×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Окончателно: Айтоският лихвар Кютука почти невинен - получи три години условно, без глоба и конфискация на имущество


Окончателно: Айтоският лихвар Кютука почти невинен - получи три години условно, без глоба и конфискация на имущество
ВКС се смили над 46-годишния Лютви Мехмедалиев , който се превърна в страшилището за местните хора и митовете за него бяха по-страшни дори и от тези за Митьо Очите
Тема в развитие
виж още
скрий
04 Август 2013, Неделя, 21:15 ч.
Автор: Флагман.БГ Снимка Иван КОЛЕВ

Решението е на ВКС от 22 юли т.г. и не подлежи на обжалване

Страховитият айтоски лихвар Лютви Алиев Мехмедалиев, известен като Кютука, се размина с тригодишна условна присъда. Заслугата е на двамата бургаски адвокати Пламен Найденов и Димитринка Радева, които го защитаваха пред Апелативния съд и пред Върховния касационен съд. Решението е на ВКС от 22 юли т.г. и не подлежи на обжалване. Имуществото на 46-годишния айтозлия, който се превърна в демон за местните хора и митовете за него бяха по-страшни дори и от тези за Митьо Очите, няма да бъде конфискувано. Все пак висшият съд реши да отнеме на основание чл.53, ал.2, б.”б” НК сумата от 65 300 лева, която е размерът на придобитото чрез престъплението имущество.

Така ВКС се смили над Лютви Мехмедалиев, тъй като Бургаският апелативен съд му даде на 5 декември м.г. 4 години зад решетките. Именно според обвинението той е получил доходи от 65 300 лева. Делото се разглеждаше за втори път в Бургаския апелативен съд след като беше върнато на въззивната инстанция от Върховния касационен съд за ново разглеждане през юни м.г.

В края на юли т.г. съдийският състав на ВКС с председател Севдалин Мавров и членове Даниела Атанасова и Красимир Шекерджиев преценил, че към момента на отдаване на парични средства на една от жертвите, Кютука не е уговарял лихва. Парите били дадени с оглед приятелските отношения и желанието на свидетеля да закупи автомобил от чужбина. Едва след това, когато не изпълнил задължението си да върне заетите средства, е съставен договор за заем, била е уговорена лихва и впоследствие този документ е послужил за осъждането на свидетеля в развило се гражданско производство.

Припомняме, че самото дело срещу Кютука е не по-малко скандално от престъпленията, в които е обвинен. През май 2010 г. той бе оправдан на първа инстанция от Бургаския окръжен съд. Присъдата бе на съдия Мъгърдич Мелконян.

През декември 2010 г. обаче състав на Бургаският апелативен съд, председателстван от Георги Кошничаров, отмени присъдата на Мелконян и произнесе друга – 5 години затвор ефективно, като го призна за виновен в извършване на нерегламентирана банкова дейност и присвояване на имущество чрез фалшифициране на документи.

Жертвите на Кютюка били най-обикновени хора, които вземали заеми. Обикновено те трябвало да плащат по 3 процента лихва на седмица. Така за няколко месеца сумата се увеличавала лавинообразно и длъжникът затъвал все повече. Тогава Кютука се намесвал и му предлагал да "помогне". Помощта се изразявала в подписването на документ за прехвърляне на определен имот на него. Много често за заем от 1000 лв. Мехмедалиев се сдобивал с апартамент в Айтос или Карнобат за 10-12 хил. евро. Който не се съгласявал, бил смазван със заплахи и мъчения. Освен сицилианската примка, Кютука прилагал като мъчения  горене по стъпалата с ютия и обесване с главата надолу.

Има информация, че е кредитирал и бизнесмени от Карнобат, Ямбол, Сливен и Бургас.


В категории: Темида


Флагман.БГ ДПС обяви листите си за националния вот ДПС обяви листите си за националния вот 07/05/2024, Вторник 12:06 1
5
Коментара по темата
5.
no coment
06.08.2013 08:26:12
0
1
ей това е нема такава държава,обжалване и вътре какво е това вкс ...
4.
romite ot aitos
04.08.2013 13:38:05
0
2
taka e vsi4ki prokurori sa predateli,prodagnici za tova kituka shte e na svoboda emi takiva sa bulgarite toi se gorde e 4e e 4ukal vsi4ki bulgarki v aitos za 50 ili 100lv.za nishto nestavate zashto nemoge da si vzeme parite ot ciganite poto4no ot evtim i hysmen ili baico donosnika..
3.
Aitos
03.08.2013 16:23:24
0
6
Егати съда ,егати държавата.
З а кокошка няма прошка а за кютюков моооже!!!!!!!!
Къде са сега протестиращите и интилигентините бе.ЧАО БГ.
2.
Ачо мизера
02.08.2013 23:50:43
0
10
Ама как може? Той е толкова стойностен човек, на мравката път прави, чист като момина сълза, дарява на бедните и нуждаещите се безплатни шамари и ритници, няма много акъл, обаче има жажда голяма за пари, на всяка цена с две думи това е. Като му се позволява да прави зулуми, кой е виновен според вас?
1.
dd
02.08.2013 19:11:36
0
13
Изрод! А за оправдалия го съдия: дано получи достойно възмездие!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тревожна новина за Кирил Маричков Тревожна новина за Кирил Маричков Няма да може да участва в остатъка от турнето на групата и се връща в България Ясно е кой печели "Хелс Китчън" Ясно е кой печели "Хелс Китчън" Много от зрителите са убедени, че тазгодишната победа ще е дамска и дори вещаят, че Никол ще е тази, която ще се окичи с нея, тъй като е завършила академия „Льо Кордон Бльо“, живее в Испания и се е прибрала в родината си специално заради кулинарното състезание, но няма да е тя  Тя уби брутално баба си, а днес в затвора откри... Тя уби брутално баба си, а днес в затвора откри... Станала е шивачка Има ли сили Европа да съхрани културата, законите и християнския си облик? Има ли сили Европа да съхрани културата, законите и християнския си облик? Ръстът на престъпленията не се огласява, а статистиката умело се прикрива И цената на кафето скача сериозно И цената на кафето скача сериозно Сушата и горещините застрашават сериозно районите на производство Хероинът все по-малко се търси на пазара, производството му също намалява Хероинът все по-малко се търси на пазара, производството му също намалява Трафикът на хероин през България остава активен, отбелязва  началникът на отдел "Борба с наркотрафика" в Агениция "Митици" Стефан Бакалов Бургас очаква легендите на BRAVE CF и мач за титла Бургас очаква легендите на BRAVE CF и мач за титла BRAVE Combat Federation е най-глобалната ММА организация, стъпила в най-много точки по цял свят, която е трамплин за всички свои бойци към елитния ММА Какво да правим с останалите козунаци от Великден Какво да правим с останалите козунаци от Великден Вижте някои вскуни идеи Енергийният министър: Готови сме да помогнем на Украйна за възстановяване на системата им Енергийният министър: Готови сме да помогнем на Украйна за възстановяване на системата им Миинистър Малинов проведе видеоконферентен разговор с украинския си колега Талантливи млади музиканти ще ви очароват на фестивала "Солисими" Талантливи млади музиканти ще ви очароват на фестивала "Солисими" Събитието ще се проведе на 10,11 и 12 май в Дома на Нефтохимика 
Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон Германия отзова посланика си в Русия Германия отзова посланика си в Русия Причината е, че Социалдемократическата партия стана мишена на кибератака, която според Берлин е била организирана от Москва Цял живот сме чистили фурната грешно Цял живот сме чистили фурната грешно Оказва се, че много от нас от незнание, сме чистили грешно и неефективно фурната в кухнята си Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Ябланович е част от партията на министъра на общностите и завръщането в правителството на Косово Ненад Рашич – гражданската инициатива „Свобода, справедливост и оцеляване“ (GI SPO)
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори