×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Земетресение с магнитут 3,6 разтърси американския щат Калифорния, като епицентърът е бил на 36 км северно от Лос Анджелис
  • Парламентът запази минута мълчание в памет на акад. Благовест Сендов
  • Отново може да купим е-винетка 30 дни преди датата на активирането ѝ
  • 36 души бяха убити при терористична атака в Буркина Фасо
  • Днес температурите скачат, ще преобладава слънчево време
  • Започна процедурата по импийчмънт срещу Тръмп в Сената
  • Съветът за електронни медии (СЕМ) ще избере новият генерален директор на Българското национално радио (БНР) днес
  • Бургаска област е в предепидемиологична обстановка
НА ЖИВО

Кой влезе във „филмa на горската гилдия” за Югоизточното държавно предприятие


07 Ноември 2017, Вторник, 11:14 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Земеделският министър Румен Порожанов смята, че депутатът Николай Цонков е заблуждаван от хора със засегнати интереси

Софийският депутат от БСП Николай Цонков продължава да търси проблеми в Югоизточното държавно предприятие (ЮИДП). Земеделският министър Румен Порожанов обаче му препоръча да не влиза във филмите на „горската гилдия”. Диалогът между двамата се проведе на последния парламентарен контрол.

Припомняме, че Цонков по време на друг контрол в своя реплика изнесе скандални данни за предприятието, които обаче се оказаха груби спекулации. Министър Порожанов призова депутата да му зададе въпрос по същество, за да може да отговори на твърденията му. Николай Цонков тогава обвини ръководството на ЮИДП в злоупотреби с ремонти, че е купена яхта и т.н.

Както „Флагман” съобщи обаче, оказа се, че не било яхта, а малка лодка за 6000 лева. Ремонтите също излязоха оправдани и то на много по-ниски цени от изнесените от депутата числа.

Вероятно и затова Николай Цонков на последния парламентарен контрол пак не зададе въпроса си в конкретика, а поиска информация за финансово-икономическите показатели на ЮИДП.


Депутатът се обърна към министъра: „Вие посочихте, че Югоизточното държавно предприятие е с най-добри финансово-икономически резултати от всички предприятия в страната. Същевременно в устен отговор на въпроса, който аз Ви отправих, стана ясно, че очевидно има сериозни проблеми там, макар правените проверки до момента да не показват тези злоупотреби.

Също така знам, че има и множество жалби и сигнали на неправителствени организации, заинтересовани лица по отношение на самия характер на управлението на тези държавни предприятия и също така на Югоизточното държавно предприятие, защото се получава следното – приходите, да кажем, на това предприятие са малко над 67 милиона, същевременно разходите са почти същата стойност.
За 2016 г. имаме една печалба само от 273 хиляди на такова огромно предприятие! Много странно звучи. Дивидентът също е прекалено малък.”

След това Цонков поиска от министъра информация за състоянието на дружеството – и по-конкретно за финансовите и икономическите показатели.

Румен Порожанов отговори, че Югоизточното държавно предприятие – град Сливен е в добро и стабилно финансово състояние, което е видно от отчетения положителен финансов резултат на предприятието за полугодието на 2017 г., който е в размер на 1 млн. 469 хил. лв.

Към края на третото тримесечие държавното предприятие отчита втори по размер положителен финансов резултат – малко над 2 млн. лв., като той е по-голям в сравнение с предходната година.
„Не обичам много такива стъкмистики, защото тяхната основна цел не е печалбата. Вие много добре го знаете. Те не са създадени да правят печалба, те са създадени да поддържат – да, в случая нямаме областните планове, но имаме 10-годишни лесоустройствени планове, на базата на които се прави цялостно годишната им програма както за дърводобив, така за залесяване и много други неща”, изтъкна министър Порожанов.

Той даде и конкретна информация според годишните финансови отчети на държавното предприятие за периода 2014 - 2016 г.

„През 2016 г. е отчетена печалба 174 хил. лв. През 2015 г. положителният финансов резултат е 916 хил. лв. През 2014 г. имаме отрицателен финансов резултат от 493 хил. лв., като основно отрицателният резултат е свързан с две причини.

Първата причина е счетоводна и тя е обезценка на вземанията в резултат на обявената в несъстоятелност КТБ.

Вторият основен резултат – извършени са много непланирани значителни разходи във връзка със засиления миграционен натиск по границата с Република Турция, което е било свързано с изграждане на довеждащи пътища до граничната полоса, както и осигуряване на дърва за огрев за Граничната полиция”,
обясни Румен Порожанов.

Той отново подчерта, че основната функция на тези предприятия е управление на горските територии - държавна собственост, и изпълнение на предвидените мероприятия в горскостопанските и ловностопанските планове.

„Финансирането на всички тези мероприятия се извършва със собствени средства от стопанската дейност на предприятието. Вие споменахте за редица сигнали, редица нарушения не само в това предприятие, а и в други. Нормално е при управление на едни огромни територии да има засегнати, включително и икономически интереси, независимо от това дали са на сдружения с нестопанска цел, дали са на физически или юридически лица. Винаги в един процес има недоволни от едно или друго управленско решение”, каза още Румен Порожанов.

Той се обърна към Николай Цонков: „Продължаваме с проверката и с одита на база на констатациите, които Вие изнесохте предния път. Бих искал да Ви кажа, че числата не съответстват много, много на това, което казахте. Включително и въпросната яхта, която споменахте. Мисля, че знаете, че яхта няма. Има една лодка, мога да Ви дам и параметрите на тази лодка, но ще Ви я покажа после на снимка.”

Николай Цонков не отговори нищо за „яхтата”. Той се съгласи, че печалбата не бива да е водещ фактор в случая. Този тип държавни предприятия обаче управлявали национално богатство на България.

„Знам наистина за много експерти от гилдията, които са на мнение, че трябва наистина да бъде променен механизмът, по който се управляват тези предприятия, включително и посоченото”,
обяви депутатът от БСП.

Също така стоял въпросът за обществения контрол и за това как този акумулиран ресурс се изразходва, тъй като „в момента този контрол някак си се губи”.

След това Николай Цонков пак атакува: „За да Ви помогна в проверката ще Ви дам още няколко обезпокоителни неща. В Котленския Балкан се оказа, че е силно обезлесен целият район. Не са предприети мерките за залесяване, знаете, както трябва да бъде направено. Също така има проблем с дървата за огрев на населението, които още септември месец са закупени, платени са, а още не са им доставени. Сега въпросът е този ресурс, който е акумулиран, за какво се използва? Защо не са им дадени дърва? С това очевидно, искам да Ви насоча вниманието, че има проблем с управлението на дружеството. Обърнете внимание. Не знам, някои от разходите правят сериозно впечатление – граждански договори и други подобни. Дали ходенията на някои публични фигури там не са също част от проблема.”

Румен Порожанов обаче опроверга новите твърдения на Николай Цонков: „Получавате информация, не всяка Ваша информация е точна – бъдете сигурен в това нещо. Дървата за огрев – неслучайно ежеседмично ми се прави справка, защото имаше тук-там проблеми, но най-вече в Северна България. В Северна България, където има интерес за износ на дървесина към Румъния от гледна точка на това, че в Румъния успя техният 10-годишен лесоустройствен план да го акумулира много по-бързо и в момента там има недостиг на дървесина. В момента има само и единствено изоставане леко в друго предприятие, затова и заместникът ми в момента е там, за да види в кои общини къде има някакъв проблем. Но точно в „Югоизточното предприятие“ подобен проблем със захранването, с обезпечаването на дървата за огрев, нямаме.”

Накрая Порожанов се обърна към депутата Цонков: „И аз, и Вие не сме част от тази „горска гилдия“, която е като едно ято. Те се познават много добре, както се казва „и много се обичат“. Затова и аз не бих искал да влизам в техния филм, бих препоръчал и на Вас. В края на краищата обаче това си е Ваше решение. Благодаря Ви много.”

В категории: Политика


Какво се случва с Мадона?
Какво се случва с Мадона? 22/01/2020, Сряда 12:20 0
Бизнесът търси таланти
Бизнесът търси таланти 22/01/2020, Сряда 12:00 5
2
Коментара по темата
2.
Дингила
07.11.2017 20:43:27
1
1
На "Ормана" строят мавзолей, за Върбанов, ше управлява и посмъртно Предприятието.
1.
Горския
07.11.2017 16:49:26
0
5
Флагман, покажете сайтовете на ловните хижи да ги видим. Имам познат от Италия и не мога да открия сайтове със снимки и цени.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
От 1 април стартира проектът за финансова подкрепа на висшисти, които се връщат да работят в България От 1 април стартира проектът за финансова подкрепа на висшисти, които се връщат да работят в България

Това съобщи на кариерен форум във Виена заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова

Криза отложи избора на апелативен прокурор на Бургас Криза отложи избора на апелативен прокурор на Бургас

Любомир Петров е внесъл молба за отлагане на изслушването, ВСС я одобри

Включиха баскетболния клуб „Несебър“ в Синята лига Включиха баскетболния клуб „Несебър“ в Синята лига

Несебърските момчетата са включени в iGL заедно с още 495 други отбора

Хванаха турчин с 1000 бойни патронa на "Калотина" Хванаха турчин с 1000 бойни патронa на "Калотина"

Чужденецът е международен шофьор и пътувал за Азербайджан

Детските градини в Бургас взимат спешни мерки заради грипа, ето какво разпореди кметът Димитър Николов Детските градини в Бургас взимат спешни мерки заради грипа, ето какво разпореди кметът Димитър Николов

Ограничава се достъпът на външни лица в детските заведения, болните деца се връщат у дома

Жена стана за първи път президент на Гърция Жена стана за първи път президент на Гърция

Екатерини Сакеларопулу ще положи клетва на 13 март

Симеонов: Като ме познавате, мога ли да бъда инструмент на Бойко Борисов или на някой друг? Симеонов: Като ме познавате, мога ли да бъда инструмент на Бойко Борисов или на някой друг?

Хазартът съсипвал здравето и имуществото на хората, както и народопсихологията - това била основна причина за законодателните му предложения

Майката на Мара Отварачката в топ форма и на 54 години Майката на Мара Отварачката в топ форма и на 54 години Шефът на РЗИ д-р Георги Паздеров посочи колко са болните в Бургас и ще има ли грипна ваканция Шефът на РЗИ д-р Георги Паздеров посочи колко са болните в Бургас и ще има ли грипна ваканция

При настоящата заболеваемост към момента няма основание учениците да не ходят на училище

Ангиографска система издига МБАЛ "Бургасмед" на световно ниво в кардиологията Ангиографска система издига МБАЛ "Бургасмед" на световно ниво в кардиологията

Прецизността на техниката позволява по-добро диагностициране заболяването и прецизно терапевтично лечение

Кайсиевите ядки могат да помогнат в борбата с рака Кайсиевите ядки могат да помогнат в борбата с рака

Това сочат изследвания на турски университет

Какво се случва с Мадона? Какво се случва с Мадона?

Защо попиконата отменя концерти от турнето си

Вирусът в Китай: Епидемия в най-неподходящото време от годината Вирусът в Китай: Епидемия в най-неподходящото време от годината

Британците подозират, че правителството прикрива случаи

Гърция връща емигранти със заплата от 3000 евро Гърция връща емигранти със заплата от 3000 евро

Около 500 000 души са се преместили в чужбина по време на финансовата криза, когато безработицата достигна рекордните 28%

Повдигнаха обвинение на консула ни в Мюнхен Повдигнаха обвинение на консула ни в Мюнхен

Той е пуснат под гаранция срещу 5000 лева

Балък намери $43 000 в диван, върна ги Балък намери $43 000 в диван, върна ги

Божията промисъл накарала Хаърд Кърби да постъпи като добър самарянин

Страшният коронавирус взема нови жертви, 200 са заразени Страшният коронавирус взема нови жертви, 200 са заразени

 СЗО свиква спешна среща

Съдът решава съдбата на 7-месечната Катерина, която германски социални служби отнеха от родителите Съдът решава съдбата на 7-месечната Катерина, която германски социални служби отнеха от родителите

В момента момиченцето е настанено в приемно семейство

Бивш морски офицер със страшна прогноза: Третата световна война започва през 2020-та Бивш морски офицер със страшна прогноза: Третата световна война започва през 2020-та

Военният анализатор сравни ликвидирането на иранския генерал Касем Сюлеймани с убийството на сръбския принц Франц Фердинанд през 1914-та

Трагедия в Испания! Българин закла брат си насред улицата Трагедия в Испания! Българин закла брат си насред улицата

Сцената се е разиграла около 23 часа снощи

Румен Петков Румен Петков Борисов направи Перник Сахара на Европа Виц на деня Виц на деня - Господине... Тази банкнота е фалшива!
- Напротив! Имитиращ продукт е както и сиренето ви!
Виц на деня Виц на деня САЩ:
- "Продавам F16, нови от производител, 2 млрд. долара."
България:
- "cena?"
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Лесно им е на жените... Oтива при личния лекар без грим и веднага болничен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори