×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Веганка загина на Еверест, искаше да докаже, че е силна


Веганка загина на Еверест, искаше да докаже, че е силна
В мъртвата зона кислородът е едва една трета от този на морското равнище
28 Май 2016, Събота, 14:46 ч.
Източник: 24 часа

Австралийката Мария Стридом издъхва в ръцете на мъжа си на 400 м от върха


Австралийска алпинистка, която е веган, загина в ръцете на мъжа си при изкачване на Еверест. Мария Стридом искаше да докаже, че хората като нея са силни и могат всичко независимо от хранителните ограничения, на които са се подложили.



От групата, която се катерела заедно със съпрузите, загива и 35-годишният холандски алпинист Ерик Арнолд. Само за няколко дни най-високият връх на планетата взе 5 жертви (сред тях индийци и японец). Издирва се още един индийски алпинист, който също може да е мъртъв.

34-годишната Стридом стигнала на 400 метра от заветната цел, но тръгнала да се връща, тъй като се почувствала зле. Според специалистите причината за смъртта ѝ е

височинна болест,

довела до остра

хипоксия

- липса на кислород. Те коментираха впоследствие, че начинът ѝ на хранене няма никакво отношение към гибелта ѝ.

В сряда шерпите свалиха тялото на загиналата жена с 300 м надолу (на около 7400 м), но лошото време не им позволи да продължат. Едва в петък те успяха да го свалят до 2-и базов лагер и оттам с хеликоптер го изпратиха в Катманду.

Съпругът Робърт Гропъл заяви, че ще остане в Непал, докато всичко приключи. “Тя беше идолът, който ме мотивираше, моят герой, беше перфектна”, казва съпругът и твърди, че не знае как ще живее занапред без нея.

Според д-р Карли Мулан - най-добрата приятелка на австралийката, съпрузите спрели заради изтощение и заради лошото време, но след възстановяване смятали да продължат нагоре. В петък те достигнали южния склон на върха, но

започнали да се

въртят в кръг и после

тръгнали надолу,

когато Гропъл видял, че състоянието на жена му се влошава. След като тя глътнала лекарства и получила кислород от бутилка, леко се съвзела и дори започнала отново да ходи сама. Тогава Гропъл опитал да я отведе до най-близкото място, където имало лекари - лагер 3, но не успял навреме и Мария внезапно се сринала на земята и издъхнала. Трагедията станала в събота.

Мария Стридом била лектор по финанси в университета “Монаш” в Мелбърн. С Робърт, който също е вегетарианец, били заедно от 2003 г. Мария искала непременно да изкачи върха, за да отхвърли наложеното в обществото мнение, че веганите са хилави и изпитват недостиг на желязо и протеини. Тя обичала да казва, че когато човек се решава да премине на строгата веганска диета, той всъщност “поема по своя Еверест”.

Веганите са не просто вегетарианци, те отказват да използват каквито и да било продукти, получени или свързани с използването на животни. Не хапват дори мед, не се обличат в кожи и вълна, не използват козметика, която може да е тествана върху животни.

“Хората имат погрешната представа, че веганите са недохранени и слаби. Искаме да докажем, че могат да направят всичко и даже повече”, заявила алпинистката преди тръгването на експедицията пред университетското списание.

Мария, която е родена в Южна Африка, искала да изкачи заедно с мъжа си “седемте върха” - най-голямо предизвикателство за алпинистите, което включва най-високите върхове в Европа, Азия, Африка, Австралия, Северна и Южна Америка и Антарктида. Преди да тръгнат към Непал, двамата

минали през солидна

едногодишна

подготовка

Австралийски издания описват Мария Стридом като супержена. Така я нарича и собствената ѝ майка Марита. “Мария беше пълна с енергия и живот. Тя правеше всичко за другите хора, както и за животните, които толкова много обичаше. Ще я помня винаги като прекрасен човек, който никога не се отказва от постигането на целите си. Тя беше супержена”, казва майката.

Тя следила изкачването на дъщеря си на Еверест по серия сигнали, излъчвани от сателитния ѝ телефон, разказва Си Ен Ен. Изведнъж сигналите спрели. Малко след това Марита научила новината, от която всеки родител се страхува най-много - не чрез телефонно обаждане, а от статия в интернет. “Бяхме много разтревожени, когато сигналите спряха, и започнахме да звъним, но никой не можеше да ни даде отговор какво се случва. Тогава другата ми дъщеря започна да рови в гугъл и откри информация в “Хималаян таймс”, че Мария е загинала”, разказва опечалената майка. Според нея дъщеря ѝ е

останала твърде

дълго в мъртвата

зона над 8000 м

Марита казва, че се надява Робърт, който също е в тежко състояние заради белодробен оток, скоро да се възстанови и да се върне в Австралия, за да разкаже как са се развили събитията. Тя е убедена, че има много въпросителни около маршрута. “Знаеше се, че е трябвало да спят в лагер 3, за да се аклиматизират, но това не се е случило”, разкрива жената, загубила детето си. Тя е покрусена, че е трябвало да научи за смъртта на Мария от интернет. “Два-три дни нито дума. Чак в четвъртък някой ми се обади, за да ми съобщи”, казва Марита.

Сега голямата борба на семейството е тялото да бъде свалено от върха и върнато в Австралия за погребение.

“Ако се разболееш,

но оцелееш, опитват

да те спасят,

умрелите обаче ги оставят в планината”, казва Марита.

Мария Стридом е шестата австралийка, загинала при изкачването на най-високия връх в света от 1972 г. насам. По склоновете на Хималаите лежат телата на близо 200 души, много от които не могат да бъдат свалени, и вечно ще останат там, където животът ги е напуснал. В мъртвата зона кислородът е едва една трета от този на морското равнище, така че и най-подготвените поемат огромни рискове.

Според някои медии двамата съпрузи избрали доста евтина компания, организираща изкачванията, която взема по 25 000 долара на човек, докато реномираните организатори на катерения искали поне по $ 65 000. Срещу това те осигурявали много по-добра екипировка - повече кислородни бутилки, по-добра комуникация и експертиза, пише австралийският в. “Хералд сън”. Компанията организатор обаче отрича обвиненията и твърди, че шерпите ѝ не само са много добре подготвени, но и са оказали всичката възможна помощ на австралийката.

В категории: Животът


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина
Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори