×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Как изглеждаха ресторантите по времето на Тато


Спомени от соца: Как изглеждаха ресторантите по времето на Тато
Когато шопската салата струваше 70 ст., а ракията - 50
23 Септември 2017, Неделя, 00:01 ч.
Източник: retro.bg

Цялата власт в заведението се държеше от сервитьора с папийонката, а той се държеше като началник с клиентите


Типичният градски соцресторант беше голям и просторен, понякога с етноелементи, с кратко меню, но имаше и оркестър. Посещавахме ги семейно, водеха и нас, децата, главно да ядем кебапчета.

Рядко отваряхме менюто, защото едно време практиката бе сервитьорът да изброи какво има, а и всичко се въртеше около скарата. С вкиснат поглед той обявяваше: „Кебапчета, кюфтета… шишчета. И мешана скара!”.

Мешаната салата и мешаната скара заемаха централна позиция в едновремешния ресторант. Скарата включваше кюфте, кебапче, пържола, шишче и гарнитура, и всичко това само за 1,70 лв. Измайсторената от „Балкантурист” шопска салата излизаше по 70 ст., пържените картофки със сирене - с 10 ст. отгоре, а най-скъпият специалитет на заведението не беше повече от 3,50 лв. Помня, че ракията, водката и конякът струваха по 50-60 ст. за 50 г, а руската водка - 0,70 лв.

Цялата власт в заведението се държеше от сервитьора с папийонката, а той се държеше като началник с клиентите. От него зависеше всичко. Като се започне от това да благоволи да те настани на масата, повече или по-малко да ти разреди питието, да ти намали или не грамажа на салатата и се завършваше с най-важното – не дали, а с колко да ти надпише сметката.

Храната често се сервираше изстинала, повече от половината от написаното в менюто липсваше и все имахме съмнението, че ни се сервираше храна от предния ден. Въпреки това обаче винаги му оставяхме бакшиш, за да спечелим благоволението му другия път пак да ни настани във винаги претъпкания ресторант. А и най-важното за нас бе не какво ядем и пием в него, а срещата с приятели и веселата атмосфера.

Тогава поне повечето можехме да си позволим да отидем със семействата си да се позабавляваме в ресторант. Не като сега – в заведенията е скъпо и повечето хора не могат да си позволят този лукс, тъй като си броят стотинките. А пък в модерните ресторанти не можеш и да се нахраниш като хората. Скоро децата ме водиха, порциите са миниатюрни, а ястията – все гурме, все киноа, лимец, булгур, френски десерти и пр. Поисках кебапчета, но ме изгледаха високомерно и казаха, че не предлагат. Какво да се прави, демокрацията ни диктува и евроменю.

В категории: Ретро Флагман


12
Коментара
Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
12
Коментара по темата
12.
дядо Мъдю
24.09.2017 16:02:33
5
10
Здравейте,промити мозъчета! И вашето време ще дойде,когато ще разберете,че живота не е само ресторанти и дискотеки,банани и портокали,компютри пари и коли...Живота хубав когато има спокойствие и сигурност за днес и утре ,за семейство и приятели.Да ти пикая на парите и "охолния"живот когато всички които обичаш са на другия край на света, а ти прибирайки се каталясал от втората или третата си работа ги поздравяваш по Скайп или Вайбър.Ще разберете много неща,когато обаче е твърде късно и живота е отлетял.А той лети много бързо...
11.
komunizam
24.09.2017 15:42:57
1
2
"В заведенията е скъпо" ХАХАХАХА
10.
АС
24.09.2017 15:42:47
0
1
Ти и преди не ти е каресвало и сега .Кой тие виновен незнам
9.
Р.Христова Бургас
24.09.2017 15:14:25
0
3
И аз да допълня спомени от соца. Съпругът ми беше три поколения бургазлия. В ресторант Черно море редовно нямаше свободни места, но срещу 5 лв./ колкото струваше такси до Сл. бряг/, пиколото ни допускаше в ресторанта, това си беше практика.Съпругът ми беше роден и израстнал срещу Приморец. В Приморец всяка събота се събираха бургазлии. Когато моята свекърва купи радио, марка Христо Ботев казваше: ,,да бързаме да пуснем радиото, че да не заемат линията комшиите''. Най- хубавите кебапчета бяха на пл. Тройката и в ресторант Свобода, срещу Общината/ сега кафе/, където имаше жива музика и пееше Е.Куманова.
8.
Р.Христова Бургас
24.09.2017 14:59:17
3
10
Към N5.Вие сте отразили истината, такава, каквато беше. Пропуснали сте Интера и Балканчето-има ли още останали бургазлии да си спомнят? Относно телевизията, та тя си беше лукс, не всеки имаше късмет да я има в къщи- нямаше от къде да купим. Ходехме да гледаме в ,, комшийте'' сериала ,, на всеки километър''. По новините гледахме как за запад изобщо не е хубаво, т.е. стойте си в България, че ако ви няма кого ще управляваме.Ама то и без това и пиле не можеше да прехвръкне през граница, само висшия ешалон на Тато можеха да летят с частните си самолети да играят хазарт в Лас Вегас с парите на народа- нашите пари. Е...славно време беше, няма що.Комунистите хубаво си поживяха и когато взеха да изнасят чувалите с парите- те знаеха на кого да ги дадат, за да им ги умножат.Ако сега се назначи една комисия да проследи колко имота имат в ,, тоя лошия запад'', то цифрата ще е фрапираща за какви милиони става въпрос.Никой няма интерес от подобна статистика- защо ли?
7.
папиЙнал
24.09.2017 14:47:46
0
2
папиЙонката е защото е бил пийнал? след като сте неграмотни си инсталирайте spellchecker, поне граматиката да не куца...
6.
Бургас
24.09.2017 12:20:50
0
2
кеверт в дискотеката на хл България- 5 лв. (водка и половина с кола) заплата 100-120 лв
5.
мнооого пораснало момче
24.09.2017 12:05:59
8
9
Относно цените!
По него време майка ми вземаше заплата 90 лв., а баща ми 120, като постепенно се повишаваха през годините, но и цените мърдаха нагоре. Аз като ученик тогава получавах за училище 10 – 20 стотинки, а за 50 не съм си и помислял. На ресторант ходехме много рядко(един или два пъти в годината) в средната категория или по-долна и то - ядяхме по някое кебапче и толкова. Телевизията, която тогава прохождаше бе страшно тъпа, черно-бяла и по няколко часа само, а в петък – задължително руска. Сегашните вманиачени по ТВ младежи щяха да скочат от покрива от скука и тъпотия. Повече се разхождахме в Морската градина или ходехме на лятно кино, където гледахме 15 – 20 годишни филми и ни изяждаха комарите.
Относно ресторантите!
В Бургас имаше 2-3 свестни (но и скъпи) ресторанта. Приморец, Черно море и по-късно х. България. Там не беше за всеки – ходеха тия с по-големите доходи – т.е началниците (до един комунисти) и техните отрочета.
Оркестър имаше, но той свиреше два пъти по 15-20 минути и толкова. През останалото време седяха на най-хубавата маса, наливаха се и сваляха посетитиелките.
През 80-те някой от хората (повечето младежи – заради скуката и тъпотията) го удариха на пиянство по кръчми и второкласни заведения и затова там места се намираха трудно. Келнерита пазеха маси за „свои хора“ с прочутите табелки RESERVE. Менюто – от няколко позици, но повечето посетители отиваха там, за да се наливат. Обслужването бе отвратително – чакане и пак чакане. Ако речеш да вземеш такси, ще се наредиш на огромна опашка, където ставаха и пиянски сбивания.
Сегашната свинщина по някой заведения е по инерция от онова време. Ако щеш – така казваха тогава, а и сега.
А, за носталгиците по комунистическите свинщини – еднопосочен билет за Северна Корея или при мамаша им Раша, че е по-близо.
Така е другари – ако щете – нали така казвахте?!!!
4.
Човека ракета
24.09.2017 11:21:06
4
4
Заповядайте при нас ,още е така .Раздавам базплатни еднопосочни билети за райската държава Северна Корея скарата още излиза 1.7 а тревата е безплатна .
3.
Глупости
24.09.2017 11:16:40
8
5
Колко пъти ,другари комунисти си позволявахте да ходите на ресторант по вашето време ? Стига глупости рам ходиха само богоизбраните .А до сегашните ресторанти като не ти харесва гурмето просто сменяш обекта .
2.
ed
24.09.2017 10:04:03
15
12
Да четат най-вече носталгиците от набор 90. Да, точно вие малки наивници със статусите във facebook, с които ни "припомняте" какво било по татово време.
И преди да си говорим за цени, помислете, че заплатите тогава се движеха около 100лв а не около 1000.
Гледайте цените тогава и умножавайте до колкото можете. Представете си меню от няколко ястия, портокали и банани само по коледа.
1.
KML
24.09.2017 09:06:50
24
16
За носталгиците по онова време има решение на проблемите - при другаря Ким Че Ун.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори