×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Само във Флагман.бг: След острия завой на Борисов за „Червеите“, Светлозар Лазаров контраатакува Бургас


Само във Флагман.бг: След острия завой на Борисов за „Червеите“, Светлозар Лазаров контраатакува Бургас
Аз се чувствам много добре в Бургас, идвам сред позитивно настроени хора, каза Лазаров, директорът Калоянов (вдясно) остана безмълвен докрая
17 Февруари 2015, Вторник, 16:56 ч.
Автор: Евгения ДЖАМБАЗОВА снимка: авторът

Извънредният му брифинг бе отчет на добре свършена работа през 2014 г., но реално показа кой ще дърпа конците в региона


Изненадващият остър завой на премиера Бойко Борисов по мнението му за разработката „Червеите“ даде сили за бърза контраатака на един от двамата главни, според Реформаторския блок, виновници за източването на базата данни с информация за целокупното българско население.

Днес, само ден след необяснимото отдръпване на премиера от спешната инициатива на самата ГЕРБ и коалиционните й партньори в НС  по отстраняването на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателя на ДАНС Владимир Писанчев, в Бургас се случи нещо, от което запознатите с преструктурирането на мафията в България,  трябва да си направят съответните изводи – някои да се снишат, за да не им отнемат позиции, а други – да се почувстват отново силни и да проявят претенции по-ясно и категорично.

Има нещо гнило в развитието на „Червеите“, ясно е, че разсекретяване няма да има. Нещо е притеснило Борисов, нещото го застрашава дотолкова, че да смени курса на 180 градуса -  официално да обяви Лазаров и Писанчев за добре работещи, поради което не бива да има размествания“, заяви източник от ОД на МВР-Бургас по повод събитията от последния час.

Днес в дирекцията на МВР в Бургас пристигна извънредно самият главсекретар Светлозар Лазаров. Поводът -  да отчете пред медиите високи резултати по разкриването и превенцията на престъпността за изминалата година, докато управляваше правителството „Орешарски“. Самата визита на Лазаров в Бургас до вчера изглеждаше немислима, предвид офанзивата по отстраняването му, както и заради конфузията с дисциплинарното уволнение на директора Милен Димитров. Както Флагман единствен съобщи, Димитров бе отстранен през юли м.г. в разгара на „Червеите“, тъй като, по думите му, отказал логистика и изразил съмнение по законосъобразността на провежданата операция.

На въпрос на репортер на Флагман към Лазаров не се ли чувства неловко да дойде именно в дирекцията в Бургас, той отвърна така: „Аз се чувствам много добре в Бургас, защото вие специално ( има предвид Флагман.бг, б.р.) много добре знаете, че главният секретар първо няма отношение нито с вътрешна сигурност, нито с дирекция „Инспекторат“. Освен това може да го питате г-н Милен Димитров в прав текст какви са моите отношения с него и с другите дирекции."

На следващ въпрос на Флагман как ще изчисти доброто си име в обществото и ще върне доверието на хората след директните обвинения, че именно той и Писанчев са в дъното на разработката  „Червеите“, Лазаров отвърна:  "Идвам първо сред колеги, второ сред много позитивно настроени хора, удовлетворени от своята работа, предвид резултатите, които са постигнали. Отстраняването на г-н Димитров няма никакво отношение с изпълнението на функционалните задължения на главния секретар предвид йерархията и структурата на Министерството на вътрешните работи. Вие имате добри отношения с г-н Димитров, може да го питате в прав текст.  По тези „Червеи“, мисля, че след като и премиерът, и г-н Рашков, който ръководи бюрото за специалните разузнавателни средства, официално казаха, че аз нямам нищо общо, трябва ли сега да повтарям, че наистина нямам нищо общо специално за вас?!

Брифингът днес бе обявен като извънреден и свикан 35 минути преди началото с изричното условие журналистите да бъдат точни. Извънредност обаче нямаше, тъй като изявлението на главсекретаря бе  отчет-анализ на работата на Областната дирекция на МВР в Бургас. Лазаров не каза дали е планирал подобни пресконференции в други областни дирекции.

На срещата с медиите бе и Тодор Гребенаров, директор на Главна дирекция „Охранителна полиция“. Гребенаров и директорът на ОД на МВР Калоян Калоянов останаха  безмълвни докрая.

Светлозар Лазаров похвали сегашния директор Калоян Калоянов и неговия предшественик комисар Георги Костов за добре свършената им работа и подчерта, че голяма част от престъпленията в региона са намалели, а убийствата и опитите за такива са разкрити до едно, благодарение именно на тях двамата.

Костов, който сега е зам.главен секретар и вече трябваше да е заел мястото на Лазаров, оглавяваше дирекцията от 1 август до октомври м.г., когато веднага след парламентарния вот бе изтеглен в столицата с тенденция да работи в екипа на министър Веселин Вучков като главен секретар.

Действително промяната в организацията на оперативно-издирвателната и на охранителната дейност доведе до рязък спад в престъпността, най-вече в комплекса Слънчев бряг“, отчете главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, игнорирайки факта, че РУП-ът в Слънчев бряг бе на абсолютен автопилот поради липса на ръководство около странните ажиотажи с пенсионирането, продължителните болнични и полузавръщането на ексшефът му Стайко Манев.

Ето анализът и статистиката за 2014 г., със стратегията за 2015 г., според главсекретаря Лазаров:

Приоритетите в дейността на бургаската полицейска структура за настоящата година, са: активна работа в сферата на финансово-кредитната система и корупцията, увеличаване нивото на разкриваемостта при противозаконните отнемания на МПС и повишаване вниманието към проблемите в малките населени места.

Очаква се по-голяма активност и в работата по противодействие на организираните престъпни групи по Южното Черноморие, отчитайки спецификата по местоположението на бургаската полицейска дирекция и степента й на натовареност през активния летен сезон.

Наблюдава се ръст на тежките пътно-транспортни инциденти, регистрирани на територията на ОДМВР – Бургас, като завишение са и трите показатели – брой катастрофи, ранени и загинали граждани. Увеличение се отчита и в броя на осъществените противозаконни отнемания на МПС, като в сравнение с миналата година се наблюдава ръст в размер на 31 %. Повишение има и в броя на приключилите в срок досъдебни производства – 9 771 при 9 558 за 2013 година, в бързите полицейски производства – 902 при 857 за 2013 год. и незабавните досъдебни производства, които са 165 с 30 повече от изминалата година.

Необходимо е да се набляга на бързите и незабавни производства, тъй като това довежда до намаляване остойностяването на процеса и освобождаване на човешки ресурс за работа по разкриване на по-тежки криминални престъпления. Броят на новообразуваните досъдебни производства за 2014 година – 9 632 при 9781 за 2013 год., обяснявайки намалението с по-малкия броя регистрирани в ОДМВР – Бургас престъпления.

За отминалата 2014 година на територията на ОДМВР Бургас са регистрирани 8142 престъпления / при 8 470 за 2013 год. и 8 583 за 2012 год./. Установени са извършителите на общо 3 559 престъпления (включително и регистрирани в предходни периоди) по които са повдигнати обвинения на 3 781 лица.
Основната част от регистрираните престъпления са извършени на територията, обслужвана от бургаските районни управления / Първо, Второ и Пето/ и на територията на Община Несебър.
Основен дял сред криминалните деяния продължават да заемат престъпленията против собствеността, следвани от общоопасните престъпления и престъпленията против стопанството. През периода са регистрирани 304 престъпления против личността. Приключила е работата по 180 престъпления (включително и регистрирани в предходни периоди), като е повдигнато обвинение общо на 205 лица.
За отчетния период са регистрирани и установени извършителите на 3 умишлени убийства.
Регистрираните през периода са и 158 телесни повреди. Приключила е работата по 92 престъпления (включително и регистрирани в предходни периоди), като е повдигнато обвинение общо на 104 лица.
От регистрираните 4929 престъпления против собствеността е приключила работата по 854 от тях, с установени общо 889 лица извършители на този вид престъпления. Разкрити са и 543 престъпления, регистрирани в предходни периоди с установени 800 извършители .

Регистрирани през периода са 170 грабежа. Приключила е работата по 80 (включително и регистрирани в предходни периоди), като е повдигнато обвинение общо на 97 лица.
Основен дял от престъпленията против собствеността заемат кражбите - регистрирани общо 4 161 престъпления. Приключила е работата по 1 091 престъпления (включително и регистрирани в предходни периоди), като е повдигнато обвинение общо на 1 361 лица. Наблюдава се увеличение с около 2 пункта на разкритите престъпления от този вид спрямо резултатите за 2013г.
По видове регистрираните кражби са 661 взломни, 718 домови, 336 от магазини, 320 на селскостопанска продукция, домашни животни и птици, 269 на части и вещи от МПС, 91 джебчийски и 72 кражби от офиси.

Регистрирани през периода са 208 измами. Приключила е работата по 73 (вкл. и регистрирани в предходни периоди), с общо установени и повдигнато обвинение на 78 лица.

За 2014 год. са регистрирани общо 314 престъпления против стопанството / при 259 за 2013 год./, в които се включват : разпространение на акцизни стоки, лихварство, измами с еврофондове и др. По 183 / вкл. и регистрирани в предходни периоди/ е повдигнато обвинение на общо 195 лица.
През 2014 г. са разкрити и 1 334 общоопасни престъпления (вкл. и регистрирани в предходни периоди), с повдигнати обвинения по установени общо 1 273 лица.

За отчетния период са регистрирани 309 престъпления, свързани с наркотици. Приключила е работата по общо 304 (вкл. и регистрирани в предходни периоди), с общо установени и 312 лица, привлечени в качеството на обвиняеми за незаконно съхранение, пренасяне и разпространение на наркотични вещества.

Резултатите от дейността на “Охранителна полиция” през 2014 год. са следните:
1. Съставени актове – 7 478 / при 10 356 за 2013 г./
2. Охранявани мероприятия – 1 368 / при 3 217 за 2013 г./
3. Задържани лица – 3 442 / при 2 517 за 2013 г./
4. Проведени полицейски операции – 1 858 / при 1 465 за 2013 г./

Планираните за 2014 г. дейности по опазване на обществения ред и противодействие на престъпността са изпълнени. Някои от основните са:

обезпечаване на сигурността и обществения ред през летния туристически сезон;
мобилизиране на силите и средствата на структурите в ОДМВР Бургас за опазване на обществения ред и противодействие на престъпността, подобряване организацията на работа, взаимодействието и координацията между структурите на МВР, ангажирани в процеса на опазване и прибиране на селскостопанската продукцията; 

засилено полицейско присъствие в района на учебните заведения, с цел превенция на престъпността сред децата и ограничаване на престъпните посегателства срещу тях;

охрана на масовите мероприятия на територията на гр. Бургас и региона, охраната на ВИП делегации при посещението на премиера на Р България и други охранявани лица, охрана на концерти, културни мероприятия;

засилено полицейско присъствие в сборните пунктове на абитуриентите и в местата за провеждане на абитуриентските балове;

осигуряване на засилено полицейско присъствие около обектите и в местата на провеждане на тържества през годината

Във  връзка с проведените избори за членове в Европейския парламент и за народни представители своевременно е отреагирано на всички получени сигнали за извършени престъпления по чл. чл. 167-169 от НК (за купуване на гласове), като спрямо нарушителите сае образувани досъдебни производства

През 2014 г. на територията на Бургаски регион са настъпили 469 ПТП с тежки последици, при които загиналите са 43, а ранените са 576. Сравнено с регистрираните за същия период на 2013 г. се отчита увеличение на броя на произшествията с 202, на ранените с 119 и увеличение на загиналите с 6.
Несъобразената скорост като нарушение на водачите е водеща причина за настъпилите ПТП с тежки последици. За периода са регистрирани 210 тежки ПТП с 18 загинали и 274 ранени. Съпоставено със същия период на 2013 г. се отчита увеличение на произшествията с 40, на ранените с 69 и намаление на загиналите с 2.

За управление на МПС с превишена скорост през първите шест месеца на  2014 г.  контролните органи са констатирали 5 655 нарушения . Съставени са 1 546 АУАН и 4 109 фиша. 

Отнемане на предимство е следващото нарушение на водачите, довело до настъпването на 126 ПТП с 8 загинали  и 153 ранени участника. Констатира се увеличение на ПТП с 38, на ранените с 32 и загиналите с 3. За неспазване на предимство през първите шест месеца на тази година контролните органи са констатирали 2 880 нарушения. Съставени са 1 353 АУАН и 1 367 фиша.

Следват ПТП, настъпили поради нарушения от пешеходци. Регистрирани са 41 тежки ПТП, с 41 ранени и 2 загинали. Съпоставено със същия период на 2013 г. се отчита увеличение на произшествията с 3, на ранените с 5 и намаление на загиналите с 1.

Общата административно-наказателна дейност за 2014 г., осъществена от сектор ПП при ОДМВР Бургас, възлиза на 33 375 констатирани нарушения. Съставени са 15 520 АУАН и 17 855 фиша.

Общото впечатление от визатата на Светлозар Лазаров бе потвърждение на вчерашните думи на премиера Бойко Борисов, че основните виновници за аферата „Червеите“ са Орешарски и двамата му министри Петър Чобанов и Цветлин Йовчев. От което следва, че смяна на главсекретаря на МВР и в ръководството на ДАНС няма да има.

В категории: Бургас


Флагман.БГ Почина рок легенда Почина рок легенда 02/05/2024, Четвъртък 10:19 0
7
Коментара по темата
7.
колега
18.02.2015 11:42:27
0
0
Колеги, този месец на коя дата ще дават ззаплатите?
6.
мвр
17.02.2015 22:14:29
3
3
А къде са резултатите от контрабандата с горива? Май забравиха да вземат доклада от Н. Фил
5.
до Лазаров и Флагман
17.02.2015 19:43:45
2
15
Идете до айтоското село Пирне и вижте каква къща строи Калоянов и го попитайте откъде има пари за такъв строеж.
4.
Трифон Дерелиев
17.02.2015 19:02:16
2
9
В историята на МВР Лазаров е най-некадърния и некомпетентен главен секретар. Важно е доверието на хората, а не изнесената статистика. За голямо съжаление повечето от полицаите се държат, като мутри и трябва да си променят мисленето и манталитета.
3.
ДО ЛАЗАРОВ
17.02.2015 18:40:46
0
8
Нека Бургас да стане найстина най добрия град за живеене а не каубойска среща
2.
КОКИЧЕ
17.02.2015 18:16:05
0
9
Най-интересното и вярно изречение в статията.Преструктурирането на мафията в България.Ще добавя още ,,и техните прислужници ,министри депутати,кметове,, на мафията.
1.
бургаско магаре
17.02.2015 17:20:20
2
4
Не е важно, че си човек а какъв си ?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Тази вечер ще има кулинарно състезание  Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Танците са вълшебство, което открих. Благодаря на Михаела, че не се отказа от мен, каза Виктор Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Само в 6-ия сезон на кулинарното риалити вече има цели две съвсем нови двойки, който се залюбиха по времето на шоуто Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цънцарова не може да си прочете текста Боядисват 2024 червени яйца в Бачковския манастир Боядисват 2024 червени яйца в Бачковския манастир Те ще бъдат раздавани на социални домове и нуждаещи се хора Велико Минков притеснен за децата на Габриела, можело да им навреди Велико Минков притеснен за децата на Габриела, можело да им навреди Утре или във вторник се очакват резултатите от ДНК-теста, който трябва да определи дали той е биологичен баща Българите полагаме най-малко извънреден труд в целия ЕС Българите полагаме най-малко извънреден труд в целия ЕС Според данните на Евростат през 2023 г. 7,1 на сто от заетите в страните от ЕС са се трудили повече часове на основното си работно място Земетресение разлюля български град Земетресение разлюля български град Трусът е в района на Пазарджик Бивш волейболист се бори с тумор, жена му моли за помощ Бивш волейболист се бори с тумор, жена му моли за помощ 20 хил. евро на седмица струва лечението му, каза тя КЕВР реши: Газът поевтинява през май КЕВР реши: Газът поевтинява през май От дружеството информират, че предложената цена за май е със 7% по-ниска от действащата за предходния месец април
Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори