×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Bild: Западът заплашил да остави Украйна без ракети "Пейтриът" след атака по цел в Русия
  • Олимпийският рекордьор в овчарския скок Тиаго Браз отпадна за игрите в Париж това лято заради допинг
  • Времето днес, прогноза за сряда, 29 май: Отново краткотрайни валежи с гръмотевици
  • Гари Конил беше назначен за нов премиер на Хаити вчера
  • Русия вдига данъците на богатите
  • Ремонт променя движението по АМ "Струма"
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Богат народ! 85% от българите живеят в собствени жилища, по-голяма част в къщи


05 Ноември 2017, Неделя, 11:48 ч.

5,3 милиона българи са обитавали жилища в градовете

Близо 85 процента от българите обитават собствено жилище. Според статистика около 54,5 на сто от населението у нас живее в къщи, а 45,5 на сто обитава апартаменти в блокове. От притежаваните от българите над 3,9 млн. броя жилища - 2,6 милиона са в градовете и около 1,3 милиона - в селата.

При население у нас в края на миналата година малко над 7,1 милиона души - 5,3 милиона българи /73 на сто от населението/ са обитавали жилища в градовете и около 1,8 милиона /23 процента/ - в селата. Броят на селата у нас през миналата година е бил малко под 5 000, като 157 села изцяло са били без население, а в 1 148 села у нас са живеели между 1 и 49 души отчита анализ на Евростат за състоянието на жилищния фонд в Евросъюза през 2016 г, цитиран от БТА.

Градовете у нас са били 257, а тези с над 100 000 души - едва шест на брой. Въпреки това в тези шест града са живеели около 34 процента от населението на страната. Според данни на родната статистика - за последните 5 години броят на притежаваните от българите жилища се е увеличил с над 44 хиляди. В края на миналата година у нас е имало 3 943 989 броя жилища, а през 2011 г. те са били 3 899 759 броя.

Средният размер на жилищната площ, която българинът е обитавал е била около 72 кв. м., като с този размер у нас е имало приблизително около 2 млн. броя жилища.
7 от 10 граждани на ЕС живеят в собствени жилища

През 2016 г. 41 процента от населението на ЕС е живеело изцяло в градовете, докато 31 процента са живели в градове и предградията, а 28 на сто - изцяло в селски райони, отчита Евростат.
В ЕС мнозинството от хората през 2016 г. са били собственици на жилищата си, като близо 70 процента са притежавали собствен дом, докато 30 на сто са наемали жилище.

Най-голям дял от населението, притежаващо свое собствено жилище, е регистриран в Румъния - 96 процента собственици, пред Литва - 90 процента, Словакия - 89,5 процента и Унгария - 86,3 процента.
Въпреки високият процент собствени домове - румънците са най-притеснени откъм жилищна площ едва 44 кв.м. средно на човек - при среден показател за ЕС - 96 кв.м.

На другия край на скалата - едва над половината от населението, което живее в Германия /52 процента/ , Австрия /55 процента/, Дания /62 процента/, Великобритания /63 процента/ и Швеция /65 процента/ - е притежавало собствен дом.

В някои страни на ЕС повече от половината от населението живее в жилища, които са с ипотека или заем - в Швеция този дял е 61 на сто, в Холандия - 59 на сто, в Дания - 50 на сто.

В голяма част от държавите-членки болшинството от населението живее в къщи през миналата година, като най-висок процент е регистриран в Ирландия - 92,5 на сто и Обединеното кралство - 85 на сто, следвани от Хърватия - 80 на сто, Белгия - 78 та сто и Холандия - 76 на сто.

Най-малък процент хора /под 50 на сто/ живеят в къщи в Испания, Естония, Латвия и Литва, отчита Евростат.

В категории: Бизнес


5
Коментара
Флагман.БГ Почина българският Брад Пит Почина българският Брад Пит 29/05/2024, Сряда 12:00 0
5
Коментара по темата
5.
ВНИМАНИЕ...до ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ
06.11.2017 10:44:24
0
1
ИНСТИТУЦИИТЕ В АЙТОС НЕ РАБОТЯТ ЕФЕКТИВНО И ЗАКОНОСЪОБРАЗНО И...
ЩЕ ЗАЧЕСТЯТ ИМОТНИТЕ ИЗМАМИ С ПСИХИЧНО БОЛНИ,БЕДНИ И ВЪЗРАСТНИ ХОРА ПО СМИСЪЛА НА ЧЛ.587 АЛ.2 ОТ ГПК
НА КМЕТА,ПРОКУРАТУРАТА И П О Л И Ц И Я Т А НЕ ИМ ПУКА.
ДАНО ДА ИМАТЕ ПРАВОМОШИЯ ПО ЗАКОН И ДА ОПРАВИТЕ НЕРАБОТЕЩИТЕ 3 ТРИ ИНСТИТУЦИИ, ЧЕ ИНАЧЕ ТЕЖКО И ГОРКО ИМ НА ТЕЗИ
ПИСТНА НИ ДА ЖИВЕЕМ В НАЙ-ДОБРИЯТ ГРАД ЗА ИМОТНИ ИЗМАМИ
4.
Miki
05.11.2017 11:55:41
7
16
Представяте ли си, с безработицата в България, ниските заплати и несигурния живот, СКО хората не бяха отделяли от залъка си, за да си закупят грозните панелки ( да не говорим, че под европейските стандарти за живот), колко хорс сега щяха да са бездомни?! Нямаше да могат да заплащат скъпите наеми, защото нямат постоянна добре заплатена работа. Спрете да спекулирате с това, че българинът мисли за това да има "покривче" над главата си. Какви апартаменти има? Кибритени кутийки, набутани в 60 кв.м живеят 4-члено семейство! За да закупи това малко жилище, българинът мизерства, недохранва семейството си, лишава най-вече себе си и децата . Вижте как живеят хората в Европа, Америка?! Какво заплащане получават за труда си , как никой не се стресира за това дали днес или утре ще си плати тока, ще може да закупи храна, няма да може да си плаща квартира или кредит? А тук българинът ежедневно се тревожи за тези неща , ежедневно е в стрес от битовизмите, а те са най-стресиращи,защото са жизнено необходими. Не спекулирайте повече с тежката съдба на българите! Не,не са богати, ако имат апартамент ( тесен като кутийка) !!!!
3.
От Вско-АВАНТАТА
05.11.2017 11:28:48
2
5
В АЙТОС някои нямат апартаменти нито къщи а ПАЛАТИ т.е. те са социално слаби
2.
От Вско-АВАНТАТА
05.11.2017 11:21:11
1
4
МНОГО БОГАТ НАРОД СМЕ...ДОКАТО ИМА КО ДА КРАДЕМ ОТ ТАЗ БЕДНА ДЪРЖАВА
АЙТОЗЛИИ ЗНАЯТ, ЧЕ АВАНТАТА Е ЧИСТА ПЕЧАЛБА
И,ЧЕ ПРОКУРАТУРА И СЪД НЯМА В АЙТОС ЗА НЯКОИ ХОРА
1.
От 1фен на ФЛАГМАН
05.11.2017 09:51:48
1
6
БОГАТ НАРОД ....БЕДНА ДЪРЖАВА....АМА КВО ДА СЕ ПРАЙ...КЪСМЕТ НЯМА ДЪРЖАВАТА
В АЙТОС ЕДНА ПРОКУРАТУРА...И ЕДИН СЪД "МНОГО ЧЕСТНИ И НЕКОРУМПИРАНИ"
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дори когато връстниците й броят до 12, тази бургаска хубавица мисли само за футбол Дори когато връстниците й броят до 12, тази бургаска хубавица мисли само за футбол Йоана завърши гимназията за романски езици "Георги Стойков Раковски“ в Бургас Възражда ли се фотографията в Бургас? НХА открива нова магистърска програма Възражда ли се фотографията в Бургас? НХА открива нова магистърска програма В рамките на 3 семестъра студентите ще научат историята на класическата и модерната фотография и как тя може да е част от съвременното изобразително изкуство Известна актриса не обича скъпите шопинг дестинации, пазарува от битака Известна актриса не обича скъпите шопинг дестинации, пазарува от битака Това е най-прекрасното място да намериш интересни образи, да поговориш с хората, да разгледаш, разказва звездата от "Братя"  Тя е звезда, но отиде на бала си с рокля за 300 лева и обвуки за 100 лева Тя е звезда, но отиде на бала си с рокля за 300 лева и обвуки за 100 лева Гледах да се съобразявам от гледна точка на това, че толкова хора по света нямат това, което имаме ние, споделя скромно шампионката Мария-Габриела Миличевич Обичайно? Разходка на кучета прерасна в юмручна схватка в бургаския жк „Меден рудник” (ВИДЕО) Обичайно? Разходка на кучета прерасна в юмручна схватка в бургаския жк „Меден рудник” (ВИДЕО) Агресивният въпрос „К’во прайш с тия големи кучета в парка, бе?!” е последван директно от удар Ще участват ли български военни кораби в операция в Черно море? Ще участват ли български военни кораби в операция в Черно море? Целта е да се осигури безопасността на морските пътища, след началото на руската инвазия срещу Украйна ГДБОП с удар срещу онлайн пирати ГДБОП с удар срещу онлайн пирати В хода й са установени собствениците на сайтовете, които са ги създали и поддържали с цел предлагането на техните потребители на достъп до популярни филми, сериали, телевизионни продукции чиито правоносители са български телевизионни оператори "Български възход" не само ще прескочи 4-процентовата бариера, но ще го направи уверено, обяви ген. Стефан Янев "Български възход" не само ще прескочи 4-процентовата бариера, но ще го направи уверено, обяви ген. Стефан Янев Трябва да се мисли стратегически – за бъдещето на България не за утрешния ден, а за десетилетие напред, подчерта ген. Стефан Янев Най-после ще вдигнат сватба Най-после ще вдигнат сватба Тя ще е малка, а кумовете ще са приятелка на Ива и мой приятел, призна Сашо Кадиев Ще бъде ли бургаският плаж препълнен с летовници заради евтината сянка? Ще бъде ли бургаският плаж препълнен с летовници заради евтината сянка? Управители на крайбрежни заведения в Северния плаж споделиха, че цените на напитките остават без промяна от миналото лято
Той е едва на 33 години, а вече е един от най-младите професори в България Той е едва на 33 години, а вече е един от най-младите професори в България Работи по различни проекти на Русенския университет, включително и международни Почина българският Брад Пит Почина българският Брад Пит Последните му проекти включваха участия във видеоклипове на Галена, Азис и Лидия, а наскоро като лекар в сериала "Съни Бийч" по bTV Той участва в социален експеримент и три години получава по 1800 евро без да работи Той участва в социален експеримент и три години получава по 1800 евро без да работи Бившият парамедик споделя, че не е станал по-щастлив, а по-мързелив  Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Тенденцията от миналото да се залага на големи обеми и натрапващи се устни вече я няма След участието си в Капките тя замина за Африка След участието си в Капките тя замина за Африка Моделката и гаджето вършеят в Тунис Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Трябва да позволим на Киев да стреля по военни цели на руска територия, от която те нанасят по Украйна, каза пък Макрон Транспортен хаос в центъра на София Транспортен хаос в центъра на София Многото и различни знаци объркват шофьорите, които неволно влизат в насрещното, и предизвикват опасни ситуации Проф. Джефри Сакс разкри кой взриви "Северен поток" Проф. Джефри Сакс разкри кой взриви "Северен поток" Икономистът, предлагал на източноевропейците шоковата терапия за преход към пазарна икономика, намекна, че Джо Байдън е поръчал разрушаване на газопроводите Сметоизвозване ли? Северна Корея праща балони с фекалии и боклук към южната съседка Сметоизвозване ли? Северна Корея праща балони с фекалии и боклук към южната съседка От години южнокорейски пък активисти изпращат балони с блистовки към Северна Корея, критикуващи нейните лидери и USB памети с клипове на Kей-поп музика Защо всички в Италия са срещу Мелони Защо всички в Италия са срещу Мелони Битката е всички срещу един
Владимир Путин към страните от НАТО Владимир Путин към страните от НАТО Трябва да сте наясно с какво си играете! Виц на деня Виц на деня - Скъпа, взех детето от детската градина.
- Браво, и... как ще го кръстим, защото нашето вече ходи на училище?
Виц на деня Виц на деня Блондинка в автосервиз.
Монтьорът и казва:
- Имате късо съединение.
- Е хубаво де, що не го удължите тогава....
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Никога не се задоволявай с това, което могат и другите!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори