×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • В 11 часа днес ще има пресконференция на Емил Кундев - финансово-счетоводен консултант към поморийския манастир "Свети Георги", очаквайте подробности
  • В 10:30 часа днес общинските съветници от БСП Чанко Мирчев и Станимир Баев ще дадат извънредна пресконференция, очаквайте подробности
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Царево обяви война на София заради нестинарството. Утре шопите може да им откраднат и тричането!


Царево обяви война на София заради нестинарството. Утре шопите може да им откраднат и тричането!
Морската община плаши столицата със съд, патентовали обичая
20 Май 2017, Неделя, 02:00 ч.
Автор: Флагман. БГ

Странджанският обичай е осквернен от огненото шоу в столицата, твърдят местни хора




Уникалният ритуал нестинарство вкара в истинска война столицата и морето! Първият по рода си фестивал на огъня и нестинарството в София спечели стотици почитатели, но и гнева на община Царево и местните хора, които от години ходят боси по жаравата.

"Името на фестивала звучи хубаво, но нашите нестинари и местните хора считат, че истинско нестинарство може да има само в Странджа. Остро възразяваме, защото за нас това събитие в София е опошляване и подигравка с ритуала", сподели пред "България Днес" кметът на Царево Георги Лапчев. Нестинарите от Странджа звъннали на градоначалника и му обяснили, че няма да ходят в София, където били поканени от организаторите.

"Не съм против огненото шоу, но нека не се нарича нестинарство. Не бих желал да търсим правата си в съда, ако се наложи. Имаме патент за този свещен ритуал, но не искам да се популяризира чрез скандал", закани се кметът на черноморския град.

"На 30 септември 2009 година нестинарството е включено като нематериално културно наследство на човечеството в списъка на Организацията по образование, наука и култура на Обединените нации (ЮНЕСКО). При описанието му изрично е посочено, че в автентичен вид то се изпълнява само в с. Българи, община Царево, в нощта на 3 срещу 4 юни. Всяко друго негово провеждане извън пределите на Странджа е използване на думата "нестинарство" с цел привличане интереса на зрителите", заявиха още недоволните край морето.

На противоположното мнение е организаторът на огнения фестивал.

"Нестинарството трябва да се популяризира пред хиляди, а не само пред 100-200 души веднъж в годината", категоричен бе президентът на Българския арт и фолклорен център "Нестия" Христо Станков.

"Утре мога и аз да патентовам коледуването и лазаруването, да речем, и никой да не може да ги практикува. Нашата мисия е чрез огъня да изчистим душите на българите. Защо не забранят нестинарството в заведенията или в Копривщица, където се прави от софийски танцьори?", попита пред вестника Станков и допълни, че се е консултирал с много адвокати, които му дали зелена светлина за провеждане на мероприятието.

Нестинарството е древен езически култ, при който извършващите го след изпадане в транс танцуват боси върху жарава въглени. Според традицията нестинарите играят вечерта в деня на св. св. Константин и Елена (нощта на 3 срещу 4 юни по стар стил).

Забележително е, че след ритуала нестинарите нямат рани или изгаряния по краката. Именно в това се състои най-голямата магия на нестинарството.

Прави е кметът Лапчев да негодува. Както е тръгнало, утре шопите може да посегнат и на друг местен обичай - тричането. И ако тричат политици - добре, ама ще вземат да тричат кучета и тогава съвсем ще ограбят културното наследство на Странджа!

В категории: Царево


18
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
18
Коментара по темата
18.
до 6
04.06.2017 13:27:53
0
1
Подкрепям това мнение! Нацията ни стана напълно безхаберна и БЕЗДУХОВНА! Много здраво работиха чуждите служби и съсипаха страната ни, сигурно са доволни от резултата...ЖАЛ МИ Е!
17.
17
22.05.2017 20:36:08
4
2
Алчните царевци направо се побъркаха! :))))) Взеха им паричките, с които скубят безжалостно туристите. Ужас!
16.
кенсиански
22.05.2017 10:24:46
1
3
Няма нищо,тъкмо е реклама .Гледай народе и се радвай ,какви мутри правят гуша от твоите левчета.
15.
хасковския каун розов
22.05.2017 10:11:32
1
3
Както казах - не е тайна. Не са слухове,както и всички прояви на туркизъм ,мюсюлманизъм ,комунизъм и всякакъв боклучизъм- ,ташак ама ташак на гол г.ъз си е живо е.ба.не .никой да не краде нашата история.
14.
14
21.05.2017 20:25:58
0
5
всеки атрактивен плаж се стопанисва от софиянец или негов близък както и всеки печеливш търговски обект и обичаите щом са атрактивни и печеливши ще си ги провеждат в софия,местните да го духат те не стават и за обслужващ персонал и са обречени като индианците!проверете какво е положението от дуранколак до резово къде са местните дори царевица на плажа немогат да продават или с лодка да продадат кило риба а сега и обичаите ще отнемат и ще ги обвинят в некадърност!
13.
Бродиловец
21.05.2017 20:01:26
0
6
Софянци да вземат да изтричат кучетата във фонтана на НДК.Да прехвърлят и морето в София,за да им е наред всичко .
12.
Хах
21.05.2017 19:51:39
0
4
Те софиянчетата отмъкват всичкоот провинцията. Като почнеш от предприятия, сделки,европроекти,култура,пари,земи със заменки. Откраднаха международния боксов турнир Странджата. Прибраха кукерския фестивал в шибания Перник и го патентоваха. София е измислена столица на вилаета Булгаристан създадена през турско време.Ай наздраве!
11.
Дина
21.05.2017 17:35:19
0
6
Фондацията да му плати билета на Станков,защо да му събираме ние пари за билет.Всяка година по всяка телевизия казват и показват колко хиляди се събират на събора в с.Българи,само той невидял и неразбрал и ще казва,че 100или 200души
10.
Селянин от Странджа
21.05.2017 17:32:04
1
1
Шнур за Кофия
9.
Stoiko
21.05.2017 16:29:19
0
5
Преди мандата без грош, а след него с цял кош (Шопска поговорка)
8.
Ротшилд
21.05.2017 15:43:51
0
16
На този индивид г-н Станков да вземем да му платим билета,че да дойде до с.Българи да види дали 100-200 човека гледат нестинарските игри.Психично болен заблуден шоп!
7.
А така
21.05.2017 15:19:21
0
2
От Витоша по-високо нема,от Искъро по-дълбоко нема,от София по-убаво нема.
Колко у София че срешнеш софиянец,толко и у Курило-курилец. Затриха се. Иначе като ги почнеш Балша,Мировяне,Кумарица,Славовци,Гниляне,Курило,Кътина-това са най-дървените шопи. Само на граовци капа им свалям. Тия кой и от какво дърво ги е делял -не знам,ама са по-чепати и по-недоделяни и от нас.
Шопа е недоверчив и мъдър човек. Имаше един Курти от Кътина.Работеше в ЗММ и беше голем чешит и много приказваше.Разправяше, че веднъж началника му рекъл:
-Абе Курти,ти нещо не ме обичаш много-много?
– Другарю директор,я на нов началник и на младо прасе се не радвам, оти не знам каква свиня че излезне от него.
Курти постоянно псуваше-такъв си му беше речника.Пак на него приписват тая случка в завода-отишъл пред кабинета на началника и попитал секретарката:

-Тука ли е директоро дагоеба?

-Тука е, седнете и изчакайте!

-Нема, яз можем и прав дагоеба. Морето може и в шоплука да го преместим дагоеба!
6.
моето име
21.05.2017 13:20:37
27
12
Правилно!
Преди години една еднодневка - "кръпката" - некадърен неграмотен хулиган, който пренася причините за простотията си върху другите, каза, че трябвало Джулай морнинг да бъде в София! Тогава кметът на Каварна му каза - нека си го прави, кой му пречи.
Аз съм възрастен човек и ми е болно за това, че паметта се изтрива с комерсиални цели. Репортажът по телевизията ме възмути!
Комерсиализирането на всичко от бездуховни печалбари ме отвращава!
Преди броени часове, наблюдавайки състезание по художествена гимнастика, коментирано от "журналистка" и бивша състезателка от ансамбъла, финландска състезателка игра съчетание на българска народна музика, вероятно Теодоси Спасов.
Никаква реакция!
В много филми, западни, звучи българска народна музика!
Първо никой не разбира, второ, никой не отразява грабителството.
Имам чувство, че зависим от ограничени хора, наместили се някъде за пари и неуважаващи нищо, освен своя задник.
А шопите ще дойдат в Странджа, те са навсякъде, има програма и този девствен район да бъде о---ран.
Проф. Кауфман, няма да обяснявам кой е, каза в едно предаване преди години - има близост в манталитета на странджанци и шопите.
5.
Мп
21.05.2017 13:02:48
1
17
Шопите като искат да гледат нестинарство да идват към Странджата и да гледат. Това е обичай характерен за нашите географски ширини, от всичко се опитват да правят пари тези нагли шопи и потъпкват традииците ни. Като искате драги столичани да гледате ходене по жарава, съберете пари и елате тук при нас в Странджата.
4.
Бургазлия
21.05.2017 11:51:32
9
18
Нека мушморока Христо Станков популяризира и триченето ,това е исконен български фолклорен обичай.
Таман ще преброят и бездомните кучета в Расте но не старее но и по жар ходи.
От де се чуло не видело Шопи нестинари да станат.
3.
Bata
21.05.2017 11:26:58
5
2
В с.Бата в Бъчвата -Българско село лятото всяка вечер ума нестинарски игри. Е и?
2.
Бродилово
21.05.2017 11:07:26
0
12
Триенето на кучета в наш обичай
1.
*********
21.05.2017 10:23:06
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как шеф Ангелов се завърна в кухнята на Хелс Китчън Как шеф Ангелов се завърна в кухнята на Хелс Китчън "Не ми се работи, не ми се готви, но това не е концерт пожелание. Важните сте вие. Затова продължаваме", заяви шефът Решават за извънредни мерки и обявяване на епидемия срещу коклюш Решават за извънредни мерки и обявяване на епидемия срещу коклюш Пик на заразените с коклюш се очаква в края на май Добра новина за столичани, метрото ще се разшири с още две станции в "Люлин" Добра новина за столичани, метрото ще се разшири с още две станции в "Люлин" "Метрополитен" обяви конкурс за строител на продължението към Околовръстния път Комисията "Митници" праща доклада си в прокуратурата, убедени са, че се доказало участието на Асен Василев Комисията "Митници" праща доклада си в прокуратурата, убедени са, че се доказало участието на Асен Василев Докладът е изпратен на прокуратурата  Красивата украинка Мария и най-голямата интригантка от "Ергенът" Криси останаха без рози Красивата украинка Мария и най-голямата интригантка от "Ергенът" Криси останаха без рози За сметка на това Екатерина получи две рози - една от срещата си с Алек и втора от вечерта на елиминациите Тя е любимка на шеф Ангелов, но снощи приключи с Хелс Китчън Тя е любимка на шеф Ангелов, но снощи приключи с Хелс Китчън За два месеца ти научи много. Симона, ти си детето чудо на Hells Kitchen. Ти изненада абсолютно всички, каза й шефа  Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата
„Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака 
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Смяната на министрите, ясно показва, че има борба на различни интереси в остатъка от Сглобката Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори