×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: 8 март – Ден на жената, на колежката и на мама


Спомени от соца: 8 март – Ден на жената, на колежката и на мама
​В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг от жени социалистки, а след 9 септември 1944 г. се превръща в общонационален празник
07 Март 2018, Четвъртък, 00:01 ч.

Причината за отбелязването на специален ден на жената са многобройните протести за подобряване на условията на труд, породени от бурната индустриализация в началото на XX век

На 8-ми март светът отбелязва Деня на жената. Но фокусът в много региони е различен – от уважение към постиженията на жените до времето, в което можем да изразим обичта си към жената, приятелката или колежката си, пише socbg.com Нещо като Свети Валентин или Деня на майката, но по времето на социализма. Какво обаче разказва историята за този празник?

Причината за отбелязването на специален ден на жената са многобройните протести за подобряване на условията на труд, породени от бурната индустриализация в началото на XX век. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Демонстрацията е разпръсната с полиция, но тази проява дава тласък след две години да се създаде първият женски работнически синдикат. Най-известният и масов протест на жени е през 1908 г. в Ню Йорк, в който се включват 15 000 жени.

Основните им искания са за по-малък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване. За първи път Денят на жената е отбелязан в САЩ през 1909 година, а организатор е социалистическата партия в страната. След американските социалисти, традицията бързо се пренася на Стария континент. По улиците на европейските столици жените започват своя протест и настояват за повече граждански права. Днес звучи невероятно, но до второто десетилетие на ХХ век в много европейски държави жените не са имали право да гласуват и да заемат пост в държавната администрация. Гласът на жените може да се чува вкъщи, но обществото хич и не е държало да го чува.

В онези първи години на ХХ-ти век жените са поели своя марш и срещу дискриминацията по пол при кандидатстване за работа. Лека вметка – своеобразен шампион по ограничаване на равните права в Европа май ще се окаже Швейцария, където жените получават правото да отидат до урните едва през 1971 година. И то, защото при референдум през 1959 година мъжете отказали да им доверят правото на избор на управници. За основоположник на този празник се смята германката Клара Цеткин.

На 26 август 1910 г. в Копенхаген на международна конфренция на жените социалистки стотина делегатки от 70 страни обсъждат въпроса за създаване на международна организация за права и свободи на всички жени. Тогава Клара Цеткин предлага да се отбелязва всяка пролет международен ден за борба на жените за равноправие в памет на нюйоркската демонстрация от 1857 г. В началото празникът бил честван само в няколко европейски страни и САЩ. Българките са едни от първите, които го отбелязват – на 11 април 1911 г. Освен това, те са и тези, които предлагат датата 8 март.

Решението е взето на Втората международна конференция на жените комунистки в Москва през юни 1921 г. На нея българките, чиято делегация е водена от хасковската социалистка Ана Маймункова (по известна като Ана Май, зверски убита в Дирекцията на полицията по време на априлските събития от 1925 г.), правят предложение да се установи един и същ ден, в който да се чества денят за борбата на жените за равноправие, и това да е 8 март.

Ана Май е Руската феминистка Александра Колонтай, единствената жена народен комисар в първото съветско правителство, пък предлага на Ленин да направи 8-ми март официален празник в Съветския съюз. Така, че макар честванията да са тръгнали от САЩ, те са сериозно „прегърнати“ от комунистическия режим в СССР. През 20-те години на миналия век празникът се позабравя и честванията поутихват. Но през 60-те години с масовото разпространение на феминизма, отново се преражда.  Следващите години празнуват повече от един милион работнички по света, но постепенно масовото честване замира. Но не и в СССР и соцблока, както и в някои от така наречените развиващи се страни.

На 8-ми март 1965 година с декрет на Президиума на Върховния съвет на СССР денят е обявен за официален неработен ден, за да бъдат отбелязани „усилията на съветските жени в изграждането на комунизма, защитата на родината по време на Великата отечествена война за техния героизъм…“. ООН определя 1975 г. за Международната година на жената и именно оттогава организацията празнува и 8-ми март като ден на жената. Две години по-късно по време на заседанието на Генералната асамблея на ООН датата е обявена за Международния ден, в който да отбелязваме, че жените имат същите права като мъжете. Днес Осми март е официален празник в Албания, Армения Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Казахстан, Китай, Камерун, Киргизстан, Куба, Македония, Молдова, Монголия, Полша, Русия, Сърбия, Таджикистан, Украйна, Узбекистан, Черна гора, Виетнам.  

В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг от жени  социалистки, а след 9 септември 1944 г. се превръща в общонационален празник, въпреки че деня е работен. Празникът набира широка популярност у нас през 60-те години на миналия век. В предприятията се обсъжда и полива приноса на жените в производството, културата, науката и обществения живот. Някои другарки се качват на крана и пускат мустаци, но гордо празнуват Деня на жената. Шегаджиите нарекоха Осми март Ден на колежката заради банкетите и многобройните букети от карамфили и зюмбюли във всяко учреждение.   

По времето на социализма 8 март се отбелязва повсеместно. 3,50 лв. за чорапогащник от профсъюзната организация, три карамфила и банкет според възможностите на съответното предприятие. Нямало е мъж по улицата, който да не стиска в ръка поне по едно букетче – я карамфилче, я лаленце, я зюмбюлче. Най-малкото – за майка си. Защото от училище те знаеха, че „8 март е ден на мама“ и трябваше да поднесат поне едно цвете на тази, която ги е родила и възпитала, на тази, която е майка на техните деца или на тази, която ще им стане такава. И на някоя друга, която просто обичат. Учителките се прибираха в домовете си с по 30-40 букетчета, дарени им от учениците. Традиция.

А подаръците за бита стават „любими” за всяка съпруга. Миксери, прахосмукачки, пепелници, вази, покривки, дори бърсалки за под са получавали трудовите домакини на социализма. Тогава тези неща трудно са се намирали, така че биха минали за подарък, макар и не особено ласкателен.  

В България 8 март продължава да се чества и днес. Мъжете показват внимание, уважение към жените край себе си. По улиците носещите цветя мъже създават особена, мила и леко приповдигната атмосфера. За много хора обаче празникът завинаги си остава „комунистически“, на който жените получават поувехнал карамфил от своите колеги и го игнорират заради политическия му привкус. А в последно време някак неутрално си 8-ми март у нас се измести към майката и много хора го възприемат именно като такъв – Денят на мама.

В категории: Ретро Флагман


12
Коментара
12
Коментара по темата
12.
Само много прост мъж
08.03.2018 12:11:39
0
3
е способен на 8 март да пише такива обидни коментари.Егати и тъпия селянин.
11.
___
08.03.2018 10:58:40
0
0
Ще си празнуваме пък колкото си искаме!!!
10.
Нашенец
08.03.2018 09:36:00
4
4
Българи, не празнувайте този измислен комунистически празник, натрапен ни от Москва. Жената трябва да се уважава през цялата година, а не в един ден от нея. Комунистически дивотии!
8-ми март е измислен като (уж) празник на жената от психически нестабилните комунистически кукувици Клара Цеткин и Александра Колонтай. Те пропагандрат също (и налагат в Съветска Русия), че сключването на брак е буржоазна отживелица, и че задоволяването на сексуалните потребности трябва да се прави веднага, на място, с първия срещнат индивид, така като правим, когато ни се пие вода. Който не спазвал тези указания е подлаган на комсомолски наказания и публично усмиване
"За една комсомолка да преспи с комсомолец е като да изпие чаша вода" Александра Колонтай
9.
Хапчето си ти вземи
08.03.2018 08:29:43
3
8
и легни се понаспи
главичката си ти стопли,
и жените да празнуват остави,
Путин и Альоша забрави,
и в сънища се удави.
8.
Хаха
08.03.2018 08:21:52
1
4
Ппц тия празници са тотална простотия и не водят до никакви положителни резултати, освен за политиците и бизнесмените, които си пълнят джоба. На 8 март сме мили с жените, а 9 март пак постарому. Има Ден на Земята и никой не е започнал да пази природата, дори на политическо ниво. Всичките тези борби за природата са с цел "борците" да печелят от борбата, иначе хич не им пука. Има ден срещу болести, но никое правителство и медицинска компания няма интерес да реши проблема с тези болести. Има Ден на Мира, но има все по-малко мир. На мен дори са ми обидни такива празници, защото лицемерието в хората е направо отвратително. Но все пак нека да им е честит празника на жените и да бъдат повече жени, че в днешно време пият повече, пушат повече, псуват повече, бият се повече, лъжат повече, и като цяло станаха много по-лоши от мъжете, а уж те са нежния пол
7.
Хора!!!!!
08.03.2018 07:55:52
7
6
Време е да сваляме Альоша.
Иска ли някой да е доброволец.
Тряба да св сложи достатъчно динамит.
Долу окупатора!!!!
Свобода за Бургас!!!!
Бургас на Бургазлии!!!!!
6.
РЕ
08.03.2018 07:35:53
3
2
Вярно ли е че сирийците свалиха 33 офицера от Русия вчера докато говореше Кирил Шпионина и се караше на Радев Пенсионера хахахаха
5.
Ъд
08.03.2018 07:33:13
5
2
Смърт на Путин.
Да живее България!!!!
4.
Бил Гейтс
08.03.2018 07:31:30
4
4
какъв соц това си беше Геноцид.
Виж колко само цигани останахте.
Това беше целта на Москва.
Мисля че е време да отворите Тройката за световния бизнес!!!!!
3.
Ж
08.03.2018 07:29:57
4
3
Пиша ви от Ню Йорк.
Заради соца ви съм тук.
Щото ми изиграхте семейството и ни учехте някакви глупаци комунистически и банкрутирахте всички кадърни предприятияз
Не можехте да се конкурирате със света обаче големи песни пеехте пред терориста Брежнев.
2.
Тикви
08.03.2018 07:27:58
2
6
Стига с тея празници ве, НИЩО не сте произвели!!!!
Никакви инвестиции не сте привлекли!!!!
1.
Истината
08.03.2018 07:26:49
3
3
Казано по истинския начин — спомени от Северна Корея или как Москва и София ни третираха като затворници. Или Геноцида срещу България.

Пичове защо не вземете да изчистите тротоарите на Възраждане от колите вместо да пишете глупости?

Айде свършете нещо което да ни направи богати и организирани!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Изправят Червения пират пред съда Според съда обвиняемият е автор на множество електронни писма Ще има ли ротация? „Промяната“ и ГЕРБ преговорят за съдбата на сглобката до 12 часа Ще има ли ротация? „Промяната“ и ГЕРБ преговорят за съдбата на сглобката до 12 часа Очаква се отговор на въпроса ще има ли правителство или предстоят извънредни парламентарни избори Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Не желая да съм кандидат за патриаршеския престол, каза духовникът от града под тепетата Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори