×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: 8 март – Ден на жената, на колежката и на мама


Спомени от соца: 8 март – Ден на жената, на колежката и на мама
​В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг от жени социалистки, а след 9 септември 1944 г. се превръща в общонационален празник
07 Март 2018, Четвъртък, 00:01 ч.

Причината за отбелязването на специален ден на жената са многобройните протести за подобряване на условията на труд, породени от бурната индустриализация в началото на XX век

На 8-ми март светът отбелязва Деня на жената. Но фокусът в много региони е различен – от уважение към постиженията на жените до времето, в което можем да изразим обичта си към жената, приятелката или колежката си, пише socbg.com Нещо като Свети Валентин или Деня на майката, но по времето на социализма. Какво обаче разказва историята за този празник?

Причината за отбелязването на специален ден на жената са многобройните протести за подобряване на условията на труд, породени от бурната индустриализация в началото на XX век. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Демонстрацията е разпръсната с полиция, но тази проява дава тласък след две години да се създаде първият женски работнически синдикат. Най-известният и масов протест на жени е през 1908 г. в Ню Йорк, в който се включват 15 000 жени.

Основните им искания са за по-малък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване. За първи път Денят на жената е отбелязан в САЩ през 1909 година, а организатор е социалистическата партия в страната. След американските социалисти, традицията бързо се пренася на Стария континент. По улиците на европейските столици жените започват своя протест и настояват за повече граждански права. Днес звучи невероятно, но до второто десетилетие на ХХ век в много европейски държави жените не са имали право да гласуват и да заемат пост в държавната администрация. Гласът на жените може да се чува вкъщи, но обществото хич и не е държало да го чува.

В онези първи години на ХХ-ти век жените са поели своя марш и срещу дискриминацията по пол при кандидатстване за работа. Лека вметка – своеобразен шампион по ограничаване на равните права в Европа май ще се окаже Швейцария, където жените получават правото да отидат до урните едва през 1971 година. И то, защото при референдум през 1959 година мъжете отказали да им доверят правото на избор на управници. За основоположник на този празник се смята германката Клара Цеткин.

На 26 август 1910 г. в Копенхаген на международна конфренция на жените социалистки стотина делегатки от 70 страни обсъждат въпроса за създаване на международна организация за права и свободи на всички жени. Тогава Клара Цеткин предлага да се отбелязва всяка пролет международен ден за борба на жените за равноправие в памет на нюйоркската демонстрация от 1857 г. В началото празникът бил честван само в няколко европейски страни и САЩ. Българките са едни от първите, които го отбелязват – на 11 април 1911 г. Освен това, те са и тези, които предлагат датата 8 март.

Решението е взето на Втората международна конференция на жените комунистки в Москва през юни 1921 г. На нея българките, чиято делегация е водена от хасковската социалистка Ана Маймункова (по известна като Ана Май, зверски убита в Дирекцията на полицията по време на априлските събития от 1925 г.), правят предложение да се установи един и същ ден, в който да се чества денят за борбата на жените за равноправие, и това да е 8 март.

Ана Май е Руската феминистка Александра Колонтай, единствената жена народен комисар в първото съветско правителство, пък предлага на Ленин да направи 8-ми март официален празник в Съветския съюз. Така, че макар честванията да са тръгнали от САЩ, те са сериозно „прегърнати“ от комунистическия режим в СССР. През 20-те години на миналия век празникът се позабравя и честванията поутихват. Но през 60-те години с масовото разпространение на феминизма, отново се преражда.  Следващите години празнуват повече от един милион работнички по света, но постепенно масовото честване замира. Но не и в СССР и соцблока, както и в някои от така наречените развиващи се страни.

На 8-ми март 1965 година с декрет на Президиума на Върховния съвет на СССР денят е обявен за официален неработен ден, за да бъдат отбелязани „усилията на съветските жени в изграждането на комунизма, защитата на родината по време на Великата отечествена война за техния героизъм…“. ООН определя 1975 г. за Международната година на жената и именно оттогава организацията празнува и 8-ми март като ден на жената. Две години по-късно по време на заседанието на Генералната асамблея на ООН датата е обявена за Международния ден, в който да отбелязваме, че жените имат същите права като мъжете. Днес Осми март е официален празник в Албания, Армения Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Казахстан, Китай, Камерун, Киргизстан, Куба, Македония, Молдова, Монголия, Полша, Русия, Сърбия, Таджикистан, Украйна, Узбекистан, Черна гора, Виетнам.  

В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг от жени  социалистки, а след 9 септември 1944 г. се превръща в общонационален празник, въпреки че деня е работен. Празникът набира широка популярност у нас през 60-те години на миналия век. В предприятията се обсъжда и полива приноса на жените в производството, културата, науката и обществения живот. Някои другарки се качват на крана и пускат мустаци, но гордо празнуват Деня на жената. Шегаджиите нарекоха Осми март Ден на колежката заради банкетите и многобройните букети от карамфили и зюмбюли във всяко учреждение.   

По времето на социализма 8 март се отбелязва повсеместно. 3,50 лв. за чорапогащник от профсъюзната организация, три карамфила и банкет според възможностите на съответното предприятие. Нямало е мъж по улицата, който да не стиска в ръка поне по едно букетче – я карамфилче, я лаленце, я зюмбюлче. Най-малкото – за майка си. Защото от училище те знаеха, че „8 март е ден на мама“ и трябваше да поднесат поне едно цвете на тази, която ги е родила и възпитала, на тази, която е майка на техните деца или на тази, която ще им стане такава. И на някоя друга, която просто обичат. Учителките се прибираха в домовете си с по 30-40 букетчета, дарени им от учениците. Традиция.

А подаръците за бита стават „любими” за всяка съпруга. Миксери, прахосмукачки, пепелници, вази, покривки, дори бърсалки за под са получавали трудовите домакини на социализма. Тогава тези неща трудно са се намирали, така че биха минали за подарък, макар и не особено ласкателен.  

В България 8 март продължава да се чества и днес. Мъжете показват внимание, уважение към жените край себе си. По улиците носещите цветя мъже създават особена, мила и леко приповдигната атмосфера. За много хора обаче празникът завинаги си остава „комунистически“, на който жените получават поувехнал карамфил от своите колеги и го игнорират заради политическия му привкус. А в последно време някак неутрално си 8-ми март у нас се измести към майката и много хора го възприемат именно като такъв – Денят на мама.

В категории: Ретро Флагман


12
Коментара
Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 0
12
Коментара по темата
12.
Само много прост мъж
08.03.2018 12:11:39
0
3
е способен на 8 март да пише такива обидни коментари.Егати и тъпия селянин.
11.
___
08.03.2018 10:58:40
0
0
Ще си празнуваме пък колкото си искаме!!!
10.
Нашенец
08.03.2018 09:36:00
4
4
Българи, не празнувайте този измислен комунистически празник, натрапен ни от Москва. Жената трябва да се уважава през цялата година, а не в един ден от нея. Комунистически дивотии!
8-ми март е измислен като (уж) празник на жената от психически нестабилните комунистически кукувици Клара Цеткин и Александра Колонтай. Те пропагандрат също (и налагат в Съветска Русия), че сключването на брак е буржоазна отживелица, и че задоволяването на сексуалните потребности трябва да се прави веднага, на място, с първия срещнат индивид, така като правим, когато ни се пие вода. Който не спазвал тези указания е подлаган на комсомолски наказания и публично усмиване
"За една комсомолка да преспи с комсомолец е като да изпие чаша вода" Александра Колонтай
9.
Хапчето си ти вземи
08.03.2018 08:29:43
3
8
и легни се понаспи
главичката си ти стопли,
и жените да празнуват остави,
Путин и Альоша забрави,
и в сънища се удави.
8.
Хаха
08.03.2018 08:21:52
1
4
Ппц тия празници са тотална простотия и не водят до никакви положителни резултати, освен за политиците и бизнесмените, които си пълнят джоба. На 8 март сме мили с жените, а 9 март пак постарому. Има Ден на Земята и никой не е започнал да пази природата, дори на политическо ниво. Всичките тези борби за природата са с цел "борците" да печелят от борбата, иначе хич не им пука. Има ден срещу болести, но никое правителство и медицинска компания няма интерес да реши проблема с тези болести. Има Ден на Мира, но има все по-малко мир. На мен дори са ми обидни такива празници, защото лицемерието в хората е направо отвратително. Но все пак нека да им е честит празника на жените и да бъдат повече жени, че в днешно време пият повече, пушат повече, псуват повече, бият се повече, лъжат повече, и като цяло станаха много по-лоши от мъжете, а уж те са нежния пол
7.
Хора!!!!!
08.03.2018 07:55:52
7
6
Време е да сваляме Альоша.
Иска ли някой да е доброволец.
Тряба да св сложи достатъчно динамит.
Долу окупатора!!!!
Свобода за Бургас!!!!
Бургас на Бургазлии!!!!!
6.
РЕ
08.03.2018 07:35:53
3
2
Вярно ли е че сирийците свалиха 33 офицера от Русия вчера докато говореше Кирил Шпионина и се караше на Радев Пенсионера хахахаха
5.
Ъд
08.03.2018 07:33:13
5
2
Смърт на Путин.
Да живее България!!!!
4.
Бил Гейтс
08.03.2018 07:31:30
4
4
какъв соц това си беше Геноцид.
Виж колко само цигани останахте.
Това беше целта на Москва.
Мисля че е време да отворите Тройката за световния бизнес!!!!!
3.
Ж
08.03.2018 07:29:57
4
3
Пиша ви от Ню Йорк.
Заради соца ви съм тук.
Щото ми изиграхте семейството и ни учехте някакви глупаци комунистически и банкрутирахте всички кадърни предприятияз
Не можехте да се конкурирате със света обаче големи песни пеехте пред терориста Брежнев.
2.
Тикви
08.03.2018 07:27:58
2
6
Стига с тея празници ве, НИЩО не сте произвели!!!!
Никакви инвестиции не сте привлекли!!!!
1.
Истината
08.03.2018 07:26:49
3
3
Казано по истинския начин — спомени от Северна Корея или как Москва и София ни третираха като затворници. Или Геноцида срещу България.

Пичове защо не вземете да изчистите тротоарите на Възраждане от колите вместо да пишете глупости?

Айде свършете нещо което да ни направи богати и организирани!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК аут от ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК аут от ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние Гордост за Бургас! Весела Славева с национално отличие Гордост за Бургас! Весела Славева с национално отличие След приза "Студент на годината 2022" отличничката спечели и първо място за „Ландшафтен архитект на годината 2023“ Шок за „акулите“! Реми с Лудогорец II ги закопава в битката за спасение Шок за „акулите“! Реми с Лудогорец II ги закопава в битката за спасение Със спечелената с голяма мъка точка от мача в Бургас футболистите на „Черноморец“ не успяха да дръпат в битката със Спортист, а им предстои дерби в Своге Дезинформационна кампания внушава, че учебник по български рекламира еднополовите бракове Дезинформационна кампания внушава, че учебник по български рекламира еднополовите бракове Фалшивата новина е споделена близо 300 пъти за няколко часа, придружена е от злостни коментари Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте От Министерството на туризма са провели за ден 8 автобуса за Турция, 2 от тях не са имали редовни документи за превоз на пътниците
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори