×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Васил Велев: България не може да си позволи да има най-дългото майчинство в ЕС


Васил Велев: България не може да си позволи да има най-дългото майчинство в ЕС
Хората, които вкарват в бюджета пари са много малко, а тези, които консумират от са много повече, каза шефът на АИКБ
01 Ноември 2018, Четвъртък, 12:58 ч.

Моделът трябва да бъде променен, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България

България не може да си позволи да има най-дългото майчинство в ЕС. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в ефира на „Здравей, България” по Нова телевизия.
„Ние сме страната с най-много чиновници на глава от населението, най-много служители на МВР. Хората, които вкарват в бюджета пари са много малко, а тези, които консумират от са много повече“, обясни той.
„В България имаме най-дългото – 58 седмици майчинство и то е заплатено на 90% от заплатата. Има държави с под 14 седмици майчинство. След тези 410 високоплатени дни има още 12 месеца, които се плащат с 380 лева и след като се върнат на работа майките имат право на платен отпуск от два месеца, което е за сметка на тези майки, които не са били две години в отпуск, защото те изработват парите“, заяви икономистът.
„Това е направено с благородни подбуди – да се увеличи раждаемостта, да се противодейства на демографския срив, но дали е постигнат такъв резултат? От 2007-година се увеличава платеното майчинство , а тогава е бил 137 дни. От 2010 година, когато вече има дълго платено майчинство има срив на раждаемостта”, обясни той.
Според него моделът трябва да бъде променен.
„Майката вместо да си стои вкъщи втората година, тези пари трябва да се инвестират в детски заведения, за да може майката да се реализира, да не се дезинтегрира, да не се деквалифицира. Тя като се върне след две години вече е изостанала в кариерата, оттам получава по-малка заплата, оттам по-малка пенсия. Богатите държави не правят така”, уточни Велев.
Барбара Пейчинова, която е майка на две деца, обясни, че невинаги след първата годинка на детето майката е готова да се  върне на работа, а често пъти проблем се оказва и липсата на свободни места в яслите.
„Липсва подкрепа и мотивация майките да се върнат по-рано на работа, но не смятам, че начина е да бъдат лишени от избора дали да продължат майчинството си и през втората година. Не винаги детето е готово да тръгне на ясла след първата си годинка. Важно е да бъдат уважени нуждите както на детето , така и на майката чисто емоционално”, каза Пейчинова.

В категории: Животът


10
Коментара по темата
10.
nedevbs
01.11.2018 15:09:18
1
1
О ти неразумни изроде, о ти беловлас, очилат плешливко, защо се срамуваш да се наречеш робовладелец? Мислите ти и разсъждения ти явно те издават.Никога ли не си прочел за понятието класова борба, както и, че историята се променя.Не си ли разбрал, защото вече цяла България разбра, че "работодателите", които така браниш не са никакви бизнесмени, а шайка крадци, мошеници и разбойници, които скоро ще последват тези които сега станаха клиенти на МВР и Прокуратурата.
9.
Аз
01.11.2018 14:38:40
0
1
Да увеличат двойно заплатите на бащите и както е навън майките не работят за да си гледат децата, и в яслите да са по 6-7 деца а не 30
8.
данъкоплатец
01.11.2018 11:47:04
4
5
Мили майки, не се дръжте така, все едно всички са ви длъжни, защото сте решили да имате деца. Това е най-голямата радост, но и отговорност на родителите. И ако обществото, всички ние, сме решили, че е хубаво да подпомагат майките чрез майчинството, то е защото мислим доброто на вас и вашите деца. На нашите деца! Но това не е задължение, то е помощ от едни хора за други. Когато, обаче, тези други хора започнат да злоупотребяват, нормално е първите да се дразнят. Неприемливо е по три години да се издържа родителя, само защото е станал родител. Това вече е помощ, а злоупотреба. Всички ние създаваме правилата и всички ние плащаме за тях, не държавата като неодушевен предмет. Държавата не е длъжна, никой не е длъжен! Ние като общество трябва да гледаме кое и какво е най-добро за нашите деца, как да са повече и да са добре отглеждани. Но издръжка на родителите години наред никой не дължи и не трябва да я има в този си вид, защото резултатите са убийствено ясно и ги виждаме всички.
7.
Дернев
01.11.2018 11:07:04
1
2
Ако спре да си позволява да е най-корумпиранат, ще може.
6.
Бс
01.11.2018 10:59:49
2
4
Не става въпрос за отпуските, да ги махат! Но да съкращават майчинството..! Имам познат в Швеция с 4 деца, човека иска още 4 и казва аз съм спокоен! Държавата гледа децата, имаме помощи за всичко. Пита ме защи не взимам детски и когато отговорих колко са тук детските и как когато се осигуряваш на висок праг не ги взимаш се изсмя. Там майчинството също е две години, но за втората минималната сума не е като в БГ. Тук с тия 300 лв какво по напред, памперси, храна, лекарства, защото пуснеш ли детето на ясла и градина през 3 дни си болничен. Там лекарствата са безплатни, градините, училищата, помагалата, всичко се плаща от държавата! Какво ще пестят тия боклуци, бе! С тия 300 лв на тази паднала раждаемост ли ще си оправят бюджета?! Колко нови безсмислени длъжности по министерствата направиха, колко зам министу за щяло и нещяло има?! Техните заплати какви са? Кой ги плаща? Говеда мръсни! Увеличавали заплатите... ама на кой? Увеличение на заплати и вдигане на осигуровки, танто за кукуруго! Аз не виждам частниците да са увеличили заплатите... и тия осигуровки, кога ще ги вземем тия пенсии “ големи” , точно никога! Запълваме една бездънна яма да папкат! Боклуци!
5.
да - ама не
01.11.2018 10:51:48
1
5
Може, може, защо да не може? Както може да се отделят за изтребители 1,8 млрд. лева, а за "хора с увреждания" 2,5 млрд лева. Под "хора с увреждания" разбирай, че заедно с наистина болните и увредените, в тая графа се е намърдала една престъпна пасмина от тарикати, преживяващи на чужд гръб, и чиито брой (никой не го знае със сигурност) се е формирал през годините на СОЦ-а и престъпния преход. Пример - всички мафиотски босове в България, като се изправят пред съда, стават "хора с увреждания" - с всичките му подписи от лекари, от ТЕЛК-ове и пр. Ако пръснем тия 2,5 млрд. лева на магистралта София - Бургас (400 км.) ще я задръстим от пари - на всеки км. по 6 250 000 лв., а на всеки метър - 6 250 лв. И тия пари няма да стигнат до истинските инвалиди, а ще бъдат излапани от цялата сган по веригата - лекари, аптекари, психолози, чиновници, правозащитници и пр. и пр. авантаджийска паплач.
Отговорът на поставения в статията въпрос е - разбира се, че може да си позволим най-дългото майчинство в ЕС, че може и малко да го удължим.
А това, че джобовете ни са празни, а ритаме пари по пътя е като поговорката "Вода гази - жаден ходи".
4.
B1
01.11.2018 10:49:06
1
6
Този ми е толкова противен! Толкова е стиснат и все се чуди как да избегне даването на пари. Даже евреите са по- щедри от него. Мисли се за един успял предприемач а всъщност е едно комунистическо чедо получило куфарче през 90-те!
3.
работник
01.11.2018 10:41:00
4
5
Това да се върне майката след 2 години майчинство и да излезе да си ползва отпуска за тези две години е наистина безумно. Няма нищо социално тук, това е просто глупост.
2.
www
01.11.2018 10:32:13
1
7
Трудно за преглъщане, но е факт. Този път не води до никъде и виждаме резултатите - вместо да се увеличава, раждаемостта пада. Друг е въпроса, че трябва цял куп мерки да се въведат, които липсват - като се почне от данъчни облекчения за семейства с деца, през сигурност, здравеопазване, обществена среда и се свърши с места в яслите и детските градини.
1.
Бс
01.11.2018 10:28:57
0
8
Направо да го направят две седмици след раждане и на работа! Боклуци! Седнали от майките на пестят, а не да си съкратят чиновниците и неработещите звена!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом Ученик бере душа в болница след катастрофа Ученик бере душа в болница след катастрофа В болница с опасност за живота е настанен 16-годишен неправоспособен тийнейджър, управлявал мотора, който е с прекратена регистрация Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ръководството на клуба иска да изрази своята вяра и подкрепа в младия бургаски треньор и неговия екип Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница 23-годишният бургазлия започнал да буйства без причина, ченгета от Второ РУ го озаптили Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Вноската за общината ще е около 14 хил.лева годишно, но добавената стойност – много висока Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Разговорите вървят спокойно и конструктивно, отбеляза държавният глава Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Не е ясно как се е почувствал Стефан и какво ще последва, щом блондинката се прибере у дома след днешния ефир Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Васка влезе супер драматично - маскирана като гримьорка
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори