×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бомба! Бившият шеф на ОДМВР-Бургас Милен Димитров разказа скандални подробности в съда по делото „Червеи”


20 Октомври 2015, Вторник, 18:40 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Хората от ДАНС бъркали периодично в информационния масив на МВР


Бившият началник на Областната дирекция на МВР-Бургас Милен Димитров бе разпитан като свидетел във връзка с делото „Червеи” в Софийския градски съд (СГС) днес.

Подсъдими са бившият председател на СГС Владимира Янева и бившият началник на „Вътрешна сигурност” в МВР Тодор Костадинов заради незаконно искане и даване на разрешение за използване на специални разузнавателни средства.

Скандалът обаче според различни коментари е много по-голям, защото касае нерегламентиран достъп на ДАНС до стратегически информационен масив на МВР по времето на кабинета „Орешарски”. Предполага се, че дори може да са били манипулирани и изтривани данни за хора, свързани с престъпния контингент.

Делото днес бе разсекретено и в съдебната зала бяха допуснати журналисти, като съдията Иван Коев се мотивира, че е необходимо осигуряване на справедливост на процеса и свобода на информацията.
През целия ден бяха привиквани свидетели за разпит, а Милен Димитров бе извикан в залата около 14 ч. След като бе попитан от съдията дали е разговарял по телефона на 18 септември 2013 г. с тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев, Димитров отговори: Да, той се обади със задача да осигуря секретен достъп до сървърни помещения в областната дирекция в Бургас.

Бившият областен началник на полицията казал на Йовчев, че за тези помещения отговаря дирекция КИС, на което получил отговор, че „точно тези не бива да знаят”. Министърът разпоредил на Милен Димитров да се обади на Тодор Костадинов, който потвърдил всичко казано от Цветлин Йовчев.

Костадинов поискал достъп до сървър, в който има данни за полицейската регистрация, като обяснил, че ще изпрати служители на „Вътрешна сигурност”. Димитров решил да ангажира от своя страна подчинен на него служител на име Николай Иванов, който да осигури достъп на спецзвеното до сървъра.

След няколко дни шефът на ОДМВР получил обаждане от хората на Костадинов, като те се разбрали да се срещнат на бензиностанция.

Запознахме се на малки имена, заведох ги в дирекцията. Още в колата зададох контролни въпроси и разбрах, че това не са служители на „Вътрешна сигурност”. Впоследствие стана ясно от служебните им карти, че са от ДАНС, не им помня имената, разказа Милен Димитров. Той добави, че видял двете лица в съдебната зала днес – те се оказаха свидетели по делото.

Впоследствие ги поел Николай Иванов, който им обяснил как е ситуирано помещението, до което е изискан достъп. Двамата ДАНС-аджии се забавили там около два часа, носели малки чанти като за лаптоп.

След около 10-ина дни последвало второ идване. На Милен Димитров му направило впечатление, че когато се изпращали, те винаги го изчаквали да си тръгне.
„Предполагам, за да не видя накъде отиват. Видях, че и от мен се укрива важна информация, която не следва да знам”,
обясни бившият началник на ОДМВР-Бургас.

Служителите на ДАНС идвали общо 8-9 пъти в Бургас в продължение на няколко месеца. Те влизали в секретните помещения със сървърите винаги по тъмно и след работно време.
Милен Димитров обясни, че разговарял с тогавашния главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, но той казал, че не знае за какво става въпрос. Станало ясно, че няма никакви официални документи по този случай.

Към онзи момент съм категоричен, че той не знаеше, отсече Милен Димитров.
През февруари 2014 г. Тодор Костадинов поискал достъп до сървър в което и да е районно управление в Бургас.
Разговаряхме с Николай Иванов, решихме, че най-добре ще е да е Четвърто районно управление (в ж.к. „Меден рудник” – б.а.). Там началник беше стар оперативен работник, нямаше нужда да му се обяснява много… Нямам представа какво са вършили, но Николай Иванов знаеше
, заяви Милен Димитров.

Иванов докладвал, че са започнали проблеми със сървърите заради интервенциите на хората от ДАНС. Компютрите имали бъгове и започнали да се рестартират.
Милен Димитров имал разговор с Тодор Костадинов (в София – б.а.) по други теми, като му споменал е за техническите дефекти. Това станало през април 2014 г.

Отказах повече логистика, исках писмена заповед. Костадинов реагира нервно, увери ме, че всичко е точно и че министърът знае, каза още Милен Димитров пред съда днес.
На връщане към Бургас, когато бил в Пловдивско, Димитров получил обаждане от Костадинов, който поискал незабавен достъп, като обяснил, че съответните служители вече са в Бургас.

Бившият шеф на ОДМВР не получил писмена заповед, както настоявал, но все пак съдействал за последен път, като отново звъннал на Николай Иванов да осигури достъп до помещенията.
На 30 април 2014 г. министър Цветлин Йовчев бил в Бургас, но не станало въпрос за този случай. Говорили за внезапно уволнен опитен служител, което станало необичайно - без знанието на Милен Димитров, както и за започнала агресивна медийна кампания срещу областния началник на МВР-Бургас.

Министърът отговорил, че имало сигнали срещу Димитров и още на същия ден дошла заповед за дисциплинарна проверка. На 1 август 2014 г. последвало и дисциплинарното уволнение на Милен Димитров.

Той днес обясни пред съда, че бил разследван за злоупотреба с власт. Деянията, за които бил първоначално обвиняван, обаче отпаднали. Последно го погнали за, по думите му, измислен нерегламентиран достъп до класифицирана информация.
Милен Димитров заяви, че обжалва уволнението си, по което имало висящо производство във Върховния административен съд.

В категории: Темида , Политика


Автор
18
Коментара
Флагман.БГ Внимание! Опасно време в тези области Внимание! Опасно време в тези области 02/05/2024, Четвъртък 08:20 0
18
Коментара по темата
18.
EDREV
23.10.2015 18:38:05
0
4
MILENE MNOGO BARZO ISKA6E DA ZABOGATEE6 ,., TAP MLADOK
17.
*********
21.10.2015 13:12:16
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
16.
W
21.10.2015 10:52:30
11
11
За разлика от старото ръководство, новото е поело в правилната посока. Успех.
15.
W
21.10.2015 10:52:30
11
11
За разлика от старото ръководство, новото е поело в правилната посока. Успех.
14.
Тр
21.10.2015 09:18:15
5
26
Тоя Павлов е поръчков бопаджия беше в бопа в бургас, а после отиде в софия в гдбоп.То е ясно, че не е парашутист но всичките му акции са тенденциозни. Все пак в бопа се учил от Милен Димитров.
13.
Христо
21.10.2015 09:06:08
14
19
Емо го познавам от спортното, много са забавни коментарите определящи го като парашутист. Момчето е завършило полицейската академия и има стаж около 15 години, за разлика от болшинството неподготвени полицаи с педагогическо образование.
12.
TUI
21.10.2015 08:46:14
6
17
Брейййй голяма злоба и завист типично по български.
11.
калоян
20.10.2015 23:36:54
15
31
Може да съм всякакъв, но управлявам добре. Дебелия язди много добре, а за парашутиста Павлов скоро ще му събера парашута и ще се върне от там от където дойде. Конкурсите са чисти и много прозрачни, който не е доволен е за негова сметка. Не ми пука от коментарите, които нямат нищо общо с истината.
10.
ужас
20.10.2015 22:04:30
2
26
Какви показания та това са самопризнания. До най-секретна информация касаеща практически всички бг граждани са допускани многократно без разрешение на съд извън каквито и да са били законови процедури неидентифицирани лица безконтролно да черпяг и манипулират каквито си искат данни. Всички посочени с изкл на Лазаров при условие че наидтина не е знаел са за затвор
9.
Zlatev
20.10.2015 21:46:18
10
49
Хахаха единия от бандата на четиримата. Останаха полевъда Калоянов и Владимир-Дебелия с коня си. Ехеееее ако знаете в момента какви червии има в ОДМВР-Бургас. А каква е кадровата политика в дирекцията. Има отпскоро един истински парашутист Емил Павлов. Този пък една минута ръководен стаж не е имал в МВР. Не се знае и от къде го изтупаха от прахта. Пълна разруха е в дирекцията. От ОДЧ до последната група в отделите. А как станаха конкурсите...... за началници на РПУ и отдели в дирекцзията. Още много неща ще излизат с това ръководство....... и обвързаност със съд и прокуратура..... Ръководството на МВР и една дирекция в ДАНС имат още много работа за вършене........... Парашутисти защитавайки икономически интереси в региона...
8.
Зоро
20.10.2015 21:43:32
1
24
Веднага да се приеме закона за извършените престъпления против човечеството и наказания , лустрация и т.н за да не повтаря историята утре!
7.
Говорит Москва
20.10.2015 21:39:46
6
28
по СкатТв излезе информация ква била аджеба цялата работа.Стари ДС кадри билиотекари приближени до агента Стенмарк собственици на НАЙ-мощния суперкомпютър с памет от тетра мега байтове струващ 1-2милиона долара намиращ се в центъра на София в офиса на Централната Пощата .Та чрез него агентите ДС билиотекари са събирали информация за стотици хиледи БГграждани и селяни както и фирмена информация която после е заминавала в МОСКВА което СТРАШНО ПОДРАЗНИЛО евроатлантическите НАТОвски партньори и техните слуги дипломати от Чужди посолства.Валентин Златев е руски възпитаник завършил МГУв Москва а бургаския комисар всички знаят че е доверен човек на Валентин Златев ЛУКОЙЛ
6.
гражданин
20.10.2015 21:11:13
25
34
Милен Димитров да бъде съден за престъпна некомпетентност и помагачество.
5.
kkkkkk
20.10.2015 20:37:35
15
49
От всочко казано от "честният" миленчо не ми става ясно как е дал достъп до секретна информация на лица ,които не познава и не е получил писмена заповед. Ако утре някой джихадист му се представи за служител на вътрешна сигурност и на него ли ще даде достъп до секретните сървъри?
4.
Ivanov
20.10.2015 20:19:34
29
49
Браво Милене. Доблест че го направи и ги казваш нещата с истинските имена
3.
BALGARIN
20.10.2015 20:03:53
22
34
MILENE AKO V TAQ DARJAVA IMA 4ESTNI DARJAVNICI TI MILENE SI ZA ZATVORA I AZ MOGA DA RAZKAJA ZA PRESTAPLENIQTA TI S PREVISHAVANE NA VLAST TI MILENE I IMOTITE TI KOITO IMASH OTKADE EDNO 4ESTNO 4ENGE MOJE DA SI POZVOLI TOQ RAZKOSH
2.
Бивол
20.10.2015 19:37:11
4
46
Прочетете в Бивол как закупуват ДАНС техника за слушане на комуникация в интернет. И после си задавайте въпроси и се чудете какви ги вършат и защо им са заплатите високи.....После все МВР е виновно за всичко.....
1.
ДАНС
20.10.2015 19:16:47
45
28
Ти каква долна путка си Милене.....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шофьор успя да си върне книжката, докато чака кръвна проба, след положителен тест за наркотици Шофьор успя да си върне книжката, докато чака кръвна проба, след положителен тест за наркотици По думите му автомобилът все още се намира в КАТ Задължително се спазват тези обичаи на Велики четвъртък Задължително се спазват тези обичаи на Велики четвъртък Този ден е денят на голямото чистене преди Великден, защото се приема, че освен дома си пречистваме ума, мислите и душата си Внимание! Опасно време в тези области Внимание! Опасно време в тези области Прогноза за времето - 2 май, четвъртък Велики четвъртък е! Денят на Тайната вечеря и големия съд, а тези красиви имена черпят Велики четвъртък е! Денят на Тайната вечеря и големия съд, а тези красиви имена черпят Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово, a първото яйце трябва да се боядиса в червено 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето
САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори