×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Самозванец ли е човекът, проектирал най-красивите сгради в историята на Бургас? Сблъсъкът на мнения започва


Самозванец ли е човекът, проектирал най-красивите сгради в историята на Бургас? Сблъсъкът на мнения започва
Общинският съветник от ГЕРБ арх.Димитър Георгиев твърди, че Рикардо Токани не е бил архитект
19 Октомври 2018, Петък, 13:28 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

За Рикардо Тоскани, освен политиците, днес говорят и четирима интелектуалци на Бургас


Рикардо Тоскани не е бил архитект! Казах го на заседание на постоянната комисия по ТСУ, повтарям го и пред вас, че не е архитект. Това заяви общинският съветник и председател на Комисията по ТСУ арх.Димитър Георгиев от ГЕРБ пред репортер на Флагман.БГ.

По ирония на съдбата твърдението бе изречено на главната улица „Александровска”, пред Безистена – емблематична сграда, в екипа по проектирането на която, според архивите, стои и името на великия италианец.

Как един италианец оформи визията на Бургас

Арх.Георгиев е убеден, че Тоскани няма как да му е колега и твърдението му бе изречено пред свидетел - адвокат Евгений Мосинов, също общински съветник, но БСП.

Двамата местни политици току-що излизаха от заседания в канцеларията на ОбС.


Рикардо Тоскани бе предложен за почетен гражданин посмъртно, но това няма да стане. Съветниците ще връчат на наследниците му далеч по-незначителен приз – „почетен съветник”, какъвто се дава обикновено при посещение на ректори на вузове, на кметове от други държави и т.н.

Хвърлящото в потрес изявление на арх.Георгиев от днес дойде като следствие от установения вече гаф с изтеглянето на предложението Тоскани посмъртно да бъде удостоен с титлата „Почетен гражданин” на идващия 6 декември, като бъде заменен с далеч по-незначителния приз „Почетен съветник”.

Хиперактивни съветници в предизборна година аха да поругаят паметта на знаков за Бургас архитект

Заложиха ли мина с номинациите за почетни граждани на Мустафа Чаушев и Стойчо Кьосев

Гаврата не е само с паметта му, но и с наследниците на архитекта, които вече са уведомени писмено каква точно награда ще получи и са заявили, че пристигат. 

Изоблечен ли е обаче цял век след смъртта си човекът, чието архитектурно наследство продължава да е ненадминато по своята красота, импозантност и рационалност?

Вижте още мнения:

Данка Георгиева, Директор на Дирекция "Регионален държавен архив":

"Добре би било общинските съветници да се обърнат към архивните документи"


Рикардо Тоскани е назован като архитект в това Разрешение за ръководство и надзор на строежи.



Той е бил и архитектът по постройката на храм "Св. Св. Кирил и Методий"

Дирекция “Регионален държавен архив” – Бургас изразява недоумение относно отпадането на архитект Рикардо Тоскани за почетен гражданин на Бургас, поради надхвърляне броят на номинациите за присъждане на званието.

Във връзка със споровете около титлата и правомощията на Тоскани добре би било общинските съветници да се обърнат към архивните документи, съхранявани в Държавен архив – Бургас, в които е видно отношението на нашите предци към Рикардо Тоскани.

Прилагаме документи на Община Бургас, в които ясно е посочена титлата и длъжността архитект на Тоскани.

 

Митко Иванов, Председател на „Дружество на художниците-Бургас“

"Нелепо е безименни и неизвестни хора да злепоставят цял един достоен град"

На свое заседание УС на „Дружество на художниците-Бургас“ единодушно реши да подкрепи предложението за обявяване на архитект Рикардо Тоскани за Почетен гражданин на Бургас.
С удивление приехме информацията от медии, че Тоскани е отхвърлен от списъка с кандидати от общински комисии. Мотивите са несериозни и дори нелепи.

Такава стъпка на членове на комисии не остава само за тяхна сметка. Тя нанася обида и „хвърля кал“ върху Общински съвет Бургас, както и върху целия град.

Запознахме се с поредица от автентични документи, както и с най-авторитетни изследвания, които доказват титлата и дейността на този изключителен Тоскани. Същият, който се е записал като доброволец и участник в Сръбско-българската война през 1885 г.
Великолепните произведения на Тоскани красят града и до днес. Нелепо е безименни и неизвестни хора да злепоставят престижни институции, както и цял един достоен град.

И още: Дали дядо Вазов е показал дипломата си на поет? Или Кольо Фичето – дипломата си на строител?

Нека неинформираните и тясно скроените замълчат. И за тях ще бъде по-добре.


 
Арх. Васил Дончев - Магистър по Опазване на архитектурното наследство; Докторант по Теория и история на архитектурата:

"Той е проектант и ръководител на най-знаковите сгради-паметници в Бургас"
 
При идването си в Бургас ок. 1883 год. Рикардо Тоскани е изобщо първото техническо лице с подобна квалификация в града след Освобождението. Преди появата на първото поколение български архитекти, завършили в Германия в началото на XX век (Славов, Николов, Георгиев, Гугучков, Илиев), той е дългогодишен проектант и ръководител на строежите на множество от най-знаковите сгради-паметници в Бургас.
 
Огромният му принос за модерния и европейски облик на града е сравним с този на архитектите-чужденци Румпелмайер, Грюнангер, Колар и др. за София; Шнитер за Пловдив; Бранг за Русе и т.н.

 
Яна Иванова, Исторически музей - Бургас:

"Личността на Рикардо Тоскани е част от духа на съвременния град Бургас"
 
Като италиански възпитаник от това време, Рикардо Тоскани внася в архитектурата на гр. Бургас основните белези на неостиловете. Фасадите на неговите къщи се разпознават със своята пищност и богато разнообразие на елементи.

Тоскани проектира култови здания, банки, жилищни и търговски сгради. Негови произведения са бившия хотел „Империал“, „Безистена“, кино „Модерен театър“, Родевата къща и десетки други.Участвал е и в строителството на един от символите на града - църквата „Св.св. Кирил и Методий“.

Днес, Историческият музей в Бургас е разположен в сграда проектирана от италианеца и това дава възможност името и делото му да бъдат популяризирани сред бургаската общественост и гостите на града.

Личността на Рикардо Тоскани е част от духа на съвременния град Бургас. Неговите архитектурни бижута дават неповторим облик на градската среда, а това прави безспорни  заслугите му за развитието на нашия град.

 

В категории: Бургас


Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
30
Коментара по темата
30.
Ха, Митко Зеленото
20.10.2018 17:22:24
0
4
Ти пък от къде изпълзя бе мишок. Нали знаете защо му викат Зеленото? Във всеки случай не е от зелените градинки дето 'проектира'.
29.
в2
20.10.2018 15:11:56
0
3
Разбира се,че е самозванец!Не е член на КАБ и няма проектантска правоспособност!
28.
Ицо
20.10.2018 12:46:50
2
9
Кое е това рошаво гонце ,че и то търси известност! Тоскани си е Тоскани,а ти си НИКОЙ! Мушмурок с мушморока
27.
Александър Горчаков
20.10.2018 09:43:28
6
2
Интересно е как за изливане на омраза или както го нарича днес това половинчато поколение "хейт" ,"бургазлииченцата" станаха по вещи от професори по българска история,и е интересно как никои не се сети да се запита а няма ли достойни бургазлии за това звание или достойни българи,нима няма достойни артисти който са прославили града си
"Да си българин звучи гордо, да си бургазлия още повече,нима няма достойни граждани дали живота си за страната си,нима няма хора служили на отечеството си заради които Бургас не е рибарско селце
Интересно и как никои не коментира дали чуждестранните архитектите проектирали сгради в София,Пловдив са станали почетни граждани или всеки средно интелигентен човек ще се сети че да проектират сгради е просто тяхна работа,останали в съзнанието на хората с творенията си но не и дейността им за развитието на даден град
26.
От Бургас
20.10.2018 09:11:04
3
11
Този самозванец Георгиев кой знае от къде са дошли майка у и баща му, сигурно някое село и той ще говори за културни паметници на гр. БУРГАС
25.
*********
20.10.2018 08:59:04
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
24.
Въпросче
20.10.2018 00:48:33
2
7
А бе, от кога архитектето взеха за проектират инженерни съоръжения, каквото е подземния паркинг? Аааа, сетих се. Тротоарчето е проектирал архитектчето. Щото другото му е тъмна Индия.
23.
Кажи му архитект и повече не го обиждай
20.10.2018 00:42:19
4
7
Нали знаете какво е архитект? Некадърен художник и недоучен инженер. Който можеше да рисува отиваше в художествената академия, а който имаше пипе, учеше за инженер. Та толкоз за архителтите. Сегашните де. Тези като Тоскани са друга бира.
22.
Кажи му архитект и повече не го обиждай
20.10.2018 00:42:18
4
5
Нали знаете какво е архитект? Некадърен художник и недоучен инженер. Който можеше да рисува отиваше в художествената академия, а който имаше пипе, учеше за инженер. Та толкоз за архителтите. Сегашните де. Тези като Тоскани са друга бира.
21.
Кажи му архитект и повече не го обиждай
20.10.2018 00:39:56
5
6
Нали знаете какво е архитект? Некадърен художник и недоучен инженер. Който можеше да рисува отиваше в художествената академия, а който имаше пипе, учеше за инженер. Та толкоз за архителтите. Сегашните де. Тези като Тоскани са друга бира.
20.
До 19
19.10.2018 23:31:07
6
2
Маринеро - Тъпо Говедо - докладната записка за Тоскани е от общински съветници от герб !
19.
Marinero
19.10.2018 23:28:10
2
11
Тоскани има един голям недостатък. Не е ГЕРБаджия. И това е предостатъчно за да не бъде почетен гражданин на гр. Бургас.
18.
А знаете ли че
19.10.2018 23:02:15
5
7
Безистена и много от знаковите сгради в Бургас са построени от Вангел Потеров със Солунската му бригада. А орела над безистена същия строител е измайсторил гледайки мастилница, дадена му от Тоскани, който е бил нищо повече от един технически ръководител - строителен инженер.
17.
Jimmywolf
19.10.2018 22:18:05
2
9
ГеЙбераст, ако не се изсере на метеното, няма да е геЙбераст! Всички до един са копие на банкянската тиква!
16.
Александър Горчаков
19.10.2018 21:57:13
0
7
Статия е интересна но липсва уточнение/ Браманте/Микеланджело Брунелевски/ известни имена построили велики здания,често наричани "архитект", до края на 19 в думата и титлата често се използва като събирателно понятие и за художници и за скулптори и за инженери и за творци
Етимологически думата архитект произлиза от латински architectus, която произлиза от гръцката (arkhi-, началник + tekton, строител),по интересна е как такава известна личност като Тоскани съществува само в български сайтове.
15.
Ноунейм
19.10.2018 21:46:37
2
12
Един от най-добрите примери в историята е майстор Жирар, французина, създал проекта за катедралата в град Кьолн. Разбира се той не е бил архитект. Той е бил творец. Нека веднъж завинаги да уточним:Ако някога някъде по света е създадена красива сграда, това е обикновено идея на творец. Твореца е човек със специален талант, даден от Господ. Човек, за който естетиката е над всичко. Архитекта е в 90 на сто от случаите един чертожник, който няколко години от живота си ги е пропилял за да чертае безсмислени кутийки, в които няма никаква естетика. Никога не бъркайте твореца с архитекта. Разликата е меко казано очевидна. Твореца създава шедьовър. Архитекта се напълва да създаде нещо, което дори не му се отдава.
14.
14
19.10.2018 21:26:39
2
11
Георгиев, мизернико, простотията ходи по хората - не по гората, да знаеш
13.
Да се знае
19.10.2018 21:10:46
4
2
Вносители на докладната за Тоскани са съветници от ГЕРБ. Арх. Георгиев изказва лично мнение , не говори от името наГЕРБ.
12.
Чико
19.10.2018 21:06:45
0
12
Голям гаф, голяма излагация, такива прости хора има в тоя общински съвет!
11.
Гугенхайм
19.10.2018 20:55:07
2
14
Освен със световноизвестния си проект '' подземен паркинг "в Бургас, с какво друго е известен т. нар. арх. Георгиев? Някоя селска къща в Кошарица или мини МОЛ в Карнобат?
10.
*********
19.10.2018 20:49:56
2
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
9.
*********
19.10.2018 20:39:11
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
До Митето Георгиев
19.10.2018 20:28:43
1
12
Митко, това, че имаш диплома за архитект, не означава, че СИ архитект.
7.
Гладен гражданин
19.10.2018 20:05:16
1
14
Много идиот в тоз Общински съвет бре,че заплати 1000 лева им плащаме?!?
6.
Бургазлия
19.10.2018 20:02:25
1
14
Тоя световнонеизвестен гербаджия да птиде и да се скрие!!! СРАМ ЗА БУРГАС!! Герб моля ви вразумете го защото това хвърля петно на целият град :(
5.
Киро
19.10.2018 19:58:50
1
16
Аз само да попитам,Кольо Фичето бил ли е архитект или не,защото неговите творения още не са мръднали,а на сегашните архитекти след една седмица се напукват
4.
до 2
19.10.2018 19:32:37
9
5
Мога да ти кажа, че чертежите на Тосканин'ското "творение" бяха тотално сгрешени и от там се получиха няколко разминавания. Грешките за които всички платихме, без да сме ги направили.
Въпреки че проблемите бяха разрешени пак се намират недоволни.
3.
fghtrty
19.10.2018 19:29:36
3
8
гербаджии... глупаво, унищожаващо всичко хубаво, което му се изпречи племе. който може да бяга от гербавата територия. жалко, че някога беше хубава държава
2.
тнт
19.10.2018 19:12:19
2
17
Въпросният арх. Георгиев, съветник от ГЕРБ, е проектантът на подземния паркинг, който замалко не унощожи творението на АРХ. Тосканин храм "Свети Свети Кирил и Методий". Може от тогава до го е намразил.
1.
Ф
19.10.2018 18:21:03
3
18
Не е бил архитект а е бил ангел.
Ангел пазител.
А сегашните изроди НИЩО не правят строят панелки.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори