×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Докога съдебната система ще унижава българските преводачи?


Докога съдебната система ще унижава българските преводачи?
За устен превод в съда, те получават „достойните” 15 лв. на час
26 Юли 2017, Сряда, 13:40 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

Заплащането за симултантен устен превод в съдилищата и в следствията в страната принизява труда им и ги отказва от работата

Заклетите преводачи, ползвани при съдебните процеси с чужденци в България, получават едва по 15 лева на час за труда.

Сумата е за участие в заседание. Т.е. понякога може да се наложи да чакат цял ден, за да превеждат в зала около час и получат смешните 15-ина лева. Преводачи алармираха Флагман.бг, че хонорарите им освен, че са мижави, се бавят изключително дълго, може да чакат до половин година, че и повече.

До 2013 година те получаваха тройно по-голяма сума за труда си, но по времето на кабинета "Орешарски" се приеха промени в закона, които ограничиха плащанията до смешната за този труд и познания сума. 

„Такова заплащане е унизително! Сякаш никой не е запознат, че това е най-сложният превод. Отблагодаряват ни се за годините, вложени в учене на езици, нервите, които сме късали и напрежението, на което сме подлагани с 15 лева на час!”, оплакват се бургаски преводачи.

Те допълват, че преди да влезе в сила тази специфична наредба от тогавашния министър на правосъдието Зинаида Златанова, заплащането е било в размер между 40 и 50 лева на час – по договаряне и в зависимост от сложността на езика и разглежданата материя.

След влизането й в сила обаче, нещата се променят коренно. (ВИЖ ЦЯЛАТА НАРЕДБА ТУК) Сега преводачите, които всъщност подлежат на наказателна отговорност при грешна транслация в съдебна зала и в следствията, са принудени да се откажат от едно от средствата си за доход, тъй като

за тях не е рентабилно.

Да, преводаческото съсловие в България не е голямо, но това не означава, че техните проблеми трябва да бъдат пренебрегвани. Именно затова те имат синдикат, базиран в столицата – Съюз на българските преводачи (СБП).

От там обясниха пред Флагман.БГ, че са запознати с проблема, но са с вързани ръце – районните съдилища нямат никаква власт над ситуацията и всичко зависи от министерството на г-жа Цецка Цачева, което реално в случая не е отговорно за промяната в наредбата, въведена като едно от последните решения на кабинета Орешарски.

„Нашите стандарти при заплащането са упоменати на официалния ни уеб-сайт. Говорейки за симултантен устен съдебен превод, те са 60 лв. на час. Това са утвърдените от нас тарифи, които не погазват нашия труд и на които ние държим. Възможно е да има колеги, които биха работили на по 15 лв. за час, но те са наистина много малко. Ние твърдо заставаме зад колегите си и се борим за тяхното достойното оценяване на труда им”, разясниха от СБП.

Междувременно проверка на Флагман.БГ  в Бургас установи, че голяма част от преводаческите кантори в града са спрели да пращат служителите си на устни преводи в съда. Причината е именно ниското заплащане и сложните процедури, които се извършват докато реално минималните средства пристигнат до преводачите. Тези процедури понякога траят с месеци.

Оказва се, че в българските съдилища вече превеждат само хора от две категории – социалнослаби, но с добри езикови познатия, за които всеки лев е важен, и пенсионирани-преводачи, чиято пенсия така или иначе не е достатъчна в повечето случаи.

За сравнение, в държави от ЕС като Холандия (със сигурност не е една от най-богатите в съюза) условията за превод в съдилищата са следните: 43.89 евро на час плюс фиксирана сума 20.23 евро, която се заплаща за самото наемане на преводача. Допълнително те получават и компенсации за пътуване от 1.55 евро на километър.

Във връзка с тези факти, задаваме 3 конкретни въпроса към действащия министър на правосъдието - Цецка Цачева въпреки че настоящото и влязло в сила допълнение към закона, не е одобрено по времето на сегашния кабинет.

Г-жо Цачева,

1. Запозната ли сте с конкретния проблем на преводаческото съсловие в България и с европейските стандарти за заплащането на преводачески услуги?

2. Каква е причината цената на съдебен или следствен превод на час в България да бъде намалена тройно?

3. Има ли планове тази тарифа да бъде променена, с оглед на това, че стандартите в преводаческата гилдия са доста по-големи и то заслужено?

В категории: Власт , Темида


3
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
3
Коментара по темата
3.
Jessy Dubai
27.07.2017 17:16:48
0
0
Заплащането за симултанTен устен превод в съдилищата и в следствията в страната принизява труда им и ги отказва от работата

Пише се симултанен. Г-жо Касабова, това неграмотно кривогледо момче го върнете в прогимназия да учи правопис.
2.
Ирина Радева
26.07.2017 20:35:01
2
4
Не съм пенсионер, нито социалнослаба, но се "навивам" да превеждам, защото завършвам право и ми е полезно. НО сте в грешка! Заплащането не е 15 лева, а наполовина, защото върху тях ми начисляват 4 лева осигуровки, 2 лева за пътни/ не живея пред Съдебната палата/ и 1-2 лева за синя зона...
1.
Луд
26.07.2017 16:49:48
0
8
Аз искам да питам вас нормалните хора Къде я видяхте тая съдебна система?! Шведа турист го пуснаха тихомълком, циганите от Асеновград 8 човека едва един остана зад решетките, оня който уби в Бяла дори още не е хванат! Питам ви аз ли съм луд или вие всички не сте наред...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори