×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Правителството удря ромите! Променят правилата за социални и семейни помощи


01 Септември 2017, Петък, 20:50 ч.

От днес започват работа 1 103 екипа в цялата страна, в които са включени 11 632 представители на различни институции - учители, директори, социални работници, полицаи, медиатори, представители на гражданското общество. Те трябва да проверят защо 206 378 деца и ученици не са в детската градина или на училище. Това съобщиха на пресконференция в МС вицепремиерът Томислав Дончев и образователният министър Красимир Вълчев, предаде БТА.

Правителството обмисля спирането на месечните помощи, ако едно дете има повече от 5 неизвинени отсъствия от училище. Има идея и за промени в Наказателния кодекс за налагане на наказания на родители, които пречат на децата си да посещават училище или детска градина. Мерките са част от кампанията за връщането в класните стаи на тези, които са напуснали образователната система или никога не са били част от нея. За семействата с материални затруднения се обмислят помощи под формата на безплатни учебници, транспорт и закуски.

Тези над 206 хиляди деца са родени между 1997 и 2012 година, се посочва в разпространено прессъобщение в рамките на пресконференцията. Информацията за децата и учениците, както и работата с тях, ще се управлява чрез информационна система "Посещаемо и безопасно училище", която надгражда разработената от 2016 година система "Безопасно училище".

Данните ще са видими през защитени портали от общинския кмет, от областния управител и от директора на Регионалните управления на образованието /РУО/. Те ще бъдат изобразявани и на интерактивна карта в националния координационен център на МС в реално време. През него всички заинтересовани министерства ще получават информация за темповете, с които се движат екипите и ефекта от приложените мерки за обхват.

Ще бъде открита и национална телефонна линия - 0800 10 112 и e-mail [email protected], на които могат да се подават сигнали за отпаднали от образователната система ученици и такива в риск от отпадане. Вицепремиерът и министърът на образованието призоваха гражданското общество да бъде активно и да подава сигнали.

Подготвени са промени в правилниците за Закона за социалното подпомагане и Закона за семейните помощи за деца, които ще бъдат публикувани в началото на този месец за обществено обсъждане, пише още в прессъобщението. Те обвързват в по-голяма степен отпускането на помощи и посещението на училище и дават възможност на учителите да препоръчват за какво да бъдат изразходвани средствата. Техните препоръки ще са задължителни за отделите за социално подпомагане.

Министърът на образованието Красимир Вълчев подчерта и важността на обхващането на децата в предучилищна възраст, което също ще е акцент в работата на мобилните екипи. Посещаването на детска градина е ключово за развитието на социално-емоционалните и най-вече езиковите компетентности на децата, каза Вълчев.

В момента близо 14 на сто на един милион деца и ученици са преждевременно отпадналите от образователната система. За тези над 206 хиляди няма информация в системата на МОН, но има в ГРАО. От тях обаче трябва да се разбере колко са заминали в чужбина, без да има информация в системата на гранична полиция, каза Вълчев.

Заместник-образователният министър Деница Сачева уточни, че с всяко дете ще се работи индивидуално, като психолози и педагогически съветници ще бъдат включени навсякъде, където е възможно. С родителите ще работят и медиатори. В конкретно населено място или махала е възможно да бъдат изградени библиотеки, възможности за кариерно планиране, допълнително обучение по български, както и професионално обучение за децата над 13-14 години.

Красимир Вълчев коментира и обсъжданите промени в Наказателния кодекс, като отбеляза, че ако родител осакати детето си физически, той подлежи на наказателна отговорност, но ако осакати от социални и житейски възможности детето, невинаги получава наказание.

Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че не знае доколко мерките са политически коректни спрямо ценностите на някои семейства, които не смятат за важно децата им да посещават училище, но по думите му интересите на държавата и обществото също са важни.

Според Красимир Вълчев са важни и промените, с които, ако ученик бъде преместен като наказание в друго училище, няма да се намаляват средствата на училищата. Това досега е водело до скрито задържане в училище. Училищата ще получават средства, ако предоставят на АСП информация за ученици, които не присъстват на занятията.

В категории: Политика


7
Коментара
Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
7
Коментара по темата
7.
*********
26.02.2021 01:52:19
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
6.
Иванов
07.09.2017 17:19:32
0
0
Защо си затварят очите за делегираните бюджети - всяко дете е касичка. Сбъркани са и преподаватели.
5.
Radin Go6ev
02.09.2017 13:03:52
0
1
Думата демокрация е измислена от англо американа саксонските масони да прекрие дивия капитализъм който цари и бещинства в вомента на земята . На тия цигани ли опряхте а забравихте ли : настане вечер месец изгрее звезди обсипят свода небесен гора зашуми вятър повее бълкана пее хайдушка песен. Туй е България от туй ги е страх земен рай . Българи обединявайте се
4.
емигрант
02.09.2017 08:06:11
0
1
Когато говорим - демокрация -това не е слоботия а ясни правила- не само права а задължения.
1. в прехода имаме криво разбрана цивилизация , особенно в елемента за безработни - това създаде една мързелива нация.
2.Да има разлика в стандарта но винаги сравнението бе колко получават на запад а как е при нас .Но никои не отчете сляпо изкуствено унищожение на една деистващ а икономика , да , не се замисли защо искат западняците да я сринат.
3. много проблеми , нямаше как да се решат , особенно ако няма ясна концепция накъде сме тръгнали.
Ромите- нямат образование , нямат работа , оставиха се без контролно да се движат и създават гета -ето резултата= не учат, не работят, раждат малки деца -да гледат деца , но държавата им налива помощи и защо . Сега няма да е лесно на държавата в тази посока , но е наложително - смело напред .
3.
Я
02.09.2017 07:10:20
0
0
Нищо няма да ударят докато плащаме данъци докато има делегирани бюджети за училищата държавата ще затъва все повече няма няма контрол и за висшето образование всичко живо инжинер даже и малоумно
2.
фирма КЛЕК АД
01.09.2017 18:29:27
2
3
Фирма Клек АД предлага наколенки. Луксозни и всекидневни, подходящи за политици. Няма нищо по-хубаво от това да клекнеш и да оближеш задника на шефа.
За политици-патриоти, Атакуващи гейове и големи количества - Отстъпки.
1.
В. Симеонов ми е кучка
01.09.2017 18:22:12
2
4
Ехеее вие се сетихте. Вальо Тихото нали беше голям Патриот? Защо не разрови мангалите, ами ходи да се излага на Слънчака?
Голям лаладжия иначе на предизборните мероприятия. Яде лайна за Бойко, а сега му лиже гъза.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ Има и бус на криминалистите  Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров
Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори