×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Семейство Радеви изпълни „българската мечта“, но вместо жезъл, президентът извади палка


Семейство Радеви изпълни „българската мечта“, но вместо жезъл, президентът извади палка
Георги Коритаров
09 Декември 2018, Неделя, 14:44 ч.

Ако президентът направи проект, той едва ли ще бъде успешен, смята Георги Коритаров

Държавният глава беше употребен и тепърва ще бъде експлоатиран като едно от оръжията на  БСП. Голяма част от българските историци и интелектуалци не разбират или са пасивни за това, което се случва между Украйна и Русия, казва пред колегите от Faktor.bg журналистът и водещ на предаването „Свободна зона“ по ТВ Европа

- Г-н Коритаров, защо наричате „аншлус“ натиска на Русия над Украйна и дори си навлякохте гнева на проф. Нина Дюлгерова?

- С проф. Дюлгерова имахме предварителен разговор, в рамките на който тя каза, че семантиката на „аншлус“ е много по-близка до стореното от Русия спрямо Украйна. Експертният лингвистичен анализ ми хареса много и затова използвам понятието. Според мен обаче не само в лингвистичен план, а и до голяма степен и като историческа и политическа ситуация може да бъде правена доста успешна аналогия с аншлуса на Австрия, извършен от Германия през 1938 г. Мисля, че именно понятието „аншлус“ трябва да замени „анексия“.

- Разбират ли българските историци и интелектуалци какво се случва между Москва и Киев?

- Не бих се подписал и не мисля, че разбират какво се случва. Има една висока степен на пасивност, безразличие и страхливост да се поеме отговорност. Трябва да си спомним „Пиянстовото на един народ“ на Иван Вазов. Мой приятел ми разтълкува какво означава – руснаците да ти се виждат като двойни освободители. Българите сме предпазлив народ, който е свикнал да оцелява. Ако нямаме сигурно доказателство за вината на Русия към Украйна, няма да кажем нищо, а ще изчакаме, за да се включим в общ хор, който гарантира анонимност. Българите чакат да видят какво ще стане на големия терен на Великите сили. 

- Каква е крайната цел на Русия с провокациите, които прави в Азовско море?

- Действията на Кремъл след 2014 г., включително и в Сирия с намесата в много сериозна концепция за присъствие в Близкия Изток, са насочени към това, че Русия иска да покаже как има самочувствието на велика сила. Освен това, тя иска да покаже, че няма да отстъпи от окупацията на Крим. Това, което се случи в Керченския пролив, може да бъде разглеждано от тази гледна точка – опит на Русия да показва мускули.

- Защо смятате, че Русия е способна да предизвика нова световна война?

- Преди доста години, когато беше жива Анна Политковская, имах не малко разговори и интервюта с нея. Тезата, че Владимир Путин може да предизвика нова световна война не е моя, а нейна. Нейна е и фразата, че „животът в Русия днес е като живота през 30-те години в първата фаза на национал-социализма“. Това го казва голям журналист и нямам никакви основания да поставям под съмнения нейните изводи. Практиката на Русия към Грузия и към Украйна потвърждава думите на Политовская. Русия не би се поколебала да предприеме каквито и да е стъпки, за да съхрани митологията за своето величие.

- Кога трябва да вярваме на Румен Радев – когато казва, че пленените моряци под украински флаг трябва да се освободят от Русия, или като защитава Кремъл от останалите европейски страни?

- Аз не виждам нито една рационална причина да се вярва на Румен Радев, защото той влезе в политиката като един изключително неопитен и неподготвен човек. До ден днешен не е ясно чия концепция и чий политически анализ стои в основата му като кандидат за президент, подкрепен от социалистическата партия. Мая Манолова имаше изключителен престиж и рейтинг, които бяха в пъти повече от тези на Румен Радев. Тя обаче беше пренебрегната от Корнелия Нинова. Лидерът на БСП застана зад напълно неизвестния от гледна точка на политически потенциал ген. Румен Радев. Трябва да си спомним и за разговорите, които са проведени с ген. Леонид Решетников. Съвкупно може да си направим извода за избор на г-н Радев за кандидат-президент. Голямата въпросителна е защо той не разви политическата си експертиза. Това би се случило, ако направи опит да бъде самостоятелен като политическа фигура. Екстравагантните послания и фигури дори с фокусничество обаче могат да донесат успех.

- Държавният глава заяви, че Европа не трябва да е заложник на украинските амбиции. На кого тогава според президента трябва да бъдем заложници?

- Според мен, той не е имал съветник, който да коригира неговото говорене, за да допуска подобни реплики, с които казва, че не трябва да сме заложници на международни структури, към които стратегически страната ни се стремеше към членство. Не бива да се търси нищо сериозно в говоренето на Румен Радев. Липсата на познания, повърхностното говорене и хаотичните му политически действия не са повод за сериозни анализи и за доверие.

- Успява ли да употреби успешно президента Корнелия Нинова за предстоящите избори?

- Разбира се. Румен Радев беше употребен и тепърва ще бъде експлоатиран като едно от оръжията на  БСП, чрез които ще се опитва да доказва, че е потенциална алтернатива. В контекста на европейските избори, левицата ще заложи на три основни компонента – на национализъм, на откровен антиатлантизъм и на преплитане с президента Румен Радев.

- Ако плановете на Корнелия Нинова не се сбъднат, какво ще се случи с политическата кариера на държавния глава?

- Няма да се случи нищо. Г-н Радев ще си остане президент. Той има достатъчно време, за да довърши своя мандат. Президентската двойка не е Румен Радев и Илияна Йотова, която има политически потенциал, а Румен и Десислава Радеви. В крайна сметка, те ще са реализирали една своеобразна българска мечта. Правя съпоставка с американската мечта като понятие. Със сигурност в САЩ има много хора, които не са генерали, но искат да извадят генералския жезъл. В случая ген. Румен Радев извади една генералска палка.

- Възможно ли е държавният глава да реализира свой проект или дори партия, зад която да застане?

- Досегашните практики, в които бивши президенти оглавяват партии, както Петър Стоянов и Георги Първанов, показват, че са неуспешни. Не мисля, че Румен Радев би направил подобна грешка. В крайна смета е едно какво мисля аз, а друго – какво ще стане. Ако Румен Радев направи проект, той едва ли ще бъде успешен.

В категории: Политика


5
Коментара
Флагман.БГ Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин 07/05/2024, Вторник 19:20 4
5
Коментара по темата
5.
гражданин
11.12.2018 21:47:20
0
0
Гумен Главев и партия ! Тоя ако не му напишат някоя реч която да научи /не че му е лесно/ две думи на кръст на може да върже ! Ще го запомним само с гафовете,неговите и на Деса Генерала !
4.
baihui
11.12.2018 20:22:23
0
0
От "Козяк"16 плащат на този кретен!
3.
Дернев
09.12.2018 13:46:19
5
15
Не Русия ще са виновни за войната, а неорентираните европейци, които немогат да разберат, че сигурността на Европа е тяхбо дело, а не на американци, още по-малйо китайци. Брюксел трябва да каже не на НАТО у да се облегне на своя собствена единна на СЕЩ армия. Тогва заедно с Русия ще гатрантират сигурбостта на Европа у света. Европа за европейците. Това е нашето и на света спасение, защото тогава може и трябва да се създаде НАТО2- СЕЩ, Русия/ОНД, САЩ и Япония.
2.
баба Мара от пазара
09.12.2018 13:40:21
15
15
"Разбират ли българските историци и интелектуалци какво се случва между Москва и Киев?"

Тия пишман политици и пишман интелектуалци много добре разбират какво се случва, но се опитват да балансират между това - хем да седят на два стола, хем да не паднат на земята. Доколко ще успеят може да се поучим от приказката за хитрата сврака - с двата крака в батака.
А относно Русия и многото приказки изприказвани по неин адрес. Накратко - Русия е злокачествен тумор, който през цялото си съществуване (подобно на всеки тумор) се е хранил с агресия и се е разпространявал, като е носил мъки и смърт. Тия разбират само от дебела тояга и от истински сталинистки глад. Сталин го е разбрал отлично и наглите пияндурници са го гледали като котка в очите и са му палели свещи като на Господ. Това което става сега в Крим и Украйна не е изключение, а нормално състояние за тумора Русия. Тя не може да бъде друга, иначе ще се разпадне. Единственото, което може да се направи е да се отрежат кръвоносните съдове, които хранят тумора. Другото са празни приказки. Или казано по друг начин единствено САЩ могат да повлияят на ситуацията като ПРИНУДЯТ Германия и Турция да се откажат от тръбите с руска газ и по този начин да спрат паричните потоци към военната машина на пияндурниците и те да изпаднат в познатото им полугладно съществуване.
Единствено спирането на паричните потоци от продажбата на суровини и спирането на заеми от големите банки, съчетано със санитарен кордон, може да се окаже ефикасна химиотерапия срещу тумора Русия, който засега успешно разпространява метастазите си.
Това което става сега в Украйна, утре може да стане и у нас и продажните български политици-мекерета, които сега с половин уста подкрепят агресията на Русия няма да бъдан пожалени, както навремето не бе пожален от комунистите и Стойчо Мошанов, който се опитваше да ги омилостиви с признанието си, че умишлено (с цел да дойдат руснаците) бавел преговорите на България със САЩ за примирие и излизане от войната.
Имекярите никой не ги уважава!
1.
юяя
09.12.2018 12:47:50
16
22
Това са разсъждения на един, определено неуспешен журналист.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас 29 партии и коалиции се регистрираха с листи за участие във вота Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория 38-годишният бургазлия бил с влязла в сила присъда от февруари, но защо все още е бил на свобода, е загадка  Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Купонджии, готови ли сте да се събудите от зимния сън и да се насладите на цяла плеяда от фолк звезди. Запретнете ръкави, защото те идват ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи Това е най-силната ни листа до момента, може да спечелим 4 мандата от Бургаска област, обявиха от политическото обединение  Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Полицаят ми направи услуга, заяви тя "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях Ваня Григорова и Мая Манолова ще водят в софийските избирателни райони Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Записвания за приемния ден могат да бъдат направени на телефон 0889 01 09 40, както и на място в офиса на ПП ГЕРБ Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Изграждането на Национална детска болница е основен приоритет за Министерството на здравеопазването. Правим всичко възможно да ускорим процесите там, където това зависи от нас, посочи министър  д-р Галя Кондева Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето В процес на подготовка са и други проекти, с които се отприщва превръщането на бургаската Ривиера в реалност
Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори