×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Собственикът на МБАЛ Бургасмед д-р Михаил Тиков: Привлякохме специалисти от чужбина, ще подобрим още повече здравеопазването в Бургас


Собственикът на МБАЛ Бургасмед д-р Михаил Тиков: Привлякохме специалисти от чужбина, ще подобрим още повече здравеопазването в Бургас
Преодоляхме недостига на медицински кадри, заяви д-р Михаил Тиков
26 Септември 2017, Вторник, 16:00 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимка авторът

Сградата на така чакания Медицински факултет в Бургас - готова до края на годината. През 2018 г. приема първите си студенти

"През последните две години ние променихме здравеопазването в Бургас и в бъдеще ще го развиваме в още по-добра посока". Това заяви собственикът на "Булфарма" ООД д-р Михаил Тиков в залата на Общинския съвет в Бургас.

Припомняме, че днес съветниците взеха историческо решение, с което продават на "Булфарма" 33-те процента от дела на Община Бургас от сградата, в която се помещава МБАЛ "Бургасмед" и Медицински център III  в жк "Меден рудник" (ВИЖ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ).

Средствата от продажбата ще отидат за довършителните дейности на сградата на Медицинския факултет към Университет "Проф. д-р Асен Златаров", както за оборудването.

Докладната предизвика сериозен дебат в местния парламент. Направиха се известни корекции и първоначалната сума бе завишена с 300 хил.лева. Така сделката ще се осъществи за 3,4 млн. лв., а цялата сума ще бъде пренасочена към бургаското висше учебно заведение.

Д-р Михаил Тиков подробно изложи мотивите си пред съветниците.

"МЦ III е направена за доболнична помощ, а нашата част е само болнична. Заварихме общото дружество в тежко състояние и с много дългове, включително сметки и осигуровки. Имахме задължения към 15 млн. лева. Към този момент "Бургасмед" е завишила стойностите си 6 пъти, а 1300 пациенти се лекуват при нас на месец. Привлечени бяха специалисти не само от страната, но и от чужбина. В областта има остър недостиг на медицински кадри и лекари. Направихме всичко възможно да преодолеем тази криза и в този момент мога да кажа, че в Бургас има много добро развито здравеопазване. Ние сме партньор с УМБАЛ-Бургас и си помагаме постоянно, включително и по спешните случаи", каза пред съветниците д-р Тиков. Той уточни, че се налага сериозна промяна на работата в Медицинския център, където 70 % от кабинетите са празни.

"Персоналът в Медицински център ІІІ е много малък, а ние искаме да инвестираме в развитието му в медицински области, които в Бургас няма, включително и гръдна хирургия", заяви д-р Михаил Тиков.

Той бе категоричен, че ръководството на болницата е направила необходимото, за да не пътуват пациентите до Пловдив и София да се лекуват. "Бургасмед е поела ангажимент и за бъдещото развитие на Медицинския факултет. "Готови сме след 2-ри курс да направим на студентите учебни зали и апаратура“, заяви д-р Тиков. 

Зам.-кметът на Бургас д-р Лорис Мануелян обясни пред журналисти, че днешното решение на Общинския съвет е голяма стъпка за развитието на здравеопазването в Бургас.

"Ако искаме то да върви напред, не можем да се сгъваме зад пердето на това, че е общинска собственост. Здравеопазването се осигурява от държавни лечебни заведения, от общински лечебни заведения и от частни лечебни заведения. Частните болници в Бургас осигуряват над 50 % от медицинската помощ. Така че бъдещето е там, защото инвеститорът не е затормозен толкова от законодателството, което задължава мениджърите на общинските и държавни лечебни заведения да минават през 99 процедури, да искат съгласие, специални събрания и т.нат. В това отношение частните болници имат голямо предимство. И това им дава възможност те да развият медицина, която е по-разнообразна, наемат доказани кадри, както и по отношение на оборудването - имат най-съвременните апаратури", каза зам.-кметът.

Д-р Лорис Мануелян уточни, че до края на годината сградата трябва да бъде довършена, а след това ще бъде обявена обществена поръчка за оборудването на кабинетите. Следващата стъпка е подбор на състава, с който факултетът да се яви пред акредитационна комисия, за да може да извършва дейност.

"Желанието ни с кмета Димитър Николов е още догодина да започне да функционира и да приеме първокурсници. Ако не получим разрешение, вероятно ще започнем платено обучение, защото има много желаещи да учат медицина", допълни д-р Мануелян, като уточни, че ако средствата от продажбата на дела на Общината не достигнат, администрацията ще иска разрешение от местния парламент за теглене на кредит, но задължително трябва да завърши факултета, за да разреши един дългогодишен проблем - липсата на достатъчно квалифицирани кадри в медицината.

По отношение на Медицинския център III зам.-кметът заяви, че той няма да бъде закрит, а напротив - ще се развие като модерен център със специалисти от високо ниво.

"Както и вие чухте, имаме обещание от инвеститора, че ще даде на всички лекари безплатно да си ползват кабинетите. Там ще бъдат привлечени и хабилитирани лекари от други градове, т.е. гамата на медицински услуги ще бъде обогатена, както и качеството, което се дължи на съвременната апаратура. Той е доказан инвеститор, притежава една от най-качествените болници в България - "Софиямед", "Пловдивмед", както и "Бургасмед". Тя има много сериозен дял в здравеопазването в града ни, има много ласкави изказвания от пациентите не само от жк "Меден рудник", но и от целия Бургас за нея", добави в заключение д-р Лорис Мануелян.

В категории: Здраве , Бургас


Флагман.БГ Почина уважавана учителка Почина уважавана учителка 19/03/2024, Вторник 09:55 0
Облаци по морето днес
Облаци по морето днес 19/03/2024, Вторник 09:05 0
Флагман.БГ Човек на Слави е съсипан след тази новина Човек на Слави е съсипан след тази новина 19/03/2024, Вторник 08:30 0
Флагман.БГ Каква е минималната заплата в Гърция Каква е минималната заплата в Гърция 19/03/2024, Вторник 08:11 0
България Всички новини
Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Имало е случаи на ужасни провинения, но не се е знаело, заради елемента на срам, жертвата се мести в друг град и се потулва Почина уважавана учителка Почина уважавана учителка Тони Филипова беше човек с огромно сърце, обичана от ученици, родители и колеги Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, те обявиха „готови сме за избори“ Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, те обявиха „готови сме за избори“ Бъдещето на правителството зависело от това дали "Продължаваме промяната - Демократична България" ще преодолеят личните си амбиции Кирил Петков и Николай Денков направили голям гаф, Румен Радев е можел да ги унижи Кирил Петков и Николай Денков направили голям гаф, Румен Радев е можел да ги унижи Влизането на други хора при връчването на мандата е незаконно, коментира доц. Наталия Киселова Критиката не й понесе и се нахвърли на хората Критиката не й понесе и се нахвърли на хората "Миловидната" Валерия показа истинското си лице Лъчетерапия при рак на простатата: Ключова роля в лечението му Лъчетерапия при рак на простатата: Ключова роля в лечението му Ракът на простатата е сериозно заболяване, което засяга милиони мъже по света Свещеникът, който обяви гладна стачка, със скандално разкритие, заговори за сделка Йоан да е патриарх Свещеникът, който обяви гладна стачка, със скандално разкритие, заговори за сделка Йоан да е патриарх Пловдивският митрополит Николай пък ще си остане сивият кардинал, но аз съм тук, за да ги объркам, каза отец Иван  Подариха й джип за 300 бона и забрави, че иска да се развежда Подариха й джип за 300 бона и забрави, че иска да се развежда Отварачката бе засечена да шофира огромен джип „Кадилак” и то чисто нов, чиято цена е някъде към 300 бона Човек на Слави е съсипан след тази новина Човек на Слави е съсипан след тази новина Борис Солитарийски буквално рухна след развода, той много страдал за проваления си брак и че не може да види детето си Ротацията под въпрос заради министър Тагарев, а електоратът на ПП-ДБ се стопил с 30 на сто Ротацията под въпрос заради министър Тагарев, а електоратът на ПП-ДБ се стопил с 30 на сто За какво да ходим на предсрочни избори, като картината ще е същата, пита социологът Петър Чолаков
Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 19 март 2024, вторник Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори