×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • В 11 часа днес ще има пресконференция на Емил Кундев - финансово-счетоводен консултант към поморийския манастир "Свети Георги", очаквайте подробности
  • В 10:30 часа днес общинските съветници от БСП Чанко Мирчев и Станимир Баев ще дадат извънредна пресконференция, очаквайте подробности
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как да се топлим 7 пъти по-евтино през зимата


04 Ноември 2017, Събота, 18:17 ч.

Никога не изключвайте всички радиатори

Най-голямата грешка, която може да направи човек с жилище с централно отопление е да изключи цялото си парно. В този случай се плащат на месец през зимата минимум 50 лв. за сградната инсталация. Това са грешни пари. Добре е да се включат поне половината от наличните радиатори. По този начин ще плащате не по 50, а по 80–100 лв. месечно за двустайно жилище, но няма да ви се налага да включвате допълнителни електроуреди. Имайте предвид, че една духалка, която работи по 1 час дневно, ще изгори 40 лв. на месец, а няма да има никакъв ефект.

Предлагаме ви да оставите включени радиатора в банята и този в хола. Отворената врата на хола ще даде възможност температурата в спалнята да не пада под 18 градуса, което е достатъчно за здравословен сън.

Независимо колко радиатора ще включите, трябва да спазвате три основни правила при използването им. На първо място е добре да изключвате радиатора посредством термовентила, когато отваряте да простирате или проветрявате.

Значително по-важно е да се въздържате да използвате радиатора, като простор за сушене на пране. Ако сложите дрехи отгоре, или върху главата на термовентила, уредът ще отчита значително повече за времето, в което радиаторът е покрит с дрехи. В същото това време той няма да има пълен капацитет за отопление на помещението.

Същото се отнася и за пердетата, завесите, декоративните решетки, всякакви мебели наоколо – ако покриват или ограждат радиатора, те пречат на топлообмена между радиатора и въздуха в помещението, а сметката си се трупа.

Не сменяйте старите електромери

Тези, чиито стар електромер не е сменен, в никакъв случай не трябва да правят постъпки пред съответното енерго дружество за подмяната му с нов. Специалистите са единодушни, че новите електромери са по-качествени, но в наш ущърб. Те ловят всички слаби токове, като функцията „стенд бай" на телевизори и DVD-та, зарядните за телефони, апаратчета за комари и за електрически миризми. Това води до увеличение на сметките. Самите ЕРП-та признават, че новите уреди „ловят" и слабите токове.

Ако имате някакво съмнение, че старият ви електромер не отчита правилно, извикайте специалист. Услугата е между 5 и 10 лева, ако не се налага ремонт. Чак след като се убедите, че уредът наистина е повреден и отчита много, тогава може да го смените с нов. По принцип и трите електроразпределителни компании са длъжни да подменят старите електромери с нови за своя сметка.

Не бързайте с топлоизолацията, запушете дупките

Лошо направената топлоизолация на сградата няма голям ефект, може да ви донесе конденз и ужасен мухъл. И не се случва рядко. Затова не трябва да бързате да се топлоизолирате, особено ако външната ви стена е дебела над 45 см и дограмата е ПВЦ.

Ако все пак сте в панелен апартамент с множество пролуки, добре е да се замислите за топлоизолация. Тя задължително трябва да се направи на цялата сграда, за да има ефект. Освен това е важно да е качествена и поставена от съвестни майстори. Не на последно място е и цената, защото много хора не могат да отделят по 45 лева на квадратен метър за да си изолиран панелката. По-важно е обаче да се запушат всички дупки и процепи през които излиза топлото. Тази операция е почти безплатна.
Например външната врата. Ако входната ни врата е без праг и отдолу зее 1,5 см, ще губим по около 170 киловатчаса за сезон. В зависимост от метода на отопление, това би ни коствало между 9 и 27 лв. годишно.

Ако от някой прозорец леко "подухва", може да приемем, че става дума за процеп с размери 2 мм х 80 см. Това би ни изгорило около 40 kWh годишно или между 2 и 6 лв. Сумите са малки, но събрани дават голяма икономия.

Енергоспестяващите крушки

Последният от евтините съвети е подмяната на крушките в дома с енергоспестяващи. На пазара има много модели – и скъпи, и евтини. Истината, както обикновено, е някъде по средата. Енергоспестяващите крушки е добре да заменят всички най-използвани в дома – в кухнята, банята и коридорите. Добре е да се сменят и тези на нощните лампи. Избирайте крушки от оранжевия спектър – възможно най-топлата светлина. Разумната цена е около 5-6 лв. 15-ватовите отговарят на нормални 75-ватови крушки, а 18-ватовите – на 100 вата обикновена. Общата инвестиция, ако смените 10 крушки, няма да надхвърли 60 лв., но тези пари се изплащат само за два-три месеца.

Нови радиатори и термовентили

Ако продължим да държим на отоплението с парно, при положение, че не живеем в огромна къща в Симеоново, повече от необходимо е да сменим старите чугунени радиатори и вентилите към тях. Тук инвестицията е по-сериозна, но определено си струва. Експертните мнения по този въпрос са различни, всеки разпалено доказва своята гледна точка.

Според моята теория (доказана убедително от сметките, които аз плащам) старите жилища се преоразмерени и са наблъскани с повече от необходимите радиаторни глидери (ребра). Освен това в повечето случаи е сложена ПВЦ дограма, а често има и външна изолация. Затова е най-добре да намалим глидерите с една трета във всяко помещение, като със сигурност ще получаваме същия комфорт на отопление. Самата смяна на един радиатор струва около 40 лв., а и новите радиатори не са особено скъпи, на пазара се предлага и услугата намаляване на глидери. Намаляването на ребрата с една трета при мен даде 35 процента икономия при равни други условия.

Към радиаторите непременно трябва да се сложат хубави термовентили. Те спират подаването на парно в момента, в който е достигната дадена температура, и превръщат радиатора в уред близък до климатика. Цената на хубав вентил с поставянето му е около 30 лв.

Проверявайте термовентилите си на всеки 5 години и по възможност ги сменяйте с нови. Това пести пари, без да е сериозна инвестиция. И през деня не събирайте пердето в ъгъла, където е термовинтилът.

Комбинация от парно и климатик

Отоплението на климатик излиза над 2 пъти по-евтино в сравнение с парното. Проблемът е, че първоначалната инвестиция е доста голяма, ако решим да отопляваме така цялата къща. Освен това поставянето на климатик в банята и кухнята не е особено удобно – заради влагата и изпаренията. Освен това 80 процента от софиянци и хората в големите градове са в сгради, които имат централно отопление и щат нещат, плащат за сградната инсталация.

В този случай е добре да се комбинира парното с поставянето на климатик. Може да се купят два климатика за спалнята и хола, а да се остави да работи парното в кухнята и банята. Сметката за парно ще бъде съвсем близка до тази, при която са изключени всички радиатори в жилището. Двата климатика, които ще работят периодично, ще изхарчат ток средно по 10 лв. на месец за целия отоплителен сезон. Така средната сметка за един многостаен апартамент от над 100 кв. м с комбинирано отопление ще падне под 100 лв. на месец, докато само с парно ще достигне до 150 лв. Икономията е над 30 процента.

Комбинацията на парно с климатик обаче не е неефективна, когато радиаторите са окомплектовани с изпарителни уреди за дялово разпределение. Според топлотехници в този случай датчикът на радиатора отчита топлината и от двата уреда.

Комбинация с камина с водна риза

Отоплението само на камина е скъпо и неефективно удоволствие, но използването ѝ в комбинация се оказва повече от подходящо. Ако се избере подходяща камина с водна риза, тя ще може да отоплява до 2 помещения и да дава гореща вода. Случаят ще е аналогичен на горния – комбинацията с климатик, но към него трябва да добавим и допълнителния комфорт от пряката топлина на горящите дърва.
Ако купим евтини дърва – 50 лв. кубика, отоплението с камина ни се вързва малко по-скъпо от климатика, но 3 пъти по-евтино от тока. Отново може да се монтира в хола в комбинация със спалнята. Ясно е, че през нощта няма да работи, но в спалното помещение са достатъчни 17-18 градуса нощем, което е напълно постижимо, защото останалата част от апартамента е постоянно отоплена с парно. И в този случай се получава икономия от малко над 30 процента.

Разбира се, трябва да избягвате поставянето на истинска камина само с декоративен ефект. Монтажът ѝ трябва да е по всички правила и, за да действа ефективно, камината трябва да е оразмерена правилно. Трябва да е включена правилно в димоотвода, за да не се стигне до обратен ефект – да смуче топлото от цялата стая (защото нали си спомняте от училище: на живия огън му трябва кислород и ако няма достатъчно, той „използва“ всяка пролука, за да си го достави).
Дали ще приемете всички съвети, или ще се спрете само някои от тях, зависи най-вече от конкретното жилище. Все пак е добре предварително да планирате разходите си и да не правите всичко наведнъж.
Планирайте умно, за да ви е възможно най-евтино и топло през зимата.

В категории: Животът


2
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
2
Коментара по темата
2.
Az
04.11.2017 20:34:51
0
1
This is bullshit нищо вярно над 100кв под 100лв.това беше преди 15 години драги ми писателю
1.
Левски
04.11.2017 17:05:52
0
3
Защо тук се приема за нормално геноцида върху народа.Защо трябва да му взимаш 50 лв. сградна инсталация като не желае да ползува за наказание ли?Защо ще му отнемаш правото да се отоплява с каквото реши?Ние сме си виновни и си го заслужаваме!Защо няма да можеш да минеш преглед на автомобила си като няма платен данък.При напълно изправно МПС какво общо има данъка освен за да бъдеш изнудван..не народ ,мърша.....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори