×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спасението на българския туризъм е в тоталното му откъсване от рускоцентризма


Спасението на българския туризъм е в тоталното му откъсване от рускоцентризма
Идиотската фиксация върху руския туризъм ще ни съсипе, смята международникът Илиян Василев
25 Юни 2018, Понеделник, 10:07 ч.
Автор: Илиян ВАСИЛЕВ, международник, икономически експерт*

Руският пазар от гледна точка на анализ "разходи-ползи" е нерентабилен и изключително рисков

Тепърва у нас предстоят най-значимите и с дългосрочни последствия процеси в туризма, в това число имплозия, срив на капитализацията на активите, верига от фалити, мнозинството от тях "тихи", доколкото са свързани със замразяване на дейността, а не толкова с ликвидация и намеса на банки и ЧСИ.

Годините на развитие на самотек, на отсъствие на стратегия за съхраняване и развитие на капитализацията на туристическите активи си казват думата. Липса на балансирано развитие, гонитбата на квадратни метри, на ниско позициониране и олинклузива, в съчетания с бягството на квалификация, вече няма и камериерки, да не говорим за сервитьори, мениджъри.

Надеждата, че можем да привлечем сезонни работници от Украйна, Молдова ще катастрофира този сезон, а българските сезонни работници ще продължават да емигрират. Както и българските туристи, които отдавна не се считат задължени да избират българското Черноморие. Техният лев е добре приет и в Гърция, и в Турция

Освен всичко друго, причината за изтриването на стойност в туристическите активи е липсата на оптимално позициониране, дългосрочна стратегия която да пази и развива стойност, а не хунският нагон за повече квадратни метри днес и сега. Следващият квадратен метър отнема стойност от съществуващия. Тази желязна теза е изпитана през годините в цял свят.

Туристическият продукт няма физиономия, остава размит като плод на случайността, на брака между пари у хора, с неустойчив вкус и ценности, и липсата на правила и отслабени институции.

Маркетингът на подобен продукт е труден, до невъзможен, а пък амбицията да създадеш туристически бранд "България" вероятно почива в съзнанието на чиновници и реципиенти на средства по европрограми, но не и на хора в бизнеса и на пазара.

Канибализмът на новите квадратни метра,

които отнемат кислород и стойност от вече съществуващите активи в туризма, сякаш остава незабелязан и неадресиран проблем. С времето е логично да се достигне до негативен нетен баланс - т.е. новосъздадените активи в туризма като стойност да бъдат като стойност по-малко от загубената капитализация в съществуващите активи като цял.

Строите нови хотели, нови ресторанти, нова развлекателна инфраструктура, но тя не увеличава капиталовата маса в туризма, защото междувременно съществуващите легла, ресторанти и заведения са поевтинели с по-голяма стойност.

За това е нужен временен мораториум върху новото строителство по цялото крайбрежие. Иначе ни предстои катастрофа - виждал съм го по други крайбрежия - хотели призраци и масови фалити. Сигурен съм, че ще достигнем и то скоро до положение, при което ще трябва да разрушаваме вече построено или недостроено, за да се опитаме да съхраним по-качествените активи. По-малко, но по-добре. Дори с цената на стимули от държавата и частично възмездяване на загубите на собствениците.

Своето значение за този колапс изигра и идиотската фиксация върху руския турист,

около типа и вкусовете на когото се позиционира целият ни туристически отрасъл. И министър Ангелкова не престава да превъзнася значението им, без изобщо да се постарае да вникне в тенденциите на изходящия руски пазар и статистическите данни за последните години - руските туристи са напълно пренебрежими, съотнесено към туристите от ЕС и другата Европа - съотношението е 1 към 40. Руският пазар от гледна точка на анализ "разходи-ползи" е нерентабилен и изключително рисков.

В този смисъл спасението на българският туризъм е тоталното му откъсване от рускоцентризма и ориентацията към създаването на типичен и конкурентен продукт на европейския и глобалния пазар.

Отново на принципа по-малко, но по-добре.

Друг проблем е качеството на "инвеститорите" в туризма. Повечето не са типичните за Европа семейни инвеститори, които управляват чрез фамилията си хотели, ресторанти и заведения. У нас профила на инвеститора е случайно или лесно забогатял човек, отдалечен на светлинни години от занаята в туризма, които пренасят върху управляваната от него собственост ограничените си представи и ценности за туристически бизнес. Като не знае да се ограничи в качеството, набляга върху количеството във всяко отношение - повече квадратни метри, по-високи децибели, повече проектна чалга, повече туристи - без значение какви, и т.н.

В други страни с развит туризъм традициите на доброто управление, на културата на обслужване и предлагане на продукта се предава по семейна линия или съхранява в рамките на професионалната гилдия. Дори инвеститори извън бизнеса, когато купуват туристически активи, винаги разчитат на професионален мениджмънт, който има свободата да взема всяко нужно решение. У нас така наречените собственици се изживяват като всичко - като управители на ресторанти, на хотели, на заведения, като архитекти, като проектни ръководители, като дизайнери - които пропускат да оценят независимото и обективно мнение, и възнаградят добрата работа със заслуженото възнаграждение. У нас "инвеститорът" иска да лови с трици и туристи, и персонал.

Липсата на устойчива, здрава база, на озон отвън в средата - затваря кръга на самослучващата се беда, която идва, дами и господа, заедно с имплозията на пазара на недвижимости.

В голямата си част в тези процеси има цикличност, но е христоматиен факт, че има и антициклични политики. Но отсъствието на стратегия, на адекватни действия по превенция и терапиране на системните дефицити в туризма предопределя дълбочината и неизбежността на

предстоящия драматичен трус

Оставете бодрите рапорти и оптимистичните статистически данни, защото бройките туристи някак ще ги докараме - с или без децибелите по дискотеките, с персонала, който за пръв път разбира, че ще работи в сферата на туризма. Иде реч за мащабна и безпрецедентна декапитализация на активите в българския туризъм, при това с ускорени темпове и в режим на свободно падане.

Не вярвате? Опитайте се да продадете някакъв хотел или ресторант, да наемете персонал или мениджъри, да стартирате нов проект - от това по-голям индикатор на тайфун, здраве му кажи. 

*Коментарът е на международника, бивш посланик в Москва Илиян Василев. Флагман.бг препубликува материала от Faktor.bg. Заглавието е на Флагман.бг

В категории: Политика


23
Коментара
23
Коментара по темата
23.
Хвщ
26.06.2018 02:31:51
0
4
Искам само да вметна нещо за РУСНАЦИТЕ, което никъде не се споменава. Откакто живея и работя в Германия , лятото си идваме с чартърите и трябва да ви кажа , че едно 80% от самолета е пълен с руснаци, които живеят и работят в Германия. Това е нещо , което никой не ми беше казвал преди да замина за Германия, че тук е пълно с руснаци. Голяма част от тях си имат стабилни бизнеси, а не са бачкатори като повечето от нас. Така че малко по-спокойно плюйте по руснаците. Те всъщност ви внасят пари от НЕМСКАТА икономика.
22.
гймжюмжйвжювжювжйвж
25.06.2018 15:33:30
0
3
ВСИЧКИ ЧИФУТИ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗГОНЯТ ОТ БЪЛГАРИЯ НАЙ ВЕЧЕ МОРМОНИТЕ МАСОНИТЕ И РОЗЕНКРОЙЦЕРИТЕ КАТО МИТКО И ШУМЕН КАБЕЛАРОВ
21.
Партия ГРОБ
25.06.2018 15:20:44
2
5
Всички руснаци и украинци трябва да се изгонят от БГ, като туристи и работници. Това са изроди, които искат луксозни условия на ниски цени. Ние трябваше да залагаме на чехи, поляци, скандинавци, унгарци. За жалост партия ГРОБ и другите жалки партийки залагат на руснаци и укранци. Освен това държавата иска да прогони българите от страната им. В момента партия ГРОБ дава субсидии за вкарване на украински работници, НО НЕ ДАВА СУБСИДИИ ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА БГ РАБОТНИЦИ. Това си е чист ГЕНОЦИД , защото в БГ има суровини за над 1 трилион долара и партия ГРОБ иска да накара половината българи да емигрират насилствено, а другата половина българи да убият с лоши храни и здравеопазване. Така като няма българи тези суровини стават на Партиийците, а тук ще бачкат чужденци в добива на суровините. Черно Море е златна мина и ще стане основен бизнес за ЕС суровинния добив
20.
Дааа
25.06.2018 15:11:23
0
4
Докато на власт са мутри като Партия Гроб няма как да има оправия за нормалния човек!!! Само мутрите - плевелите ще виреят!
19.
Така де
25.06.2018 14:56:49
1
8
Който иска евтино море да отива на палатка!!! Мутрите построиха комплексите с крадени пари , а държавни служители от Русия и други страни ги купиха, отново с крадени пари, и настаняват туристи на безценица, защото не са вложили нито един честно спечелен лев им е изгодно всякак. Тези утайки трябва да се прогонят от БГ Черноморието
18.
Така де
25.06.2018 14:49:16
4
8
Туризмът запада , защото се вкараха много крадени пари от държавния и европейски бюджет, много пари от дрога, проституция, контрабанда и приватицазия. Това са бандити дървени философи, които нищо не разбират и умеят, но са нагли и агресивни, с много силни контакти в братските пиянски ложи. Тези хора унищожиха българският туризъм. БГ Черноморието има 2 варианта на развитие. Първият е с ограниченото предлагане на легла, повече зеленина и създаването на отличима старобългарска архитектура. Този вариант е за средно заможни туристи, които търсят по-слабо солено море, по-малко навалица на плажа, повече зеленина от скалиста Гърция, повече прохлада от Гърция и Турция, по-близък като нрави народ. Старият Слънчев Бряг трябваше да бъде пример за БГ туризма. Такъв вид туризъм е иделален, защото е по-добре да настаниш един турист за 10 лева, отколкото двама ца по 5 лева. По-добре да продадеш една вода за 2 лева, отколкото две води по 1 лев. Вторият вариант е за създането на целогодишен градско-курортен туризъм в стил Рио Де Жанейро. В този туризъм се залага на големи градове предлагащи от всичко по-малко. Обаче БГ черноморските големи градове и малки курорти са вече тотално унищожени с мафиотските пари. Трябва да се вложат два пъти повече пари, отколкото могат да се спечелят някога. Вече няма вариант за създаване на привлекателен и добре печеливш туризъм. Сега ще идват само най-бедните туристи, и тези, които търсят евтини проститутки и дрога. Държавата трябва да вдигне десетократно данъка на всяко ново жилище построено в близките 10 години. Само така може да се ударят мутрите и чужденците купувачи, които подбиват цените. Така нормалните хора работили дълго в туристическият бранш ще си поемат глътка въздух, като прочистят плявата. През 2005 година едно легло в стара квартира беше 10-12 лева, а сега е 5-6 лева за модерна квартира. Сами може да си представите за какъв упадък става въпрос в туристическия бизнес. Мутрите могат да дават и 2 лева леглото, защото те не са вложили един честно изработен лев и нямат нито кредити, нито притеснения от проверки, и това им е един вид допълнителен страничен бизнес
17.
Винкела
25.06.2018 14:26:31
4
20
Винкела ще го съсипе тотално! Проблема бил шума в Сл. Бряг? А защо туристите на ходят в Зл. Пясъци, Несебър, Поморие, Приморско, Китен на тихите и спокойни курорти? Не проумявам как хората не виждат, че той работи за интересите на конкуренти на проверяваните заведения, а овцете му пляскат и мислят, че това ще повлияе положително на туризма в сл. бряг.
Реално нищо не е направил, освен евтин ПР.
16.
Несебърлия
25.06.2018 13:59:26
2
13
Написал е някои истини за туризма, но според мен Илиян Василев е далеч от туризма и не знае какво точно говори. Фалити в туризма няма да има. Ако някоя улична сергия фалира, то това едва ли ще се усети. Основното преимущество на родния туризъм са ниските цени. А цените можеха да са много по-високи, ако държавата и общините си спазваха задълженията. Инфраструктурата я няма никаква, все пак от туризъм в хазната влизат милиарди, а общините какво правят за да подобрят качеството? Нищо. Полицията се крие в храстите и дебне за превишена скорост. В същото време мутри и проститутки тарашат туристите. Според мен туризмът ни ще си крета на това ниво още десетки години, докато не си изберем нормални управници. П.С. Не притежавам хотели,ресторанти,сергии
15.
Уйкипедия
25.06.2018 13:41:37
3
6
Илиян Василев е агент Сашо. Земеделец, представете си. А лае по енергетиката. Няма данни какъв е по образование. Не пише къде е роден.
Но яе ясно , че е добре платен да лае, принуден от комплексарството си.
14.
Пламен
25.06.2018 13:41:00
6
9
Човека е абсолютно прав.Познава Русия отвътре,отделно познава и материята.Анализира точно и мисли правилно,но в тази кочина,пълна с полуидиоти малко хора ще го чуят.На народа им харесват Бойковци,Сидеров и и други корифеи на истината и мисълта,защото говоря техният език.Жалко
13.
Име
25.06.2018 13:36:10
4
7
Илиан Василев, един ..., който наскоро бе цитиран в медия за това, че разпространява фалшиви новини, пак иска да плумва като мазно петно, или ..., по избор, върху водата.
Неграмотна статия.
Ще го изтриете, но това е толкова смешно и некадърно сглобено, че чак ми става жал...
Естествено, няма автор
12.
Бушмените
25.06.2018 13:32:54
8
4
Бушмените рашъни са свикнали Ганьо да им угодничи и преди и сега.А те толкова години не си правят да научат български.Не защото искат а защото не могат.Тъп народ са си водкаджиите.Дай им водка и за родину и вся сволочь става като свиня.
11.
А сега де...
25.06.2018 13:03:05
0
12
Чакаме го тоя колапс с нетърпение!!! Трябваше да стане преди 10 години.Сега е вече късно...лудите се налудуваха...Всичкото бетон ,дето се изля,вече мина поне през три ръце.Парите с който беше строено вече не "миришат"и са далеч от тук. Стъкмистиката за наивници е само за запълване на новинарските емисии.
Общо взето ситуацията напомня на една реплика от култов филм: "Да го духат бедните".
10.
давай ВАЛЕРИ НАРОДА Е С ТЕБ
25.06.2018 12:51:00
3
6
Закон и ред МАЧКАЙ МУТРЕНСКИЯ БИЗНЕС–СПАСИ ХЛЯБА НА ПОЧТЕНИТЕ БИЗНЕСМЕНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
9.
дпс,герб,бсп и патрЕотите
25.06.2018 12:48:34
1
13
създали сме кочина за свине и е нормално да идват руснаци,молдовци,украинци,беларуси и т.н. за добитък общо взето!
8.
gradski
25.06.2018 12:47:25
7
13
Този трябва да се лекува и пие хапчетата. Че иначе само да чуе нещо за руснаци и му излиза пяна..
7.
Много руски капитали се препраха
25.06.2018 12:15:38
4
21
в Слънчев бряг, но капиталовложенията им се обезцениха! Ограничаването на шумовото замърсяване и почистване на плажната ивица от т.н.преместваеми обекти, дават положителен резултат, ако се премахнат и клоаките на Какао, ще се вдигне нивото наистина!Дори руските туристи веча са друг таргет, семейни от средната класа, германци,англичани, французи, шведи, чехи и унгарци преоткриват Слънчев бряг!Поздравления на Валери за законноста!
6.
Азъ
25.06.2018 12:15:00
5
23
Добре че са руснаците да идват в тази кочина. Кой друг би го направил , освен канселите от Англия които идват на алкохолен туризъм . В Гърция е 100 пъти минимум по добре . Всичко е прясно като храна , а не замразени боклуци от не се знае кога. Обслужването ти е обслужване а цените да както в Бг. Някой казват по-скъпо но другия път. Носят ти сметката , плато с диня и плодове от заведението, кафе с вода , уиски с ядки. Като ги сравниш даже излиза по евтино от бг. Няма някой да те излъже и Ганьо с татусите да е седнал с приятелите си и да те гледа накриво. Пиите си узото и в Гърция и поддържайтр руснаците с водкаче ще умрете от глад .
5.
пешев
25.06.2018 11:53:32
12
20
АБСОЛЮТНО ПРАВИЛНО.. ПЪРВО- КОЙТО СЕ Е ДОВЕРИЛ ИЛИ РАЗЧИТА ЗА КАКВОТО И ДА Е БИЛО НА РУСНАЦИТЕ,ВИНАГИ ЖЕСТОКО Е СЪЖАЛЯВАЛ,ВТОРО- ПОГЛЕДНЕТЕ ХЪРВАТСКА И СЛОВЕНИЯ- РАЙСКИ МЕСТА,МИНИМУМ ЗАСТРОЯВАНЕ,БОГАТИ ТУРИСТИ..МНОГО ПО МАЛКО,КАТО БРОЙКА,НО СТОКРАТНО ПО ГОЛЕМИ ПРИХОДИ ЗА ХОТЕЛИЕРИТЕ И РЕСПЕКТИВНО ЗА ВСИЧКИ
4.
дядо
25.06.2018 11:46:43
13
8
Поредната джендърска мозъчна дрисня!
3.
Момм
25.06.2018 11:43:48
2
17
Черно море е на практика мъртво море-няма риба, замърсено с отрови и всякакви боклуци и химикали. Българското крайбрежие не прави изключение ,плюс бетонни хотели, прахоляк, липса на добри пътища, прекалено застроено, замърсена околна среда, лошо обслужване и лоша храна по ресторантите. Винаги съм се учудвал- как може да има море без риба, без да предлагат по ресторантите прясна риба и други морски неща-октоподи, калмари, скариди ? Затова хората избират най-вече Гърция, а също Испания, Италия и другаде. Кой нормален човек ще яде замразена риба от миналата година или кебапчета, пълни със соя и боклуци ?
2.
????
25.06.2018 11:42:53
15
27
Вие луди ли сте, ако не са руснаците кой ще дойде в БГ??? Те са най богати и наливат пари, докато онея бозави англичани и немци само пият и правят мизерии, плюс това сме една кръв със руската нация
1.
Иван
25.06.2018 11:42:52
4
28
Освен Руснаци, Украинци и Молдовци няма кой друг да дойде в тази кочина.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачи им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачи им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори