×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургаският ж.к."Меден рудник" и кв.Сарафово се спасиха от вдигането на данъците


Бургаският ж.к."Меден рудник" и кв.Сарафово се спасиха от вдигането на данъците
Живущите в Банево, Черно море, Рудник и Ветрен ще плащат по-високи данъци от 2018 година
16 Ноември 2017, Четвъртък, 14:55 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Над 60 хил.бургазлии ще плащат по-ниски налози и през следващата година

Най-големият жилищен комплекс в Бургас ж.к."Меден рудник" и крайбрежният квартал "Сарафово" се спасиха от вдигане на данъците. Това стана ясно на днешното заседание на Правната комисия към Общинския съвет в Бургас.

Парламентаристите предложиха да се промени статутът на 4 градски квартала - Банево, Ветрен, Рудник и Черно море. От списъка се извадиха "Меден рудник" и Сарафово. За тях ще се мисли справедлива формула през следващата година, евентуално. Там над 60 хил.бургазлии и общественият натиск щеше да е най-сериозен, заради което предложението се оттегли.

Докато за другите квартали изглежда логично да се повишат данъците, след като те не са актуализирани от години. 

Рудник и Черно море, например, от 2015 г. са част от Бургас и до този момент данъците там бяха на нивата на средноголемите български села, а се ползват привилегиите на градски квартал. 

Кварталите Ветрен и Банево пък се разраснаха значително и съвсем логично ще минат в друга категория с по-високи данъчни оценки.

Според първоначалната докладна зоните А, Б, В и Г на „Меден рудник“ трябваше да сменят статута си от категория I, зона III в категория I, зона II. Сарафово трябваше да премине в зона III от зона IV, а Банево, Черно море, Рудник и Ветрен – в зона V от „селище в строителните граници на населено място“. 

Какво обаче означава това?

На практика това е стъпка към повишаването на данъчната оценка на имотите във въпросните квартали и зони от „Меден рудник“. Според Закона за местните данъци и такси, тази оценка (в левове) се извършва на базата на няколко критерия.

Формулата за оценка на имота се базира на критериите „Базистна данъчна стойност“, „Местоположение“, „Инфраструктура“, „Индивидуални характеристики“, „Височина“, „Овехтяване“ и „Площ“. Всички тези критерии, умножени един с друг, създават реалната данъчна оценка на съответния имот.

В конкретния случай промяната идва в т.нар. „Коефициент на местоположение“, чиято стойност в левове се изчислява на базата на градската зона, в която се намира съответния имот. Според гореописаната формула една такава промяна на зонирането непременно ще доведе до повишаване на данъчната оценка в изброените части на Бургас по следния начин, но тя няма да е кой знае колко сериозна.

На постоянната комисия по правни въпроси днес темата със зонирането бе подробно разисквана. Зам.-кметът по строителство на Бургас инж. Чанка Коралкса разясни, че тази промяна е наложителна, защото през последните години в тези населени места са вложени много средства.

Само в Банево сме вложили 3 милиона лева за пътищата инфраструктура. Да, част от пътищата все още не са ремонтирани, но се работи по въпроса. Във всеки един от предложените квартали през последните години начинът на живот се подобри значително.  За да може обаче да се поддържа инфраструктурата е необходимо именно това преоценяване на имотите. Това са естествени процеси“, заяви Коралска.

С повишаването на данъците, тези райони ще започнат да влагат повече пари в хазната и съответно за тях ще има повече средства за ремонти, подобряване на инфраструктурата, облагородяване и поддръжка.

Важно е да се знае, че от местните данъци единствено данък сгради не е целеви. Т.е. - средствата от този налог могат да се използват за дейности, които прецени общината - като съфинансиране на проекти или строителната програма.

Дали предложението на Николов ще бъде прието от Бургаския общински съвет, очаквайте в края на месеца – на 28 ноември,когато ще се състои поредната сесия на местния парламент.

В категории: Меден Рудник


17
Коментара
Вижте кой има имен ден
Вижте кой има имен ден 19/03/2024, Вторник 12:33 0
Фънки, иди на лекар
Фънки, иди на лекар 19/03/2024, Вторник 12:31 0
17
Коментара по темата
17.
do 5
25.11.2017 19:39:54
0
1
Ами не са. За това ти ще им плащаш данъците, пък живей в прахоляка. Хахахах.
16.
do 14
25.11.2017 19:37:46
0
1
Папур, ами що си глупав тогава ?
Ела да живееш тук. Аз захитрях и не плача, ти се блъскай в навалицата, плащай голям данък и синя зона. Кой ти пречи бе ахмак ?
15.
Емо
17.11.2017 20:32:58
0
1
Вдигнете данъците на старите коли за да се разчисти града от коли,които не се ползват.Не е логично (20+годишни коли евро 2-3) да плащат 20-30 лв. данък
14.
a3
17.11.2017 08:59:24
2
1
Как ще вдигат данъците в Манхатън, нали там са гласоподавателите? Нищо, че там се изсипват най-много пари от общината, никакво вдигане на данъци - Меден курник е неприкосновен!
13.
mizantrop
17.11.2017 08:27:26
0
5
Замислете се защо общинската мафия иска да вдигне данъците? Зада Ви направи живота по-добър ли? Не! Тя даже не се замисля за това! За нея е по-важно какви пари ще вземе от Вас, и как да ги УСВОИ за себе си! Запомнете Общинската мафия не инвестира вашите пари! Тя ги усвоява, като ги присвоява, чрез свои близки фирми или чрез отнемане на възможности и налагане на влияние!
12.
Вълков и Зафирката
16.11.2017 23:16:31
0
6
То в село Сарафово един тротоар няма...кви данъци
11.
Бургазлия
16.11.2017 23:12:57
0
3
Е там са все кметски мекерета
10.
Bingo
16.11.2017 23:02:39
0
5
Интересно ми е от какви привилегии се възползват Рудник и Мината. Ей ся ще разберат какво е да се водят "квартал". Дали им забраниха вече кокошките и прасетата, щото в квартала не може да се гледат такива питомци, или за мангалите тези закони не важът.
9.
Ххх
16.11.2017 22:50:48
1
6
В Банево няма инфраструктура, освен това данъците миналата година бяха по-високи. Всяка година ли ще вдигате налога? Не се ли наядохте вече?
8.
Владимир РазПутин
16.11.2017 22:45:27
3
4
Так держать товарищи!
Аз много доволен, много поздрави на кмет ваш Митя Николович.
Така и трябва - да не вдига данъци на Сарафово, там заселили ся много наши руски юнаци. По наш язик дань - това трябва плати покорен народ на свой покорител. Нов данък трябва плати само болгарские дураци - по вашему глупаци, а по язик на мой приятел Ердоганчо - ахмаци.
А, вие се гответе пак да кичите с цветя нашите пушки и да викате - "Здраствейте братушки". Пак ще ви дойдем на гости. Този път за по-дълго...
7.
Хитър селянин
16.11.2017 22:07:43
0
3
Ама как ще вдигате данъците на наглата селяния от Сарафово и на заселилите се там от всякъде пришълци, които даваха навремето здрави подкупи, за да се докопат до някой свободен парцел и да си построят малка къщичка на четири етажа. Ами, че тия до един са социално слаби и трябва да се помисли и за още някои привилегии освен това, че да не им се вдигат данъците като на кавалите от Бургас и комплексите. Ами, че те няма как да се ползват едновременно от привилегиите на градския квартал и предимствата на селото. Абсурд. Дори трябва да се помисли за някакво допълнително подпомагане на горките хорица. Завалиите, живи да ги оплачеш.
6.
klm
16.11.2017 20:25:16
0
7
Къде бе , къде са трите милиона за Банево ????????????????/
Ако са вложени честно и целево - да , но поне две трети са "усвоени" за "други" цели !
Как не Ви е срам бе, Вие от Общината - да не мислите, че сте вечни и помнете катафалката нито има теглич, нито ремарке !!!!!!!!
5.
Fuck you
16.11.2017 19:37:58
9
4
Охохо, че м. Рудник и Сарафово да не са в Бургас ве шматки
4.
,,
16.11.2017 19:32:56
4
5
Вдигай данъците чичо Кмет - ганю е страхлив дебил- Вдигай данъците чичко Кмет
3.
Не ставайте смешни!!!!
16.11.2017 19:28:27
0
9
Едва 42% от живеещите в Бургас са си платили данъците! Проверете колко задължения и за колко години са натрупани! Тогава твоите пикли да пишат.
2.
катя
16.11.2017 18:52:26
2
12
В Сарафово за инфраструктура вложенията са 0 лева, а от два месеца спряха и градския автобус до края на квартала.
1.
гпй
16.11.2017 18:37:52
2
10
Рудник и Ч. Море се ползвали с привилегии. Ха ха ха. Голям смях.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
И новият ултимативен срок на ГЕРБ за преговори изтече – изходът е неясен И новият ултимативен срок на ГЕРБ за преговори изтече – изходът е неясен Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Според Златимир Йочев Гонзо си станал честно шеф на БФС НАП Бургас възстанови над 3 млн. лв. надвнесен данък на близо 5 000 бургазлии, ползвали данъчни облекчения НАП Бургас възстанови над 3 млн. лв. надвнесен данък на близо 5 000 бургазлии, ползвали данъчни облекчения От приходната агенция напомнят: ползваме данъчно облекчение за деца с подаване на годишна данъчна декларация до 30 април Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала “Много сладък Геро, много го обичам. Геро, целувки!”, поздрави го тя от екрана Тази фолкаджийка се счита за много умна Тази фолкаджийка се счита за много умна Няма как да се откажа от певческата си кариера, обяви Мария  Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Кой ще отстъпи за Тагарев, е загадката 450 пешеходци от Бургас глобени с по 20 лева за неправилно пресичане 450 пешеходци от Бургас глобени с по 20 лева за неправилно пресичане Полицаите ще патрулират на пешеходни пътеки до средата на април, изтъкна началникът на сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас Пламен Николов Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Все още офциално годината на основаването на България е 861-ва, изцепи се Росица Йовчева  Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Младите да знаят, че за тази професия са необходими човеколюбие, сила и огромна отговорност да се грижиш за другия, казва Нина Андонова Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Бяхме Мечо и Клечо, а сега с Елена сме индийска храна и разстройство, сподели актьорът. Тя е индийската храна, а аз съм по-разстроеният, добавя той
Тази майка наказа непослушната си щерка тийнейджърка с... „chanklazo“, хората са потресени (СНИМКИ) Тази майка наказа непослушната си щерка тийнейджърка с... „chanklazo“, хората са потресени (СНИМКИ) Вижте какво означава и как се прилага Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 19 март 2024, вторник Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори