×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • За 2 месеца на Дунав мост са събрани над 1,5 млн. лв. от фишове и глоби
  • 114 безработни са започнали собствен бизнес с парите от обезщетението си
  • Нови протести срещу Лукашенко, ново насилие в Минск
  • Вижте дневния си хороскоп тук
  • 116 са новозаразените от коронавирус, 3-ма са в Бургаско
  • Голям е рискът от пожари в Бургаско, идва силен вятър, алармират метеоролози
НА ЖИВО

Кой влезе във „филмa на горската гилдия” за Югоизточното държавно предприятие


Кой влезе във „филмa на горската гилдия” за Югоизточното държавно предприятие
Яхта няма, a има една лодка - ще Ви я покажа после на снимка, обърна се министър Порожанов към депутата Цонков на последния парламентарен контрол
07 Ноември 2017, Вторник, 11:14 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Земеделският министър Румен Порожанов смята, че депутатът Николай Цонков е заблуждаван от хора със засегнати интереси

Софийският депутат от БСП Николай Цонков продължава да търси проблеми в Югоизточното държавно предприятие (ЮИДП). Земеделският министър Румен Порожанов обаче му препоръча да не влиза във филмите на „горската гилдия”. Диалогът между двамата се проведе на последния парламентарен контрол.

Припомняме, че Цонков по време на друг контрол в своя реплика изнесе скандални данни за предприятието, които обаче се оказаха груби спекулации. Министър Порожанов призова депутата да му зададе въпрос по същество, за да може да отговори на твърденията му. Николай Цонков тогава обвини ръководството на ЮИДП в злоупотреби с ремонти, че е купена яхта и т.н.

Както „Флагман” съобщи обаче, оказа се, че не било яхта, а малка лодка за 6000 лева. Ремонтите също излязоха оправдани и то на много по-ниски цени от изнесените от депутата числа.

Вероятно и затова Николай Цонков на последния парламентарен контрол пак не зададе въпроса си в конкретика, а поиска информация за финансово-икономическите показатели на ЮИДП.


Депутатът се обърна към министъра: „Вие посочихте, че Югоизточното държавно предприятие е с най-добри финансово-икономически резултати от всички предприятия в страната. Същевременно в устен отговор на въпроса, който аз Ви отправих, стана ясно, че очевидно има сериозни проблеми там, макар правените проверки до момента да не показват тези злоупотреби.

Също така знам, че има и множество жалби и сигнали на неправителствени организации, заинтересовани лица по отношение на самия характер на управлението на тези държавни предприятия и също така на Югоизточното държавно предприятие, защото се получава следното – приходите, да кажем, на това предприятие са малко над 67 милиона, същевременно разходите са почти същата стойност.
За 2016 г. имаме една печалба само от 273 хиляди на такова огромно предприятие! Много странно звучи. Дивидентът също е прекалено малък.”

След това Цонков поиска от министъра информация за състоянието на дружеството – и по-конкретно за финансовите и икономическите показатели.

Румен Порожанов отговори, че Югоизточното държавно предприятие – град Сливен е в добро и стабилно финансово състояние, което е видно от отчетения положителен финансов резултат на предприятието за полугодието на 2017 г., който е в размер на 1 млн. 469 хил. лв.

Към края на третото тримесечие държавното предприятие отчита втори по размер положителен финансов резултат – малко над 2 млн. лв., като той е по-голям в сравнение с предходната година.
„Не обичам много такива стъкмистики, защото тяхната основна цел не е печалбата. Вие много добре го знаете. Те не са създадени да правят печалба, те са създадени да поддържат – да, в случая нямаме областните планове, но имаме 10-годишни лесоустройствени планове, на базата на които се прави цялостно годишната им програма както за дърводобив, така за залесяване и много други неща”, изтъкна министър Порожанов.

Той даде и конкретна информация според годишните финансови отчети на държавното предприятие за периода 2014 - 2016 г.

„През 2016 г. е отчетена печалба 174 хил. лв. През 2015 г. положителният финансов резултат е 916 хил. лв. През 2014 г. имаме отрицателен финансов резултат от 493 хил. лв., като основно отрицателният резултат е свързан с две причини.

Първата причина е счетоводна и тя е обезценка на вземанията в резултат на обявената в несъстоятелност КТБ.

Вторият основен резултат – извършени са много непланирани значителни разходи във връзка със засиления миграционен натиск по границата с Република Турция, което е било свързано с изграждане на довеждащи пътища до граничната полоса, както и осигуряване на дърва за огрев за Граничната полиция”,
обясни Румен Порожанов.

Той отново подчерта, че основната функция на тези предприятия е управление на горските територии - държавна собственост, и изпълнение на предвидените мероприятия в горскостопанските и ловностопанските планове.

„Финансирането на всички тези мероприятия се извършва със собствени средства от стопанската дейност на предприятието. Вие споменахте за редица сигнали, редица нарушения не само в това предприятие, а и в други. Нормално е при управление на едни огромни територии да има засегнати, включително и икономически интереси, независимо от това дали са на сдружения с нестопанска цел, дали са на физически или юридически лица. Винаги в един процес има недоволни от едно или друго управленско решение”, каза още Румен Порожанов.

Той се обърна към Николай Цонков: „Продължаваме с проверката и с одита на база на констатациите, които Вие изнесохте предния път. Бих искал да Ви кажа, че числата не съответстват много, много на това, което казахте. Включително и въпросната яхта, която споменахте. Мисля, че знаете, че яхта няма. Има една лодка, мога да Ви дам и параметрите на тази лодка, но ще Ви я покажа после на снимка.”

Николай Цонков не отговори нищо за „яхтата”. Той се съгласи, че печалбата не бива да е водещ фактор в случая. Този тип държавни предприятия обаче управлявали национално богатство на България.

„Знам наистина за много експерти от гилдията, които са на мнение, че трябва наистина да бъде променен механизмът, по който се управляват тези предприятия, включително и посоченото”,
обяви депутатът от БСП.

Също така стоял въпросът за обществения контрол и за това как този акумулиран ресурс се изразходва, тъй като „в момента този контрол някак си се губи”.

След това Николай Цонков пак атакува: „За да Ви помогна в проверката ще Ви дам още няколко обезпокоителни неща. В Котленския Балкан се оказа, че е силно обезлесен целият район. Не са предприети мерките за залесяване, знаете, както трябва да бъде направено. Също така има проблем с дървата за огрев на населението, които още септември месец са закупени, платени са, а още не са им доставени. Сега въпросът е този ресурс, който е акумулиран, за какво се използва? Защо не са им дадени дърва? С това очевидно, искам да Ви насоча вниманието, че има проблем с управлението на дружеството. Обърнете внимание. Не знам, някои от разходите правят сериозно впечатление – граждански договори и други подобни. Дали ходенията на някои публични фигури там не са също част от проблема.”

Румен Порожанов обаче опроверга новите твърдения на Николай Цонков: „Получавате информация, не всяка Ваша информация е точна – бъдете сигурен в това нещо. Дървата за огрев – неслучайно ежеседмично ми се прави справка, защото имаше тук-там проблеми, но най-вече в Северна България. В Северна България, където има интерес за износ на дървесина към Румъния от гледна точка на това, че в Румъния успя техният 10-годишен лесоустройствен план да го акумулира много по-бързо и в момента там има недостиг на дървесина. В момента има само и единствено изоставане леко в друго предприятие, затова и заместникът ми в момента е там, за да види в кои общини къде има някакъв проблем. Но точно в „Югоизточното предприятие“ подобен проблем със захранването, с обезпечаването на дървата за огрев, нямаме.”

Накрая Порожанов се обърна към депутата Цонков: „И аз, и Вие не сме част от тази „горска гилдия“, която е като едно ято. Те се познават много добре, както се казва „и много се обичат“. Затова и аз не бих искал да влизам в техния филм, бих препоръчал и на Вас. В края на краищата обаче това си е Ваше решение. Благодаря Ви много.”

В категории: Политика


Слави търси новата Крисия
Слави търси новата Крисия 11/08/2020, Вторник 11:20 0
2
Коментара по темата
2.
Дингила
07.11.2017 20:43:27
1
1
На "Ормана" строят мавзолей, за Върбанов, ше управлява и посмъртно Предприятието.
1.
Горския
07.11.2017 16:49:26
0
5
Флагман, покажете сайтовете на ловните хижи да ги видим. Имам познат от Италия и не мога да открия сайтове със снимки и цени.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Извънредно! Хонда се заби в скъпарски Мерцедес на бул.“Демокрация“ в Бургас Извънредно! Хонда се заби в скъпарски Мерцедес на бул.“Демокрация“ в Бургас

ПТП-о причини задръстване на булеварда

 

Бургаски училища разкриват високотехнологични центрове за практическо обучение Бургаски училища разкриват високотехнологични центрове за практическо обучение

Дейностите ще стартират от новата учебна година по три национални програми на Министерството на образованието и науката

Д-р Здравка Инджова: Пациентите бързо забравиха, че бяхме на първа линия в пандемията, всеки ден ни наричат убийци и боклуци! Д-р Здравка Инджова: Пациентите бързо забравиха, че бяхме на първа линия в пандемията, всеки ден ни наричат убийци и боклуци!

Началникът на Спешното отделение към УМБАЛ Бургас зове полицията за незабавна подкрепа – да има пост на униформени пред отделението

 

 

Слави търси новата Крисия Слави търси новата Крисия

Бъдещият наследник на Крисия трябва да е до 14-годишна възраст. За да спечели журито, той трябва да покаже впечатляващ талант в дадена област

 

Бебо Халваджиян сред активистите на Орлов мост Бебо Халваджиян сред активистите на Орлов мост Бебо неведнъж заявява открито позициите си спрямо правителството Тонко Фотев: Дните на руската култура се превърнаха в очаквано събитие за цялата общност Тонко Фотев: Дните на руската култура се превърнаха в очаквано събитие за цялата общност

Благодаря на Община Бургас и кмета Димитър Николов за усилията, които положи, за да може ансамбълът от Ярослав да дойде тук, каза г-н Тонко Фотев

Мария: Изморих се, давам път на новите певици Мария: Изморих се, давам път на новите певици

Моето място няма кой да го заеме, защото аз съм си го заслужила, и ще си остане така, казва фолкпевицата

 

Няма да повярвате, но тази перхидролка е Николета Лозанова преди операциите Няма да повярвате, но тази перхидролка е Николета Лозанова преди операциите

На ученическите си снимки днешната сексбомба е симпатично момиче, но не е тази зашеметяваща нимфа, която днес виждаме по кориците на списанията

Лек автомобил се вряза в камион на бул."Тодор Александров" в Бургас Лек автомобил се вряза в камион на бул."Тодор Александров" в Бургас

На мястото е имало две линейки, пожарна и полиция

 

Софка дари Лоренцо с кола за пълнолетието му Софка дари Лоренцо с кола за пълнолетието му

Остава да вземе книжка и да бръмчи из столичните улици, събирайки очите на жените

 

Кървави протести в Беларус, взрив разкъса протестиращ Кървави протести в Беларус, взрив разкъса протестиращ

Мъжът се опитал да хвърли взривно устройство по полицията, но то избухнало в ръцете му

Моника Белучи: В хладилника ми винаги има шоколад и сирене Моника Белучи: В хладилника ми винаги има шоколад и сирене

Звездната италианка обожава Шаде, доброто хапване, обувките и дъщерите си, признава тя в интервю за руския Elle

Навръх юбилея си: Антонио Бандерас е с коронавирус Навръх юбилея си: Антонио Бандерас е с коронавирус

Днес той навършва 60 години

Джейсън Деруло счупи зъбите на Уил Смит при игра на голф Джейсън Деруло счупи зъбите на Уил Смит при игра на голф

Инцидентът е заснет от звездите, които имали план да запишат видео за TikTok

Нова бежанска вълна заля Великобритания Нова бежанска вълна заля Великобритания

Oбщият брой на пристигащите в страната от четвъртък насам е 532

Бурята в Евбея взе 7 жертви Бурята в Евбея взе 7 жертви

Проливни дъждове с гръмотевични бури предизвикаха наводнения през уикенда

Тръмп иска лицето си до барелефите на четиримата президенти в Ръшмор Тръмп иска лицето си до барелефите на четиримата президенти в Ръшмор

Губернаторът на Южна Дакота Кристи Ноъм полага активни усилия, за да осигури съгласието на Тръмп лично да дойде на тържествата по случай Деня на независимостта в планината Ръшмор

 

Откриха нов начин за лечение на коронавируса Откриха нов начин за лечение на коронавируса

Това е една от най-новите терапии, използващи фотосенсибилизатори

Спасиха жена, оцеляла 3 дни под развилините в Бейрут Спасиха жена, оцеляла 3 дни под развилините в Бейрут

Кадри от спасителната операция на жената, която вече е на края на силите си, се появиха в социалните мрежи

Семейства в Бейрут още търсят изчезналите си близки Семейства в Бейрут още търсят изчезналите си близки

Някои от тях получават фалшиви надежди

Венелин ТОДОРОВ, общественик, бивш зам.-кмет на Бургас Венелин ТОДОРОВ, общественик, бивш зам.-кмет на Бургас Сезонът по морето бил закъсал?! Съдейки по реколтата от фасове на плажа, годината е успешна! Виц на деня Виц на деня Две баби коментират на глас плакат, залепен на стена:
- Какво ще рече това "Демафиотизация?"
- А, сигурно ще пръскат за нещо...
Виц на деня Виц на деня - Сега разбрах защо ти викат "коте."
- Защо?
- Защото имаш мустачки...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Скъпи клиенти, моля ви, уважавайте ме като лице, което ви обслужва! Вие виждате един идиот, а аз - цяла група...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори