×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Какво остана от резиденция Перла край Приморско


Спомени от соца: Какво остана от резиденция Перла край Приморско
Татовата "Перла" – Изгубеното бижу на Южното Черноморие
20 Август 2017, Неделя, 05:00 ч.
Източник: socbg.com

Преди години тя беше превърната в оазис за избрани, а днес е заприличала на естествен терариум и паметник на разрухата

Приватизацията у нас роди разруха. Тази до болка позната истина едва ли би изненадала някого днес . В същото време колкото и примиренчески да се отнасяме към стопанската ни история от най-ново време, има факти и деяния, пред които не можем да останем безучастни и безмълвни, когато за пореден път се натъкваме на, меко казано, грозните картини след нея.

Такава съдба сполетя бившата лятна резиденция на Тодор Живков „Перла“ край Приморско. Преди години тя беше превърната в оазис за избрани, а днес е заприличала на естествен терариум и паметник на разрухата. Нищо от сегашните руини не напомня за красивата сграда на брега на морето, която беше предназначена единствено и само за най-приближените на Тато.

Гората около резиденцията вече „завладява“ останките от сградата, а на плочника пред бившия параден вход на воля се припичат… змии. Изкъртени прозорци, рушащи се тераси, мухъл и боклуци – това е само част от пейзажа на вече занемареното и изоставено място. Единствено табелите „Частна собственост“ показват, че то поне на хартия има стопанин.

Собственик на целия терен (от близо 130 декара) е дъщерното дружество на бившата корпорация на покойния Илия Павлов „Мултигруп“ – „Балкантурист“ (чрез компанията си „Перла Г“). Сделката за приватизацията на резиденцията беше осъществена през декември 2001 година. Тогава туроператорската фирма на “Мултигруп” спечели търга за продажбата 57% от държавното дружество “Интертравълсървиз” (най-ценната част от активите му беше именно правителствената резиденция “Перла” в Приморско). Цената на придобивката е 14.620 млн. лева.

Трябва да припомним, че тогава лично шефът на корпорацията Илия Павлов пристигна в Агенцията за приватизация, за да наблюдава “наддаването“, в което освен неговата компания участваха още пернишката фирма “Ладимекс -Л” (на скандално известния бизнесмен Людмил Стойков) и ваканционен клуб “Русалка”, собственост на „АКБ Корпорация“ – тя пък притежание на още по-скандалното семейство Баневи.


В близост до Приморско се намира изоставаната резиденция „Перла“ на Тодор Живков. Намира се в дъното на едноименния плаж, а от прозорците и почти може да се скочи в морето. Построена е през 1978 година и близо десет години е била място за отмора на Тато. Самият плаж в близост до бившата резиденция е уникален. Широка ивица, ситен пясък, чиста вода, плитък залив и всичко това на метри от красивата дъбова гора на парк „Ропотамо“.

Освен резиденция “Перла” в активите на “Интертравълсървиз” бяха включени още незавършен хотел (на същия терен), хотел в Момчиловци, сграда в центъра на София (над ресторант “Хепи” на пл. „Света Неделя“) и част от самия ресторант “Хепи”.  Стана ясно, че Агенцията за приватизация е продала дружеството, въпреки спорната собственост върху земята на резиденцията.

Става дума за това, че 89 от общо 127-те дка на “Интертравълсървиз” по това време са били актувани като общинска собственост, въпреки че от 1997-а държавното дружество се е сдобило с акт за държавна собственост върху тях. Това беше и причината, поради която тогавашната шефка на “Балкантурист” Недялка Сандалска изрично настоя при сделката да се отбележи, че търгът се е провел „при неизяснена правно-фактическа обстановка“. През годините обаче събитията се развиха в полза на „Мултигруп“ и в крайна сметка и гората, и комплексът останаха собственост на групировката.

Идеите за оползотворяването му бяха много и различни, но след смъртта на Илия Павлов (през 2003-а) империята му започна да се разпада

А имотите започнаха да буренясват. Основната наследничка на простреляния олигарх –  Дарина Павлова, започна да крои големи планове за наследеното имущество. Тя обедини хотелите под шапката на акционерното дружество “Би Ти девелопмент сървисиз”. А то от своя страна бе „захранено“ с активите на “Балкантурист”, между които “Гранд хотел България” в София, “Гранд хотел Варна”, “Интернационал” в „Златни пясъци“ и хотел “Рила” в Боровец. Веднага след това акциите на компанията отлетяха към… Вадуц. Дълго време техен едноличен собственик беше лихтенщайнското дружество „Пи еф ейч си лимитид“, представлявано от Красимира Константинова.

Според последния списък на акционерите (от ноември 2015-а) част от акциите са притежание на регистрираното в щата Вирджиния „Зайтгайст венчърс“ ООД, управлявано от близката до Илия Павлов Боряна Попова.


Там навремето са почивали комунистически лидери като Гриша Филипов, Пенчо Кубадински и дори румънският диктатор Николае Чаушеску. След 1989 година резиденцията за кратко работи като хотел с доста високи цени. В момента е собственост на „Балкантурист“, заедно с част от горите и земите към нея.

Преди години се заговори, че резиденция „Перла“ е обявена за продан срещу 38 млн. евро. Уж се бяха появили и кандидати от Изток. Според слуховете богати индийци пожелали да купят западналата резиденция. Амбицията им обаче била да изградят там свръхлуксозно ваканционно селище – сиреч да излеят още бетон на този красив морски бряг. Проблемът с екологичната мрежа „Натура 2000“ обаче попарил мераците им.



В категории: Приморско


6
Коментара
Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
6
Коментара по темата
6.
Гог о
20.08.2017 17:59:33
0
1
Перла беше вземата от мултигруп
5.
Иван
20.08.2017 15:24:55
0
6
Какво се занимаваме постоианно с този Симионов .Никои не прави нищо по въпроса този да отиде десета глуха и тогава да го видим кон лаина иадели
4.
xkgxlgxlgxpgxlgxphxlhx
20.08.2017 11:36:13
4
8
СЪЩОТО КОЕТО ЩЕ ОСТАНЕ ОТ СЛЪНЧАКА .... ДОГОДИНА. ....СЛЕД ПОДВИЗИТЕ ...НА ШУМЕН КАБЕЛАРОВ
3.
Atanas
20.08.2017 11:09:02
2
7
Skoro Perla ste ia kupi edin koito ima biznes v Oman samo se izhakva vaprosat sas zemiata okolo neia
2.
ioyi
20.08.2017 10:38:57
5
29
Перла, като и цяла България бе разграбена от комунистите и създадените от тях „мутри“.
След като т.нар. „СОЦ“ се издъни, комунистите решиха да стават капиталисти. И тъй като в партнийните школи ги учеха, че капитализмът е див и варварски, те такива и капиталисти станаха – диваци и варвари. Сдъвкаха и осраха всичко, до което успяха да се докопат...

P.S. Никой не ни е виновен! „Ум царува, ум робува, ум патки пасе“.
1.
*********
20.08.2017 09:37:15
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Не желая да съм кандидат за патриаршеския престол, каза духовникът от града под тепетата Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори