×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Живко Табаков: Референдумът за чистия въздух в Бургас ще покаже имат ли доверие гражданите в институциите


Живко Табаков: Референдумът за чистия въздух в Бургас ще покаже имат ли доверие гражданите в институциите
Живко Табаков е сред инициаторите на искането на местен референдум
13 Ноември 2018, Вторник, 15:10 ч.
Автор: Флагман.бг

ГЕРБ се опитват да спестят от здравето на бургазлии, коментира един от инициаторите за провеждане на общественото допитване Живко Табаков

"В рамките на една година в Бургас имаше редица протести срещу мръсния въздух. Недоволството на хората по темата, включително и в социалните мрежи, е видимо. Обещанията на кмета Николов и РИОСВ не успокоиха напрежението сред гражданите. С този референдум бургазлии ще излязат до урните и ще кажат: "Ние нямаме доверие в институциите!'', заяви по време на редовната Комисия по туризъм общинският съветник Живко Табаков.

Табаков бе категоричен, че ако общинска администрация е имала желание да се справи с проблема без референдум, е разполагала с цели 11 години да го направи, за да не стига до това положение.

"Не приемам аргументите на общинските съветници на ГЕРБ, а и на някои други, че парите, които ще бъдат похарчени за организирането на местен референдум за по-чист въздух, са пари на вятъра. ГЕРБ се опитват да спестят от здравето на бургазлии 200 хил. лева, при положение, че Община Бургас разполага с 250 милиона. И какво значи можехме да внесем докладна записка по този въпрос – да го бяхте направили. Срамно е, че за 30 години демокрация в Бургас референдум ще се състои  за втори път и някой дръзва да оспорва правото на бургазлии изобщо", коментира още Табаков.

11 общински съветници сложиха подписи под предложението в Бургас да се проведе референдум за по-чист въздух. Инициативата е на "Движение България на гражданите'', които в края на миналия месец организираха кръгла маса по темата. Предложението, подкрепено от различни представители на политически партии и независими общински съветници, ще влезе в дневния ред на 49-то заседание на Общински съвет в края на месец ноември. Референдумът, който според законовата рамка трябва да се проведе на 27 януари 2019 г., ще бъде по следните въпроси:

1. Считате ли, че е необходимо Община Бургас да предприеме всички допълнителни мерки, съобразно действащото законодателство, за ограничаване на замърсяването на атмосферния въздух на територията на общината?;

2. Искате ли Община Бургас да сключи договор с независима международна организация за изготвяне пълен анализ на въздуха в общината и извършване на ежемесечен мониторинг на показателите и вредните емисии във въздуха?


Подписалите се под докладната общински съветници считат, че мерките, които Община Бургас е предприела в последните години в посока подобряване качеството на атмосферния въздух, са недостатъчни. Затова смятат, че тези въпроси са от голямо обществено значение и е редно и демократично даването на възможност бургазлии да изразят своята воля, позовавайки се на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

"Разбираме, че на територията на община Бургас липсват големи инвестиции в производствения сектор вече много години. Но в същото време сме категорични, че това не е основание, за да не се иска мнението на хората, когато се касае до заобикалящата ги среда. Без да коментираме изрядността на заводите, защото по този повод неведнъж са правени проверки от страна на компетентните органи, които са се произнесли и издали нужните предписания, вярваме, че няма размер на инвестиция, който да е над човешкото здраве, колкото и пари да са вложени, и колкото работни места да са открити", се казва още в документа. 

Съветниците са убедени, че по-честото организиране на референдуми – пряка форма на управление в демократичните общества, би дало по-голяма възможност на бургазлии да изложат мнението си, да се самоорганизират, да се обединяват по важни теми и проблеми, да излагат вижданията си и тезите си, и това да води до постигането на конкретни резултати. Често на бургаската общественост не бива давана възможност да дискутира и оспорва решенията на местното управление, което я прави страничен наблюдател на случващото в общината.

В категории: Политика


27
Коментара
Лихвите тръгнаха нагоре
Лихвите тръгнаха нагоре 26/04/2024, Петък 13:41 0
27
Коментара по темата
27.
do 26
14.11.2018 19:32:05
0
1
Toz det pishe na shliokovica daje ne znae kakvo e DBG-prosto iska da disha 4ist vyzduh .Shto ne doidesh sled 12 4asa polunosht v slaveikov da vidish kakyv ujas e ?
26.
Big Muzzy
14.11.2018 18:53:26
0
0
Тоз дето пише на шльокавица се съдра да ръси глупости тук. Явно е от ДБГ - всички там са такива - ограничени и неграмотни.
25.
Do Tabakov
14.11.2018 17:13:18
1
2
Reklamiraite malko pove4e referendum.Nad 70% ot Burgas iskat spravedlivost I da mogat da dishat ,no ne znaqt za referendum.
Napravete I stranica v socialnite mreji za da mojem da vi podkrepim
24.
Монката
14.11.2018 16:41:55
1
1
Като ти се харчат пари за референдум си ги дай от собствения джоб, или поне измисли адекватни мерки.щот тъй със същия успех може да ти хрумне да правиш референдум дали искаме слънцето да изгрява от запад, а да залазва на изток. Без да има конкретно решение. Ама Живко Табаков =на изпушила ракета.
23.
interesen fakt
14.11.2018 16:23:45
0
3
Znaete li 4e Kronoshp.. v Rumyniq naroda go e zatvoril bez da pita pravitelstvo I dyrjava -nasilstveno .
A sobstvenika mu sa go izgonili ot zavoda s poboi .
V Ungariq kato razbrali kakyv zavod iska da otvarq izobshto ne sa mu razgledali predlojenieto .
V Avstriq plashta ogromni globi s parite izkarani ot nashiq zavod,
Neka ima referendum ,da napravqt nezavisma laboratoriq I vmesto RIOSV da lapat rushveti ,parite ot globite da idvat v obshtinata I da se napravi nqkoq dobra bolnica za lekuvane na potyrpevshite ot toz KRONOSh
22.
do 16
14.11.2018 16:17:20
0
4
Absolutno si prav ,
napravo ne mog ada povqrvam kolko neveji I slaboumni hora sa ostanali v burgas .Nai nakraq neshto smisleno a te kreshtqt za 200000 lv.
Ne e za vqrvane
A grada ima kreshtqshta nujda ot 4ist vyzduh -mngo hora umirat bezsmisleno
21.
do 18
14.11.2018 16:15:08
1
4
Trqbva da se trygne ot nqkyde .
sled referenduma ,nezavisimata laboratoriq kato pokaje kolko e mrysen I opasen vyzduha shte zapo4ne da se nalivat pari v zdraveopazvaneto.Ima kreshtqshta nujda ot toz referendum
20.
Do 19
14.11.2018 16:13:22
1
4
Kaji zashto sa glupavi vyprosite mu .
Spored men sa mnogo na mqsto I mnogo to4ni .
naso4eni kym bolnite temi na grada
mai vsi4ki mnogo vi e strah da se iz4isti vyzduha na grada
Ti da ne si rabotnik v RIOSV I da te e strah 4e ve4e nqma da ima rushvet4eta za tebe
19.
вятърната мелница
14.11.2018 11:19:13
0
4
Вижте само малоумните въпроси :1. Считате ли, че е необходимо Община Бургас да предприеме всички допълнителни мерки, съобразно действащото законодателство, за ограничаване на замърсяването на атмосферния въздух на територията на общината?;

2. Искате ли Община Бургас да сключи договор с независима международна организация за изготвяне пълен анализ на въздуха в общината и извършване на ежемесечен мониторинг на показателите и вредните емисии във въздуха?
Ходил Живко по семинари , лъскан бил от пиари , референдум иска - януари.
Абе момче , да си уволниш калпавите съветници които са ти измислили въпросите , че ставаш като някоя миска- "Аз се боря за мира на земята".
18.
Разумно
14.11.2018 10:10:28
1
3
Преди всичко трябва да има въпрос: "Искате ли с вашите 200 000 да проведа референдум, с който да блесна пред обществото, или можем да ги вложим в здравеопазване, образование и сигурност?" Табаков, плати си сам за масрафа или помоли Кунева да ти даде пари.
17.
.!.
14.11.2018 09:24:48
1
2
Малкия Табак иска да види колко ще гласуват за него, ама се прави на тарикат и не плаща за проучване, а иска общината да му плати масрафа.
16.
Фак
14.11.2018 07:22:14
3
3
Като чета коментарите действително се убеждавам колко плоски безмозачни тикво тролове живуркат в Бургас. Абе шматки недоносени, общината ви използва 11 години парите, за да задоволява интересите на определени хора, а когато става въпрос за нещо смислено скачате като е.. ни. Ясно е, че сте 2-3 тролове, даже, ако се напъна и имената ви ще мога да назова.
15.
До 10
14.11.2018 07:17:41
0
0
Маскачпончо, аджамия си брат. По правилен път е тръгнал Табачето. Активност му е майката. Знаеш ли колко мангал вече е регистрирано като постоянно преживяващо на територията на Общината. После кибапчета и бира на корем. Е, и някой и друг лев на тарторите. Справка, изборите в Несебър. Варианта е проверен.
14.
kobilkin
14.11.2018 01:51:47
2
6
След него референдум ;Искате ли банята на Мин.бани да РАБОТИ като СПА центьр и лечебната вода да ползват всички грацдани или искате да истане измислен музеи на султан башибузук Сюлеиман зарад интереси на камена кариера собсвеност на 1зам.кмет по финанси
13.
Burgas si zaslujava karmata
13.11.2018 23:09:24
2
7
Hilqdi hora izmirat I se razbolqvat ejegodno zaradi izklu4itelno mrysniq vyzduh.I kogato nqkoi reshi da vzeme merki vsi4ki go opluvat -tova e izklu4itelno stranno .Iskate da izmrete vsi4ki li ?
12.
do 8
13.11.2018 23:07:34
2
6
Vyprosite v referendum sa mnogo pravilni .
I kogato se odobri referendum shte se vzemat merki otnosno podobrqvaneto na vyzduha
11.
bravo
13.11.2018 23:03:53
1
5
Trqbva da se predpriemat vsqkakvi merki za podobrqvaneto na vyzduha v Burgas.
4eta vsqkakvi komentari tuka koito opluvat tozi 4ovek ,no toi e edinstveniq koito se osmelqva da vdigne glava
10.
Маскарпоне
13.11.2018 22:56:00
5
6
Живко, спри бе човек, да си измисляш от пръстите тема след тема.Ако, се стягаш за кмет, няма да ти се получат нещата!
9.
Гошо
13.11.2018 21:56:55
1
0
Ю сан ъф а бийч, бастърд
8.
Позитивен
13.11.2018 21:47:06
2
6
Имах по- добро мнение за интелекта на Живко Табаков. Въпросите му са от рода на Искате ли да сте по - богати, по-здрави и по- красиви. Референдумът трябва освен целта да одобри и срудствата и цената.
7.
M
13.11.2018 21:23:10
0
0
https://www.facebook.com/690534982/posts/10156183363494983/
6.
Живко Табаков
13.11.2018 21:21:17
6
5
Много исках, но не можах да измисля по-тъпи въпроси. Много исках да питам бургазлии нещо, но нямах желание.
5.
*********
13.11.2018 21:17:04
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
bgman
13.11.2018 20:51:33
3
7
Аз съм "за"! Табаков да плати за референдума, и ако спечели - общината да му върне парите. Иначе гори с негови пари, а не с наши!!!
3.
въпрос
13.11.2018 20:48:27
3
7
Живко, какво всъщност правиш в общината ?!
2.
*********
13.11.2018 20:41:33
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
Юрист
13.11.2018 20:28:12
4
10
Е, то бива евтин популизъм, ама вече взехте да се оливате! Айде тези 200 000 лв. да ги платите вие инициаторите, щом сте толкова ербап!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални  Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Всеки желаещ ще може да дари хранителни продукти С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни Този лекар предизвика фурор в Стани богат Този лекар предизвика фурор в Стани богат Стигна до въпрос за 20 хил. лева  Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Обектът е завършен малко преди местните избори миналата година, които кметът Георги Димитров печели за пореден път, но вече е амортизиран, пише в сигнал до Флагман Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Гадателките рекламират дейността си в социалните мрежи чрез предсказания, които публикуват Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра  Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й . Заради този провален ангажимент изпуснах друг, но вече бях дала дума, ожали се бюст № 1 в поп фолка
Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Браншът очаква хиляди работници от Узбекистан и Непал, но документите се бавят Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Хороскоп за деня – 26 април 2024, петък Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори