×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Само във Флагман! Вижте защо левите няма да подредят сложния президентски пъзел


Само във Флагман! Вижте защо левите няма да подредят сложния президентски пъзел
Заради трудната консолидация вляво Бойко Борисов може да получи лесна победа на вота наесен
27 Юли 2016, Четвъртък, 02:43 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

БСП и АБВ трудно ще се обединят и ще могат да намерят силни кандидати


На 12 юли БСП и АБВ се срещнаха за първи път да преговарят за предизборна коалиция. Настроението вляво бе приповдигнато, а враждата между двете ръководства привидно бе останала в миналото. Две седмици по-късно нещата съвсем не изглеждат толкова розови.

Разбира се, нямаше как да се очаква, че двете формации плюс „Движение 21” на Татяна Дончева набързо ще се разберат. Реалността обаче връхлита левите с все по-голяма сила, а надеждата на избирателите им за успешна консолидация срещу ГЕРБ може скоро да бъде окончателно помрачена.

Дончева вече е отписана от евентуалната коалиция.
Тя дава все по-ясни знаци, че ще се кандидатира за президент, независимо как. Вероятността да бъде обединяващата фигура за БСП и АБВ обаче клони към нулата. Целта на Дончева, разбира се, е да рекламира новата си партия. Лидерката на Д-21 се опитва да е бегач на дълги разстояния, а стратегията й включва лична кандидатура за президент. Татяна Дончева се уповава и на социологически изследвания, които й дават сравнително висок личен рейтинг.

Положението между по-големите играчи БСП и АБВ остава много сложно.
След срещата на 12 юли в парламента друга досега не е имало. Корнелия Нинова отправи покана към АБВ и останалите за следващ кръг на преговори на 3 август. Ден по-рано Изпълнителното бюро на БСП ще трябва да е отсяло окончателно партийните номинации, които да бъдат сложени на масата за преговори с АБВ.

Процедурата по издигането на кандидати от червените структури вече приключи, като се оформят няколко основни варианта. Засега като че ли най-вероятна изглежда номинацията на омбудсмана Мая Манолова. Тя би била добра оферта и към АБВ, защото Манолова може да мине за външна кандидатура. (Преди да заеме поста на омбудсмана миналата година, тя хвърли партийната книжка - така повелява законът.)
Мая Манолова като обществен посредник успя да натрупа личен рейтинг. Проблемът е, че е на поста по-малко от година и все още й стои партийното „петно”. Т.е. трудно би привлякла достатъчно широк периферен вот.

По информация от вътрешни източници

Манолова е готова да се впусне в президентската надпревара.
Тя обаче даде знак, че не иска да се спекулира и ще чака номинацията й да стане сигурна, за да я обяви официално. Иначе би се компрометирала в качеството й на омбудсман – пост, който следва да е партийно неутрален.

Голям проблем за БСП и АБВ се оказва намирането на евентуална външна фигура за кандидат-президент. Проф. Огнян Герджиков вече пропадна – той обяви, че не е съгласен да бъде издигнат след слуховете, че е приемлив за двете партии. В БСП пък коментират, че би било конфуз, ако го номинират, тъй като той бе свален като председател на Народното събрание и с гласовете на червените през 2005 г. Герджиков е по-известен и като кадър на НДСВ и царя.

От АБВ във вторник излязоха с решение, с което отново предложиха лидерите си Георги Първанов и Ивайло Калфин като варианти. Оттам обявиха и готовност за обсъждане „на равно приближена, но силно избираема кандидатура за президент на широк кръг от политически формации от „Ляво – Център“”.

Третото решение на ръководството на АБВ е да настоява за ускоряване на преговорния процес по номинирането. Това пришпорва БСП, а крайната цел може и да е провал на разговорите с червените.

За Георги Първанов често витаят съмнения за задкулисни договорки.
В случая такива може да има с Бойко Борисов, с който Първанов винаги е бил в добри отношения въпреки спорадичните искри между тях. Ако АБВ блокира преговорите с БСП и провали обединението за президентския вот, това означава почти сигурна победа за ГЕРБ.
БСП от своя страна са категорични, че Първанов и Калфин са неприемливи.

Левите са силно зависими от това, кого ГЕРБ ще номинират за президент. От партията на Борисов вече дават знаци, че са се отказали от Цецка Цачева (по неофициална информация вътрешно проучване е показало, че тя е трудно избираема).

Вероятността Бойко Борисов да се кандидатира става все по-голяма. А в такава ситуация се очаква Корнелия Нинова да играе ва банк и също да се самономинира. От ГЕРБ обаче явно ще отлагат кандидатурата си докрай. Там всичко зависи от решението на премиера.

Трети основен вариант за БСП при самостоятелно явяване е евродепутатът Илияна Йотова,
заяви червен народен представител пред „Флагман”. При всички случаи в БСП са се насочили към вариант с жена.
Друг депутат коментира, че Корнелия Нинова винаги е била в много тежък конфликт с Мая Манолова. Затова и тя не била склонна да допусне Манолова да е кандидатът за президент. Нинова обаче засега показва склонност да пренебрегва личния фактор за сметка на по-голямата кауза.

Костадин Паскалев също е сред най-номинираните от структурите в БСП. Но той има реноме на прагматик и не е подходящ за президент, тъй като държавният глава е с основно церемониални функции и трябва да е повече дипломат, каза червен депутат пред „Флагман”. Освен това Паскалев не е толкова популярна фигура извън БСП.

В АБВ пък освен Първанов (който вероятно би бил спрян от Конституционния съд) и Калфин силни имена на практика не могат да извадят. Ако изключим бившия началник на Българската армия Михо Михов - сега депутат. Той обаче не е партиен член и не е бил приет много добре от ръководството на АБВ. Михов е ерудиран, харизматичен и широко скроен, затова и логично името му се завъртя като вариант за вицепрезидент. Той обаче отрича, че би се съгласил на това.

Изводът е, че левите за тези избори имат два проблема. Обединението им е трудно; и не разполагат със силни и избираеми личности – нито вътрешни, нито външни.

Така неадекватната левица би била отново най-силният коз на ГЕРБ. А партията на Бойко Борисов ще може да се поздрави с поредна лесна победа, дори и ако лидерът й не се кандидатира лично за вота наесен, а заложи на някой друг.

В категории: Политика


3
Коментара по темата
3.
Дернев
28.07.2016 15:03:03
1
2
БСП трябва да се радват, че се отърваха от Първанов и да го забравят до Видов ден, за да повдигнат имиджа на прокуратурата. Или който и да е на власт тогава. Сега да се съсредоточат върху Т. Дончева или К. Паскалев, ако искат да победят ББ. За вице Калфин е добро предложение на АБВ. Всичко останало е само страх от реални промени и пълно и окончателно затъване.
2.
СИК
28.07.2016 10:47:29
7
10
Герб ако некупят изборите са пътници на хората им писна да слушат на бат Бойко лъжите и да гледат как Николов разпродава и унищожава Бургас това не е без знанието на Бойко
1.
НИК
28.07.2016 10:33:17
6
6
АЗ БИХ ГЛАСУВАЛ ЗА ЖОРЖ ГАНЧЕВ.
НИТО ЕДИН ОТ ГОРЕПОСОЧЕНИТЕ ЛАУРЕАТИ НЕ МИ Е ПО ВКУСА!!!
ВИЖ, ЖОРЖ ГАНЧЕВ СИ Е ПИЧ И СИ КАЗВА НЕЩАТА "ПРАВО КУМЕ В ОЧИ" И Е ДОСТА ЕРОДИРАН!!!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума
Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори