×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Виртуалният кораб в образователния център дава възможност за обучение на екипаж


Виртуалният кораб в образователния център дава възможност за обучение на екипаж
Ще „запалим” младите хора за професията, ще напълним класните стаи на Морското в Бургас
24 Август 2018, Събота, 02:25 ч.
Автор: Моника ИЛИЕВА, снимка: авторът

Над 2000 човека са сертифицирани от центъра в Бургас, а високата квалификация е гаранция за по-добро заплащане




Кап. д.п. Георги Събев е морски кадър с над 20-годишен стаж. Той е управител и лицензиран преподавател в Южно-български морски образователен център в Бургас. С каква база разполага центърът, какви квалификационни курсове предлага, за възможностите пред завършилите морската професия в Бургас, обясни за Флагман.БГ той.

- Кап. Събев как функционира Южно-български морски образователен център?

- През 2015 г. бях поканен да бъда управител на симулаторния център, изграден по европейски проект от СНЦ "АПОЛРДКСР". Първоначалната идея бе в него да се обучават рибари, членове на Местни инициативни рибарски групи /МИРГ/ от градовете Несебър и Поморие. Те получаваха обучение в правилна навигация, пускане и събиране на тралове. Капитан съм над 20 години и обучението на морски кадри e истинско предизвикателство за мен. В самото начало започнахме работа по квалификационните обучения с подкрепата на Висше военноморско училище “Никола Вапцаров” – Варна. Използвахме техни програми, разработени по Национален стандарт на Морска администрация (МА). Огромният интерес към квалификационните курсове ни показа, че трябва да развиваме центъра в тази посока. На следващ етап подготвихме наши собствени програми, отговарящи на изискванията в морския сектор. С годините курсовете набраха популярност, а Южно-български морски център за обучение се утвърди като място и име за професионална квалификация и надграждане на компетенциите на кадрите.

-Какви квалификационни курсове се провеждат в центъра? Какви умения надграждате в бъдещите капитани и моряци?

-Това са специфични допълнителни курсове, задължителни за всеки един работещ на кораб и в зависимост от  длъжността, която заема. Някои от квалификациите са предвидени  за офицерския състав. Има и задължителни за кадри след средно образование. Курсовете по оказване на първа медицинска помощ, познания по сигурността на кораба, опазване на околната среда са сред тях. Отработват се въпроси от комуникационно и експлоатационно естество, такива каквито възникват при нормална и аварийна работа на кораба. Всички обучения се извършват на професионалните симулатори  „Машина” и „Мостик”. Симбиозата между двата постига виртуален кораб, който ни дава възможността за обучение на цялостен екипаж.

-Как си партнирате с Морското училище – емблемата  на Бургас от близкото минало?

-Морското училище произвежда кадри на ниво изпълнителен състав, т.е. моряци. След това се изискват допълнителни квалификационни курсове, които младите хора трябва да преминат, за да могат да работят на съответните видове кораби. Обръщам внимание, че центърът дава възможност на завършилите с трета степен на професионална подготовка да се доразвият на базата на стажа, който имат и курсовете, които при нас ще изкарат до офицери. И разбира се, че по-високата квалификация  гарантира и по-високо трудово възнаграждение. За огромно съжаление в последните години все по-малко кадри излизат от Морското училище. Необяснимо е, защото има огромен интерес към морската професия в цял свят, а в бургаското специализирано училище се наблюдава отлив.

-Мислите ли в посока популяризиране на професията сред младите хора?

-Започваме да популяризираме професията в прогимназиалния курс на училищата. В новата учебна година ще организираме презентации пред  деца от 5-6 клас. Ще им покажем нашите симулатори, за да си съставят картината какво е да си моряк на кораб. Ще ги „запалим” за професията, ще напълним класните стаи на Морското в Бургас. 

-С какъв екип от лектори разполагате в Южно-български морски център?

-Екипът ни е от няколко човека постоянен състав, т. нар. ядро. Допълнително привличаме действащи морски лица, когато не са на кораб. Те обучават и споделят своя опит с курсистите. Всички имаме дълъг професионален стаж. Това е най-важното. Преподавател останал на брега, за  да учи на морски практики е нереалистично. Няма как от 20-30 години да си на сушата и да разказваш за добрите практики в морето. Лекторът трябва да е професионално вътре в нещата. Нашите кадри са подбрани сред най-добрите в региона.

-Колко човека са преминали обучение в центъра след откриването му?

-Над 2000 души са квалифицираните в симулаторния център. Точно в този момент се води курс по морска безопасност. Тук на бул. „Христо Ботев” 13 протича теоретичната част и част от практическата.

В категории: Бургас


10
Коментара
Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
10
Коментара по темата
10.
Антон Дойнов
27.08.2018 20:59:05
0
1
Центърът е много добър. Карах там курсове за механици. Горещо препоръчвам
9.
До 4
26.08.2018 16:16:16
0
1
Тъпак.Твоята жена така ли прави?
8.
рибар
26.08.2018 07:02:58
3
4
прекарах си добре на виртуалния кораб определено ми беше от полза .
7.
7
25.08.2018 20:02:38
0
13
Война без жертви не е имало.
6.
virtual nation
25.08.2018 19:57:53
4
0
Преди часове загинаха 13 човека в територията наречена държава , вие говорите за някакви виртуални шитни .
5.
Загорело
25.08.2018 19:43:26
1
14
Ако има жени в курса ще се запиша ,белкем ми излезе късмета.
4.
batkasindicat.ood
25.08.2018 19:31:18
2
4
Мандрата свьрши ,нема вече достачен матриал балами и за кво да учиш 6 год за моряк да плаваш по моретата по 3-4 месеца с филипински геиове а жената да харчи парата изпиваки парите в Златна котва с млад тьпкач
По добре 1курс за камиони ТИРаджиия и 2500-2700 Е на месец , там уповащи прахчета мигранти аиде оше няколко заплати в ЕВРО
3.
Gergi
25.08.2018 19:20:30
0
7
Удри шалтера копеле ... !
Неам нерви !
2.
до 1
25.08.2018 19:04:59
2
7
Чакат ваше Величество да дойде и да закрие.
1.
Nagametoff
25.08.2018 18:59:05
1
6
Целия ви живот в тая кочина е виртуален !
Виртуална е целата ви дрьжава !
Виртуално здравеопазване , институти , институции , закони , пенсии , заплати , регистри....
Всичко ви е виртуално !
Имитирате дьржава !
Никакви реални и действащи органи !
Ами Закривайте ве !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори