; Колизеума - Рим, Италия; Фонтан ди Треви - Рим, Италия; Катедралата "Св. Петър" - Ватикана; Моста с драконите - Любляна; Парламента - Будапеща, Унгария; Акропола - Атина, Гърция; Храм паметник Александър Невски - София, България; Рилски манастир - България; Моста - Бургас, България; Замъка Бран - Румъния; Кремъл и църква "Св. Василий Блаженни" - Москва, Русия; Островен замък в Тракай - Литва; Замъка Братислава - Словакия; Карлов мост - Прага, Чехия; Бранденбургска врата  - Берлин, Германия; Националния музей на Амстердам - Холандия; Атомиум - Брюксел, Белгия; Биг Бен - Лондон, Англия; Тауър Бридж - Лондон, Великобритания.

Предложените за експониране скулптури са следните - Статуята на Manneken-Pis (Пикаещото момченце) - Брюксел, Белгия; Мадарски конник - България; Статуята на Русалката - Копенхаген, Дания; Скулптура на Man at Work - Čumil - Братислава, Словакия; Бременските музиканти - Бремен , Германия; Питър Пан - Лондон, Англия; Цар Освободител - София, България.

Всеки един от обектите се предлага в определен мащаб, съобразен с оригиналните му размери и при отчитане на средата.

Главният вход на парка се предвижда от югозапад, откъм съществуващата алея пред плувния басейн. В непосредствена близост до входа ще се изгради обслужващ павилион, информационен център, приемна зона за изчакване пред него, тоалетна за посетители и служители, склад за инвентар, помещение за персонал, видеонаблюдение, кафе с 24 места за посетители на закрито, приемно площадно пространство в непосредствена близост до входа за посетители, откъдето се предвижда и началото на обхождаща алея по контур на континента Европа. Предвиждат се също така две зони за отдих - в близост до приемното площадно пространство и в срещуположния край на парка, с водно огледало и три броя Smart соларни стълбове-пейки.

Линк към обществената дискусия за парка на миниатюрите - срокът за обсъждане и коментари от граждани е до 10 януари - четвъртък, 12.00 часа:

В категории: Бургас


25
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
25
Коментара по темата
25.
Бургас
18.12.2018 10:34:55
0
0
Силно препоръчвам на всички да помислят и да вземат отношение по този проект. Считам, че същият е в нарушение на Закона за устройство на територията, който забранява подобно инвестиционно намерение да се реализира в зелена площ. Този парк е от огромно значение за жителите на три квартала. Макар и с остаряла инфраструктура, този парк е важна част от екосистемата на града. С проекта се цели да бъде превърнат в развлекателен обект с контролиран достъп. Съмнителни са и мотивите за привличане на туристи, тъй като подобни атракции в други населени места, включително и в чужбина имат единствено временен, епизодичен и несъстоятелен ефект.
24.
Гост
14.12.2018 14:53:20
0
0
Ехааа, колко работа ще има за вандалите!
23.
Турчин
14.12.2018 10:21:42
0
0
На това се вика Göregörlük
22.
История
14.12.2018 00:24:29
0
9
Идват от Африканските страни делегация за честването на Националния ни празник - 3 март. Знамена, хора,тържества, заря-но един от вождовете не разбрал и пак попитал - ама какъв казва ден е днес? Отговарят му-Празник, били сме 500 год. под робство и сме се освободили. Вожда изтрещял-как 500 години робство,това казва не е повод за гордост.
21.
до 19 и 20
13.12.2018 21:30:04
0
0
Глупости. И след това сме имали забележителности, но те са разрушени и ограбени от комунистите в това число и ограбването, изгонването и екзекутирането на богатите меценати от царско време. Цялата висша класа е заличена, за да може със безплатния труд на строителни войски да се правят панели и да се наврът хората от селата на по 70 квадрата да живеят няколко поколения. Те до там им е стигнал и акълът, дори и не са предвидили саниране и експлоатационнен срок на панелите, както в нормалните държави. А данъците са си данъци. Не съм специалист като номер 20, но ми се види ангарията (безплатния труд) след жътва, данък десятък(както нашия плосък данък) и кръвният данък(за номер 20 уточнявам, че това е взимане на първородния син...виж в уикито), са малко пресилени. Коментарът ти на моменти буди страх и съмнение от мен, че си платен антиправителствен трол.
20.
до 16
13.12.2018 21:04:02
1
1
Aми чужди символи на чужда култура и просперитет защото Бьлгария НЯМА свои ,защото е била 500 години под ТУРСКО РОБСТВО а султана НЕ давал да се строи НИЩО което да развива индентичност ,религия камо ли да има богати бг аристократи които да строят красиви ЗАМЬЦИ ПАЛАТИ КАТЕДРАЛИ градиозни ЦЬРКВИ или да развиват изкуство ;картини ,статуи паметници на национални личноси игерои ,фонтани,паркове и др неща
Sultana е скубал яко подтиснатите бьлгари с ДАНЬЦИ такси налози ,ограбвал и малкото изкарано от народа ,и вьпреки всичко султанските даньци са били 3,7 пьти поНИСКИ ОТ СЕГАШНИТЕ наложени от Асфалтовата Паша
19.
до 16
13.12.2018 21:04:01
0
0
Aми чужди символи на чужда култура и просперитет защото Бьлгария НЯМА свои ,защото е била 500 години под ТУРСКО РОБСТВО а султана НЕ давал да се строи НИЩО което да развива индентичност ,религия камо ли да има богати бг аристократи които да строят красиви ЗАМЬЦИ ПАЛАТИ КАТЕДРАЛИ градиозни ЦЬРКВИ или да развиват изкуство ;картини ,статуи паметници на национални личноси игерои ,фонтани,паркове и др неща
Sultana е скубал яко подтиснатите бьлгари с ДАНЬЦИ такси налози ,ограбвал и малкото изкарано от народа ,и вьпреки всичко султанските даньци са били 3,7 пьти поНИСКИ ОТ СЕГАШНИТЕ наложени от Асфалтовата Паша
18.
Сетих се
13.12.2018 20:29:40
0
13
Искам да се забрали лепенето на некролози и хартиени реклам, стикери, плакат и др. Да се премахнат и да се боядиса. Града е заприличал на проститутска долна фуста-сив и парцальосан. Кви са тез табели като в Индия.От всеки ъгъл наднича мизерията с гладни очи.
17.
Зефир
13.12.2018 20:19:45
0
13
Това не са атракции, а умалени макет. Изглеждат постно и евтино, като направени в 5ти класс в час по трудово.Ние сме черноморски град-тази идея трябва докрай да се експлоатира. Тези толкова банални"забележителности" - кой казахте, че ще спечели търга....? Тъпи са. По-елегантно не мога да го кажа.
16.
------
13.12.2018 16:31:52
1
3
А ЗАЩО ТРЯБВА ДА Е С ЧУЖДИ ОБЕКТЕ - АЙФ.КУЛА ВАТИКАНА И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ? МАЛКО ЛИ БЪЛГАРСКИ ОБЕКТИ ИМАМЕ. КАКВО ЩЕ ВИДИ ФРАНЦУЗИНА КАТО ГО ПОСЕТИ - АЙФ.КУЛА ПОНЕЖЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ НЯМА?
15.
Ева
13.12.2018 14:36:50
1
20
Целта на проекта за новите автобуси в Бургас беше хората да оставят колите си, да е по- чист града ни и евтино да се придвижват до работното си място!!
Какво се случи?? Вдигнаха цената на билета, ако си с карта и работиш едва се вместваш в ограничените пътувания за работа. Защото някой не си е свършил работата... Ами махнете го тоя Петко Драгнев - години наред гафове- това не направил, онова не разбрал, от толкова години е в Бургасбус и нищо не направи да има класове за автобусни шофьори.
Въпросния парк може да е с подновени алеи. Да има въздух и зеленина!!
Ако ще се крадат пак едни пари, поне махнете Цар Освободител и сложете ШИПКА
14.
*********
13.12.2018 14:23:49
2
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
13.
Недоволен
13.12.2018 14:18:14
0
5
Принципно добре е да има такива атракции, нооо! Ако това е платена атракция, ще е само нещо което бургазлии веднъж ще посетят а в последствие, частта от парка в която се намира, ще се превърне в територия с ограда. Според мен такива неща по-скоро трябва да са частна инициатива. Купуваш си земя, изграждаш някакъв тематичен парк и слагаш бариерата, но така в морската градина, си е чист грабеж от бургазлии.
И така, частна инициатива е това, а общината да не се чуди с какъв пореден проект да хакне европейските пари и малка група, до вчера селяндури и партийни чада, предрешини в синьо гербаджии днес, да ми кръстосват по цял ден по улиците със скъпи коли и да обикалят по света на почивки с евро пари а да се стегне и да оправи улиците и почисти града, че прилича на град след бомбардировки!
И да започне да търси инвеститори не в апартаменти а такива които искат да отворят производство в града и развиват някаква лека индустрия!
12.
Георги
13.12.2018 13:36:44
0
5
Кога ще оправите шахтите по пл.Царица Йоана и бул.Булаир? Месеци след основния ремонт пропаднаха в единия край и асфалта се напука.
11.
до 10
13.12.2018 13:24:43
0
7
Явно си от администрацията, не знаеш кой къде и какво работи от заинтересованите и дали има възможността да се освободи, началници всякакви, да не говорим за работещите в М. Рудник и околията, на които това време ще им трябва само за да слязат до центъра. Не всеки работи в ЦГЧ.
10.
до бургас
13.12.2018 13:11:44
10
1
може би е в такива часове, защото самата администрация работи от 8 или 9 до 17 часа, а?! Като си толкова заинтересован все ще можеш да се освободиш от работа за половин един час.
9.
бургас
13.12.2018 12:49:10
3
11
Защо администрацията толкова много я е страх от бургазлии? Не мога да разбера защо ВИНАГИ обществените обсъждания по каквито и да било въпроси- този сега за парка, за общинския бюджет и др., се насрочват и провеждат в такива часов, че никой да не може да присъства. Винаги са в делнични дни, добре, но защо в 12ч., в 14 ч., в 17ч.- все в едни такива часове в които човек да се чуди как да се измъкне от работа за да присъства или кой да му вземе детето от училище/градина за да може да присъства, има хора които не работят от 9 до 17ч.. Да не говорим за общественото обсъждане за т.н. бърза автобусна линия, за което аз лично разбрах, че ще има такова след като беше проведено. Та, на въпроса- Защо Общинска администрация, Кметове и т.н. толкова много се страхуват от избирателите си?
8.
Бургазлия
13.12.2018 12:17:46
0
22
Общинските крадци да спрат да се чудят как да откраднат още някой лев, а да оправят улиците, тротоарите, осветлението и още куп други неща в окепазения ни град...
7.
Бургазлия
13.12.2018 12:13:42
0
7
Защо храстите в комплекс Зорница са изоставени с години. Около тях е пълно с отпадъци. Против идеята съм . Вместо това благоустройството около супера Гочев,където вече е ужасно мръсно с отпадъци
6.
От зорница
13.12.2018 12:02:15
3
12
Такова нещо е излишно. Вместо това изчистете града и комплексите от мръсотията,оправете благоустрояването зелените площи,махнете нерегламентираните паркинги,оправете осветлението и т.н. направете нова схема с нови фирми за почистване по комплекси. В зорница се благоустрояването само около спортната зала,където е скат. Комплексът ни вече западна.
5.
b1
13.12.2018 12:01:08
0
4
След Брекзит не би трябвало да се включват неща от Англия.
4.
3
13.12.2018 11:35:35
1
5
Цар Освободител - София, България - ТВЪРДО НЕ!
3.
Бс
13.12.2018 11:27:03
5
24
В Бургас има само атракции,икономиката е на заден план.Кеф ти фигурки,уникални велоалеи и площадки,сини и зелени зони,морска гара и кръчми в пристанище без кораби,нови траспортни схеми за затрудняване придвижването из града,модерни спирки на цената на един апартамент,видео камери....,а бе всичко ни е уникално и идейно.Само дето не помага с нищо на хората за по-добър живот,за по-високи заплати и заслужено спокойствие.
2.
хфгх
13.12.2018 10:37:35
2
21
абе като идея е добре, но реализацията 100% ще куца. А и отгоре на всичкото - каква ще бъде цената за посещение на този парк? Едва ли вече ще е свободна зона каквато е до сега, а никъде не пише нищо за вход.
1.
Бичето
13.12.2018 10:35:52
4
12
Не защото ще бъде направено некачествено
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори