×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кое е новото мнозинство в парламента и какво може да бутне кабинета на Бойко Борисов


Кое е новото мнозинство в парламента и какво може да бутне кабинета на Бойко Борисов
Цветанов успява да намира резервни депутати, които да крепят правителството на Борисов, но това вече ще е много трудно
18 Май 2016, Сряда, 19:58 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

Развръзката на неустойчивата политическа обстановка е вероятно да настъпи с президентските избори



С излизането на АБВ от властта управляващото мнозинство в парламента придоби нова форма. Това се затвърди окончателно след днешните две ключови гласувания – за смяната на министъра на труда и за ветото на президента.

Сметките показват, че без АБВ партньорите в управлението вече са малцинство. ГЕРБ (84 депутата), Патриотичният фронт (18) и управляващото крило в Реформаторския блок (13) са общо 115 – отчетливо под нужните за мнозинство 121.

Майсторът на динамичните мнозинства Цветан Цветанов обаче бързо успя да намери нови (и не съвсем нови) политически съратници. Към осемте депутати на Ковачки от групата на „Български демократичен център” днес се присъединиха и опозиционерите там, които са свързани с партията „Народен съюз” на Румен Йончев и Явор Хайтов. 14-те народни представители от парламентарната група гласуваха единно „за” новия министър и срещу ветото на президента.

Лидерът на „Народен съюз” Йончев коментира пред „Флагман”, че все още не бива да бъдат причислявани към мнозинството. Той каза, че позицията им е била принципна и отхвърли правилото, че от гласуването за министрите се определя кой е на власт и кой е в опозиция. Между прочем от АБВ днес също гласуваха „за” новия министър на труда Зорница Русинова. Това все пак може да се тълкува и като приемственост, както обясни депутатката Марияна Тодорова - понеже Русинова беше заместник-министър на подалия оставка Ивайло Калфин.

„Флагман” попита председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов - кое е новото управляващо мнозинство. Той явно изпита неудобство от въпроса и отговори: „Мисля, че ще бъде некоректно, ако започнем да изброяваме кои са политическите формации”.

Вчера Лютви Местан призова да не се надценява ролята на Патриотичния фронт, тъй като за падане на правителството при вот на недоверие са необходими 121 гласа. Той намекна, че те няма как да бъдат събрани, тъй като почти никой няма интерес от предсрочни избори. Това обаче е само едната страна на въпроса.

Пак вчера лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов обясни на заседание на Министерския съвет, че „нямаме никакво морално или каквото и да е друго основание да се подвеждаме за предсрочни избори”. Повод за думите му бе изявление на финансовия министър Владислав Горанов за подобряването на икономическите показатели.
От финансова гледна точка изпълнителната власт действително се чувства комфортно и основания за оттегляне от управлението няма.

Това, което може да нанесе тежък удар на ГЕРБ, е, ако в парламента те започнат да зависят от гласове на партии като ДПС, ДОСТ, „Атака” или идеологическия опонент БСП. Това би поразило много сериозно имиджа на ГЕРБ, което Бойко Борисов едва ли би допуснал. Неслучайно той неведнъж е казвал, че ако Реформаторският блок се оттегли от властта, ще подаде оставка и ще предизвика избори. В този смисъл РБ легитимира дясната и проевропейска ориентация на управлението.

Другият казус е какво би се случило, ако от ПФ по някаква причина решат да оттеглят подкрепата си, каквато заплаха дойде покрай ветото на президента. 18-те гласа на фронта също няма как да бъдат заменени и би се стигнало до помощта на недопустимите за ГЕРБ политически формации. Затова от ГЕРБ и управляващото крило на РБ събориха ветото на президента, макар че бяха съгласни с него, под натиска на ПФ. Парадоксът е, че макар и националистически, гласовете на групата на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов са важни за имиджа на мнозинството, което не може да си позволи да разчита на ДПС, ДОСТ или БСП.

Развръзката на сложния казус с плаващото мнозинство може да настъпи около президентските избори. Единият вариант е Бойко Борисов да реши да се кандидатира за държавен глава под натиска на определени фактори. Това ще доведе до трудно предвидима ситуация за парламента, правителството и за цялостната политическа обстановка, независимо какви ще са резултатите от вота.
Вторият вариант е Борисов да се почувства достатъчно силен и да поиска избори „2 в 1” наесен, за да сформира друго мнозинство в следващ парламент.

В категории: Политика


Автор
4
Коментара
4
Коментара по темата
4.
do 3
19.05.2016 12:08:46
0
0
i drugata turska partiq e protivokonstitucionna navremeto bspeto gi pusna za da se koalira s nea i go praviha 20 godini hitreca dogan gi izpolzva napravi kinti i postroi masa jamii
3.
мдааа
18.05.2016 23:57:29
0
2
Правилно! Това е като приказката за нероден Петко.
И ако наистина съдът е независим и безпристрастен, то не трябва в никакъв случай да допуска регистрацията на ДОСТ!!! В противен случай ще лъснат за кой ли път продажните им игрички, но това е твърде опасно!!!
2.
nikolai
18.05.2016 21:54:58
0
5
sega ne moga da rasbera ili ne6to ne sam v 4as dokolkoto znam partiq dost v parlamenta ne sa6testvuva ima edin islqmist mestan otcepil se ot dps kakto primerno velizar en4ev ot pf za kakva partiq dost ide re4 mnogo stranno a i flagman ne sa edinstvenite qvno kopirat sofiiskite medii na peevski da spomenavat kato faktor partiq koqto na praktika ne sa6testvuva ne se znae dali vaobte 6te bade registrirana ot sada tai kato e i protivokonstitucionna
1.
Референдум 2016
18.05.2016 21:40:38
1
12
Горчииивоо, горчивоо, След референдума ще са със 120 по-малко и с 11 лева на череп по-бедни
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори