×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Има сценарий Бойко Борисов да управлява завинаги, но досега българите са показвали, че не са руснаци


Има сценарий Бойко Борисов да управлява завинаги, но досега българите са показвали, че не са руснаци
У народа зрее тежко недоволство, налице са и разправии и преподреждания при невидимия елит – това е източник на нестабилност, смята Евгений Дайнов
20 Септември 2018, Четвъртък, 15:04 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

Вариантите за страната са два – или да се заформи евразийска авторитарна крепост, или обществото да прояви достатъчно демократични рефлекси, казва политологът

Евгений Дайнов е на 60 г., политолог. Професор в Нов български университет. Потърсихме го за коментар на политическата ситуация по повод промените в правителството.

- Проф. Дайнов, ще се стабилизира ли правителството след гласуваните днес в парламента министерски рокади?
- Аз не виждам какво му е било дестабилизирано. Вярно е, че три оставки наведнъж не е често срещано явление, но очевидно имат намерение да управляват заедно неговите съставки. А и дори ако някоя от националистическите партии напусне, в парламента веднага ще бъдат заместени от „Воля”, така че не е въпросът, че правителствената конструкция има някакъв проблем, нито парламентарната. Проблемите, откъдето идва чувството за нестабилност, са съвсем други. И министерските рокади не са отговор на тези проблеми.

- А откъде идва нестабилността?
- От много места. По какво обаче се усеща? Знаете, обикаляли сте страната, говорили сте с хората и четете. От няколко месеца има тежко недоволство, което зрее в хората. Това си личи по многото, макар и ограничени по обхват, протести – всеки протестира за нещо. Има чувство за затапеност, за застой, за непридвижване напред. Много хора се чувстват изоставени и не се виждат в оптимистичните данни за икономиката, защото не усещат нещо по джоба си. Оформят се големи пластове бедност в България и никой не вижда да му се предлага някаква перспектива, което е основен източник на нестабилност по оста на народа. Другите източници на нестабилност са преподрежданията в управляващия елит,  тука включвам и невидимия елит – олигарси, бандити и прочее, които са на власт заедно с видимата власт. Там вървят разправии от няколко месеца също, които разправии рязко отслабват видимата сила на Бойко Борисов. А на неговата сила се крепи всичко. Така че чувството е, че отдолу народът е недоволен, а отгоре силата се смята, че намалява – ето ти нестабилност.

- Същевременно президентът казва, че избори сега няма да отворят нова перспектива, което всъщност е очевидно. Защо се получава така, че хем има недоволство, хем няма алтернатива?
- Едно е какво казва президентът, друго е каква е ситуацията. Това президентът го метна, първо, за да разкритикува БСП, че не представлява някаква алтернатива. И то е така. Всеки път, когато замирише на опасност за властта на ГЕРБ, Корнелия Нинова веднага скача да помага с нещо. Очевидно там има някаква договорка. Другото е, че може би президентът подготвя почвата за своя нова партия, като престане да бъде президент. Друг е въпросът каква е реалната ситуация. През април 1990 г. за първи път чух тезата, и това се повтаря преди всички избори – че няма алтернатива. През юни 1990 г. бяха първите избори. Месец и половина преди това медиите в България и политиците говореха следното – няма алтернатива на БСП, тия рошавите и брадатите ли ще управляват. Втората теза, която ни се повтаря вече 30 години е – да дойдат нови лица. Тогава СДС беше на пет месеца и казаха – тия вече са стари, да дойдат новите. Събираме двете и чуваме следното – винаги когато се зададат на хоризонта парламентарни избори, имате две теми: няма алтернатива на сегашните управляващи, а най-добре е някакви нови да дойдат. А се оказва, че винаги има алтернатива. Като минат изборите, винаги се оказва, че някой формира някакво правителство. Така че тази теза „няма алтернатива” много ми напомня и друго – средата на 80-те години по време на комунистическия режим. Тогава БКП за първи път започна да казва, че няма алтернатива на нея. Но се оказа, че има. Значи това не са сериозни разговори. Винаги има алтернатива.

- Добре, но Бойко Борисов и ГЕРБ печелят четири поред парламентарни избора. Тук реално се вижда, че не се появява алтернатива или поне хората не гласуват за такава. Защо се получава така? Въпросът е - кой може да събори Борисов?
- Веднъж беше съборен. Той не завърши първия си мандат, защото подаде оставка под натиска на улични бунтове, след което имаше правителство на Орешарски, не беше на ГЕРБ, нали така?

- Така е, но ГЕРБ тогава пак бяха първа политическа сила.
- Да, но както виждаме, може и да си първа политическа сила, а останалите да ти „направят мечка” – и това е алтернатива. Гледали ли сте гласът на ГЕРБ? Той спада постоянно.

- Не е вярно. На последните парламентарни избори им се вдигнаха гласовете.
- Да, щях да стигна дотам. Това е, защото Корнелия Нинова с нейните реплики биде така любезна да им мобилизира 200-300 хиляди гласа, които те нямаше да имат. Това бе първата очевидна нейна помощ за ГЕРБ. Вижте, вариантите за България са два оттук насетне – или тук да се заформи нещо като източно-евразийска авторитарна крепост и както Путин си управлява завинаги, и тука Бойко Борисов да си управлява завинаги, или в обществото има достатъчно демократически рефлекси, да не допуснат някой човек да упражнява властта толкова дълго време. И това е нещото, което трябва да се реши на идващите парламентарни избори. Има сценарий, при който, ако България се превърне в някакво лошо подобие на Русия, Бойко Борисов да може да си управлява завинаги. Но досега българите са показвали, че не са руснаци, в този смисъл, по-буйни са. Но това ще си проличи.

- Слави Трифонов и Румен Радев ли имат потенциала да съборят Бойко Борисов?
- Потенциал Бойко Борисов да не управлява съществува и при вариант ГЕРБ да е първа политическа сила, но с малка преднина. Тогава може други три да й „направят мечка” и тя да не управлява. Слави Трифонов е димка, която така и не се запали, ако забелязвате. Всеки път през последните 10 години, като наближат избори, започват анонси как Слави Трифонов влиза в политиката, но след това се оказва, че това никога не е така. И тази новина се износи. А Румен Радев все пак трябва да престане да бъде президент, за да направи политическа партия, така че и неговата евентуална бъдеща партия не може още да влияе върху сегашната ситуация.

-  Някои предупреждават Радев да не прави партия, понеже ще се провали като предишни президенти – приемате ли тази теза?
- Всички предишни президенти са се проваляли, правейки си партия. Често се забравя, че и Желю Желев направи една либерална партия, която взе 2% на изборите…

- Има обаче разлика – Радев не произхожда от партийните среди.
- Ще стигна и дотам… Петър Стоянов се върна в СДС, за да го оглави и даже не успя да влезе в европарламента на първите избори. А Първанов направи АБВ и доникъде не стигна. Само Плевнелиев не е правил партия, засега. Само че Радев стои леко различно от всички гореописани. Той не е нито интелектуалец, както Желю Желев, нито политик, както останалите гореспоменати. Той е човек, който излъчва сила във времена, в които хората искат да видят силни фигури. Така че той може би, най-вероятно, ще се справи доста по-добре с правенето на партия и лансирането й, отколкото всички предишни. Но опитът на предишните все пак е обезкуражителен, да го кажем така.

- Едно време списание „Форбс” правеше класация за най-влиятелните хора в България. Каква е Вашата класация в момента?
- Зависи как дефинираме „влиятелни хора” – такива, които директно взимат решения, или които влияят на взимането на решения. Ако говорим за реално влияние, аз бих сложил сред първите пет задължително Валентин Златев. „Лукойл” продължава да не плаща данъци, продължава да няма измервателни уреди, продължава да не допуска в пристанище „Росенец” българските власти. Значи той оказва огромно влияние върху поведението на българската държава. Втори би бил Делян Пеевски, който не само контролира огромно количество медии, но и свързвани с него фирми взимат обществени поръчки. Значи тия двамата са вътре при всички положения. Някъде там ще да е и Бойко Борисов все пак, защото той е обвързан не само с видимите лостове на властта, но и с невидимите играчи като двамата горепосочени. Така че в първата тройка бих сложих тези, без да казвам кой е най-силен.

В категории: Политика


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
13
Коментара по темата
13.
Шибочки
22.09.2018 08:02:38
0
0
Има сценарий флагман да ходи в забвение.
12.
vini
21.09.2018 10:10:00
0
3
Този е един малоумник който няма място във нашето образувание.Заради такива мизерници децата ни бягат да учат в чужбина.
11.
Дернев
21.09.2018 06:08:21
0
3
Вариантите са два не само пред Бг, но и пред Европа. Да оцелее и да стсне решаващ фактор за сигурността и мира в света чрез евразийски съюз СЕЩ-Русия/ОНД, или да стане жертва за трети път и може би последен, ако остане слаба и разпокъсана, както е сега.
10.
До 8
21.09.2018 00:23:33
1
8
Ми такива са ни интелектуалците бе друже. Също лични впечатления.
9.
ВСЕ ЕДНО МИ КАЗВАТЕ
20.09.2018 23:29:52
0
7
Обеси се и не се мъчи!
8.
А бе...
20.09.2018 21:48:08
5
10
Тоя в час ли е? Какво са тези глупости? Желю Желев-интелектуалец??? Един селски човек, попаднал случайно в политиката и стана президент след УГОВОРКИ в парламента! Имам лични впечатления...
7.
baihui
20.09.2018 21:43:38
7
5
Тоз маймун е толкова професор колкото аз съм космонавт!
6.
baihui
20.09.2018 21:34:42
6
6
Този оръфник е на "хранилката" на чи*фута Шорош!
5.
Мдааа
20.09.2018 21:19:15
2
18
Политиците трябва да се сменят на 4 години и да им е забранено да бъдат повече политици или държавни служители. Който иска може да помага и без да е в управлението. Само така политиците ще спрат да създават ОПГ и ще видят какво е да се работи на реалния пазар. Брутално е да има управлявящи по 10 и повече години. Това не е никаква свобода и демокрация. Кво е това нещо цял живот на държавна хранилка и да бъркаш в кацата с мед. Едно време хората сумати кръв са проляли за да махнат монархиите, а ние сега си създаваме нови царе. Безобразие!!! Малоумщина!!! Болни извратени мазохистични мозъци!!!
4.
Gerb Over !!!
20.09.2018 21:00:02
3
15
Откровенно и искренно..мразя герб !
3.
Ами вместо в Миндя
20.09.2018 20:19:26
4
7
на портала в Росенец, събери ортаците си и вдигни гюрултия да се чуе в ЕВРОПАТА.Или само бля бля......
2.
Маню
20.09.2018 20:16:35
9
5
Ти пък къв си ве....... бай хуй
1.
Луд умора
20.09.2018 20:13:23
2
5
няма,само се поти.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Камери са поставени в целия град Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата
Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори