×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Баба Костадинка, която не проси и не моли, а продава красота


21 Август 2016, Неделя, 03:00 ч.

Историята на една възрастна жена трогна хиляди в социалните мрежи

Историята на една възрастна жена трогна хиляди в социалните мрежи. Тя беше разказана от интернет потребителката Валентина Андонова, която публикува емоционално послание на страницата си във Facebook. Ето го:

"Това е баба Костадинка, на 92 години, продава своите картини на светофара на пазар Чаталджа. Една от многото. Възрастни хора, принудени до последно да изкарват хляба си, приклекнали по българските тротоари. Баба Костадинка не проси, не моли за помощ и за жалост отдавна е изгубила надежда за достойни старини. Продава красота, късчета от душата си, нарисувани с акрилни бои върху платно. Не се оплаква от нищо, само че краката не я държат. Усмихна ми се и тихичко ми се извини, че не може да се изправи, докато разглеждам пейзажите. Приседнах до нея, вече знаех, че ще купя картина. От две седмици съм във Варна. Моята Варна, изпълнена съм със смесени чувства на радост и нa разочарование от това което виждам по улиците. Не зная дали от носталгия и сантименталност сетивата ми са така изострени, но при вида на тази мъничка свита женица ме заболя, изпитах огромна тъга, прегърнах я и заплаках.



Казах й, че искам да купя най-скъпата й картина за подарък на моята майка. А милата жена през сълзи каза, че от дни не успява нищо да продаде и която и картина да купя, ще ми направи отстъпка, защото има нужда от парички, за да помогне на болната си дъщеря и внук си. А пенсията доникъде не й стига, само за лекарства и за ток... Това е баба Костадинка на 92 години, продава душата си за дребни пари. Това може да е вашата баба, майка, леля или съседка, приклекнала тихо на тротоара с надеждата да продаде нещо, за да помогне на някого. Моля ви, приятели, ако можете да си позволите за подарък на някого или просто ей така, купете си картина. Потърсете баба Костадинка, тя е там, на светофара на пазар Чаталджа. Картините не струват скъпо, в замяна на парите си ще получите красив пейзаж, добра дума, усмивка и благословия. А вселената чува благословиите и ги умножава стократно. А ако не, моля ви разпространете този пост, може някой от вашите приятели да си купи картина от баба Костадинка. (Цените са между 10-40 лв, зависят от големините)"



Ден по-късно Валентина Андонова пише следното:

"Благодаря ВИ! Днес сутринта с огромна изненада намерих пощата си препълнена от писма със запитване и молби за съдействие да се закупят картини от баба Костадинка. Много ми е е трудно да отговоря персонално на всяко съобщение, затова допълвам поста тук. За мое най-голямо съжаление нямам физическата възможност да съдействам, престоят ми в България е към своя край и в понеделник отпътувам обратно. Много от постовете под публикацията са на отзивчиви хора, на които изказвам огромна благодарност за готовността да помогнат. Думи нямам да изразя радостта, благодарността и възхищението си от всички Вас, които отворихте сърцата си в тези трудни моменти. Наистина не вярвам на очите си как само за ден успяхме да помогнем на клетата жена. Хора като нея са десетки или може би стотици. Нека образът на баба Костадинка се запази в съзнанието ни и винаги, когато имаме възможност, минавайки покрай възрастни хора, които продават зеленчуци, цветя, орехи, терлици, или каквото и да е, да си спомним. Да спрем и да си купим нещо, дори да нямаме нужда от него.Тези хора са горди, продават вещите си, за да запазят и малкото достойнство, което им е останало, те не искат милостиня, не молят за помощ, но имат нужда от нея. Спрете до бабичката, седнала до кварталния магазин, купете си мушкато, орехи, мед или каквото да е, ако нямате нужда от него, подарете го на някой непознат, така ще направите двама души щастливи, дори да е само за миг. Няма нищо по-хубаво от това да направиш добрина! Отново искам да благодаря на всички за огромните сърца, които имате!"



4
Коментара
Почина известен журналист
Почина известен журналист 21/05/2024, Вторник 17:57 1
4
Коментара по темата
4.
До 3
21.08.2016 14:21:45
2
2
Е точно заради това че се отказват да градят държавата си, а отиват да работят за пенсията на баба Гретхен, затова ще си останем без избор или поне с онзи който може да строи магистрали. Нямали сред заминалите млади достойни да станат премиер на държавата, щом не им харесва този, да се хванат да я изградят, има разбира се но те отиват да плащат на баба Гретхен 2500 евро пенсия, а баба Костадинка ще я съжалим в фб, ще й сложим емоникон със сълзичка.
За да имат това ниво европейците са се борили за правата си защо младите българи не се борят а бягат на готовото европейско.
3.
до 2
21.08.2016 13:51:11
0
5
А питаш ли се защо тези млади хора бягат да работят или се изнасят в чужбина? Ако мислиш, че данъците и осигуровките ти ще отидат при хора като баба Костадинка или някой ден при самия теб (ако изобщо някога стигнем до там), значи живееш в жестока заблуда. Виж да ремонтираме или построим поредната магистрала, гара и т.н. по мога да се съглася. Хората отиват да работят в чужбина с едничката надежда да си подсигурят живота и семействата, защото виждат какво става. А то е, че в другите държави има мафия, в България мафията си има държава.
2.
До Борислав
21.08.2016 12:54:14
2
4
А Бориславе питаш ли се Защо?
Защо на тази баба и се налага, защо на теб ще ти се наложи да стоиш по светофарите?
Защото стотици хиляди млади хора хора като Валентина Андонова са в чужбина, да точно заради това. Днес нашите млади плащат пенсиите на европа с своите данъци, а техните български баби имат мизерни пенсии защото има малко на брой работещи млади в бг. А ако всички тези млади работеха в България и плащаха тук данъците и осигуровките си, баба Костадинка щеше да има добра пенсия и нямаше да стои на светофара.
1.
Борислав Николов
21.08.2016 12:16:58
1
1
Името е мое!
На 52 год съм, чета статията и и ме боли сърце ,душа всичко,ХОРА , наш ред да стоим по светофарите!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Косъм в тиквичките съсипа вкусната вечеря на фолк певицата Peppou за пръв път във Fabric Club Peppou за пръв път във Fabric Club Стилът му е разпознаваем, а траковете му с House, Techno, Melodic Techno и Indie Dance са тотални хитове Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Повече от 3 месеца, след като слухът за изграждането на такова плъзна в обществото, никой не знае какво ще е бъдещето на най-красивата и зелена територия в страната Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Във връзка с мигрантския натиск министър Калин Стоянов посочи, че ситуацията е спокойна и в „пъти по-добре в сравнение с миналата година“ Простреляха 29-годишна българка в Италия Простреляха 29-годишна българка в Италия Жената работи като проститутка Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Вижте цялата програма за следващите дни  Митко Панамерата, който уби французин на Околовръстното, напусна тихомълком затвора, вместо да лежи доживот Митко Панамерата, който уби французин на Околовръстното, напусна тихомълком затвора, вместо да лежи доживот Вчера 39-годишният Димитър Любенов е бил пуснат изнанедващо под домашен арест Свободна ли е тази фолкпевица Свободна ли е тази фолкпевица Нямам как да бъде раздвоена - 50 на 50, хем кариера, хем мъж Награждават най-успешните учители в Бургас Награждават най-успешните учители в Бургас Събитието е посветено на честванията по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност Царево скърби! Почина духовният водач на местната общност отец Стоян Василев Царево скърби! Почина духовният водач на местната общност отец Стоян Василев Кметът на Общината Марин Киров обяви 22 май за ден на траур
Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори