×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Предстои дъждовна неделя
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ген. Радев излезе с чест от армията, как ще влезе в политиката - предстои да видим


17 Август 2016, Сряда, 10:44 ч.
Автор: Красина Кръстева, Epicenter.bg

Едно е сигурно - изглежда добре и ако се заеме с политика Борисов ще си намери сериозен съперник за сърцата на гласоподавателките

„Ако не съм готов – не излитам!“
Сигурно тези думи ще останат от първата публична проява на ген. Румен Радев, след като името му се завъртя като евентуален кандидат-президент на левицата.
Във вторник, в 10 ч той застана пред медиите в пресклуба на БТА.
Дойде сам и си тръгна сам.

Когато човек, извън политическите среди, се спряга за възможен играч за някой от основните политически постове, е важно как ще протече първата му среща с медиите.
Какво ще каже? Как ще изглежда? Ще нервничи ли? Какви ще бъдат жестовете му?

Ген. Радев мина този първи тест успешно, не направи нито един грешен лупинг, който да го приземи твърдо. Гласът му звучеше спокойно и овладяно. Не правеше излишни жестове, знаеше къде да си държи ръцете. Всеки, който е излизал да говори пред широка аудитория, е наясно колко е трудно да овладееш ръцете.


Още нещо - Радев не остави медиите „да го пързалят“, не се поддаде на „провокациите“ им, т.е. вървеше по своя дневен ред, не ги остави да му диктуват друг, нищо че бе на техен терен.


КАКВО ИСКАШЕ ГЕНЕРАЛЪТ?
Да обясни защо напуска армията и с какви аргументи. Да изложи тезата си, че е не е съгласен съвместната охрана на българското въздушно пространство да е за сметка на българския военен бюджет и настоява тези пари да отидат за нашите ВВС. Да обори обвиненията към себе си, че е срещу НАТО и е проводник на руски интереси. Успя.

В самото начало на пресконференцията „иззе“ основния коз срещу себе си – цитата в руския вестник „Правда“ - че „съвместната охрана на българското въздушно пространство е по-унизителна дори от Ньойския договор“. Отговори ясно: "Да, така мисля. По-унизително е, защото Ньойският договор ни е наложен отвън, а сега сами сме абдикирали от охраната на небето си".

Генералът се справи учудващо добре на терена на медиите. Не е лесно да накараш журналистите час и половина да слушат неща, които те не са дошли да чуят.
Защото бившият шеф на ВВС имаше едно виждане за пресконференцията, медиите – друго. Те бяха дошли да чуят отговор на един въпрос - ще отиде ли в сряда на заседанието на Националния съвет на БСП, ще приеме ли президентската номинация на левицата. Не успяха. В продължение на час и половина ген. Радев обясняваше стъпка по стъпка как си е вършил работата като командир на ВВС и какви позиции е заемал. И оставяше у медиите усещането, че ей-сега ще приключи с встъпителните слова и ще ги остави да задават въпроси. Не стана.

ВМЕСТО ТОВА МЕДИИТЕ ЧУХА:

„Никога не съм бил против съвместна охрана на българското небе заедно с наши съюзници. Но при условие, че нашите съюзници пазят небето ни заедно с нас, а не вместо нас“.

„Нямам нищо против ВВС на която и да е съюзна държава, включително Полша. Но не мога да проумея факта, че ние ще плащаме за подготовката на полските летци, които летят три пъти повече от нашите.“

„Дават ли си сметка чиновниците какви поражения нанасят върху мотивацията на летците и инженерите ни? Освен това демонстрираме на НАТО, че нямаме воля да развиваме собствени бойни способности.“

„Как ще се почувстват нашите летци, когато се окаже, че за българите условия няма, но за чужденците има!“

„Не мога да остана подчинен на министър на отбраната, който не се допита до моята експертиза, който реагира на всички мои предупреждения без чуваемост и разбиране.“

Накрая времето на пресконференцията просто изтече.

Впечатляващо за човек, който не е минал през политическа школовка.

Но и медийното братство не се даде. И демонстрира основното си умение – да прави безкрайни вариации по темата на един въпрос. Все този:  Ще се кандидатира ли генералът за президент.

Журналистите първо попитаха Радев директно: "Ще се кандидатира ли?" Той им  отвърна също така директно: "Още в началото на пресконференцията казах, че няма да отговарям на политически въпроси".

Те: „Кой ви помогна да подготвите презентацията си?“ Той: „Аз съм екипен играч, но за важните неща се готвя сам!“

Те: „Чувствате ли се подготвен за главнокомандващ?“ Знаем, по конституция, това е държавният глава. Тук неочаквано за изморените от дългата разходка по военните теми журналисти, бе забит „гвоздеят“ на пресконференцята. „Ако се чувствам неготов – не излитам! Аз съм човек, който обича предизвикателствата и се готви за тях!“, по-бързо, отколкото до момента, изрече генералът.

Те: „Като няма да ставате президент, не се ли освобождавате от отговорност за състоянието на ВВС? С какво ще се занимавате, като няма да ставате президент?“ Той: „В България има закони. България е правова държава. Какъвто и да стана, ако ще - марсианец да стана, аз съм се подписвал. Аз знам много добре – в момента, в който се подписвам под нещо, нося отговорност. Нищо не ме освобождава от отговорност – юридическа и чисто морална. Но, дайте ми време да се опомня! Аз съм пенсионер снощи от 12 часа. Все ще намеря нещо да се занимавам. Времето ще покаже.“

Те: „Кога за първи път с вас някой проведе политически разговор?“ Той: „Вече обявих за какво ще говоря, за какво няма да говоря!“

Те: „Чувствате ли се ген. Марин 2?“ Той: „Не познавам лично ген. Марин. Той е живял и работил при други условия.“

Въобще, интересно е да се наблюдава как „абсолютно начинаещ“ в политиката излиза пред журналисти и не прави нито един гаф. Следва своята линия на поведение,  не се подвежда по подтекста на въпросите им. При това – без да ги изнерви и настрои срещу себе си. За целта се искат не само добра подготовка и здрави нерви (каквито един летец на изтребител несъмнено притежава), но и природен талант, и комплексни базови качества на овладяна, завършена личност.

Все неща, необходими на човек, който се готви да се впусне в политическото поприще.

А, и друго. Генералът за пръв път се яви цивилен. И изглеждаше доста добре. Ако се заеме с политика, премиерът ще си намери сериозен съперник за сърцата на гласоподавателките.

Дотук е ясно едно - ген.Радев излезе с чест от армията, как ще влезе в политиката предстои да видим.

В категории: Политика


Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 2
23
Коментара по темата
23.
руски агент провокатор
18.08.2016 12:40:12
1
2
този мишок тръгна по пътя на рублата
22.
bgman
17.08.2016 20:32:34
2
3
Ако беше толкова честен щеше да подаде оставка отдавна! А не да чака да го предложат за президент и да почне да плюе по министъра! Ебати честния...
21.
haiduk
17.08.2016 20:10:27
1
0
Generali i politika mi zvuchi leko mutrensko dupedavsko...che te generalite ne sa izlizali ot politikata be...tva che ne gi davat po televiziqta ne znachi che ne durpat koncite...borisov morisov ala bala...fasadi... i toi im blije durtite zadnici
20.
1234567890
17.08.2016 17:25:31
3
5
Имах предвид коментарите на читателите на статията. Генерал Радев е достоен българин!
19.
1234567890
17.08.2016 17:19:16
2
6
Всеки народ си заслужава управниците. От прочета на вашите коментари по адрес на генерал Радев ивода е само един - всички вие сте пълни нещастници изтъкани от злоба, завист и простотия. Не заслужавате нищо хубаво.
18.
ГОШКА
17.08.2016 15:54:43
2
1
СРЕЩУ ПАРИТЕ НА ГОШКА ЗА АСАН С МУСТАЦИТЕ И АСЕН СЪС ЗЛАТНИТЕ ЗЪБИ ....РАДЕВ НЕМА ШАНС.....
17.
prost komunist ne moje da kaje edna inteligetna pr
17.08.2016 15:43:09
9
2
леке и руска подлога, крила се досега като путинска змия в пазвата на демократичното ни общество.
16.
aphex
17.08.2016 15:37:36
5
4
Ако това е чест и доблест, не знам. Има честни и доблестни генерали като ген Колев, ген Вазов, има и предатели като ген Маринов. Генерал Радев намирисва да е от вторият вид. С образование от американска академия , типично в болшевишки/ талибански стил става мурзилка.
15.
ws
17.08.2016 14:46:33
3
5
Ей,простотията българска няма край! Ако не си жаба от общото блато,нямаш шанс да изплуваш! Ей затова няма скоро да се промени към добро ДЪРЖАВАТА НИ!!!
14.
w
17.08.2016 14:43:39
3
0
Alo gore kazahte che generala izglejda dosta dobre. HAHAHAHA.
Zashto ne se vgledate vuv David Cameron ili Evropeiskite presidenti da vidite che niama nito edin pleshiv tupak i general, ruska podloga.
TOVA E EVROPA. NE SI IGRAITE MOSKOVSKI VECHERI S NAS.

BG = EU
13.
Tsar Boris govori
17.08.2016 14:35:02
6
5
И като е генерал какво, в цивилния живот такива са само едни зелени чорапи. Видяхме му авиацията до какво я беше докарал, а като политик е нула.
12.
Nikoga Radev, nikoga!!!!!!!
17.08.2016 14:33:21
7
4
Каква разумна кампания могат да проведат московски агенти на д.с.? Да ни шашавят колко велика би била фалирала московия и бленувана евразия?
11.
Praktichen
17.08.2016 14:32:11
5
4
Генералчето се е уплашил, че е вече разконспириран като 100% агент на ГРУ и МИГ, затова е подлъгал путинофилите около Гоце, че ще им помогне да влезат във властта. Тъпата Кърнелия без въобще да мисли, че генералчето няма хал-хабер от политик, се е съгласила. В РЕЗУЛТАТ: 1. Генералчето ще се провали от всякъде; 2. Кърнелчето ще я изритат от БСП; 3. Гоце и запалката ще пият една студена вода в политиката; 4. Тети де Микре ще се пъчи по студията и ще повтаря "аз нали им казвах, че тая няма да стане ..." и т.н.
10.
o
17.08.2016 14:30:59
4
9
Къде ли е бил генералът, когато систематично и последователно всички правителства до 2009-та режеха, подаряваха, унищожаваха и съсипваха армията, имуществото и техниката? Може би е добре някой да обясни на генерала, че е по-добре да пазим небето си съвместно с друга държава от НАТО, отколкото да го оставим без охрана. А ако междувременно той е открил някакъв метод това да става с хвърчила, балони или дирижабли, нека го изслушат специалистите. Имаше една приказка - "Цървули няма, гайда иска".
9.
q
17.08.2016 14:27:57
8
3
РАДЕВ,ГОЛЯМО ЛАЙНО ИЗСРА,ДАЖЕ С ОВЧАРСКИ ПРЪТ НЕ МОЖЕШ ДА ГО ПРЕСКОЧИШ
8.
Гнусна руска подлога.
17.08.2016 14:26:12
11
6
През последните години във Военновъздушните сили бяха наляти повече от 1 млрд. лева. Къде беше ген. Радев, за да каже, че тези пари са изхарчени неправомерно? Сядай си на иб@ния задник и кротувай!Всички бивши министри на отбраната са главните виновници за сегашното състояние на армията. Трябва да бъдат вкарани доживот в затвора без никакви обяснения- те си знаят защо.

ГОЛЯМО БОЛШЕВИШКО ЛАЙНО
ГОЛЯМО БОЛШЕВИШКО ЛАЙНО
ГОЛЯМО БОЛШЕВИШКО ЛАЙНО
ГОЛЯМО БОЛШЕВИШКО ЛАЙНО
ГОЛЯМО БОЛШЕВИШКО ЛАЙНО
ГОЛЯМО БОЛШЕВИШКО ЛАЙНО
ГОЛЯМО БОЛШЕВИШКО ЛАЙНО
Оперетен генерал и проруски парцал!

Позор за пагона на български офицер!Оперетен генерал и проруски парцал!

Позор за пагона на български офицер!Оперетен генерал и проруски парцал!

Позор за пагона на български офицер!
7.
prost komunist ne moje da kaje edna inteligetna pr
17.08.2016 14:21:36
8
3
Радев е точно толкова генерал, колкото е полицай милиционера Бойко Борисов! Т.е НУЛА, при това кръгла - все кадри на ДС и КГБ.
6.
Praktichen
17.08.2016 14:19:22
8
4
Генерал Радев се държи като Алиса в страната на чудесата - сякаш историята на проблемите за авиацията започват от темата със съвместното патрулиране и личните му кахъри, че министър Ненчев не оценявал експертизата му. Разбирайте, не мога да му влияя при търга за новите самолети.


САМО ТОВА НИ ЛИПСВА-БОЛШЕВИШКО ЛАЙНО,БИВШ ПОЛИТГЕНЕРАЛ

Един предател- кариерист, който се съгласи да бъде употребен по тоя евтин начин - неизбираем е.

радев се демаскира още когато за пръв път се заговори,че ще направим ремонта на двигателите на МИГ 29 в Полша, а не в Русия, за да спестим няколко милиона евро - то не бяха оставки, тръшкане, защо не даваме паричките на руснаците, та даже и един космонавт се тръшкаше с него и предричаше аварии и к,во ли не... тогава ми светна че въобще не е деполитизиран и колко и че саботира собствената си работа и сега е ясно, че така е заработвал това внимание което бсп и гоце му оказват - не е тайна, че външни хора в комунистическите среди не се допускат - там се лансират, ако е "наш" човек и радев размени генералското звание със званието "наш кадър" на комунделите
5.
vasil levski govori
17.08.2016 14:15:35
7
2
Истината е, че руснаците и местните посредници постоянно торпилираха българската авиация - било то поради спънки чрез високи цени (тук посредници изиграха ключовата роля), тотален блокаж при модернизацията и ремонта на бойната ни авиация. Те така и не преглътнаха, че трябва да допринесат за доброто състояние на българските ВВС като членове на НАТО.

Радев си противоречи - изглежда логиката не му e силната страна. Ако е вярно, че авиацията е приземена, то наемането на чужди партньорски самолети за охрана на небето няма алтернатива - особено в сегашната напрегната обстановка. Или предлага да не охраняваме небето си, защото няма руска заплаха!?

Безплатната охрана очевидно не е опция, а не виждам и той да има друго краткосрочно решение, нито предложение. Критикува абстрактно.

Степента на ангажиране на партньорски сили е функция на установен дефицит на ВВС, за което

Радев носи персонална отговорност
4.
Nikoga Radev, nikoga!!!!!!!
17.08.2016 14:13:19
9
3
При все това е връх на цинизма именно дългогодишният шеф на ВВС да се представя в "бяло" по темата при трагичното състояние на ВВС /по неговите думи/, а да изкарва "в черно" министър Ненчев, който да две години направи повече отколкото който да е министър преди това.

Обръщам внимание, че тежкото състояние на българските ВВС съвсем не се изчерпва с бойната авиация и МИГ-овете. Взеха се хеликоптери и транспортни самолети, които не добавиха много капацитет, но отнеха много финансов ресурс - Радев къде беше по това време?
3.
НИК
17.08.2016 14:11:12
5
14
ГЕН. РАДЕВ, ТИ СИ ДОБЛЕСТЕН МЪЖ И ДОСТОЕН БЪЛГАРСКИ ВОЕНЕН!!!
С ДВЕ ДУМИ ........"МЪЖ НА ЧЕСТТА"!!!
ЗАБЕЛЯЗВАМ ,ЧЕ ОТ ВЧЕРА ТУК ВЪВ ФОРУМА ,СЕ АКТИВИРАХА ЕДИН, ДВАМА ПЛУЖАЦИ, МИЖИТУРКИ И ЕВРОПЕДАЛСКИ ПОМИЯРИ ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР ДА ТЕ ПЛЮЯТ С ДЕСЕТКИ КОМЕНТАРИ ПОД РАЗЛИЧНИ АКАУНТИ!!!
ТЕЗИ ПЕДЕРУНГЕЛРИ СИ МИСЛЯТ ,ЧЕ МОГАТ ДА МАНИПУЛИРАТ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ ЗА ВАС, КАТО ЗАЛАГАТ НА МНОГОБРОЙНИ ОПЛЮВАНИЯ....???......НО ТЕ САМИТЕ НЕ ОСЪЗНАВАТ КАКВИ ВМИРИСАНИ ЦЪРВУЛИ СА!!!!!!

ЧЕСТ И ПОЧИТАНИЕ ,КЪМ ВАС ГЕН.РАДЕВ, БЪДЕТЕ ЖИВ И ЗДРАВ!!!
2.
FREE BULGARIA
17.08.2016 14:05:56
15
1
Mrusen gnusen komunist, ruska podloga.
Smurt na rukata na Rusia vuv Bulgarskata politika!!!!!
1.
До авторката - Красина Кръстева
17.08.2016 13:00:04
19
2
Уважаема другарко Кръстева, липсата на коментари под Вашата поръчкова статия е най-изразителния коментар на българския народ към това леке и руска подлога, крила се досега като путинска змия в пазвата на демократичното ни общество.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори