×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой влезе във „филмa на горската гилдия” за Югоизточното държавно предприятие


Кой влезе във „филмa на горската гилдия” за Югоизточното държавно предприятие
Яхта няма, a има една лодка - ще Ви я покажа после на снимка, обърна се министър Порожанов към депутата Цонков на последния парламентарен контрол
07 Ноември 2017, Вторник, 11:14 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Земеделският министър Румен Порожанов смята, че депутатът Николай Цонков е заблуждаван от хора със засегнати интереси


Софийският депутат от БСП Николай Цонков продължава да търси проблеми в Югоизточното държавно предприятие (ЮИДП). Земеделският министър Румен Порожанов обаче му препоръча да не влиза във филмите на „горската гилдия”. Диалогът между двамата се проведе на последния парламентарен контрол.

Припомняме, че Цонков по време на друг контрол в своя реплика изнесе скандални данни за предприятието, които обаче се оказаха груби спекулации. Министър Порожанов призова депутата да му зададе въпрос по същество, за да може да отговори на твърденията му. Николай Цонков тогава обвини ръководството на ЮИДП в злоупотреби с ремонти, че е купена яхта и т.н.

Както „Флагман” съобщи обаче, оказа се, че не било яхта, а малка лодка за 6000 лева. Ремонтите също излязоха оправдани и то на много по-ниски цени от изнесените от депутата числа.

Вероятно и затова Николай Цонков на последния парламентарен контрол пак не зададе въпроса си в конкретика, а поиска информация за финансово-икономическите показатели на ЮИДП.


Депутатът се обърна към министъра: „Вие посочихте, че Югоизточното държавно предприятие е с най-добри финансово-икономически резултати от всички предприятия в страната. Същевременно в устен отговор на въпроса, който аз Ви отправих, стана ясно, че очевидно има сериозни проблеми там, макар правените проверки до момента да не показват тези злоупотреби.

Също така знам, че има и множество жалби и сигнали на неправителствени организации, заинтересовани лица по отношение на самия характер на управлението на тези държавни предприятия и също така на Югоизточното държавно предприятие, защото се получава следното – приходите, да кажем, на това предприятие са малко над 67 милиона, същевременно разходите са почти същата стойност.
За 2016 г. имаме една печалба само от 273 хиляди на такова огромно предприятие! Много странно звучи. Дивидентът също е прекалено малък.”

След това Цонков поиска от министъра информация за състоянието на дружеството – и по-конкретно за финансовите и икономическите показатели.

Румен Порожанов отговори, че Югоизточното държавно предприятие – град Сливен е в добро и стабилно финансово състояние, което е видно от отчетения положителен финансов резултат на предприятието за полугодието на 2017 г., който е в размер на 1 млн. 469 хил. лв.

Към края на третото тримесечие държавното предприятие отчита втори по размер положителен финансов резултат – малко над 2 млн. лв., като той е по-голям в сравнение с предходната година.
„Не обичам много такива стъкмистики, защото тяхната основна цел не е печалбата. Вие много добре го знаете. Те не са създадени да правят печалба, те са създадени да поддържат – да, в случая нямаме областните планове, но имаме 10-годишни лесоустройствени планове, на базата на които се прави цялостно годишната им програма както за дърводобив, така за залесяване и много други неща”, изтъкна министър Порожанов.

Той даде и конкретна информация според годишните финансови отчети на държавното предприятие за периода 2014 - 2016 г.

„През 2016 г. е отчетена печалба 174 хил. лв. През 2015 г. положителният финансов резултат е 916 хил. лв. През 2014 г. имаме отрицателен финансов резултат от 493 хил. лв., като основно отрицателният резултат е свързан с две причини.

Първата причина е счетоводна и тя е обезценка на вземанията в резултат на обявената в несъстоятелност КТБ.

Вторият основен резултат – извършени са много непланирани значителни разходи във връзка със засиления миграционен натиск по границата с Република Турция, което е било свързано с изграждане на довеждащи пътища до граничната полоса, както и осигуряване на дърва за огрев за Граничната полиция”,
обясни Румен Порожанов.

Той отново подчерта, че основната функция на тези предприятия е управление на горските територии - държавна собственост, и изпълнение на предвидените мероприятия в горскостопанските и ловностопанските планове.

„Финансирането на всички тези мероприятия се извършва със собствени средства от стопанската дейност на предприятието. Вие споменахте за редица сигнали, редица нарушения не само в това предприятие, а и в други. Нормално е при управление на едни огромни територии да има засегнати, включително и икономически интереси, независимо от това дали са на сдружения с нестопанска цел, дали са на физически или юридически лица. Винаги в един процес има недоволни от едно или друго управленско решение”, каза още Румен Порожанов.

Той се обърна към Николай Цонков: „Продължаваме с проверката и с одита на база на констатациите, които Вие изнесохте предния път. Бих искал да Ви кажа, че числата не съответстват много, много на това, което казахте. Включително и въпросната яхта, която споменахте. Мисля, че знаете, че яхта няма. Има една лодка, мога да Ви дам и параметрите на тази лодка, но ще Ви я покажа после на снимка.”

Николай Цонков не отговори нищо за „яхтата”. Той се съгласи, че печалбата не бива да е водещ фактор в случая. Този тип държавни предприятия обаче управлявали национално богатство на България.

„Знам наистина за много експерти от гилдията, които са на мнение, че трябва наистина да бъде променен механизмът, по който се управляват тези предприятия, включително и посоченото”,
обяви депутатът от БСП.

Също така стоял въпросът за обществения контрол и за това как този акумулиран ресурс се изразходва, тъй като „в момента този контрол някак си се губи”.

След това Николай Цонков пак атакува: „За да Ви помогна в проверката ще Ви дам още няколко обезпокоителни неща. В Котленския Балкан се оказа, че е силно обезлесен целият район. Не са предприети мерките за залесяване, знаете, както трябва да бъде направено. Също така има проблем с дървата за огрев на населението, които още септември месец са закупени, платени са, а още не са им доставени. Сега въпросът е този ресурс, който е акумулиран, за какво се използва? Защо не са им дадени дърва? С това очевидно, искам да Ви насоча вниманието, че има проблем с управлението на дружеството. Обърнете внимание. Не знам, някои от разходите правят сериозно впечатление – граждански договори и други подобни. Дали ходенията на някои публични фигури там не са също част от проблема.”

Румен Порожанов обаче опроверга новите твърдения на Николай Цонков: „Получавате информация, не всяка Ваша информация е точна – бъдете сигурен в това нещо. Дървата за огрев – неслучайно ежеседмично ми се прави справка, защото имаше тук-там проблеми, но най-вече в Северна България. В Северна България, където има интерес за износ на дървесина към Румъния от гледна точка на това, че в Румъния успя техният 10-годишен лесоустройствен план да го акумулира много по-бързо и в момента там има недостиг на дървесина. В момента има само и единствено изоставане леко в друго предприятие, затова и заместникът ми в момента е там, за да види в кои общини къде има някакъв проблем. Но точно в „Югоизточното предприятие“ подобен проблем със захранването, с обезпечаването на дървата за огрев, нямаме.”

Накрая Порожанов се обърна към депутата Цонков: „И аз, и Вие не сме част от тази „горска гилдия“, която е като едно ято. Те се познават много добре, както се казва „и много се обичат“. Затова и аз не бих искал да влизам в техния филм, бих препоръчал и на Вас. В края на краищата обаче това си е Ваше решение. Благодаря Ви много.”

В категории: Политика


2
Коментара по темата
2.
Дингила
07.11.2017 20:43:27
1
1
На "Ормана" строят мавзолей, за Върбанов, ше управлява и посмъртно Предприятието.
1.
Горския
07.11.2017 16:49:26
0
5
Флагман, покажете сайтовете на ловните хижи да ги видим. Имам познат от Италия и не мога да открия сайтове със снимки и цени.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални  Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Всеки желаещ ще може да дари хранителни продукти С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни
Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори