×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Борисов отсече: Да направим най-скъпия музей за 3.5 млрд.лв. за реактори ли?


Борисов отсече: Да направим най-скъпия музей за 3.5 млрд.лв. за реактори ли?
Премиерът даде да се разбере, че решението да се строи АЕЦ Белене е категорично
22 Май 2018, Сряда, 01:51 ч.
Автор: Антония Чорева, снимка: Архив

„Руските реактори не са домати и краставици и от милиарди ще станат милиони“, каза премиерът

„Относно АЕЦ „Белене“ - какви ли не теории чух. Става въпрос за следното - в момента имаме стока и площадка, в която българският данъкоплатец е вложил над 3,5 млрд. лв. Ако не вземем някакви мерки за тази стока - тя не е домати и краставици, а ядрени ректори, - от милиарди ще стане милиони и ще отиде за скрап. Не сме толкова богати, че да можем да си го позволим", каза Борисов преди началото на днешното правителствено заседание.

По думите му продажбата на реакторите става с разрешение на производителя.

„Хипотезата, че реакторите са много скъпи, се оказа невярна. И руският производител ни ги докара и ни ги стовари в двора. Осъди ни в Париж да ги платим с лихвите. Лихвите ги опростиха“, заяви Борисов и добави: „Ако ще ги пращаме в музей, значи трябва да направим специален музей, където да ги закараме. Това ще е най-скъпият музей за над 3,5 млрд. лева", възмути се още премиерът.

Борисов беше озадачен от протеста вчера и коментира посещението на президента Румен Радев в Русия и срещата му с Владимир Путин, без обаче да казва, че и той ще ходи съвсем скоро на посещение в Москва, въпреки че новината беше съобщена от самия Путин.

"Не можах да схвана. Президентът е в Москва, а протестът е срещу мен", учуди се Борисов.

Как ще се строи

Борисов коментира и намеренията на правителството как да се задвижи проектът АЕЦ Белене.
„Преговори само евентуален купувач или инвеститор, ако той не иска подобен документ. Втори документ, който не можем и няма да позволя да се издава, това е държавна гаранция. Сиреч държавата да се задължава с плащане по тази сделка. Трето, ние можем да участваме в съвместно дружество, след като се отпишат активите от НЕК като държава в рамките на това, което сме похарчили до момента с такъв процент. Колко е – ще го кажат специалистите. При тези условия, аз не мога да разбера дори преговори за продажба или за каквото и да било с наличния мораториум в парламента, ние не можем да провеждаме. Нямаме мандат“.

По думите му правителството не може да бездейства повече: „Трябва ли да стоим, за да се харесаме политически на едни или други, и за милиарди оборудване да го унищожим, защото то времето ще го унищожи? Това е, което правим. Отнасяме се единствено със загриженост за това, което българският данъкоплатец е платил вече“.

Премиерът каза още, че има интерес към Белене от доста държави от най-големите им и държавни, и частни компании. За да се „пратят обаче Томислав Дончев или Теменужка Петкова да водят преговори, те първо трябва да имат съответния мандат“.

„Не мога да разбера каква е тази истерия. Ако не ги водим тези преговори, няма ли да имаме обратната истерия?“, коментира Борисов.

Той е категоричен, че не трябва да се отнасяме безстопанствено към милиардите, които българският данъкоплатец е платил.

„Тук няма нито Русия, нито Америка, нито Европа. Това не е старата наша позиция, когато едни казваха, че тези реактори не са произведени, руснаците най-вероятно лъжат, че те не са готови, даже да искаме да си ги вземем, за да видим, че те не са готови да платят неустойките. Оказа се, че те са готови, пратиха ги и може би са забравили, че се бяха натрупали по близо 90 млн. лв. лихви по тях. Ако не ме лъже паметта по 327 000 лв. на ден българският данъкоплатец плащаше по тези реактори. Накрая с президента Путин се разбрахме да ни ги опростят и да не ни ги искат. Бяха се натрупали 90 млн. лв.“, каза още Бойко Борисов.

После рязко презмиерът мина на друга тема – състоялата се среща в София между ЕС – Западните Балкани.

"Не се вкарвайте в тези диалози, обиди, подмятания и крайности дали Съветът в София има успех. Безспорно има успех - цял свят го призна. Това, че президентът е в Москва, пак е добре. Неслучайно Хашим Тачи и Вучич си стиснаха ръцете. Гърция и Македония даваха пресконференции в страната", каза Борисов. 

В началото на правителственото заседание Борисов нареди отново на здравния министър Кирил Ананиев да осигури веднага заплати на фалиралите болници във Враца и Ловеч. За целта в Министерски съвет бяха кметовете на двата града.

В категории: Политика


12
Коментара по темата
12.
Петър
24.05.2018 06:16:16
0
0
Подавайте си оставките, и ще разберете какво ще правим с тези реактори, които си закупил!
Аз лично нито съм ги купил, нито съм искал ти да ги купиш, нито пък си ме питал дали искаме да ги купуваш! Така, че вместо да ми цивриш като проскубана пачавра, просто си подай оставката ... както направи предния път! Не боли, нали? Но, ако не я подадеш ще Ви заболи!
11.
Шменти капели
23.05.2018 16:41:07
0
0
"музей за 3.5 млрд.лв. за реактори"

Другарю Борисов, милиардите са много повече! Тези 3,5 милиарда са капка в морето. Руските реактори трябва да се поставят в Белене, но по-точно в Мемориала на жертвите на комунизма, заедно с МОЧА т.е. Паметника на съветската армия и всичките "Альоши" и пр. паметници на окупатори и партизани-терористи. Там им е мястото на всичките гореспоменати боклуци, заедно със боклуците-реактори (и то вече остарели). Другарю Борисов, по начина ти на говорене (на селски тарикат), става ясно, че вече си си договорил с Джуджето.
Борисов, вие комунягите забихте още един пирон в ковчега на България!
10.
Тъпо ми е, че сме тъпи
23.05.2018 15:23:08
0
4
"Аз съм прост и вие сте прости. Затова се разбираме." -Бойко Борисов
9.
А.....
23.05.2018 14:15:26
2
4
Сетила се Мара...! Какво прави до сега? А можеше и "Белене" да работи, "Южен поток" също! И да сме енергийно НЕзависими, и да продаваме, и да печелим от това, и да имаме АВТОРИТЕТ и уважение в ЕС, а не да сме послушни и зависими слуги!!! Бедни и гладни!
Колкото до срещата за "Западните балкани" - провал! Ама не можете да го преглътнете! Нито Македония и Гърция ще се разберат за името, нито Сърбия ще признае Косово, колкото и ръкостискания да "видим"...!
8.
Mafia GERB
23.05.2018 14:09:12
0
7
Борисоф е СТРОИТЕЛ на Съвременна България. Той извърши няколко велики дела : Закриване на "Южен поток" и АЕЦ "Белене" , Закриване на училища и болници, кражба от парите на Здравната каса, Колосални кражби от Еврофондовете, от Бюджета, от Псевдо Саниране, от Спортни зали и Некачествени Магистрали, Велоалеи и Постоянни имитации на ремонти във всички общини с ГЕРБЕРСКИ кметове, далавери в митниците...и още, и още...
7.
Ф
23.05.2018 13:49:16
0
3
В Бургас ома много такива музей
6.
Еех, орисия
23.05.2018 13:40:29
0
6
4 млрд лв за КТБ и още 4 млрд лв за АЕЦ Белене досега. Представете си, ако управляващите не ги бяха пропиляли тези пари колко по-добър живот можеше да живеем в БГ
5.
до 4
23.05.2018 13:31:25
2
1
1. Сега нямаме производства, но това означава, че и в бъдеще не залагаме на такива?
2. Колко реактора от АЕЦ Козлодуй работеха по време на социализма?
3. Къде предлагаш да ги сложим тия слънчеви панели или вятърни генератори? Може би в Добруджа?
ГЕРБ, че си въртят палачинката както им кажат е така, но страната ни има нужда да остане ядрена страна и АЕЦ Козлодуй няма да е вечна...
4.
Унищожете партия ГРОБ
23.05.2018 12:42:51
7
7
АЕЦ БЕЛЕНЕ трябва да се спре!!! ТЕЦ-овете Марица трябва да се затворят!!! Трябва да се работи за енергия от слънце, вятър, вода, и геотермална енергия. БГ почти няма производство и не виждам смисъл от ядрени централи. Не съм експерт, а абсолютно невеж, но щом при 10 пъти по-голямото потребление в комунизма не се направи АЕЦ Белене, то сега каква би била нуждата??? Това с продажбата на ток от АЕЦ-а е пълен смях. Ние българския зарзават не можем да продадем на други, камо ли ток да продадем. Само мамят народа , за да ограбят бюджета , чрез строителните компании на партийците от ГРОБ. Ще построят централата, ще вземат парите и ще кажат, че от нея нищо не става и да се оправяме. И без това партия ГРОБ има още 2 мандата да граби, след което държавата фалира и Разбойковците ще се пенсионират. Затова ГРОБ дава зор за АЕЦ-а, да вземат парите и после бягат с 200км/ч от БГ към хубавите и топли държави. Дето се вика - след партия ГРОБ потоп!!! Партия ГРОБ зарови 4 милиарда дадени от БСП, защото руснаците отказаха да платят комисионни на Гробаджиите, а с тези пари можеше проекта да е вече готов. Сега Розбойковците искат да хвърлят още 4-5-10 милиарда държавни пари , за да вземат МНОГО ПО-ТЛЪСТИ КОМИСИОННИ ОТ БСП. ДОЛУ ПАРТИЯ ГРОБ!!!! ДОЛУ ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ НА ГРОБ!!!
3.
Павката
23.05.2018 12:31:04
0
9
Реакторите бяха доставени при кабинета Борисов 2, но тогава нямаше интерес към Белене. какво се промени? Да не би инвеститорите от Китай да внесоха нещо в офшорките?
2.
Дернев
23.05.2018 12:18:29
2
6
ББ мълчи за Москава, защото срещата му е уреждат други. Влязохме в ролята на пощенски гълъби. За нас това не е лошо, стигабСеверния поток да стане Южен, и не Белене, а Александруполис трябва да искаме да правим с руснаците. А ееакторите са за Козлодуй. Не можем да си позволин втора атомна бомба в тези размирни времена. Нито ние, нито Европа, особено пък китайска.
1.
точка
23.05.2018 11:43:15
5
11
ВОЖДА ОТСЕЧЕ! КРАЙ! ПОВЕЧЕ НЕ ИСКАМ ДА СЕ ГОВОРИ И ДА СЕ СТАЧКУВА ЗА БЕЛЕНЕ МЕЛЕНЕ И ЗА ЗАПЛАТИ ЗА ЛЕКАРИ!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година „Правораздавателната дейност на съдиите от Окръжен съд – Бургас и осемте районни съдилища в региона може с пълно основание да бъде определена като много добра“, отчете Административният ръководител на Окръжен съд – Бургас Росица Темелкова Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ 11 хиляди места в "Арена София" с цени между 40 и 150 лева са разпродадени като топъл хляб Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Двете са близки приятелки Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Не е ли това фалстарт за политическия проект на бившия главен прокурор, с който ще атакува парламента  Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена В кутията имало 200 лева Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Пацо Килията обещал на бившия шеф на БФС да проучи по свои канали кой е извършил удара Започва мащабен ремонт на Младежкия дом в Бургас Започва мащабен ремонт на Младежкия дом в Бургас Очакваният резултат е сградата да хаби с над 75% по-малко ток годишно Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Ще предлагат кутии и бутилки за многократна употреба Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Целта е да се елиминират несъвместимостите Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии
Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Изборите в неделя може да са още по-важни Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори