×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

България се срива към авторитарна диктатура - процесите на деградация са много напреднали


България се срива към авторитарна диктатура - процесите на деградация са много напреднали
Какво очаквате от такъв народ, заслужаваме съдбата си, казва песимистично депутатът проф. Иво Христов
04 Август 2017, Петък, 15:55 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

Трите мандата на Борисов са недовършени, не е управлявал толкова дълго, казва професорът


Проф. Иво Христов е депутат първи мандат от „БСП за България”. Роден е на 5 септември 1966 г. в Киев. Магистър по право и доктор по социология на правото. Преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Специализирал е в САЩ, Русия, Италия, Австрия. Бил е експертен сътрудник към Комисията по правни въпроси в няколко парламента.


- Проф. Христов, Вие сте първи мандат народен представител. Кажете едно хубаво и едно лошо нещо, което Ви е изненадало в тези първи месеци като депутат.
- Честно казано, не съм изненадан от нищо, защото Народното събрание го познавам в друго – експертно, качество от 15 години. Но мога кажа (дали е добро или лошо вие ще прецените), че нивото цялостно, експертното, човешкото, са по-ниско и по-ниско. Това е проблемът.

- Нивото пада през годините?
- Да, да и то стремглаво. Аз имам наблюдения поне от 1996-97 г., така че мога да правя сравнения.

- От гражданската квота на „БСП за България“ доколко имате свобода, доколко сте длъжни да се съобразявате с ръководството на БСП и с решенията на групата?
- Аз нямам проблем с ръководството на БСП и с ръководството на групата. Досега никой не ме е ограничавал в моите политически и всякакви други изяви. И високо ценя това. Ние имахме такава мъжка договорка още в самото начало.

- Има ли неща, които да са Ви притеснили и да са Ви накарали да се замислите дали мястото Ви е в групата на „БСП за България“ и в парламента?
- Когато възникне такъв казус, ще се разбере.

- Ще е шумно?
- Не, невинаги вдигането на шум означава позиция. Позицията се защитава с действия, а не с вдигане на шум.

- Корнелия Нинова и на Бузлуджа изказа едно интересно мнение – твърди, че иска да се пребори с мафията, с корупцията в държавата. Виждате ли наистина такива намерения в БСП?
- Корнелия Нинова беше единствената, която примерно откъсна известни зависимости, които БСП имаше знаете с кого – с кои олигархически и други сили. Така че, поне сега-засега, освен думи има и действия за разлика от други политически сили.

- Вие сте роден в Киев и сте русофил, ако не бъркам?
- Познахте.

- Във връзка с едно Ваше интервю наскоро ми идва да попитам – твърдите ли, че Украйна трябва да стане част от Русия?
- Никога не съм твърдял такова нещо – не знам откъде сте извадили тази информация.

- Вие казахте, че Украйна е антируски и изкуствен проект.
- И каква е връзката? Аз не виждам пряка причинно-следствена връзка. Украинският проект действително не е жизнено способен проект – това, представете си го, е една голяма Македония. Много бързо някои хора забравиха, че Украйна е създадена с идването на болшевиките на власт в Русия. След това е създаден Съветският съюз. Днешна Украйна е продукт на болшевиките, включително в нейните абсолютно необосновани географски граници. И казусът с Крим е най-малкият, тука говорим за цялата южна и източна част на Украйна – района на Харков, Малорусия, Одеса. Това са си изконно руски територии.

- Според Вас какво ще се случи там в бъдеще?
- Трудно ми е да гадая. Проблемът не е между Русия и Украйна, тъй като, както казах, Украйна не е субект на собствена воля. Това са отношения между Русия и Америка. Ако между Русия и Америка примерно настъпи стратегическо разбирателство, което мен много ме съмнява в сегашната ситуация, казусът „Украйна“ ще бъде затворен поне в сегашния му озъбен антируски вид. Ако обаче между сегашната администрация на Съединените щати и Русия продължава конфронтацията, особено след последните санкции, които Конгресът наложи, нещата ще рефлектират пряко и на украинския военен театър в буквалния смисъл на думата. И заявката на Захарченко за създаването на евентуална държава – Малорусия, е заявка точно за това.

- Доколко НАТО и Европейският съюз имат бъдеще според Вас?
- Очевидно имат бъдеще. Проблемът е, че Европейският съюз страда от изключително жестока криза на идентичност, особено след излизането на Великобритания и Брексита, което рязко променя конфигурацията на основните политически субекти вътре в ЕС. Европейският съюз до излизането на Великобритания представляваше един триъгълник и между върховете на този триъгълник се развиваха всичките действия – става въпрос за Великобритания, Германия и Франция. В момента този триъгълник се е разпаднал, а отношенията между Германия и Франция далеч не са толкова безоблачни, колкото бяха при създаването на ЕС. Очевидно е, че Макрон води политика, която не е в синхрон с политиката на Меркел, а Меркел се опитва да се еманципира от съответните сили, които я поставиха.

- А България печели ли или губи от членството си в НАТО и ЕС?
- Въпросът ви е неправомерно поставен, България няма избор. Така че дали печели или губи, няма абсолютно никакво значение. След разпадането на блоковата структура на Варшавския договор и на СИВ пред страната имаше три опции, чисто теоретични – да бъде погълната от Турция; да се разпадне и да стане зона на военни действия, както Югославия; или да стане част от друг геополитически блок. Стана третото, което според мен е по-доброто за България. Но ако направим една рекапитулация от това, което се случи с България и с българската икономика, нещата са крайно неприятни. България в момента е деиндустриализирана страна. Нейният значителен качествен човешки капитал се отлъчи да търси своя шанс (за което, разбира се, не може да бъде обвиняван) в развитата част на Европа, Америка и света като цяло. Проблемите са в това, че България по никакъв начин не успя да се възползва от това, че все пак по милост и по геополитически причини беше прибрана в лагера на богатите страни.

- Кой е вашият пример за държава или държави от нашия мащаб, които можем да следваме, включително и като политически строй?
 Безспорно Унгария, но ние нямаме унгарската имперска традиция, високото качество на политическа култура и високото качество на съпротива, независимо дали това идва от Запад или от Изток. Българите нямат традиция в това отношение и проблемът е в нас, а не в нашите геополитически врагове или съюзници.

- Т.е. това е нереалистично?
- Естествено, че не е реалистично.

- А друг пример, който да е реалистичен?
- Какво разбирате под „реалистичен”? Аз ви казах кой е примерът. За да бъдете като някоя друга страна, вие трябва да бъдете като себе си, а ние не сме като себе си. Пред очите ни за 25-30 години нашата страна ни беше открадната. Цели 8 милиона българи гледаха като стадо как страната им отлита, открадната от шайка разбойници. Никой не се възпротиви, никой не излезе за това. Какво очаквате от такъв народ? Ами значи заслужаваме съдбата си. Ниска политическа култура; ниска култура на съпротива; ниска, ако щете, култура на осъзнаване на това, което се случва със страната ни и с всеки един поотделно. Българите в по-голямата част даже не могат да си представят, че техният личен просперитет е функция от просперитета на общността, в която пребивават. Българинът в най-добрия случай смята, че може да реши личния си просперитет, като просто емигрира или спаси само най-близките си. Така не се създава общност, нито се създава държава.

- Какъв политически строй следва да има нашата държава? Подходящо ли е това, което сме в момента - парламентарната република и т.н.?
- Не, не е подходящо, но за съжаление процесите – социалните, демографските, културните, цивилизационните и икономическите, са толкова напреднали като деградация, че България се срива към една авторитарна диктатура с имитация на демокрация. Това го знаят всички.

- Задължително ли Бойко Борисов трябва да олицетворява тази диктатура?
- Ако не беше Борисов, щеше да е някой друг. Тенденциите на авторитаризъм в България започнаха още с идването на Костов на власт. След това те само се задълбочиха. И проблемът не е персонален – държа ясно да подчертая, проблемът е структурен. Това, между другото, журналистите не го разбират, тъй като те нямат системни сетива. Те се плъзгат само по повърхността.

- Бойко Борисов вече е трайно политическо явление, трети мандат премиер. Каква е прогнозата Ви – кога и какъв ще е неговият край като политик?
- Защо трябва да има край човекът – да е жив и здрав? Защо!

- Говоря за политическия му край.
- Не мога да кажа, аз избягвам да правя прогнози – това са неблагодарни неща. Аз все пак съм социален учен. Мен ме интересуват тенденциите, а не съдбата на една или друга персона. Така че не мога да отговоря на вашия въпрос.

- Това, че Бойко Борисов управлява толкова дълго страната…
- Колко дълго, господине? От 2009 г. управлява – няма и десет години.

- Това не е малко, три мандата премиер, и не се вижда краят му между другото.
- Три мандата, които не ги е довършил, така че това малко лъже. Няма даже и десет години. Есента на 2009 г. ГЕРБ дойдоха на власт.

- Това, че все пак той управлява толкова време, за какво е индикатор?
- Първо, е индикатор именно за нещата, за които ви казах – липса на икономическа, социална, ако щете, цивилизационна и политическа алтернатива на този модел в България, за съжаление.

- Наскоро говорихте за сериозността на циганския проблем, но можете ли в няколко точки да формулирате решението му? Макар че този проблем е много сложен.
- Не, не. Хич не е сложен. Сложен е за тези, които нямат умствен капацитет да го обхванат. Решението на циганския проблем е функция от решението на българския проблем. Това е като температурата на човешкото тяло. Когато вие вдигнете температура, болестта ви не е температурата – тя е индикация, че имате проблем. Т.е. намален имунитет, атакувани сте от вируси и организмът реагира. Проблемът с циганите и с тяхната интеграция е, че те са продукт на деиндустриализацията на страната, на разпадането на държавните и социалните връзки и оттам циганите като най-слабо звено в тази система първи дават на късо, образно казано. Пак казвам, проблемът е да се реши българският въпрос – циганският е само следствие и функция. Много хора обаче представят следствието за причина – къде съзнателно, къде не. Но това освен всичко останало е и липса на интелектуален капацитет да разбереш проблема.

- Т.е. не трябва да се концентрираме специално върху циганите, а по-скоро да си оправим държавата?
- Да, първо трябва да си оправим българския проблем, защото при лошия социализъм за добро или за лошо тези хора бяха интегрирани, както знаете. И държавата играеше с моркова и тоягата. Резултатът беше, че циганчетата бяха образовани, имаха базово образование, можеха да четат и да пишат, имаха занаят и нямахме проблемите, които имаме. В момента гетоизацията, маргинализацията – пета генерация цигани не знаят български, не могат да четат и да пишат – това е бомба със закъснител, както казах. Вместо да се концентрират обаче върху дълбинните причини на този процес, някои тръгнаха да ме обвиняват едва ли не, че съм се изказал расистки. Което пак показва липсата на интелектуален капацитет за пореден път, дори и в инсинуациите.

В категории: Политика


Облаци по морето днес
Облаци по морето днес 19/03/2024, Вторник 09:05 0
Флагман.БГ Човек на Слави е съсипан след тази новина Човек на Слави е съсипан след тази новина 19/03/2024, Вторник 08:30 0
Флагман.БГ Каква е минималната заплата в Гърция Каква е минималната заплата в Гърция 19/03/2024, Вторник 08:11 0
17
Коментара по темата
17.
Петър
24.08.2017 08:07:38
0
0
"Това са си изконно руски територии." !?И се имаш за Българин!?
Волжка България за Русия ли я имаш бе болшевишки боклук? Та, ти си долен гнусен предател, причинно-следствена връзко!
16.
До 14, 15
06.08.2017 18:51:49
0
2
И Унгария, Чехия, СловакияРумъния...бяха в една система, като нас! Но тук мат'риалът е калпав (вижте себе си!), управляващите-също! Като съборят символите в Полша, нищо няма да се промени! И тук взривиха мавзолея...и какво...?
15.
бойковист
05.08.2017 15:56:29
5
2
Всички червени недоносчета пикаят газ.....идеално !
14.
блеика
05.08.2017 15:11:13
6
4
Полша забрани комунизма и символите му и сегае номер едно в хрантелната промишленост в Европа. Румъния също си разстерля диктатора преди години и сега е 10 години пред нас...гърците с дългове или без не са и близвали комунизъм(случаеност?)... От там насетне вие си правете сметката колко е добре да си комунист и с БСП. Говориме за мислене и манталитет който се забранява от народи и се оправят хората. А тук един папурко от БСП говори клишета по старо му.
13.
Да!
05.08.2017 13:11:27
2
11
Умен мъж! И коментарът е точен! За жалост, това е реалността в България!
12.
lk
05.08.2017 07:26:43
11
5
Български астронавти на луната:
-Брат, пиши К@Р и да се прибираме! Ракиено време стана!.. та и на този приказките му все в тази посока,винаги повтаря едно и също,като е толкова добар оправник,защо не развие нещо частно ,там да го видим колко е добър, некъдърник,
11.
Tsar Georgi II Terter govori
04.08.2017 21:37:13
6
4
kak ne va e sram ve pederasi, kradci i predateli anatema!
10.
Kan Toktu govori
04.08.2017 21:33:15
5
2
6ibaniaci prodadohte balgaria na ciganite maika vi daiba
9.
Kan Telerig govori
04.08.2017 21:32:02
6
2
Takiva me6oci kato sega6nite darjavata ne pomni,,, predatili 6e sasipete darjavata!
8.
Tsar Boris govori
04.08.2017 21:04:44
17
4
Az ne pomnia niakoga v Bulgaria da e imalo poveche demokracia i svoboda ot dnes, obache pomnya che pri Todor Jivkov niameshe nito svoboda nito demokracia.
Dnes decata ni moje da uchat po ciala Evropa bezplatno.
7.
мгамгамгамгамгамкамкамкюмга...
04.08.2017 21:03:46
12
5
МОЯ ЛИЧНА ПРОГНОЗА ДО ПЕТ ГОДИНИ БУЛГАРИСТАН ЩЕ БЪДЕ РАЗДЕЛЕН НА НЯКОЛКО ОТДЕЛНИ МАЛКИ ДЪРЖАВИ .......ЧЕРНОМОРИЕТО А ПО ВЕРОЯТНО САМО БУРГАСКИЯ ЗАЛИВ ОТ СВЕТИ ВЛАС ДО СОЗОПОЛ ВКЛЮЧИТЕЛНО ЗА ИЗРАЕЛ. ....СЛЕД ОЩЕ НЯКОЛКО ГОДИНИ КРИМ СЪЩО ЩЕ БЪДЕ ДАДЕН НА ИЗРАЕЛ. .....СЕГАШНИЯ ИЗРАЕЛ ЩЕ БЪДЕ ИЗОСТАВЕН. ......И ТАКА БУРГАСКИЯ ЗАЛИВ С ГРАДОВЕТЕ ПО НЕГО УПРАВЛЯВАНИ НАВСЯКЪДЕ ОТ КМЕТОВЕ НА ГЕРБ + КРИМ ЩЕ НАПРАВЯТ ДЪРЖАВАТА ....НОВ ИЗРАЕЛ. ........ПЛОВДИВ И РОДОПИТЕ И ДЕЛИОРМАНА ЩЕ ГО ВЗЕМЕ ...ВИСОКАТА ПОРТА В СТАМБУЛ.......ВАРНА ЩЕ СТАНЕ ГУБЕРНИЯ НА РУСИЯ. .......СОФИЯ ГРАД ДЪРЖАВА. ......СЕВЕРОЗАПАДА ........ДЪРЖАВА НА ЦИГАНИТЕ. ..........ТОВА Е В КРАТЦЕ. ......
6.
Eba si lujata
04.08.2017 21:03:31
14
7
Gluposti.
Ako tova beshe avtoratizum, Boiko vidade 2 puti shans da napravite pravitelstvo, sled tova vi moli da vlezete v upravlenieto ---obache komunistite ne ste Bulgarska partia, ami partia na nefta i KGB, i zatova vie otkazahte.
5.
FREE BULGARIA
04.08.2017 20:54:43
19
8
CHERVEN BOKLUK.
SVOBODA NA NARODA OT KOMUNISTITE!!!!
4.
komunizma e bolest na mozuka
04.08.2017 20:53:41
17
8
Tozi pich e paravan na Lukouil.
Nikoi normalen chovek, ne bi rabotil za partia koyato prodade Makedonia na Surbiate, i koyato bankrutira Bulgaria dva puti. Mizernici!!!!
3.
До 1
04.08.2017 20:44:38
6
25
Той има ум и може да отиде където пожелае, но тогава тук ще останат само тъпаци като теб, които дори не умеят да пишат на Български, а на някаква маймуница.
2.
Вейдър
04.08.2017 20:17:27
23
8
СОПОЛ -това е точното определение за примата от снимката.
1.
Komunist kusta ne hrani
04.08.2017 19:56:00
19
7
Kato mu haresva komunizma zasto ne otide vuv Vietnam i Kuba? Severna Korea susto e mnogo hubavo.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Подариха й джип за 300 бона и забрави, че иска да се развежда Подариха й джип за 300 бона и забрави, че иска да се развежда Отварачката бе засечена да шофира огромен джип „Кадилак” и то чисто нов, чиято цена е някъде към 300 бона Човек на Слави е съсипан след тази новина Човек на Слави е съсипан след тази новина Борис Солитарийски буквално рухна след развода, той много страдал за проваления си брак и че не може да види детето си Ротацията под въпрос заради министър Тагарев, а електоратът на ПП-ДБ се стопил с 30 на сто Ротацията под въпрос заради министър Тагарев, а електоратът на ПП-ДБ се стопил с 30 на сто За какво да ходим на предсрочни избори, като картината ще е същата, пита социологът Петър Чолаков Каква е минималната заплата в Гърция Каква е минималната заплата в Гърция От 1 април става 800 евро  Маскиран обра заведение във Варна Маскиран обра заведение във Варна Откраднатите пари са около 1000 лева Върнаха книги на библиотека в Русе с 50 години закъснение Върнаха книги на библиотека в Русе с 50 години закъснение  Жената, която ги изпратила по пощата, пожелала анонимност. Тя признава, че постъпката й не е за пример и е написала извинение Изправят Червения пират пред съда Според съда обвиняемият е автор на множество електронни писма Ще има ли ротация? „Промяната“ и ГЕРБ преговорят за съдбата на сглобката до 12 часа Ще има ли ротация? „Промяната“ и ГЕРБ преговорят за съдбата на сглобката до 12 часа Очаква се отговор на въпроса ще има ли правителство или предстоят извънредни парламентарни избори Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Не желая да съм кандидат за патриаршеския престол, каза духовникът от града под тепетата Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон
Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори