×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Кой подведе премиера за "Силистар" и защо се огъна при най-слабия натиск?


Кой подведе премиера за "Силистар" и защо се огъна при най-слабия натиск?
Винаги когато малка група за натиск наддаде вой, Борисов е готов да жертва всеки верен представител на своята партия, за да погаси пожара
12 Септември 2018, Сряда, 00:36 ч.
Автор: Правен СВЯТ

Борисов трябва да има повече доверие на хората си и да се съобрази, че местната общност е зад тях

Нашумелият напоследък казус "Силистар", за който широката публика сякаш успя да чуе само как "един провинциален кмет иска да застрои природен парк", много напомня на случая с "втора кабинка" в Банско, въпреки че са коренно различни.

Никой не иска да чуе кмета и местните, които твърдят, че цялата процедура има за цел да се осигури път до плажа. Така както не ги чуха за Общия устройствен план, за плажа "Корал" и за много други въпроси. Защото жълтопаветното (защото голяма част от защитниците му не са софиянци) високомерие непременно третира местните хора като престъпници, неспособни да взимат самостоятелни решения. Всъщност никой няма да ги чуе и ако открито кажат – да, искаме там да се инвестира, искаме общината да се развива.

Случаят отново се сведе до темата кой има имоти покрай Силистар и как иска да строи, все едно е нещо необичайно някой да иска да използва имота си, както прецени за добре. Ако ще повдигаме темата за зони, в които ще се въвежда категорична забрана за строителство, то да се изчисти и темата с обезщетенията на частните собственици, които имат имоти там и не могат да ги използват за нищо. Защото никак не е справедливо борците за демокрация да ограничават собствениците да използват имотите си, без да има компенсация за това. А в общини като Царево ограничения да искаш – Натура 2000, Парк "Странджа", еко плажове, липса на устройствен план и прочие. И частният собственик винаги е виновен, защото има имот наблизо.

Веднага се използват и "опорните точки" за плажовете в Гърция, където било забранено да се строи в горите и по бреговете. Само че, вече всички са ходили в Гърция и добре знаят, че голяма част от туристическите села и комплекси са именно в гори и непосредствено на брега на морето.

Казусът "Силистар" има измерения отвъд правото и разделя обществото отново на "умни" и "красиви" граждани и на "глупави" и "грозни" селяни, на такива които винаги знаят всичко и на такива, които не разбират нищо и само искат да съсипят природата, на правилни политици и на грешни политици.

Отзад напред в политически план казусът "Силистар" извади лицемерието в местната политика. Представителите на БСП в местния парламент сега изведнъж се събудиха една идея по-зелени и атакуваха кмета от ГЕРБ Георги Лапчев за опитите му да се приеме подробен устройствен план в един имот около плажа. Същите тези политически представители, които за кратко по партийна линия закриха парк "Странджа", заради които вероятно още общината няма Общ устройствен план, сега се възползват от конкретния казус и от късата памет на местните, за да провеждат политическа пропаганда. Все едно са избрани в местния парламент да защитават каквото им наредят от партийната централа в София, а не каквото искат гражданите на общината.

На национално ниво казусът също има политическо измерение. И то засяга пословичната мнителност у Бойко Борисов към най-близките му или по-скоро склонността му да се предоверява на твърденията на опонентите и загрижени за имиджа му съветници. Винаги когато малка група за натиск наддаде вой, Борисов е готов да жертва всеки верен представител на своята партия, за да погаси пожара. Времето ще покаже дали това е правилният подход, макар засега тези "саможертви" да имат положителен ефект.

Разбира се и този път реакцията на Борисов, който поиска отмяна на решението за "Силистар" на местния парламент, бе използвана от противниците му, за да лансират тезата за "бунтове срещу лидера на ГЕРБ". Истината обаче ще се окаже друга – просто кметът реши, че като действа според нормата (и това, което му предлага експертният съвет и администрацията на общината), а и най-вече според интереса на местното население, няма необходимост да се тревожи за политическата страна на нещата. Но сгреши, а опонентите точно на това се надяваха.

Юридическите измерения в случая са другата част на въпроса, но тъй като предстои произнасяне на съда, коментарът за сега ще ги пропусне. В съда ще се сблъскат двете тези: общината твърди, че е спазена законовата процедура, ответната страна твърди обратното. Това ще е реалността – теза срещу теза, поне докато общината продължава да е притисната до стената с липсата на Общ устройствен план. Но не само. Докато от жълтите павета се диктува бъдещето и развитието на всяко населено място из България, подобни случаи ще има. Защото тук отдавна не става въпрос за обикновен спор, с юридически аргументи, а за политическо противоборство.

Трябва да е ясно, че "Силистар" поставя въпроса за реалното местно самоуправление. Но не просто като отношения между централна и местна власт, а като възможност на местната общност, излъчила свои представители в местната власт, съобразявайки се със законите, но и с местния интерес, да взема самостоятелни решения за развитието на общината. Поставя и въпроса за частната собственост и за държавата, която, когато въвежда ограничения, не желае да си плаща сметката.

А в случая местната общност застана зад кмета и неговото решение. Това показва, че все пак жителите на малките общини имат рефлекс и знаят посоката, в която искат да вървят. И дори решението на Общинския съвет да бъде отменено от съда, гражданите на общината няма да простят предателството на опозицията, която забрави интересите на преките си избиралети и собствените си действия от близкото минало, в името на извличането на политически дивиденти. И се опита да трупа рейтинг.


*Заглавието е на Флагман.бг., публикацията е от "Правен свят", автор е Димитър Николов, юрист, завършил е "Право" в СУ "Св.Кл.Охридски" (ВИЖ ТУК)

В категории: Царево


23
Коментара
20 мъдри мисли за аналния секс
20 мъдри мисли за аналния секс 19/08/2019, Понеделник 22:00 2
7 причини да забиваш омъжени жени
7 причини да забиваш омъжени жени 19/08/2019, Понеделник 21:45 1
23
Коментара по темата
23.
Морски
04.10.2018 20:02:48
0
2
Лапче да не плямпа много за Ахтопол.А да се разходи малко по "новия си" център в Царево.И да си види пейките,които от първи дъжд пуснаха ръжда и всичко под тях е кафяво!Всичко по този център е направено от некадърници!Пейките пред бившата сладкарница,са поставени спрямо наклона.Толкова ли нямаше някой КАДЪРЕН да се сети,че трябва от едната страна пейката да е с ЕН см. по-висока?!Сядаш и стоиш на една страна.Само некадърници в тази община!
22.
будура
16.09.2018 17:40:00
0
1
вижте снимката -все едно е свил парите за пенсия
21.
Тяната
16.09.2018 09:18:33
0
4
де ше е мана Лидълът чух нещо че ше е на мястото на Арнаудово гето
20.
местен
14.09.2018 21:44:39
0
3
ай честито ще има Лидл в Царево
19.
до 17
12.09.2018 18:51:57
0
1
Четох преди в пресатата за такъвта планиран комплекс в триъгълник вляво от края на велоалеята и пътя за Слънчев бряг.
18.
Типично
12.09.2018 13:32:10
0
2
За поръчкова медия
17.
До висок
12.09.2018 11:09:48
0
1
Къде до велоалеята се строи този комплекс?
16.
До 12
12.09.2018 10:44:05
1
1
Прав си, но дали флегманите, не казват също майната му на закона??????.
15.
Бургазлия
12.09.2018 10:29:38
1
4
Ближете, ближете....
14.
До 10
12.09.2018 10:25:47
0
9
А защо да не изгори някой служител от основния компетентен държавен орган в случая, РИОСВ?! Нима техен упълномощен представител не се е разписал, без забележка и без особено мнение, под протокола от заседанието на експертния съвет към община Царево, на който е било взето решението за одобряване на това строителство? А каква е ролята на ръководството на РИОСВ тук? И т.н. и т.н. Колко още подобни издънки трябва да се случат, за да има някой реално наказан чиновник?!!
13.
me
12.09.2018 10:13:52
1
6
Флагман, смешни сте.
12.
66
12.09.2018 10:01:04
0
9
последният абзац е покъртителен. Дори съдът да отменял решението на Общ.съвет,т.е. да отмени едно незаконно решение, то виновни са не тези, които нарушават закона , а тези които сезират за нарушаването на закона.Преди години имаше един кмет и един общински съвет,също на черноморска община- Приморско, който гласува на свое заседание,че не приема влязло в сила решение на ВКС,с което беше отменено тяхно решение относно разпореждане с имоти. Манталитета на Андрешко- майната му на закона,важно е аз каква далавера мога да направя.
11.
ginko
12.09.2018 09:50:49
2
5
Ще изгори обл. управител на Бургас
10.
висок
12.09.2018 09:26:10
0
12
Що лъжете? Така се говорише и когато се похарчиха милиони за да се направи алеята за велосипеди от Солниците до Сарафово и укрепването на брега. За да могат хората да спортуват..... и направиха път с дебелина 50 см издържащ 50 тонни машини...и вижте сега как започна строителството на поредния руски комплекс!
Същото ще е със Силистар, държавата ще направи тежкотоварен път.. за да не се харчат строителите на имотите до Силистар.
Вижте какво става до Сарафово и си правете извода.
9.
гражданин
12.09.2018 09:03:21
0
9
И както направят ПУП, платят на РИОСВ и вече никой не може да ги спре да строят...Ще съдят държавата и в Страсбург, но духът от лампата вече е изтърват. Кметчето вярно може би казва, че "ВСЕ ОЩЕ" нямало искане от собственика на земята за ОВОС, но кой ще гарантира, че няма да поиска и да я получи? След това какво правим?
8.
Тъпа тиква сорт :премиер
12.09.2018 09:01:57
1
10
Все някой го подвежда тоя купанар.
7.
Hi
12.09.2018 08:59:41
16
9
Всички много плюете, но хайде кажете кой до сега е управлявал Царево по - добре от Лапчев?
Поклон г-н Лапчев за образцовото управление на Царево
6.
*********
12.09.2018 08:39:18
1
9
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5.
*********
12.09.2018 08:37:51
3
12
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
4.
На Рапона
12.09.2018 08:36:43
4
10
Екипа на Бойко тиквата е много слаб и некадърен затова винаги съмненията падат върху него Както и на чичо кмет
3.
*********
12.09.2018 08:32:24
3
9
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
На Борисов екипа му
12.09.2018 08:32:16
0
2
Е като на кмета само "кинефи" и двамата очакват "издънка" във всеки един момент затова и ги "юрка"
1.
мирише
12.09.2018 08:18:37
1
9
От всякъде и от всичко вече мирише на предизборна агитация. Телевизия, вестници, действия на управляващите - всички те ти набиват в главата, че идват избори и трябва отново да вземем властта.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Само във Флагман.бг! Мутри пребиха жестоко търговец в Несебър (СНИМКА 18+) Само във Флагман.бг! Мутри пребиха жестоко търговец в Несебър (СНИМКА 18+)

Нападнали го след скандал с продавачка чието малко име е Галя

20 мъдри мисли за аналния секс 20 мъдри мисли за аналния секс

Разкриваме мъдрите мисли на хора, опитали точно това във времето и пожелали да опознаят тъмната страна на Луната

7 причини да забиваш омъжени жени 7 причини да забиваш омъжени жени Оставиха в ареста петима от бандата за фалшиво евро Оставиха в ареста петима от бандата за фалшиво евро

Шестият задържан излиза на свобода срещу парична гаранция

Обмислят да облагат с данъци бакшишите в ресторанти и хотели Обмислят да облагат с данъци бакшишите в ресторанти и хотели

В Румъния, където депутатите разсъждават над тази идея, преди 4 години подобна идея се провали

Войната по пътищата в Бургаско: Безумци се забиват един в друг през час, най-много са през уикенда Войната по пътищата в Бургаско: Безумци се забиват един в друг през час, най-много са през уикенда

2 катастрофи в петък и 3 сблъсъка в неделя – от полицията зоват за прекратяване на „сраженията“

Излишъкът по платежния баланс през юни нараства двойно за година Излишъкът по платежния баланс през юни нараства двойно за година

Износът падна с 2,5% на годишна база, а вносът намалява с 11,2%, показва банковата статистика

Най-сниманото дете в родното кино днес е успешен адвокат, вижте го Най-сниманото дете в родното кино днес е успешен адвокат, вижте го

Димитър Ганев започва филмовата си кариера на 4 години

Нефтохимик обявява прием на деца, родени през 2013 г Нефтохимик обявява прием на деца, родени през 2013 г

Техен наставник ще е младият и перспективен треньор Васил Цветанов

Продават луксозната вила в Лозенец на фалирал строителен предприемач Продават луксозната вила в Лозенец на фалирал строителен предприемач

Началната цена на лятната хасиенда е 562 хил.лева

Скандал: Посрещнаха жената на Нетаняху с хляб, тя го хвърли на земята Скандал: Посрещнаха жената на Нетаняху с хляб, тя го хвърли на земята

Сара Нетаняху била в лошо настроение още при излизането

Експерти: Внимавайте с порното в интернет, дебне ви.. Експерти: Внимавайте с порното в интернет, дебне ви..

На този етап ''Варенски'' атакува предимно френски потребители

Над 20% от работната ръка на Румъния е извън страната Над 20% от работната ръка на Румъния е извън страната

 Според експерти загубата на човешки капитал вече е национален проблем

Typcĸa, a нe гpъцĸa e любимaтa дecтинaция зa гepмaнcĸитe тypиcти тoвa лятo Typcĸa, a нe гpъцĸa e любимaтa дecтинaция зa гepмaнcĸитe тypиcти тoвa лятo

Гepмaнcĸитe тypиcти, зa ĸoитo Гъpция e любимa дecтинaция, изглeждa тъpcят paзнooбpaзиe нa фoнa нa възcтaнoвeния интepec ĸъм Eгипeт и Typция

Уязвимост в Bluetooth засяга всички устройства Уязвимост в Bluetooth засяга всички устройства

"Дупката" позволява на хакерите да прихващат информацията, която се изпраща чрез безжичната технология

Паника в Южна Корея заради извънземни Паника в Южна Корея заради извънземни

Огромен НЛО надвисна над град Теагу, а корейците вярват, че целта на пришълците била да изпият енергията им

Ако щете вярвайте! Корейско ястие се справя с оплешивяването Ако щете вярвайте! Корейско ястие се справя с оплешивяването

Лютивото кимчи води до сгъстяване на скалпа

Срещу 2 бутилки уиски: Фотограф снимал трупа на Монро Срещу 2 бутилки уиски: Фотограф снимал трупа на Монро

Дал подкуп, за да влезе в моргата в Ел Ей

Пациент уби 4-ма души и рани 9 при нападение в психиатрия Пациент уби 4-ма души и рани 9 при нападение в психиатрия

Нападателят е 38-годишен безработен мъж, който бил приет доброволно в лечебното заведение в четвъртък с алкохолна абстиненция

Пороят в Истанбул наводни Желязната църква Пороят в Истанбул наводни Желязната църква

За щастие няма сериозни щети в храма

Първан СИМЕОНОВ, социолог Първан СИМЕОНОВ, социолог Преходът свърши. Повече хора са разочаровани, защото очакваха по-хубави резултати, но те са такива, каквито си ги направихме Виц на деня Виц на деня Мъж в напреднала възраст се хвали:
- Голям късметлия съм. Ще се женя за една 28-годишна. Завиждаш ми нали? Как ме виждаш до тази жена?
- Ами, като ухо на крава.
- Това пък какво ще рече?
- Ами, далече от с*кса и близо до рогата...
Виц на деня Виц на деня - Татеее, глътнах вода от басейна!
- Пий, пий... Ол-инклузив сме! Всичко е платено!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Евреите не използват социални мрежи. Плаши ги бутона "Споделяне".
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори