×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спипани: 4500 шофьори карат с чужди номера, над 100 счупили скоби


Спипани: 4500 шофьори карат с чужди номера, над 100 счупили скоби
Снимката е илюстративна
19 Юни 2018, Вторник, 11:15 ч.

Нови санкции готвят за водачите в столицата

Близо 4500 шофьори са били спипани от полицията да карат колите си с чужди регистрационни номера за година, сочат данните на МВР за 2017 г., цитирани от "Монитор". За сравнение, година по-рано случаите са били едва 24.

Големият скок се дължи на въвеждането на мярката всеки пиян или дрогиран шофьор, които е заловен на пътя, да се разделя с регистрационните си табели за срок от година. 12 000 пияни шофьори са останали без табелите си, след като са карали с над 1,2 примила алкохол в кръвта. Над 800 пък са санкционирани заради каране след употреба на дрога.

Голяма е бройката и на автоматично дерегистрираните коли заради забавяне в плащането на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". След последните промени в застрахователния кодекс и в Закона за движение по пътищата стана възможно дори без проверка на пътя тези коли да бъдат сваляни от отчет. Така от началото на годината от регистрите на КАТ са отписани 865 556 автомобила. Едва 72 923 обаче са възстановили валидността на талоните си, като са заплатили доброволно "Гражданска отговорност". Спрените на пътя за липса на задължителната застраховка пък са били 14 716.

Всички заловени с чужди номера след драконовските мерки шофьори се оказва, че са подменили табелите си, за да могат да карат колите си. Те се надявали, че при проверка на регистрацията, пътните полицаи няма да разберат, че те са от други коли.

"Случвало ни се е да спрем автомобил, който е сив на цвят, а в талона, който ни подават, е записано, че е черен. Шофьорът започва да твърди, че колата е пребоядисана, но след справка става ясно, че се касае за коренно различен автомобил. Тогава го задържаме за минимум 24 часа и започване досъдебно производство срещу него. При доказване на вината му го грози затвор до една година, а глобата е минимум 500 лева", обясниха от "Пътна полиция".

От там поясниха, че при прилагането на тежката мярка, шофьорът има 12 часа да прибере колата си от пътя, тъй като веднага след залавянето му, той не може да я кара. Ако пък е с отнета книжка, трябва да намери правоспособен шофьор. Тези 12 часа започват да текат от издаването на акт за нарушение и заповед за принудителна мярка спиране на автомобила от движение. Новите мерки обаче важат само ако колата е шофирана от собственика. Нарушителите, които карат чужди коли, минават с по-лека санкция. Тогава колата се спира от движение за един месец.

Междувременно в София гласят нови санкции за шофьорите, които сами свалят от колите си скобите, поставени им при извършено нарушение в зоните за платено паркиране. Освен 30-те лева първоначална глоба, ще трябва да се заплати и престоят в зоната, дори автомобилът на нарушителя през този период да не е бил там, а да е бил прибран, както и щетата по скобата, която струва 200 лева. Цената за зоната ще се плаща и за всеки следващ ден нарушение. Всичко това се предвижда в промени в наредбата за движение в София, които предстои да бъдат гласувани от Столичния общински съвет.

От началото на година 101 души премахнали сами скобата на колата си.

Нови тежки глоби за нарушения при паркирането в София и поредно увеличаване на "зелената зона" в града. До 150 лв. глоба ще отнасят шофьорите, спрели или паркирали возилата си на трамвайни и жп линии в София. В момента също е забранено паркирането и престоят на релсите, но глоба не е предвидена.

От "Московска“ 33 ще глобяват и с по 200 лв. всички, паркирали на инвалидно място. Сега санкцията варира между 100 и 200 лв.

Разширяването на новата "зелена зона" в четири района ще ни струва над 2,3 млн. лв., като в тази сума са включени освен обособяването на новите места за плетено паркиране, оборудването и ремонтът на офисите за закупуване на винетни стикери, нови 160 скоби и други.

От Центъра за градска мобилност очакват приходите от "зелената зона" да бъдат над 4,2 млн. лв. годишно. 900 хил. лв. от тях ще бъдат вложени за ремонт и изграждане на тротоари в зоните за паркиране.

Скобите пък ще донесат печалба от 890 хил. лв. Винетните стикери и служебните абонаменти годишно ще докарват над 800 хил. лв. Прогнозите сочат, че най-много пари ще дойдат от SMS-и и талони за паркиране – 2,5 млн. лв.

С 5500 места се предвижда са се разшири новата "зелена зона" в четири столични района. Най-голямата зона ще е в "Лозенец", където в част от квартала вече е въведена.

Едно домакинство ще има право да паркира пред апартамента си - в "зелена" или "синя" зона до 3 автомобила. В момента няма ограничение. При деклариране на неверни данни, освен че гражданинът няма да получи винетен стикер, няма да си получи и внесените за него пари.

В категории: Животът


Коментари
Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори