×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 1000 евро глоба в Гърция за тормоз на домашни любимци
  • От утре времето се разваля
  • Ford може да възроди Fiesta
  • България е един обран бостан в момента, няма ги парите. ПП-ДБ ни дължат ротация, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
  • 4 хиляди японски войници ще участват в американски маневри в Тихия океан
  • В Черна гора протестираха срещу резолюцията за Сребреница
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Седем неща, които да не ядем или пием преди плуване


12 Юни 2016, Неделя, 11:36 ч.
Източник: 24часа

Старата истина, че трябва да изчакаме поне 30 минути след хапване, преди да влезем в морето да плуваме, не е за подценяване. Тя се основава на идеята, че след обилно хранене кръвният поток ще се пренасочи от ръцете и краката към храносмилателния тракт. А ако крайниците не са достатъчно кръвоснабдени, функциите им ще се забавят и излагате живота си на риск в морето – мускулите ни могат да се схванат, да ни прилошее и това да доведе до фатални последюици.

След като се нахраним, кръвният поток се засилва към стомашните мускули, за да ускори храносмилането. Ако сме погълнали голямо количество храна, стомахът ни се нуждае от много повече окислена кръв, за да я смели. Заради това и кислородът в крайниците ни намалява, а липсата му в мускулите на ръцете и краката може да доведе до крампи.

Опасността е най-голяма за хората, които закусват или обядват обилно, а след това се втурват да плуват километри. Те рискуват не само да усетят болката от крампите, но и да се стигне до гадене и повръщане, докато плуват енергично във водата.

Важно е не само колко, а и каква храна изяждате, преди да се отправите към плажа. Това са 7-те неща, които не трябва да приемате никога преди плуване.

Сладолед

Консумирането на храни с високо съдържание на мазнини преди физически натоварвания може да доведе до лошо храносмилане и дискомфорт. Сладоледът е основен причинител на този нежелан резултат.

Той е с богато съдържание на мазнини, защото в състава му влиза пълномаслено мляко. А тези мазнини са наситени с високи нива на холестерол. Когато нивата му в кръвта са високи, има риск от натрупване на мастни депозити в артериите, което може да доведе до развитие на сърдечни болести и инсулт.

Вместо да посягате към него, си осигурете здравословна закуска. Тя помага плувците да събудят всеки мускул, който след това ще им помага за енергичните движения във водата. Но не прекалявайте с нея и се постарайте да бъде максимално полезна за здравето ви – опитайте със смути, овесени ядки или филийка пълнозърнест хляб.

Пикантни храни

Когато плуваме, тялото ни е в хоризонтално положение, което може да доведе до киселинен рефлукс. А пикантните храни могат да задълбочат този проблем. Приемането на голямо количество от тях освен това може да доведе до възпаление на стомашната лигавица. То обикновено е резултат от инфекции, но според много учени лютите храни намаляват защитната бариера на стомаха.

Плодови сокове и газирани напитки

Много е важно всеки ден да приемате достатъчно количество течности, но избягвайте соковете и газираното преди плуване, защото те водят до издуване и крампи. Вместо това пийте колкото искате вода. Съставките в плодовите подсладени напитки оказват натиск върху външния слой на коремната стена, а последиците от това бързо могат да ви накарат да се откажете от лятната си почивка.

Освен това соковете и газираното не утоляват жаждата, а точно обратното. Така че не се изкушавайте от чадърчетата в чашите с тях, а просто си вземете вода, докато лежите на шезлонга.

Алкохол

Спиртните напитки могат да променят реалната ни преценка за ситуацията, а това е изключително опасно, когато плувате без значение дали е в басейн, река или в морето.

Под влиянието на алкохола човек не може да осъзнае колко разстояние трябва да измине с плуване, за да стигне до другия бряг например. Той може да изпита дезориентация и объркване, защото алкохолът намалява скоростта, с която мозъкът ни може да обработва информация. Чувството ни за дистанция и посока ще бъде променено, заради което ще сте уязвими към променящите се течения в реката или морето. Освен това алкохолът в кръвта ще доведе до понижаване на телесната температура, което ще предизвика хипотермия.

Ако все пак искате да релаксирате на басейна в хотела с някой коктейл като маргарита или мохито, останете на шезлонга след това, вместо да влизате във водата.

Бобови храни

Бобът и бобовите растения като леща и грах съдържат огромни количества фибри, които са изключително полезни за здравето. Но не са много подходящи, ако ще обличате бански костюм. Обилното хранене с тях преди плуване може да предизвика запек, подуване на корема и спазми – а с нито едно от тези последици няма да ви е приятно на плажа.

Когато сте далече от него, не забравяйте ползите от бобовите храни - те са пълни с витамин B, калий и фибри, които подобряват храносмилането, ценен източник са на протеини, даващи на организма енергия, а калият в тях понижава кръвното налягане и предпазва от инфаркт и проблеми с бъбреците.

Кафе

Кофеинът в него може да ни даде прилив на енергия, нужна ни да направим няколко дължини в басейна, но вредите от него са повече, отколкото ползите. Пиенето на кафе и енергийни напитки може да предизвикат гадене и дори разстройство, когато сте на плаж. Освен това има голяма възможност да се обезводните. Кафето повлиява негативно тонуса и функцията на съдовете.

То може да провокира т.нар heartburn – парене в задгръдната кост, което се среща при гастроезофагеалната рефлуксна болест, а и повишава стомашната секреция.

Целина

Определени храни, сред които е и целината, могат да предизвикат химична реакция, която води до много голяма чувствителност на кожата към ултравиолетовите лъчи. Излагането на слънце след консумирането им, както и няколкото останали капки от тях по ръцете ни, могат да доведат до обриви или сериозни възпаления. Така че ограничете ястията с целина не само малко преди плаж, а и няколко дни преди да заминете на почивка.

Ако сте пили алкохол, най-добре не помисляйте изобщо да плувате в морето.

В категории: Животът


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Вижте блясъка на Випуск 24 – първата дигитална генерация Вижте блясъка на Випуск 24 – първата дигитална генерация Поколението, родено през 2005 година, израсна в интересни времена на трансформация на цялото ни общество Рецепта за вегетарианско чили с боб и царевица Рецепта за вегетарианско чили с боб и царевица с правилните подправки месото изобщо няма да ви липсва Това ли са звездите на випуска в Бургас – двама бъдещи актьори, готови да покорят Холивуд Това ли са звездите на випуска в Бургас – двама бъдещи актьори, готови да покорят Холивуд Възпитаниците на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ определено са колоритни Зехтинът предпазва от деменция Зехтинът предпазва от деменция Редовните потребители на зехтин са по-малко склонни да развият и диабет Съветът на ЕС с промени в Шенген относно злоупотребите с мигранти Съветът на ЕС с промени в Шенген относно злоупотребите с мигранти Предвижда се процедура за справяне с вторичното движение на бежанци от една държава в друга Бургаски абитуриенти дефилираха с тоалети от модните столици Милано, Истанбул и... Каблешково Бургаски абитуриенти дефилираха с тоалети от модните столици Милано, Истанбул и... Каблешково Вижте ги  Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ поведе колоната от образователни институции на шествието за 24 май Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ поведе колоната от образователни институции на шествието за 24 май Чуждестранните студенти се включиха в редиците на възпитаниците на висшето учебно заведение Парад на младостта и красотата започва в Бургас Парад на младостта и красотата започва в Бургас Красиви, свежи и научили добре своите уроци, те вече гледат към бъдещето и отброяват за последно от 1 до 12  Димитър Найденов навръх 24 май обясни как да се погрижим за народността си с действия, насочени към бъдещето Димитър Найденов навръх 24 май обясни как да се погрижим за народността си с действия, насочени към бъдещето Дали заплата от 1500 лв. отговаря на ролята на учителя в нашето общество (колкото на продавачка в мола, б. а.) – толкова получава един млад педагог, който постъпва на работа, затова решихме да попитаме един политик, който се е доказал като най-работещите и милеещи за каузата Бургас Ето за какво победителите от „Един за друг“ ще дадат парите от наградата Ето за какво победителите от „Един за друг“ ще дадат парите от наградата След раждането на дъщеря им участието в предаването е второто най- хубаво нещо, което им се е случвало
Меган Фокс: Всички в шоубизнеса мислеха само как да правят секс с мен Меган Фокс: Всички в шоубизнеса мислеха само как да правят секс с мен Деца стрелят с автомати в училище Деца стрелят с автомати в училище Отново провеждат военно обучение Жив ли е Евгений Пригожин? (видео) Жив ли е Евгений Пригожин? (видео) Каналите му в Телеграм пуснаха замаскирано видео от тази седмица, на което се вижда човек, приличащ на него Спец части арестуваха известен рапър Спец части арестуваха известен рапър Имението му посиня от полиция, баретите заключиха и майка му Това е най-продаваният автомобил в Европа през април 2024 година Това е най-продаваният автомобил в Европа през април 2024 година Volkswagen остава лидер с дял от 27.8%, докато Ford отбелязва най-голям спад Китай планира да нахлуе в Тайван в началото на юни Китай планира да нахлуе в Тайван в началото на юни На 23 май Пекин започна мащабни военни учения около острова Той зашлеви Нова тв, отива в БНТ Той зашлеви Нова тв, отива в БНТ Ще прави нов формат Маги взе 5 бона за тази снимка, която спаси рейтинга на Ергена Маги взе 5 бона за тази снимка, която спаси рейтинга на Ергена Интригантското риалити се опита да разсее слуховете за финала  Трагедия в Палма де Майорка! Срути се ресторант, има жертви и десетки ранени Трагедия в Палма де Майорка! Срути се ресторант, има жертви и десетки ранени Сградата е била разположена на един от плажовете в курорта   Какви изненади се очакват на изборите в Нидерландия Какви изненади се очакват на изборите в Нидерландия Крайнодясната Партия на свободата набира сила
Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ България е един обран бостан в момента, няма ги парите Виц на деня Виц на деня Двама вървят след една засукана мацка и единия казва на дугия:
- Знаеш ли, че с ей тая съм спал?
Тя се обърнала и отговорила:
- Да си е*ал, да не си спал!
Виц на деня Виц на деня - Колега, вярно ли е, че сте направили издателска къща?
- Да!
- И какво издавате?
- Онзи ден издадохме комшията, че вари ракия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Болшинството българи, считат, че болшинството българи са идиоти!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори