×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Половината компании в България не могат да растат заради липсата на работна ръка, къде са хората?


03 Февруари 2018, Събота, 12:16 ч.
Източник: capital.bg

В същото време в чужбина има 1.33 млн. българи


Има едно нещо, по което българските компании в момента - независимо от размера им и къде точно в страната се намират, си приличат. Всички те имат проблем с хората. Кризата на пазара на труда може да е заради това, че не могат да си намерят работници - от инженери до чистачки. Може да е и заради това, че разходите им за труд се увеличават, защото липсата на хора вдига заплатите. Голяма част от решенията на този проблем ще дойдат от самия бизнес, но има неща, за които трябва да се намеси държавата. Затова и темата за пазара на труда тази година беше във фокуса на годишната среща на бизнеса с правителството. Това е конференция на "Капитал" (заедно с американската, германската, френската и австрийската търговски камари, българската аутсорсинг асоциация и БАИТ), която през седмицата събра над 300 мениджъри и собственици на големи български компании с представители на ключови държавни институции. В карето със свързани статии ще видите основните изводи и изказвания от конференцията.

Девет души. Толкова напускат област Смолян всеки ден според статистиката на НЗОК, която издава документи при смяната на личен лекар. Ако го умножите по 365 дни (защото за миграцията няма почивен ден), ще откриете какво означава това за област, в чиито десет общини към 2016 г. населението е било малко под 110 хил. души.

България в последните почти три десетилетия приличаше много на Смолян. Заради спадащата раждаемост и миграцията само между 2000 и 2016 г. населението се сви с 1.05 млн. души. И въпреки това икономиката се разрасна с бързи темпове, което логично доведе до момента, в който се намираме - за да продължи да расте, бизнесът има нужда от хора.

Но не става дума само за трудовия пазар. За да могат основни системи като пенсионната или здравеопазването да функционират, също има нужда от работещи, и по възможност здрави, хора. За да могат българските фирми да съществуват на местния пазар, той трябва да съдържа потребители.

Сега сме на прага на възможност. За пръв път от началото на прехода България е едновременно в добро икономическо състояние, с огромна нужда от работна ръка, с подобряващо се качество на живот и е член на най-голямото общо икономическо и политическо пространство в света - ЕС. Това може да я направи привлекателна както за мигранти от близки страни, така и за част от българите зад граница.

За да се справиш с даден проблем обаче, първо трябва да си наясно с него. Ето защо "Капитал" анализира как се е отразила емиграцията от последните десетилетия на пазара на труда, как е повлияла тя на икономиката и какви са решенията на проблема с липсата на хора. За целта използвахме силата на аналитичния отдел на една от големите консултантски компании в Европа - Colliers International, които събраха информация от десетките пазари, на които работят. Ето изводите.

1.33 млн. души зад граница

Колко точно българи има зад граница е изключително сложен въпрос, тъй като регистрациите са различни по места, в ЕС невинаги съществуват отделни данни по държави, а НСИ отчита само част от процеса. Според анализа на Colliers, базирайки се на данните от регистрациите в държавите от ОИСР (обединението на икономически най-развитите държави), в чужбина към 2016 г. живеят 1.33 млн. българи. Това включва почти 410 хил. български турци, регистрирани в съседната ни държава, и малко над 72 хил. души в САЩ. Всички останали с малки изключения се намират в Европа. Трите най-предпочитани държави не са тайна - Германия, Испания и Великобритания. Огромна част от тази вълна - близо 500 хил. души, е тръгнала след влизането в ЕС, като средно на година са напускали малко над 40 хил. души. Този процес се е забавил значително за периода от 2011 г. до 2015 г., но през 2016-а отново показва признаци на възстановяване.

Ефектът за икономиката

Според МВФ ефектът от напускането на хората върху икономиката се е отразил в БВП. Между 1999 и 2014 г. тя е растяла с 0.25 процентни пункта по-малко на година заради този фактор. Това кумулативно е довело до разлика от почти 2 млрд. евро, изчисляват Colliers.

Загубите до голяма степен са компенсирани от ефектите, които са имали върху икономиката парите, пратени от имигрантите обратно. Те се движат между 2 и 3% от БВП и освен че са в помощ на хората с по-ниски доходи, те помагат и на БНБ да поддържа валутния борд, смятат от Colliers.

Дълготрайната тенденция за спад на общия брой живеещи в България обаче се отразява на индустрията. Ако до 2015 г. предприятията, които казват, че липсата на работна ръка е пречка пред ръста им, са под 15%, през 2017 г. този процент вече наближава 40. На конференцията на "Капитал", посветена на тази тема, Шон Бош от ALC - България, вече посочи, че плановете им за нова фабрика зависят от това дали ще намерят хора.

"Автомобилната промишленост винаги се радва на голям интерес през пролетта и тогава търсенето винаги нараства. Така е и с инструменти, които произвеждаме за компании като Bosch и Makita. Тогава изпадаме в ситуации на огромен недостиг. Но и текущо много се пазим какви проекти взимаме заради недостига на кадри", казва Кирил Асенов, собственик на "Арексим инженеринг" в споменатия по горе Смолян.

Силно вероятно е, твърди докладът, това да почне да води до повишаване на инфлацията в съвсем близко бъдеще заради бързия ръст на заплатите. Според изчисленията на анализаторите има потенциал от още около 1.2% от работната сила, които могат да бъдат активирани, преди икономиката да достигне пълна заетост и инфлацията бързо да поеме нагоре.
Инфографика


Спасението: жените и пенсионерите

Това, което се е случило на българския пазар след напускането на тези хора обаче, е много интересно. Въпреки че от страната са си тръгнали над милион активни работещи, средният ръст на номиналния БВП е растял с 7.9% годишно за 16-годишния период от 2000 г. Всъщност в сравнителния доклад на МВФ за група от 12 държави от Централна и Източна Европа за периода 1995 - 2012 г. България е страната с най-голям ръст на реалния БВП.

Една от сериозните причини за това според доклада е устойчивият брой работещи в България. Обемът на работната сила не само остава сравнително еднакъв, но и дори се вдига леко за периода. Обяснението е в нещо, което можем да наречем "женското чудо". И мъжката, и женската активност се увеличава значително, но броят жени, които се включват на пазара на труда, е по-голям - от 46% на 60% за периода 2000 - 2016 г. Другата група, която е вдигнала участието си в трудовия пазар, са пенсионерите. Само за периода от 2012 г. до 2016 г. работещите хора над 65 години са се вдигнали от малко под 40 хил. до малко над 60 хил. души. Дори този ръст да не продължава с подобна скорост, според анализаторите за следващите 11 години може да се заложат около 5 хил. души в тази възрастова група, които се появяват на пазара на труда ежегодно.

Сред причините за увеличаването на работещите са и позитивни фактори като повишаването на заплатите, по-добро образование, повече умения, гъвкави форми на заетост, и негативни като ниските пенсии. Урбанизирането на страната, което води след себе си оплакването за обезлюдяването на селата, също играе роля. Работата е в градовете, а броят на градското население се е вдигнал с почти 19% за последните десет години.

Четири сценария за развитие

Резервите на икономиката от работна ръка ще стигнат максимума си до 2027 г., смятат изследователите, защото след това вече няма да има накъде да се вдига броят активно население. Не се очаква и да се случат бързи и мащабни промени в раждаемостта. Те са на средното ниво за ЕС - 1.54 деца на жена, което е под необходимото за задържане на настоящото население.

Докладът представя четири варианта за развитие на икономиката до 2027 г: балансиран, умерен, активен и тежък. При първия, който е посочен и като най-вероятен, нетната миграция постепенно става 0, като броят напускащи страната се уравновесява с тези, които идват. Това включва както част от българите, които се завръщат, така и мигранти от близки държави с подобна култура, предимно извън ЕС. При него населението спада с 35 хил. души на година заради ниската раждаемост и смъртността. Умереният означава продължаваща отрицателна миграция с около 16 хил. души на година и свиване от над 55 хил., а тежкият - с над 40 хил. мигриращи и над 66 хил. общ спад. Активният е най-позитивен и предполага позитивна миграция от над 19 хил., но дори при него населението се свива с около 11 хил. годишно.

При всички варианти икономиката продължава да расте с между 3.8 и 4.8% годишно. За да се стигне до активен вариант, който предполага и бизнесът, и правителство да вземат мерки за привличане на хора, България трябва да ползва възможността за насърчаване на миграцията от държавите от Източна Европа и Русия, с които се намира в близки отношения и културно си прилича, смята Colliers.

Ще дойдат ли?

Никой, разбира се, не може да даде точен отговор на такъв въпрос. Имиграцията и обратният процес е въпрос на лично решение, не на статистика. Но е важно да се вземат предвид няколко фактора.

Първо, разходите за труд в България въпреки най-бързия им ръст в ЕС в последните години остават най-ниски, сравнени с останалата част от съюза. Второ, в дългогодишния индекс на Световната банка, който мери качеството на управлението (World Governance Indicators), в категории като "отговорност" и "контрол на корупцията" страната не е направила никакъв напредък от над десетилетие. Особено интересен е вторият, според който, след като през 2002 г. България почти е настигнала Централна Европа, започва спад, който ни отделя сериозно от групата и до ден днешен. Трето, в класации като Doing business България е спаднала с 11 места в последната година, при това не защото тя е направила нещо особено, колкото защото други държави, включително в Азия, са направили много, констатира Марк Робинсън (виж интервюто с него). Състезанието за талант, не бива да се забравя, е глобално.

Големият потенциал според Робинсън се крие в два фактора. Първият е, че има огромен пазар от 200 млн. души в т.нар. православен кръг - от Русия до Гърция, част от които биха могли да се преместят сравнително лесно в държава със сходна култура, ако им дава повече възможности. 147 хил. чужди граждани вече живеят у нас.

И второто е, че повишаващите се заплати и подобряването на ситуацията генерално може да привлекат повече българи обратно. В Испания, казва докладът, такъв процес вече тече - испанските власти регистрират по-малко българи след годините на растяща безработица. В този процес бизнесът ще има водеща роля (както вече се случва с компании като Telus). Но онези, които трябва да оправят цялостната среда за живот, ще трябва да положат повече усилия от просто клипове в чужбина.

В категории: Бизнес


20
Коментара
Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
20
Коментара по темата
20.
Малък жокер -
05.02.2018 01:36:54
0
1
-за господа "Бг работодателите". Отваряме една обява за работа в Бг и какво виждаме: тинтири -минтири!!! (ГЪВКАВО И СТИМУЛИРАЩО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, ПЛАВАЩО РАБОТНО ВРЕМЕ, РАБОТА С МЛАД И АМБИЦИОЗЕН ЕКИП <Събрани откъдето може току-що завършили неспециалисти>.)Отваряме една от чужбина и всичко е посочено КОНКРЕТНО -почасово заплащане +работни часове седмично,осигуряване съответно за държавата , разходи за квартира +транспорт и накрая ЧИСТА СУМА З ПОЛУЧАВАНЕ ПО БАНКОВ ПЪТ ТОЧНО НА ДАТАТА ПО ДОГОВОР. Направете това и в Бг и ще спрете да ревете, като вдовица за Х.....
19.
да продължават ...
04.02.2018 18:25:42
0
1
...в същия дух със заплащането и не само че няма да растат ,ами даже и ще закрият бизнеса си.
18.
БЕЗРАБОТЕН
04.02.2018 13:00:03
0
2
За 200-300 евро да работиш или да не работиш е все едно
17.
мнение
03.02.2018 19:52:51
0
0
Хан Аспарух може би е търсел плодородна земя, вода, мек климат, благоверния княз Борис-Михаил е дал на народа си каузата на Православната Вяра, Дяконът Левски се е борил за чиста и свята република и равенство и правда за всички. Днес за какво живеем? Ако няма цел и Вяра , то държавата може да изчезне, а народа да се пръсне. И тогава няма да има значение кой е работодателя и какво ще произвежда и от къде ще дойдат работниците. Българската идея може да загуби основание за съществуване!
16.
До 9
03.02.2018 18:14:09
0
1
Бих казал до 2-3 години,Баце....
15.
Хахаха
03.02.2018 15:07:50
0
12
Че защо ще работя на бугарския комуняга-назначен бизнесмен? Като ще се блъскам,ще е в чужбина. Поне знам че като дойде датата и парата е в сметката,и надницата е ясна и твърда. В циливизованият свят работиш ли,заплатата ти стига за наем и достойно съществуване. А тука у нас хем изморен-хем гладен,хем робуваш на чокундур който,ако има едно лесно и на края на месеца ти работника да му платиш,че си работил при него.
14.
Njama ime
03.02.2018 13:45:03
0
9
Ami kato se nau4ite da pla6tate kakto v Evropa i da spazvate datite na pla6tane moje njakii da se varne.Navan e taka pla6tat si bez problemi.Na 1 zapo4va6 na 30 parite sa v bankata.Na6ite rabotodateli sa pove4eto deca na komunisti defakto novi kradci i iskat da e kakto te kajat.E 6tom e taka napravete si zavod i se razhojdaite sami v nego.Tapanari takiva.Dolni kradci
13.
като за начало...
03.02.2018 12:40:24
0
9
...отпадане на минималната работна заплата отпадане на минималната работна заплата и въвеждане на минимална часова ставка (примерно 5лв/час) + стриктен контрол от страна на държавата
12.
в се и тет
03.02.2018 12:17:03
1
5
То за тия заплати не трябва и да се работи. Ама нали уж голям ръст, голяма стабилност, ниска безработица, бюджетен излишък за милиарди, банките преливали от депозити на преуспелите български граждани и на всеки празник цяла България се юрвала на почивки в Гърция и по света - според премиера ББ. Сега изведнъж нямало хора. Ми ще внесат. Като във футбола процентче за привлечен емигрант-работник, процентче при трансфера му в дуга конпания, процентче за трансфер на работника в страна от ЕС и ето ти бизнес за милиони. Дилянчо вече го е измислил. Ще го нагласят до година-две с баце и пей сърце.
11.
въпрос
03.02.2018 11:57:51
0
8
Защо Априлското възстание не е успяло? Ами ние сега няма да възставаме, но е достатъчно всички да застанем до някоя от границите и преди да преминем да поставим условията си. Ако не остане един да живее в България кого ще управляват?
10.
въпрос
03.02.2018 11:57:34
0
5
Защо Априлското възстание не е успяло? Ами ние сега няма да възставаме, но е достатъчно всички да застанем до някоя от границите и преди да преминем да поставим условията си. Ако не остане един да живее в България кого ще управляват?
9.
Бургас
03.02.2018 11:53:51
4
4
Не ,, бягайте'' хора, почакайте. Ако може да издържите още малко ,, на мускули'' и глад след 20 години нещата в бг ще се понаредят.
8.
мнение Бургас
03.02.2018 11:50:41
4
9
Българите не бягат в чужбина, те просто заминават там, за да си осигурят по- достоен начин на живот, не става въпрос за по- висок стандарт, защото у нас те нямат средства дори за препитание и затъват все повече, а блатото е дълбоко и ги повлича все надоло.Ще останат тези, които нямат друг избор или тези, които се пишат на патриоти или си мислят, че ще успеят у нас. Да, ама не- по- късно те ще осъзнаят, че не са живели, а само са съществували.. Единственото решение е да се приемат повече имигранти, за да се осигури работна ръка и население, защото има опасност България да се заличи от картата- застаряващо население, висока смъртност, ниска раждаемост..
7.
nimliy
03.02.2018 11:00:48
0
17
Така нареченият бизнес в БГ е съставен предимно от милиционери, партийни креатури и случайни квартални хулигани. Без не/регламентираната държавна помощ под формата на обществени поръчки и нагласени конкурси на всички общински и държавни нива както и роднински зависимости, тези карикатури не биха просъществували и минута. И тъй като има само два начина:1.чрез кървава революция(което е лошо, но не е невъзможно). 2. Да фалират поради липса на кадри, като по този начин, волю не волю ще освободят пространство за нормални практики и истински работодатели.(което ще бъде лошо само за тях, но за цялото общество, много хубаво)
6.
truestory
03.02.2018 10:45:14
0
13
На тая работна ръка трябва да и се плаща, какво ревете. Нормално е хората да не искат да ви бачкат без пари тъпи алчни работодатели.
5.
Образован
03.02.2018 10:22:47
0
9
Какви пари дават, какви квалификации дават на работещите. Искат да се възползват безвъзмездно от образованието. Да направят квалификационни центрове към компаниите си, да дадат десетократно по висока заплата от минималната към момента и младите сами ще се насочат към тях. Не да бъдат обучавани еднопосочно тоест елементарно за бизнеса в момента. Нали изискванията на бизнеса се променят ще отговаря ли образованието на работниците в перспектива? Грешката е в степените на образованието , сбъркани с новия измислен закон вкаран за да заблудим европейците и някой да блесне. Да остане към основното образование 8 , 9 и 10 клас-общообразователни знания. После бизнеса да инвестира в образованието на необходимите им кадри-11, 12.. клас, квалификационни курсове, опресняващи, надграждащи ниво и пр... Бизнеса не ще да влага в образование така ако може наготово , без пари, без заплати най добре. Смешници.
4.
Образован
03.02.2018 10:21:48
1
11
Какви пари дават, какви квалификации дават на работещите. Искат да се възползват безвъзмездно от образованието. Да направят квалификационни центрове към компаниите си, да дадат десетократно по висока заплата от минималната към момента и младите сами ще се насочат към тях. Не да бъдат обучавани еднопосочно тоест елементарно за бизнеса в момента. Нали изискванията на бизнеса се променят ще отговаря ли образованието на работниците в перспектива? Грешката е в степените на образованието , сбъркани с новия измислен закон вкаран за да заблудим европейците и някой да блесне. Да остане към основното образование 8 , 9 и 10 клас-общообразователни знания. После бизнеса да инвестира в образованието на необходимите им кадри-11, 12.. клас, квалификационни курсове, опресняващи, надграждащи ниво и пр... Бизнеса не ще да влага в образование така ако може наготово , без пари, без заплати най добре. Смешници.
3.
боико
03.02.2018 09:53:24
0
12
хората са и тук ,и навън,но тука искат измислените бизнесмени всичкиоще с раждането си да са родени с 3 висшета,5 западни езика,кандидата да е измислил компа,затова нема хора за малкото останали професии тук,искат всички да бъдем робороби,е нема как да стане,Къде е конкуренцията, а?
2.
демократ
03.02.2018 09:43:34
0
20
"Видимите резултати" на ГЕРБ ! Обезлюдена България. 2/3 икономическа пустиня. Старци по безлюдните села в очакване на циганите. Доволна администрация и репресивен апарат (милиция и военни). ВИДИМА БЪЛГАРИЯ НА НАЙ-ДОВОЛНИТЕ, ТРИМАТА ТЪРБУСИ - Борисов, Цацаров и Пеевски. И техният баща, Ахмед Доган !
1.
емигрант
03.02.2018 09:35:39
1
24
защо всички се правят на малоумни. не може, хора, които са учили, работили, имат образование, стаж и опит, да им се предлага работа за 700-800 лева на месец. В чужбина за неквалифициран труд се получава по 2000 лева. Трябва да си тъп за да стоиш в България и да работиш за без пари. Специалистите в чужбина получават над 3000-4000 лева заплата. Ами да вземаат да се позамислят работодателите, защо нямат кадри, а не да мрънкат. Ама как да мислят, като в България бизнесмени станаха най-необразованите.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот
Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори