×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Огромни сметища - бутилки, тоалетна хартия и кондоми! Вижте какво оставихме след себе си в планините това лято (СНИМКИ)


Огромни сметища - бутилки, тоалетна хартия и кондоми! Вижте какво оставихме след себе си в планините това лято (СНИМКИ)
Българите превръщат планините в сметище, след като им се понаслаждават на пикник. Снимката е на Беклемето
Ключови думи: планини, глоби, боклук
06 Септември 2018, Четвъртък, 09:55 ч.
Автор: Антония Чорева, снимки: Фейсбук

Култура и хигиена - нулеви, а глобите - неясни и смешни

Лятото е сезонът на планинския туризъм. Който не е отишъл на море, е на разходка в планината – или покорява върхове, или е на пикник сред природата.

След този сезон обаче туристи пуснаха стотици сигнали, че след човешките посещения в планините, те са заринати в боклуци.
Снимките валят от всички места – от Рила, до Родопите, до Централен Балкан.

А коментарите към тях са направо крайни.
„Да закараш банда чикиджии и лайнари сред природата и да им огранизираш надсвирване за масовия запой, след който следва, меко казано, масово сране, е показател за упадъка на обществото в което живеем”, пишат в групата Планинари във Фейсбук туристи, които са са натъкнали на Юндола, ден след като там се е провеждал фест.



Други туристи са открили сметище край Беклемето, и то високо-високо, чак до билото, където няма нито локация за пикник, нито хижа. Предположението на откривателя е, че районът се ползва за сметище и някой просто отива и изхвърля там битовите боклуци.

Друга снимка показва човешката намеса край язовир Широка поляна. Мястото е известно за планински туризъм, с бунгалца за лятна почивка. И там обаче посетителите не смятат, че е небходимо да си вземат боклука със себе си.



Има и на Панищище. Коментарите са нападателни: ”Овъртуризъм! Хората ревяха за конете, хората ревяха за езерата, но аз рева за хората. Тази снимка е от паркинга на Паничище и по нищо не го отличава от сметището на Суходол. Пластмасови бутилки, кафява тоалетна хартия, кондоми и кървавици със съмнително съдържание. Това е състоянието на нашата култура. С нея природата ни кърви, но скоро раните й ще бъдат нашето унищожение. Като общество”, споделя откривателят на това сметище сред гората на Паничище.



Откритите сметища са потресващи, но в планините със сигурност има още десетки неоткрити още по-ужасяващи места, заринати с боклуци.

На хората им е най-приятно да хапнат и пийнат на хладно и чисто сред природата, но трябва да имат елементарна култура да си вземат боклука след себе си и да си го отнесат в града.

Флагман се опита да установи как се контролира боклукът в планината и има ли глоби.

Всички министерства си прехвърлят отговорността. Наистина е трудно властта да следи кой къде ходи и яде в планината и какво остава след себе си, но истината е, че за целта властта няма нито изградена система за почистване, нито за наблюдение. Отговорни са както Министерство на земеделието и горите,така и Министерство на околната среда и горите.
В Закона за горите са записани глоби, но сред тях няма точно такава за боклук. Има за строителство, има и обща глоба – за дребно деяние в планината. Най-вероятно тъкмо там попада изхвърлянето на боклук в планината. А ако някой изобщо го е страх – тя е от 5 до 100 лв. И отделно на това – едва ли има изобщо кой да глоби нарушителите, тъй като няма как да ги хване на място, освен по случайност.
Във ведомствата няма и служители, които да следят и да санкционират именно за това.

Отговорността пък се прехвърля на управителите на самите природни паркове, които всеки по отделно си решава как да чисти, как да глобява и как да чисти планината и дали изобщо да я чисти.

Десетките неправителствени зелени организации също вземат грантове от Европа за изследване на жаби и лешояди, или пък за находища на жълта тинтява, но не и за почистване на планините. Известно е само за няколко акции, които са организирани от зелените НПО-та за почистване на природните паркове.

Затова призивът е към хората – бъдете чисти и си изхвърлете боклука, който сте занесли в планината, за да може и ние да й се насладим след вас.

Засега планината разчита само на доброволци, които в името на природата, в края на летния сезон доброволно организират акция по почистване на някои места в горите.

В категории: Животът


13
Коментара по темата
13.
до Селски
08.09.2018 09:58:17
0
1
Какво ще оставят караваните? Хората с каравани на морето си събират боклука и си го хвърлят където трябва, ами онзи ден бях на Градина, зад ония кенеф дърти градина дюната заравнена, превърнато в паркинг и навсякъде се търкалят боклуци, ебати ужаса. И измежду колите и боклуците табела, че това е защитен природен обект - дюни, където са забранени дейности като преминаване на автомобили и т.н. Ебати жалката история.
12.
Морски
07.09.2018 09:39:00
0
1
Елате да видите какво ще оставят след себе си караваните по морето като се изнесат.
11.
потребител
07.09.2018 09:36:20
0
1
И после глупаците ще им изчистят боклуците на 15 септември. И на другия ден е същата мръсотия. Глоби трябват.Българина най го боли като му бръкнеш в джоба
10.
Sade
06.09.2018 17:39:12
1
7
Сега е модерно да се ..наплюскаш..на планина...на чист въздух и цигарите са по-калорични/ядене,пиене,сране, кючек,снимки във фейса......така се разбира почивка та на планина/.Ашколсум!
9.
*********
06.09.2018 16:49:01
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
Еко тъпак
06.09.2018 16:12:31
0
8
Елате да видите еко тъпаци в Костенец. Режат и чупят дървета за огън по цяла нощ, а сутринта лисват кофа вода и си мислят , че е ок. Два пъти ни палят вече
7.
Ххх
06.09.2018 15:52:42
6
8
Зелените лапат стотици милиони от парковете, чрез различни европрограми, а нямат никъде т. нар рейнджъри, които да следят за спазване на реда в природата.
6.
Ротшилд
06.09.2018 15:49:20
6
7
Решението е едно! Излизаме от ЕС и НАТО, разваляме всички концесии на чужди фирми, които добиват природните ни богатства, гоним и чуждите корпорации, които изнасят милиарди на година от България, разни там магазини и вериги. После естествено ще бъдем "наказани" както примерно Либия, Сирия и др. държави, които не играят по свирката на големите. Ще ни накажат с бомби, дала те затрият това упаднало, деградирало и алчно чалгарско общество.
5.
Ха-Ха
06.09.2018 15:29:07
1
7
Разбирам, че зелените са ви виновни за временно стопираните далавери на Силистар и Корал, но не те са превърнали в сметища поляните край Копринка, Бузлуджа и други места. Маломния електорат е виновен че вярва на малоумни журналисти и избира малоумни политици от московски тип, затова и нашата кочина толкова прилича на руската такава.
4.
Бичето
06.09.2018 14:40:22
0
6
Това са снимки на вашата журналистика
3.
Домоуправител
06.09.2018 14:37:13
0
13
Ами като си гледаме между блоковите пространства и общите части,можем да си представим и планините
2.
гражданин
06.09.2018 14:28:07
0
13
На бас,че тия дето са оставили тая мизерия,най-много псуват държавата !Тя и затова държавата е на тоя хал !
1.
AZ
06.09.2018 14:24:24
0
17
Българинът си заслужава съдбата. Чалга, простотия, мръсотия около него. Това му е битието. Природата трябва да си взима рестото от такива твари, като нас. Жалко е, болно е, но НЕ БИВАМЕ. Смърдим в душите си, а искаме да ни е чисто. Няма как да стане.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори