×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Кой подведе премиера за "Силистар" и защо се огъна при най-слабия натиск?


Кой подведе премиера за "Силистар" и защо се огъна при най-слабия натиск?
Винаги когато малка група за натиск наддаде вой, Борисов е готов да жертва всеки верен представител на своята партия, за да погаси пожара
12 Септември 2018, Сряда, 00:36 ч.
Автор: Правен СВЯТ

Борисов трябва да има повече доверие на хората си и да се съобрази, че местната общност е зад тях

Нашумелият напоследък казус "Силистар", за който широката публика сякаш успя да чуе само как "един провинциален кмет иска да застрои природен парк", много напомня на случая с "втора кабинка" в Банско, въпреки че са коренно различни.

Никой не иска да чуе кмета и местните, които твърдят, че цялата процедура има за цел да се осигури път до плажа. Така както не ги чуха за Общия устройствен план, за плажа "Корал" и за много други въпроси. Защото жълтопаветното (защото голяма част от защитниците му не са софиянци) високомерие непременно третира местните хора като престъпници, неспособни да взимат самостоятелни решения. Всъщност никой няма да ги чуе и ако открито кажат – да, искаме там да се инвестира, искаме общината да се развива.

Случаят отново се сведе до темата кой има имоти покрай Силистар и как иска да строи, все едно е нещо необичайно някой да иска да използва имота си, както прецени за добре. Ако ще повдигаме темата за зони, в които ще се въвежда категорична забрана за строителство, то да се изчисти и темата с обезщетенията на частните собственици, които имат имоти там и не могат да ги използват за нищо. Защото никак не е справедливо борците за демокрация да ограничават собствениците да използват имотите си, без да има компенсация за това. А в общини като Царево ограничения да искаш – Натура 2000, Парк "Странджа", еко плажове, липса на устройствен план и прочие. И частният собственик винаги е виновен, защото има имот наблизо.

Веднага се използват и "опорните точки" за плажовете в Гърция, където било забранено да се строи в горите и по бреговете. Само че, вече всички са ходили в Гърция и добре знаят, че голяма част от туристическите села и комплекси са именно в гори и непосредствено на брега на морето.

Казусът "Силистар" има измерения отвъд правото и разделя обществото отново на "умни" и "красиви" граждани и на "глупави" и "грозни" селяни, на такива които винаги знаят всичко и на такива, които не разбират нищо и само искат да съсипят природата, на правилни политици и на грешни политици.

Отзад напред в политически план казусът "Силистар" извади лицемерието в местната политика. Представителите на БСП в местния парламент сега изведнъж се събудиха една идея по-зелени и атакуваха кмета от ГЕРБ Георги Лапчев за опитите му да се приеме подробен устройствен план в един имот около плажа. Същите тези политически представители, които за кратко по партийна линия закриха парк "Странджа", заради които вероятно още общината няма Общ устройствен план, сега се възползват от конкретния казус и от късата памет на местните, за да провеждат политическа пропаганда. Все едно са избрани в местния парламент да защитават каквото им наредят от партийната централа в София, а не каквото искат гражданите на общината.

На национално ниво казусът също има политическо измерение. И то засяга пословичната мнителност у Бойко Борисов към най-близките му или по-скоро склонността му да се предоверява на твърденията на опонентите и загрижени за имиджа му съветници. Винаги когато малка група за натиск наддаде вой, Борисов е готов да жертва всеки верен представител на своята партия, за да погаси пожара. Времето ще покаже дали това е правилният подход, макар засега тези "саможертви" да имат положителен ефект.

Разбира се и този път реакцията на Борисов, който поиска отмяна на решението за "Силистар" на местния парламент, бе използвана от противниците му, за да лансират тезата за "бунтове срещу лидера на ГЕРБ". Истината обаче ще се окаже друга – просто кметът реши, че като действа според нормата (и това, което му предлага експертният съвет и администрацията на общината), а и най-вече според интереса на местното население, няма необходимост да се тревожи за политическата страна на нещата. Но сгреши, а опонентите точно на това се надяваха.

Юридическите измерения в случая са другата част на въпроса, но тъй като предстои произнасяне на съда, коментарът за сега ще ги пропусне. В съда ще се сблъскат двете тези: общината твърди, че е спазена законовата процедура, ответната страна твърди обратното. Това ще е реалността – теза срещу теза, поне докато общината продължава да е притисната до стената с липсата на Общ устройствен план. Но не само. Докато от жълтите павета се диктува бъдещето и развитието на всяко населено място из България, подобни случаи ще има. Защото тук отдавна не става въпрос за обикновен спор, с юридически аргументи, а за политическо противоборство.

Трябва да е ясно, че "Силистар" поставя въпроса за реалното местно самоуправление. Но не просто като отношения между централна и местна власт, а като възможност на местната общност, излъчила свои представители в местната власт, съобразявайки се със законите, но и с местния интерес, да взема самостоятелни решения за развитието на общината. Поставя и въпроса за частната собственост и за държавата, която, когато въвежда ограничения, не желае да си плаща сметката.

А в случая местната общност застана зад кмета и неговото решение. Това показва, че все пак жителите на малките общини имат рефлекс и знаят посоката, в която искат да вървят. И дори решението на Общинския съвет да бъде отменено от съда, гражданите на общината няма да простят предателството на опозицията, която забрави интересите на преките си избиралети и собствените си действия от близкото минало, в името на извличането на политически дивиденти. И се опита да трупа рейтинг.


*Заглавието е на Флагман.бг., публикацията е от "Правен свят", автор е Димитър Николов, юрист, завършил е "Право" в СУ "Св.Кл.Охридски" (ВИЖ ТУК)

В категории: Царево


23
Коментара
23
Коментара по темата
23.
Морски
04.10.2018 20:02:48
0
2
Лапче да не плямпа много за Ахтопол.А да се разходи малко по "новия си" център в Царево.И да си види пейките,които от първи дъжд пуснаха ръжда и всичко под тях е кафяво!Всичко по този център е направено от некадърници!Пейките пред бившата сладкарница,са поставени спрямо наклона.Толкова ли нямаше някой КАДЪРЕН да се сети,че трябва от едната страна пейката да е с ЕН см. по-висока?!Сядаш и стоиш на една страна.Само некадърници в тази община!
22.
будура
16.09.2018 17:40:00
0
1
вижте снимката -все едно е свил парите за пенсия
21.
Тяната
16.09.2018 09:18:33
0
4
де ше е мана Лидълът чух нещо че ше е на мястото на Арнаудово гето
20.
местен
14.09.2018 21:44:39
0
3
ай честито ще има Лидл в Царево
19.
до 17
12.09.2018 18:51:57
0
1
Четох преди в пресатата за такъвта планиран комплекс в триъгълник вляво от края на велоалеята и пътя за Слънчев бряг.
18.
Типично
12.09.2018 13:32:10
0
2
За поръчкова медия
17.
До висок
12.09.2018 11:09:48
0
1
Къде до велоалеята се строи този комплекс?
16.
До 12
12.09.2018 10:44:05
1
1
Прав си, но дали флегманите, не казват също майната му на закона??????.
15.
Бургазлия
12.09.2018 10:29:38
1
4
Ближете, ближете....
14.
До 10
12.09.2018 10:25:47
0
9
А защо да не изгори някой служител от основния компетентен държавен орган в случая, РИОСВ?! Нима техен упълномощен представител не се е разписал, без забележка и без особено мнение, под протокола от заседанието на експертния съвет към община Царево, на който е било взето решението за одобряване на това строителство? А каква е ролята на ръководството на РИОСВ тук? И т.н. и т.н. Колко още подобни издънки трябва да се случат, за да има някой реално наказан чиновник?!!
13.
me
12.09.2018 10:13:52
1
6
Флагман, смешни сте.
12.
66
12.09.2018 10:01:04
0
9
последният абзац е покъртителен. Дори съдът да отменял решението на Общ.съвет,т.е. да отмени едно незаконно решение, то виновни са не тези, които нарушават закона , а тези които сезират за нарушаването на закона.Преди години имаше един кмет и един общински съвет,също на черноморска община- Приморско, който гласува на свое заседание,че не приема влязло в сила решение на ВКС,с което беше отменено тяхно решение относно разпореждане с имоти. Манталитета на Андрешко- майната му на закона,важно е аз каква далавера мога да направя.
11.
ginko
12.09.2018 09:50:49
2
5
Ще изгори обл. управител на Бургас
10.
висок
12.09.2018 09:26:10
0
12
Що лъжете? Така се говорише и когато се похарчиха милиони за да се направи алеята за велосипеди от Солниците до Сарафово и укрепването на брега. За да могат хората да спортуват..... и направиха път с дебелина 50 см издържащ 50 тонни машини...и вижте сега как започна строителството на поредния руски комплекс!
Същото ще е със Силистар, държавата ще направи тежкотоварен път.. за да не се харчат строителите на имотите до Силистар.
Вижте какво става до Сарафово и си правете извода.
9.
гражданин
12.09.2018 09:03:21
0
9
И както направят ПУП, платят на РИОСВ и вече никой не може да ги спре да строят...Ще съдят държавата и в Страсбург, но духът от лампата вече е изтърват. Кметчето вярно може би казва, че "ВСЕ ОЩЕ" нямало искане от собственика на земята за ОВОС, но кой ще гарантира, че няма да поиска и да я получи? След това какво правим?
8.
Тъпа тиква сорт :премиер
12.09.2018 09:01:57
1
10
Все някой го подвежда тоя купанар.
7.
Hi
12.09.2018 08:59:41
16
9
Всички много плюете, но хайде кажете кой до сега е управлявал Царево по - добре от Лапчев?
Поклон г-н Лапчев за образцовото управление на Царево
6.
*********
12.09.2018 08:39:18
1
9
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5.
*********
12.09.2018 08:37:51
3
12
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
4.
На Рапона
12.09.2018 08:36:43
4
10
Екипа на Бойко тиквата е много слаб и некадърен затова винаги съмненията падат върху него Както и на чичо кмет
3.
*********
12.09.2018 08:32:24
3
9
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
На Борисов екипа му
12.09.2018 08:32:16
0
2
Е като на кмета само "кинефи" и двамата очакват "издънка" във всеки един момент затова и ги "юрка"
1.
мирише
12.09.2018 08:18:37
1
9
От всякъде и от всичко вече мирише на предизборна агитация. Телевизия, вестници, действия на управляващите - всички те ти набиват в главата, че идват избори и трябва отново да вземем властта.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Щерката на Глория потресе с огромни бомби на плажа! СНИМКИ 18+ Щерката на Глория потресе с огромни бомби на плажа! СНИМКИ 18+

Щерката на Глория на пръв поглед оставя без дъх със свръхедрите си гърди, които едва се побират в изрязания бански

Отровна змия убила Нончо Воденичаров в „Сървайвър”? 10 години след смъртта му семейството не вярва на официалната версия Отровна змия убила Нончо Воденичаров в „Сървайвър”? 10 години след смъртта му семейството не вярва на официалната версия

Според причината за смъртта, вписана в смъртния акт на Нончо той е издъхнал от естествена смърт

Изненадващ обрат: Корнелия Нинова се отказа от оставката си пред Конгреса на БСП Изненадващ обрат: Корнелия Нинова се отказа от оставката си пред Конгреса на БСП

Не предполагала, че ще отвори Кутията на Пандора

Спилбърг подготвя сериал, който ще се гледа само нощем Спилбърг подготвя сериал, който ще се гледа само нощем

Известният режисьор ще се възползва от възможностите на технологиите

Страшни подробности за намерения в канавка труп край Маказа Страшни подробности за намерения в канавка труп край Маказа

Разследващите работят по версията за тежък пътен инцидент 

Как да шофираме безопасно при силен дъжд Как да шофираме безопасно при силен дъжд

Който някога е попадал в истински порой, знае каква е главната опасност

Какво трябва да знаят родители и деца преди изпитите след 7 клас Какво трябва да знаят родители и деца преди изпитите след 7 клас

Тази година тестовете по български език и по математика няма да се състоят от два отделни модула

Прекъсналата финала на ШЛ мацка се разголи отново (СНИМКИ 18+) Прекъсналата финала на ШЛ мацка се разголи отново (СНИМКИ 18+)

Кинси на почивка в Португалия

Ето какво можехме да си купим от кварталния магазин в края на 80-те Ето какво можехме да си купим от кварталния магазин в края на 80-те

Налагаше да връщаме бутилките от бира и газирано, за да вземем нови

Месо, но не от животни... Какво е бъдещето на пържолата? Месо, но не от животни... Какво е бъдещето на пържолата?

Култивираното месо ще е най-популярно в дългосрочен план, като то ще представлява 35% от пазара през 2040 г.

В Лондон е истински ад! Вижте какво се случва! В Лондон е истински ад! Вижте какво се случва!

Кметът Садик Хан заяви, че е „изключително обезпокоен“ от ситуацията 

Невероятно! Турция представи първия си суперизтребител 5-то поколение Невероятно! Турция представи първия си суперизтребител 5-то поколение

Изтребителят носи името TF-X като в момента се определят изискванията за въздухоплавателното средство

Защо сериалът за Чернобил е толкова успешен? Защо сериалът за Чернобил е толкова успешен?

Много мнения бяха изказани за това дали действителността във филма е реалистично показана - че тогава в СССР нямало тениски и ходели по потници или че не можело партиен деец да пие водка на работното си място

След световния успех на "Чернобил", намериха прилики между Белене и Припят След световния успех на "Чернобил", намериха прилики между Белене и Припят

Идеята е била да се построи за около 5000 човека жилища – с детска градина, магазини, медицински пункт

Обвиненият за Чернобил руски инженер: Реакторът щеше да гръмне и без теста Обвиненият за Чернобил руски инженер: Реакторът щеше да гръмне и без теста

В последното си интервю през 1994 г. Дятлов разказа как съдбоносната нощ протекла в завода

Извратеняк се навря в женската тоалетна с телефон в ръка и... Извратеняк се навря в женската тоалетна с телефон в ръка и...

Органите на реда в Млайзия издирват мъж снимал жени в тоалетната

 

В Гърция почнаха да глобяват за припичане по монокини В Гърция почнаха да глобяват за припичане по монокини

В Гърция нравите са доста консервативни, няма нудистки плажове, а на монокините не се гледа с добро око

Шокиращо! 11-годишни момичета се състезават коя ще сложи първа кондом на макет на мъжки член и да експериментират в орална и анална любов Шокиращо! 11-годишни момичета се състезават коя ще сложи първа кондом на макет на мъжки член и да експериментират в орална и анална любов

Новото ръководство за обществените и частните училища на щатско ниво е първото в страната, което изисква учениците да получават уроци на трансджендър теми, като с тях се започва от детските занимални (преди детската градина – бел. прев.) и детската градина

Разследват внезапната смърт на секс бомба Разследват внезапната смърт на секс бомба

Красивата Лилия беше намерена мъртва в дома си

Горбачов заживя в болница Горбачов заживя в болница

Бившият президент на СССР казва, че в близко бъдеще ще бъде публикувана негова книга, която пише от болничното легло

Публицистът Любо Кольовски за промените в Нова ТВ Публицистът Любо Кольовски за промените в Нова ТВ Не е на добре, когато журналистите се превръщат в новини, вместо да правят новини Виц на деня Виц на деня Запознали се в бара. Накрая на вечерта той й предлага:
- Ще ми откажеш ако те поканя да отидем у нас да правим секс?
- Никога не ми се е случвало - казала блондинката.
- Никога не си спала с мъж?
- Не, никога не съм отказвала..
Виц на деня Виц на деня - Бабо, защо жените живеят по-дълго от мъжете?
- От инат бабиното, от инат...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Така яростно се боря с вродения ми мързел, че когато накрая го надвия, то вече нямам сили да отида на работа...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори