×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Криптоманията - Понци схема за 170 млрд. долара или шанс за бързо забогатяване*


Криптоманията - Понци схема за 170 млрд. долара или шанс за бързо забогатяване*
Биткойн и другите криптовалути може да направят някой набързо богат, но може и да потопят милиони по целия свят
22 Октомври 2017, Понеделник, 00:05 ч.
Източник: Capital.bg

Идеята за пари, независими от централни банки и правителства, звучи изкушаващо и логично привлича наред със скептиците и много ентусиасти

От 2009 г. насам на Българската фондова борса има общо пет първоначални публични предлагания (IPO) и чрез тях са набрани сумарно 28 млн. лв. Същевременно само за дни през тази пролет движената от български предприемачи Aeternity успява да привлече над 35 млн. долара. При това без готов продукт, без предишни резултати - просто с идея, екип и обещание да я разработи. Тя е само един от стотиците проекти в криптовалутния бум, в който различни стартъпи от цял свят досега само през 2017 г. са набрали над 2 млрд. долара. Това става през наречените по аналогия на публичните initial coin offerings (ICO) каквито се правят от няколко години, но от началото на тази има същинска експлозия.

За повечето хора, като чуят криптовалута, единствената аналогия е bitcoin. Тя беше първата и най-голямата и съответно чрез шума около нея и историите за светкавичния й ръст хората за пръв път чуха за блокчейн, криптиране и копаене. Идеята за пари, независими от централни банки и правителства, звучи изкушаващо и логично привлича наред със скептиците и много ентусиасти. Благодарение на тях криптовалутите вече са стотици, а bitcoin е само едно макар и огромно парче в екосистемата на еволюиращия пазар. Част от тази еволюция е и появата на ICO - различни проекти, стартиращи собствен блокчейн и собствена "валута" под формата на различни coin-и или token-и. Идеята, заложена във всяко от тях, е да използва децентрализираната технология зад bitcoin, и чрез нея да разбие някой съществуващ бизнес модел. Обикновено това става, като се елиминира някой посредник - от финансови и имотни брокери, през HR и рекламни агенции, платежни услуги, съхранение на данни, резервации на хотели до игри и залагания.

Тук отново, както и при самите криптовалути, има страхове, че ентусизамът граничи с мания, а ръстът - с балон. Когато започнахме работа по тази тема преди две седмици цената на bitcoin беше около 4000 долара, а сега е над 5500, което се превежда в около 40% доходност. А графиката отдавна чертае експоненциална крива, която обикновено се следва от спад. Инвеститорите в ICO не придобиват дял в компаниите, а техни собствени монети, които могат да се използват само в собствената им система. Тоест това, което се продава, е дял от евентуалната бъдеща полза на различните проекти. Всеки от тях се рекламира като революционен, но естествено, както и при нормалните стартъпи, огромният процент от тях ще се провалят. А тук всичко става напълно нерегулирано и опасността много хора да загубят много пари е съвсем реална.

Има ли балон

Индикациите за това са много и те далеч не са само в експоненциалния растеж на криптовалутите и новите ICO, които правят аналогии с предишни балони. Още от далечните епохи на манията по лалетата в Холандия през ХVІІ век историята се повтаря и светкавичният и необоснован скок на цената на нещо почти неизменно свършва с болезнен срив. А още от първия борсов балон в Англия през ХVІІІ век до dot.com балона в края на ХХ век нарояването на новосъздадени компании, набиращи капитал с грандиозни обещания, винаги е съпътствано с много провали, фалити и откровени измами.

Този път няма много основания да мислим, че ще е различно, и дори и хората от криптовалутната общност като цяло го признават и осъзнават. През септември Виталик Бутерин, създателят на втората по размер криптовалута Ethereum, върху която са базирани повечето ICO, е цитиран да казва в прав текст: "Мисля, че сме в балон, защото всички криптовалути растат и хората имат чувството, че винаги ще продължават да растат. Много проекти набират повече пари, отколкото биха могли на нормалния пазар, чрез венчър капитал, и често няма връзка между нуждата и полезността от проекта и способността му да набере средства." Неговото притеснение е, че пазарът още е млад и не знае как да оценява тези проекти, като това става основно на база на биографията на хората зад тях, но тук идват и измами и компании, които твърдят, че са подкрепяни от някой човек или организация или дори от самия Ethereum, което носи риск за валутата. "В дългосрочен план пазарът трябва да се научи да отсява кои проекти имат смисъл и колко реално струват. Но пазарът ще трябва да се охлади. Много проекти ще се провалят и много хора ще загубят пари."

Едва ли някой може да се наеме да каже кога ще е това. Със сигурност всяка икономическа, а и житейска логика вече показва сигнали за бързо прегряване. В сектора притеснено цитират като сигнал как знаменитости като Парис Хилтън или Флойд Мериуедър подкрепят някое ICO като знак, че манията достига пик. От началото на годината по данни на CoinSchedule са приключили 150 ICO, които са набрали общо близо 2.4 млрд. долара, което е около 10 пъти повече от реализираните през 2016 г. Единна и пълна статистика няма, а и точната сума е спорна, доколкото в различните сайтове варира и се базира на обявеното от самите компании. Но и други източници показват сходни мащаби и ръстове. А според различни сайтове като CoinSchedule, ICOlist и др. има поне още 150 проекта, които в момента набират финансиране и още десетки с планове да стартират в близките седмици. Много от тях изглеждат абсурдни от пръв поглед - Pixiu Coin, кръстено на митично китайско същество, носещо късмет, на първо място се рекламира като криптоталисман, който ще ви подобри фъншуя и ще ви помогне да трупате богатство, ако си го сложите в портфейла.

Но дори само успешните досега проекти, движени от български предприемачи - Aeternity, Propy и AdEx, са набрали сумарно над 50 млн. долара, а в момента тече и ICO на LockChain, която цели финансиране за 25 млн. евро. (виж текста на стр. ). Или това са суми, чувствително надвишаващи примерно раздаваните от фондовете Launchub и Eleven в продължение на години 21 млн. евро, които дадоха тласък на местната стартъп екосистема. Само че тази сума беше разпределена на малки парчета сред десетки компании и след пресяване на перспективните. Докато при ICO тази роля е отредена на пазара. Той исторически е доказал, че не е непогрешим и безусловно ефективен - пазарът е най-добрият механизъм, който имаме, за откриване на грешки и коригирането им. Но това често отнема време, през което се формират балони и после със спукването им нещата си идват на мястото.

Какво подклажда ръста

Криптовалутните и блокчейн ентусиасти виждат в ръста на bitcoin и ether, развиването и осъзнаването на потенциала на новите възможности, които децентрализираните компютърни мрежи дават. Макар и със забавяне частни и дори централни банки започват да обмислят и разработват собствени блокчейн решения.

Тук обаче остава вечният проблем, че няма как да се измери каква част от цената на една валута идва от функционалната й стойност (това, за което може да се ползва) и каква от спекулативната (това, което очакват инвеститорите да спечелят). Логично всяко ICO се опитва да акцентира върху първото и (донякъде и заради законови и регулаторни причини) да обяснява, че нейният token не е инвестиция. Същевременно е очевидно, че в голямата си част бумът идва от очакванията за бързи печалби.

Много анализатори виждат в това самоподклаждащ се порочен кръг. Британското издание Ars Technica прави аналогия с dot.com балона, като цитира спомените на Пол Греъм, основател на една от първите компании за електронна търговия, която той продава на Yahoo през 1998 г. Той оприличава случвалото се тогава на "де факто Понци схема": "Инвеститорите бяха ентусиазирни около интернет. Една причина за това беше ръстът на приходите на Yahoo. За това те инвестираха в интернет начинания. Тези стартъпи използваха парите да купуват реклама от Yahoo, за да привличат трафик, което правеше още по-големи приходи за Yahoo и това убеждаваше допълнително инвеститорите, че си заслужава да инвестират. Когато осъзнах това, подскочих като Архимед във ваната, но вместо "Еврика!" виках "Продавай!".

Сега донякъде може би се случва нещо подобно. Инвеститорите са ентусиазирани, че криптовалутите растат. Те виждат успешното ICO на Ethereum и ръста на цената му и решават да участват в блокчейн начинания. Самите тези стартъпи са базирани на Ethereum и за да инвестираш в тях, трябва да купиш от криптовалутата. А това вдига още цената й и убеждава допълнително инвеститорите, че си заслужава да инвестират. И ако в един момент тези проекти започнат да се провалят и да не донасят очакваните резултати, кръгът може да се разпадне със срив и в цената на различните вече непотребни token-и и в тази на самите основни криптовалути.

Това не е като да не се е случвало. The DAO (Decentralised Autonomous Organisation) беше едно от първите големи ICO (и въобще най-голямата crowdfunding кампания), набрало 150 млн. долара през май 2016 г. с идеята да създаде децентрализиран венчър фонд без служители, управляван от самите участници в него. По това време идеята е възхвалявана като революционна. След хакерска атака, използваща пробойна в кода, само месец по-късно от него са източени etherium за около 50 млн. долара и по-късно през годината практически престава да съществува. В момента стойността му е практически нула. Сега вече има няколко по-големи ICO и стотици други, които тепърва трябва да дават резултат.

"Такива неща са неизбежни. И най-големите борси на bitcoin в началото бяха хакнати и изчезнаха и много хора загубиха пари. Важното е да развива технологията и те да стават по-малко възможни", казва Христо Тенчев, един от съоснователите на LockChain, което в момента е в началото на своето ICO. Той и партньорът му в компанията Никола Александров са лицата зад една от тези първи борси, която за няколкото си месеца съществуване през 2011 г. стига до третата най-голяма в света, преди кражба на клиeнтски средства от нея да я затвори.

Друг двигател на ръста при ICO и криптовалутите е, че на практика за тях няма коригиращ механизъм. На развитите финансови пазари, ако вярваш, че се задава спад, можеш да инвестираш "на късо" и да спечелиш от понижаването на цената. Тук практически такава възможност няма и така на пазара могат да се включат само оптимистите, докато песимистите само стоят отстрани гледат и критикуват.

Колко е опасно

Пазарната стойност на всички криптовалути и всевъзможни монети и token-и е 170 млрд. долара. Тази сума колкото и да звучи внушително, не е нещо, което може да предизвика системен проблем и да има ефект върху глобалните финансови пазари. За сравнение - чрез своята програма за изкупуване на активи от 2015 г. ЕЦБ всеки месец буквално печата по 60 млрд. евро. Така че дори цялата стойност на всичко крипто да се стопи до нула, това едва ли ще причини турбуленции, а и да има, те лесно могат да бъдат туширани.

Затова и всякакви щети от евентуално спукване на ICO балон вероятно ще са ограничени в сравнително тесните среди на криптовалутните фенове и експерти. Има доста индикации и че бумът е подклаждан в немалка степен именно от рециклирането на едни и същи средства в тяхната общност. Едни и същи хора, направили успешно ICO, придават тежест и репутация на други, като влизат в екипа като съветници или официално изразяват подкрепа и намерения да вложат лични средства. А при обичайната липса на финансова отчетност няма и сигурност дали някои не използват за това и набраните средства от своето ICO.

Със сигурност обаче вече манията се преселва и извън кръга на блокчейн фанатиците. Американската чат услуга Kik, която има 300 млн. потребители, сред които около 40% от тийейджърите в САЩ, преди седмици набра 97 млн. долара чрез ICO. А и ако в началото повечето проекти са тясно свързани с изграждане на блокчейн инфраструктура, сега все повече предлагания са на най-разнообразни теми. Като например широко рекламираното ICO на Paragon. Компанията се надява да пласира своя валута за 60 млн. долара, която да се ползва в бизнеса с марихуана в щатите, където е легализиран - много клиники, лекари и други участници не могат да си осигурят банково финансиране и обслужване заради федерални закони и вътрешни правила. Може да се досетим, че подобни проекти привличат потребители/инвеститори не толкова с бизнес план, колкото с емоционален заряд по темата.

Така с времето кръгът на потенциалните губещи може да се разшири чувствително при експоненциалния растеж на ICO и като брой, и като суми. Вероятният изход от това ще бъде навлизането на регулации. Историята учи, че това се случва навсякъде, където някой иска да набира масово средства от широката публика - депозити имат право да привличат само банки, пенсионни и инвестиционни фондове също подлежат на лицензиране и изисквания, публичните предлагания минават през одобрение на регулатори...

За момента криптовалутите като цяло и още повече token-ите са в сива зона. Макар да са просто редове кодирани символи, те имат някаква вътрешна стойност и се търгуват като ценни книжа. На много места това не е достатъчно за финансовите регулатори да решат, че е тяхна работа, но в прецедентното право на САЩ не е точно така и Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) може да реши да регулира всеки "инвестиционен доход", стига да установи вложение с "очакване за печалба". Засега SEC не е взела твърд курс и основно залага на предупреждения, макар да има обвинения за дребни измами и непозволено предлагане на ценни книжа. Големите ICO обаче засега не са имали сблъсък с регулатора. Очевидно, ако това се случи, техните whitepaper ще трябва да минат през подобна на проспект процедура по одобрение, с всички разходи и легални процедури. Така ще се загуби част от това усещане като в Дивия запад и ICO ще се превърнат в още един сегмент на финансовия пазар.

А дотогава всеки трябва сам да решава дали да копае криптозлато в дигиталния Клондайк и как, ако все пак го открие, да го опази.

*Заглавието е на Флагман.бг

В категории: Бизнес


4
Коментара
Флагман.БГ Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд 18/04/2024, Четвъртък 10:57 0
4
Коментара по темата
4.
кака ви
23.10.2017 20:27:25
0
1
Дойде Ружа на пристанището с яхтата си и стана интересноооо
3.
se1
23.10.2017 14:23:41
0
3
Доживях да видя смислена статия във Флегман..... макар и копирана от друг сайт!
2.
точно ПОДОБИЕ НА ПИРАМИДА
23.10.2017 10:38:56
1
4
СТРУКТУРА ПОДХРАНВАЩА АЛЧНОСТА ЧРЕЗ /В ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ПРОЕКТИТЕ /ФАЛШИВА/ИЗМАМА/ ВИРТУАЛНА ПРЕДСТАВА ЗА ДОБРА ИНВЕСТИЦИЯ
1.
*********
23.10.2017 09:20:34
2
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд По първоначални данни няма пострадали, но из града има много наводнени пътни участъци, както и неработещи светофари Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Служебният премиер обаче бил винаги готов на диалог с президента Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Двамата с богаташа са на сватбено пътешествие и съпругът й изобщо не се е скъпил и е избрал да заведе невестата си в един от най-хубавите и скъпарски ризорти Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Силният вятър нанесе и други поражения в Бургас Министрите разкрачени между президентството и парламента? Министрите разкрачени между президентството и парламента? Румен Радев не хареса ограничаването и през цялото време ще показва, че тази процедура е несъстоятелна, коментира доц. Наталия Киселова Шофьорка на бургаско „Пежо“ изпусна завоя до жп гарата, заби се в уличен стълб Шофьорка на бургаско „Пежо“ изпусна завоя до жп гарата, заби се в уличен стълб Пътният инцидент стана рано тази сутрин Трети опит да гледат мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров Трети опит да гледат мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров  Той и бившия директор на Агенция "Митници" са обвинени за пране на пари и подкупи Безсмислен ли е вотът на недоверие срещу служебното правителство? Главчев показвал, че е зависим Безсмислен ли е вотът на недоверие срещу служебното правителство? Главчев показвал, че е зависим ГЕРБ и ПП-ДБ се развеждат, има още какво да покажат и скандалите продължат, прогнозира зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски Потоп в събота в Югоизточна България? Ще се повишат значително нивата на реките Потоп в събота в Югоизточна България? Ще се повишат значително нивата на реките Валежите ще са значителни и в източните Родопи, има риск и Арда да излезе от коритото си Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения В шест области е обявен жълт код за опасно време 
Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори