×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Протест срещу внос на стоки от Украйна затвори граничния пункт при Кардам
  • Зеленски покани китайския президент да посети Украйна
  • Енергийният министър прати съветничката си, притежаваща барове, в борда на язовирната компания
  • Учени откриха една от най-големите черни дупки, наблюдавани някога - с маса 33 пъти по-голяма от Слънцето
  • Малките депозити и бързите кредити кърпели дупките в бюджета, обяви кредитният консултант Тихомир Тошев
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургаският ж.к."Меден рудник" и кв.Сарафово се спасиха от вдигането на данъците


Бургаският ж.к."Меден рудник" и кв.Сарафово се спасиха от вдигането на данъците
Живущите в Банево, Черно море, Рудник и Ветрен ще плащат по-високи данъци от 2018 година
16 Ноември 2017, Четвъртък, 14:55 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Над 60 хил.бургазлии ще плащат по-ниски налози и през следващата година

Най-големият жилищен комплекс в Бургас ж.к."Меден рудник" и крайбрежният квартал "Сарафово" се спасиха от вдигане на данъците. Това стана ясно на днешното заседание на Правната комисия към Общинския съвет в Бургас.

Парламентаристите предложиха да се промени статутът на 4 градски квартала - Банево, Ветрен, Рудник и Черно море. От списъка се извадиха "Меден рудник" и Сарафово. За тях ще се мисли справедлива формула през следващата година, евентуално. Там над 60 хил.бургазлии и общественият натиск щеше да е най-сериозен, заради което предложението се оттегли.

Докато за другите квартали изглежда логично да се повишат данъците, след като те не са актуализирани от години. 

Рудник и Черно море, например, от 2015 г. са част от Бургас и до този момент данъците там бяха на нивата на средноголемите български села, а се ползват привилегиите на градски квартал. 

Кварталите Ветрен и Банево пък се разраснаха значително и съвсем логично ще минат в друга категория с по-високи данъчни оценки.

Според първоначалната докладна зоните А, Б, В и Г на „Меден рудник“ трябваше да сменят статута си от категория I, зона III в категория I, зона II. Сарафово трябваше да премине в зона III от зона IV, а Банево, Черно море, Рудник и Ветрен – в зона V от „селище в строителните граници на населено място“. 

Какво обаче означава това?

На практика това е стъпка към повишаването на данъчната оценка на имотите във въпросните квартали и зони от „Меден рудник“. Според Закона за местните данъци и такси, тази оценка (в левове) се извършва на базата на няколко критерия.

Формулата за оценка на имота се базира на критериите „Базистна данъчна стойност“, „Местоположение“, „Инфраструктура“, „Индивидуални характеристики“, „Височина“, „Овехтяване“ и „Площ“. Всички тези критерии, умножени един с друг, създават реалната данъчна оценка на съответния имот.

В конкретния случай промяната идва в т.нар. „Коефициент на местоположение“, чиято стойност в левове се изчислява на базата на градската зона, в която се намира съответния имот. Според гореописаната формула една такава промяна на зонирането непременно ще доведе до повишаване на данъчната оценка в изброените части на Бургас по следния начин, но тя няма да е кой знае колко сериозна.

На постоянната комисия по правни въпроси днес темата със зонирането бе подробно разисквана. Зам.-кметът по строителство на Бургас инж. Чанка Коралкса разясни, че тази промяна е наложителна, защото през последните години в тези населени места са вложени много средства.

Само в Банево сме вложили 3 милиона лева за пътищата инфраструктура. Да, част от пътищата все още не са ремонтирани, но се работи по въпроса. Във всеки един от предложените квартали през последните години начинът на живот се подобри значително.  За да може обаче да се поддържа инфраструктурата е необходимо именно това преоценяване на имотите. Това са естествени процеси“, заяви Коралска.

С повишаването на данъците, тези райони ще започнат да влагат повече пари в хазната и съответно за тях ще има повече средства за ремонти, подобряване на инфраструктурата, облагородяване и поддръжка.

Важно е да се знае, че от местните данъци единствено данък сгради не е целеви. Т.е. - средствата от този налог могат да се използват за дейности, които прецени общината - като съфинансиране на проекти или строителната програма.

Дали предложението на Николов ще бъде прието от Бургаския общински съвет, очаквайте в края на месеца – на 28 ноември,когато ще се състои поредната сесия на местния парламент.

В категории: Меден Рудник


17
Коментара
17
Коментара по темата
17.
do 5
25.11.2017 19:39:54
0
1
Ами не са. За това ти ще им плащаш данъците, пък живей в прахоляка. Хахахах.
16.
do 14
25.11.2017 19:37:46
0
1
Папур, ами що си глупав тогава ?
Ела да живееш тук. Аз захитрях и не плача, ти се блъскай в навалицата, плащай голям данък и синя зона. Кой ти пречи бе ахмак ?
15.
Емо
17.11.2017 20:32:58
0
1
Вдигнете данъците на старите коли за да се разчисти града от коли,които не се ползват.Не е логично (20+годишни коли евро 2-3) да плащат 20-30 лв. данък
14.
a3
17.11.2017 08:59:24
2
1
Как ще вдигат данъците в Манхатън, нали там са гласоподавателите? Нищо, че там се изсипват най-много пари от общината, никакво вдигане на данъци - Меден курник е неприкосновен!
13.
mizantrop
17.11.2017 08:27:26
0
5
Замислете се защо общинската мафия иска да вдигне данъците? Зада Ви направи живота по-добър ли? Не! Тя даже не се замисля за това! За нея е по-важно какви пари ще вземе от Вас, и как да ги УСВОИ за себе си! Запомнете Общинската мафия не инвестира вашите пари! Тя ги усвоява, като ги присвоява, чрез свои близки фирми или чрез отнемане на възможности и налагане на влияние!
12.
Вълков и Зафирката
16.11.2017 23:16:31
0
6
То в село Сарафово един тротоар няма...кви данъци
11.
Бургазлия
16.11.2017 23:12:57
0
3
Е там са все кметски мекерета
10.
Bingo
16.11.2017 23:02:39
0
5
Интересно ми е от какви привилегии се възползват Рудник и Мината. Ей ся ще разберат какво е да се водят "квартал". Дали им забраниха вече кокошките и прасетата, щото в квартала не може да се гледат такива питомци, или за мангалите тези закони не важът.
9.
Ххх
16.11.2017 22:50:48
1
6
В Банево няма инфраструктура, освен това данъците миналата година бяха по-високи. Всяка година ли ще вдигате налога? Не се ли наядохте вече?
8.
Владимир РазПутин
16.11.2017 22:45:27
3
4
Так держать товарищи!
Аз много доволен, много поздрави на кмет ваш Митя Николович.
Така и трябва - да не вдига данъци на Сарафово, там заселили ся много наши руски юнаци. По наш язик дань - това трябва плати покорен народ на свой покорител. Нов данък трябва плати само болгарские дураци - по вашему глупаци, а по язик на мой приятел Ердоганчо - ахмаци.
А, вие се гответе пак да кичите с цветя нашите пушки и да викате - "Здраствейте братушки". Пак ще ви дойдем на гости. Този път за по-дълго...
7.
Хитър селянин
16.11.2017 22:07:43
0
3
Ама как ще вдигате данъците на наглата селяния от Сарафово и на заселилите се там от всякъде пришълци, които даваха навремето здрави подкупи, за да се докопат до някой свободен парцел и да си построят малка къщичка на четири етажа. Ами, че тия до един са социално слаби и трябва да се помисли и за още някои привилегии освен това, че да не им се вдигат данъците като на кавалите от Бургас и комплексите. Ами, че те няма как да се ползват едновременно от привилегиите на градския квартал и предимствата на селото. Абсурд. Дори трябва да се помисли за някакво допълнително подпомагане на горките хорица. Завалиите, живи да ги оплачеш.
6.
klm
16.11.2017 20:25:16
0
7
Къде бе , къде са трите милиона за Банево ????????????????/
Ако са вложени честно и целево - да , но поне две трети са "усвоени" за "други" цели !
Как не Ви е срам бе, Вие от Общината - да не мислите, че сте вечни и помнете катафалката нито има теглич, нито ремарке !!!!!!!!
5.
Fuck you
16.11.2017 19:37:58
9
4
Охохо, че м. Рудник и Сарафово да не са в Бургас ве шматки
4.
,,
16.11.2017 19:32:56
4
5
Вдигай данъците чичо Кмет - ганю е страхлив дебил- Вдигай данъците чичко Кмет
3.
Не ставайте смешни!!!!
16.11.2017 19:28:27
0
9
Едва 42% от живеещите в Бургас са си платили данъците! Проверете колко задължения и за колко години са натрупани! Тогава твоите пикли да пишат.
2.
катя
16.11.2017 18:52:26
2
12
В Сарафово за инфраструктура вложенията са 0 лева, а от два месеца спряха и градския автобус до края на квартала.
1.
гпй
16.11.2017 18:37:52
2
10
Рудник и Ч. Море се ползвали с привилегии. Ха ха ха. Голям смях.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Започна важният ремонт на ВиК инфраструктурата в Карнобат Започна важният ремонт на ВиК инфраструктурата в Карнобат Дългоочакваният проект стартира днес с официална церемония на ул. „Странджа” №27 в града Защо бургаският кмет възкликна: Някои хора много искат да ме изстрелят към Луната Защо бургаският кмет възкликна: Някои хора много искат да ме изстрелят към Луната До 10 май в бургаската библиотека може да се види интересен експонат БНТ тактично поряза концерта на Марешки, забрани на Орлин Горанов да пее БНТ тактично поряза концерта на Марешки, забрани на Орлин Горанов да пее Не мога да събера звездите на България на една сцена, разкри кандидатът за депутат Цена от около 3.50 лв. е максимумът за кюстендилската череша Цена от около 3.50 лв. е максимумът за кюстендилската череша Очаква се дръвчетата да цъфнат малко по-рано тази пролет Две училища в жк. "Меден рудник" са в капана на кибертероризма, евакуират учениците (ОБНОВЕНА) Две училища в жк. "Меден рудник" са в капана на кибертероризма, евакуират учениците (ОБНОВЕНА) Хаосът в Бургас става все по-голям - по улиците вървят на тумби ученици с доволни физиономии на хора, прецакали системата  Арестуваха пиян рецидивист, шофирал в насрещното на АМ "Тракия" - пътувал за Бургас в лентата за София Арестуваха пиян рецидивист, шофирал в насрещното на АМ "Тракия" - пътувал за Бургас в лентата за София Водачът е задържан в района на Пловдив Кичка Бодурова се изгаври грубо с Лили Иванова Кичка Бодурова се изгаври грубо с Лили Иванова Причината е дарението, което естрадната прима направи за ПФК "Левски" Пежо помете цивилен автомобил на Първо РУ в Бургас, пострадал е полицейски служител Пежо помете цивилен автомобил на Първо РУ в Бургас, пострадал е полицейски служител Униформеният е откаран в УМБАЛ-Бургас, с оплаквания за болки в гърдите и врата Профилът на хората, които мамят НОИ: Българин без стаж, който е регистриран като земеделски стопанин и не живее у нас Профилът на хората, които мамят НОИ: Българин без стаж, който е регистриран като земеделски стопанин и не живее у нас През 2021 г. са направили 5 разпореждания за възстановяване на неоснователно получените суми за пенсии общо за 40 965,46 лв. само в Разград При властването на Костов България бе разпродадена на безценица, контраатакува Радев При властването на Костов България бе разпродадена на безценица, контраатакува Радев Партиите не искат, не могат и ги е страх да съставят правителство, обяви президентът
Нови палежи и сблъсъци с полицията в Париж заради пенсионната реформа Нови палежи и сблъсъци с полицията в Париж заради пенсионната реформа Полицията пак използва сълзотворен газ срещу демонстранти Джо Байдън с признание за банковата криза Джо Байдън с признание за банковата криза Не е приключила все още, каза американският президент Край на "Нов СТАРТ"? Разясняват на хората в Москва какво да правят при ядрен удар Край на "Нов СТАРТ"? Разясняват на хората в Москва какво да правят при ядрен удар Белият дом заяви, че САЩ няма да обменят ядрена информация с Русия Протестите във Франция са на път да съсипят Макрон, зоват го да спре пенсионната реформа Протестите във Франция са на път да съсипят Макрон, зоват го да спре пенсионната реформа Общо 13 000 полицаи ще бъдат ангажирани по време на протестите през днешния ден, което е най-големият подобен брой, откогато и да е било преди това Латинска Америка - поле на дипломатически сражения между Тайван и Пекин Латинска Америка - поле на дипломатически сражения между Тайван и Пекин Президентката на Тайван Цай Ингвен ще посети тази седмица Гватемала и Белиз, за да ги насърчи да не последват примера на Хондурас Китай е против разполагането на руски ядрени оръжия в Беларус При настоящите обстоятелства всички страни трябва да се съсредоточат върху полагането на дипломатически усилия за мирно уреждане на кризата, подчерта Мао Нин Aзиaтcĸoтo ceмeйcтвo, coбcтвeниĸ нa Rеd Вull, cпeчeли $8 милиapдa caмo зa 1 гoдинa Aзиaтcĸoтo ceмeйcтвo, coбcтвeниĸ нa Rеd Вull, cпeчeли $8 милиapдa caмo зa 1 гoдинa Eнepгийнaтa нaпитĸa e измиcлeнa в cpeдaтa нa 70-тe гoдини oт Чaлeo Ювидя Жените в България раждат най-рано в ЕС Жените в България раждат най-рано в ЕС Това сочи проучване на Евростат Осем арестувани за подготовка на терористични актове в Белгия Осем арестувани за подготовка на терористични актове в Белгия Задържаните са много млади радикализирани джихадисти Oпозицията иска отстраняване на Ердоган от битката за президентския пост Oпозицията иска отстраняване на Ердоган от битката за президентския пост Според три партии номинацията на действащия държавен глава на Турция противоречи на Конституцията
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Исканата от ГЕРБ стабилност върви с икономическа политика от латиноамерикански тип Виц на деня Виц на деня След с*кс той:
- Е, ние какви сме сега?
Тя:
- Никакви, само те пробвах...
Виц на деня Виц на деня - Преди да се оженя, обичах всички жени на света!
- А сега?
- Сега с една по-малко...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук 95% от населението у нас страда от затлъстяване на политиците!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече