×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Цените на Северното Черноморие се сринаха, когато руснаците си тръгнаха*


Цените на Северното Черноморие се сринаха, когато руснаците си тръгнаха*
Пазарът на ваканционните имоти на Северното Черноморие се срина, след като руснаците се оттеглиха
29 Април 2018, Неделя, 09:01 ч.
Източник: Вестник КАПИТАЛ

За руските инвеститори стана неизгодно да купуват имоти в България. От 40 рубли за едно евро през 2014 г. сега курсът е 80 – 100 рубли за евро, а това обезсмисля сделките, казват брокери

Повече от пет години търговията с ваканционни имоти на север от Бяла е застинала на кота нула според няколко от най-големите агенции за търговия с недвижима собственост. Цените на жилищата в апартаментните комплекси продължават да падат, а търсене на строителни терени няма. Защитниците на степите в Калиакра и птиците по крайбрежието отдавна не са чували по-добри новини. Но жителите на крайморските градове и села никога не са предполагали, че ще дочакат толкова лоши.

Ефектът на сринатата рубла

"В района на Шабла и Каварна от няколко години няма никакви сделки, малкото сключени са единствено край Балчик", казва, Наталия Барбарошие, брокер в агенция "Явлена". Основните купувачи бяха руснаци, а те изчезнаха от пазара и по всичко изглежда, че скоро няма да се върнат."

Според Галин Гаврилов от "Адрес" причина за това освен визовия режим, който усложнява достъпа на руснаци до страни от Европейския съюз, е най-вече сривът на рублата.

"За руските инвеститори стана неизгодно да купуват имоти в България. От 40 рубли за едно евро през 2014 г. сега курсът е 80 – 100 рубли за евро, а това обезсмисля сделките. Малкото български купувачи търсят имоти с цени под 400 евро на кв.м, което е под себестойността на завършен и обзаведен имот", казва той.

На този фон идеите за развитието на три нови зони за строителство на туристическа инфраструктура, които трябва да бъдат обособени според проекта за Общ устройствен план Шабла, поне на пръв поглед изглеждат лишени от логика.

Големите мечти на малкия град

В обхвата на проекта попадат части от осем защитени зони за опазване на дивите птици, природните местообитания и дивата флора и фауна. Това са "Шабленски езерен комплекс", "Дуранкулашко езеро", "Калиакра" и "Било", както и "Езеро Дуранкулак", "Езеро Шабла-Езерец", "Комплекс Калиакра" и "Крайморска Добруджа".

Граждански и екологични организации предупредиха, че приемането на промените в предложения вариант ще доведе до небалансирано инфраструктурно развитие на територията на общината и до създаването на нови мащабни урбанизирани територии в близост до крайбрежието.

Има и паралелен пазар - на общински и държавни терени, но условията по сделките остават скрити
.
От Българското дружество за защита на птиците изчислиха, че проектът за Общ устройствен план на Шабла предвижда над 46% от бреговата ивица между Тюленово и границата с Румъния да бъде застроена.

"Общият устройствен план не е съобразен с нормативните изисквания за опазването на влажните зони, застрашените и уязвими видове и природни местообитания, произтичащи от националното и международното законодателство", се казва в становище на дружеството, публикувано още през януари.

Според него териториите, предвидени за курортно строителство, се намират в 500-метровата зона със специфична защита около Дуранкулашкото езеро и Шабленската тузла, а това е в нарушение на действащите в момента норми.

Независимо от възраженията обаче Общият устройствен план на Шабла предвижда почти двойно нарастване на застроените терени по крайбрежието. Така от 5,6% от територия на общината в момента през следващите години те могат да достигнат почти 10%. С други 66 хка е планирано да нараснат и жилищните територии в района на Шабла.

Проекти с отпаднала актуалност

В същото време сравнителните данни на агенциите за недвижими имоти показват, че търсене на готови ваканционни имоти, както и на строителни терени, няма нито в района на Шабла, нито край Каварна.

Сигнал за тенденцията към оттегляне на инвестициите от този район първи дадоха две дружества, свързани със собствениците на "Химимпорт" и "Централна кооперативна банка" - "Рост инвест" и "Бългериън голф съсайъти". С тях преди години местната администрация в Шабла влезе в съдружие за строителството на голф комплекси и яхтено пристанище върху апортирани терени.

По време на обсъждането на проекта за ОУП на Шабла обаче стана ясно, че проектите не са отразени в него, тъй като вече не са актуални. Тази новина беше изненадваща, като се има предвид, че проектът е разработен от дружеството "Модул студио 2 8 и партньори", в което 50% от дяловете са собственост на друга компания, свързвана със собствениците на "Химимпорт" - "ТПО - Варна - център за проектиране, проучване и бизнес осигуряване".

През 2009 г. Шабла апортира 1200 дка терени в съдружието си с компанията "Литекс България голф клуб Шабла" на Гриша Ганчев за изграждането на голф игрище в землището на с. Езерец. Но този проект също пропадна.

Залезът на Каварна

След бума от 2009 г. 2013 големите инвеститори си тръгнаха и от Каварна. Една от красноречивите илюстрации на оттеглянето е офертата за продажба на парцел от почти 6 хил. кв.м на първа линия до морето край града. Тя е публикувана преди около пет години в сайта на една от големите агенции за недвижими имоти, но според брокерите й интерес няма, въпреки че за имота е разработен идеен проект за строителството на апарт хотел с разгънатата застроената площ 10.5 хил. кв.м.

"Тази ситуация доведе до срив в цените", казва Ивета Андреева, главен брокер в агенцията за недвижими имоти "Мирела". По думите й в момента най-много терени край Каварна се предлагат в землището на някогашния хит в търговията с парцели за ваканционно строителство - с. Топола. "Сега цените там са паднали до 30–40 евро на кв.м при около 100 евро преди години. Въпреки това купувачи няма."

Според търговците на имоти обаче съществува и друг, паралелен, пазар. На него се търгуват общински и държавни терени, но условията и цените на сделките в по-голямата част от случаите остават скрити. За подготовката им може да се гадае по внезапните и привидно лишени от логика решения на държавата и местната администрация, когато става дума за територии в режим на защита.

За "по-европейски вид"

В началото на т.г. кметът на Каварна Нина Ставрева поиска от министерството на околната среда да извади от територията на резерват "Калиакра" плажа Болата и прилежащата му инфраструктура. Започналата веднага след това процедура се отнася за терени в землищата на селата Българево и Св. Никола.

Подготвяните промени бяха предшествани от противоречиви действия на екологичното ведомство. В края на май 2016 г. пътят към плажа Болата внезапно беше блокиран с бетонни прегради, но след няколко бурни протеста на жителите на близкото с. Българево загражденията бяха премахнати и достъпът до плажа е напълно неконтролиран и днес.

Жители на с. Българево твърдят, че причина за случилото са бизнес интереси на близки до бивш депутат от ГЕРБ. Според тях плажът е малък и единствен интерес там представлява заведението, изградено на самия пясък. По-скоро ставало дума за намерения, свързани с терени в непосредствена близост до морето и крепостта на нос Калиакра.

Тези подозрения получиха основание и в обяснението, което Нина Ставрева даде за поисканите промени в обхвата на резервата. "Надявам се след това за плажа да се намери стопанин, който да го поддържа и да изгради там малко заведение", каза тя. Планове имало и за паркинга пред носа. Той можел да бъде обособен като търговска зона с преместваеми обекти, "за да придобие мястото по-европейски вид".

Според природозащитниците обаче скритият мотив е друг. Предприетата процедура по изваждането на плажа Болата от територията на резервата "Калиакра" ще позволи строителството на обекти върху пясъка на "Болата" и в непосредствена близост до него при много по-облекчени процедури, отколкото в момента.

Лошото е, че когато говорим за природните дадености в България, прогнозите на песимистите най-често се сбъдват. При това положение единственият шанс Северното Черноморие да избегне съдбата на Южното може да се окаже неочаквано добрата комбинация от кратко лято, студено море и северен вятър.

*Разработката е на колегите от вестник "Капитал", заглавието е на Флагман.бг

В категории: Бизнес


10
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
10
Коментара по темата
10.
Тъй де
29.04.2018 18:04:23
0
2
Пазар за 1ва линия винаги има и гнусните БГ мутри искат да застроят всичката 1ва линия, като така запушат всички други на 2ра и 3та линия. С нашите пари ще направят инфраструктурата, а долнопробните мурти само ще си изакат големите комплекси на плажа. Шмърт за всички кметове, общинари, чиновници, министри, депутати, бизнесмени , ккано и да техниту семейства и роднини. Ако зивиси от мен, нямаше като комунистите да избивам само главатаря, а и цялата му гнусна рода, белкем нищо не остане от това гнусно семе
9.
аз ot Burgas s adidas
29.04.2018 16:37:21
0
6
И след, като преди 2-3 дена имаше пак във Флагман статия, че цените на имотите в Бургас "щели" да се вдигат, а сделките на брокерите нарастнали с не знам си колко процента, аз и други пишещи тук ( с изключение на 2 - ма със замазано мислене)споделихме, че това "твърдение" не почива на истината. Напротив, балонът в Бургас е до критичния максимум, в който следва звучно спукване. Вчера в една друга статия на медия, с която флагманите се заиграват поместиха една статия на икономисти, които буквално написаха: "не купувайте жилища в момента, след година - две - ще ни благодарите. Точно те отчетоха факта, че много жилища вече се продават от руснаците ( вижте и в Ало - Бургас и в Хоумс.бг). Реалната цена на жилищата е така надута, че от нея в момента да печелят само строителите и банките чрез завишените си цени от препиране на крадени от нас средства и ипотечни/потребителски заеми, чиято лихва започва плавно, но сигурно да расте. И обърнете внимание кой строи сега. Според икономистите - строят хора със средства и без да използват чужд банков ресурс за това. С оглед, че точно преди 4 години бяхме колосално ограбени чрез КТБ, мнозина ( в това число ) и аз прозираме, че днес тези фирми препират краденото чрез подставени лица. Ами вижте и разгледайте търговските регистри и се опитайте в незнанието си да свържете свързаните фирми с днешните ни политици и олигарси. Ще се учудите кой остана на пазара днес. Ще се учудите, ако си направите труда да разберете, колко готови и ново-построени жилища са без собственици на фона на разпродаващите имотите си в Бургас руснаци и българи. И на малките е ясно, че по-печеливши пари от препираните такива - няма.
8.
007
29.04.2018 15:42:20
5
10
"Цените на Северното Черноморие се сринаха, когато руснаците си тръгнаха"

Да си тръгват и изобщо да не се връщат! Голяма грешка е да се смята, че нещо "се е сринало". Просто нещата отиват по местата си. И тоя балон се спука или забравихте вече голямото търсене от западняци (със заеми-менте) и последвалата банкова и пр. криза. Така стоят нещата и с "другарите освободители". Всъщност тия кога са имали пари - никога! По-голямата част от парите в Русия традиционно отиват за оръжие. Затова на руснаците им казват бели цигани - пари нямат! Париците с които изпонакупиха имотец у нас ( и около нас) са от наеми и подобни дейности около пребиваването на западни фирми в Русия при разработването на добива на суровини - нефт, газ и пр. След като Пуся си повярва сам и започна да помпа мускули, западняците се отдръпнаха, защото не са сигурни за капиталовложенията си. Отделно им се наложиха и санкции. И наемите и пр. за белите цигани намаляха драстично. Започнаха да продават имотеца, защото ги "подгони Мурджо" т.е. гладът. Така че на имотния пазар нищо му няма, просто нещата отиват на естественото си място.
7.
Левски иска резултати
29.04.2018 15:32:56
1
5
Сега пък ние може да си купуваме тяхните апартаменти но никога няма да се излъжем хахахаха
6.
Истината
29.04.2018 15:31:56
4
0
Глупости очаквам още поне 3-4 милиона бледи да почнат да си местят семействата от ледника на Русия.
5.
Бургазлия
29.04.2018 14:14:48
0
6
Цената на имота по черноморието се определя от позицията а не от строителните материали нито то стойността на труда.
Но над всичко стои ПАЗАРА, така че търсенето предлагането и зора на предлагащия определя в края на краищата цената.
4.
Да
29.04.2018 14:10:26
0
19
на юг пък е един бум на продажбите .
само платени статий
3.
Балона
29.04.2018 13:19:37
0
28
Балона на спекулата с недвижими имоти се спука.Надутите цени от прекомерното търсене и съответно строене ще влезе в нормалните си граници.400 евро не са под себестойност на апартаменти при които земята е купена за жълти стотинки и се строи с второ качество материали.300-400 евро е реалната цена на един квадрат.С амплитуда от 100 евро плюс или минус според местоположение и самия имот до колко е атрактивен.
2.
градинар
29.04.2018 12:55:20
2
12
А при ГЕРБ - доматите ги ручаме с колците....
1.
Където БСП е на власт
29.04.2018 12:36:56
16
12
Там цари разруха!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори