×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Войната между Израел и Иран се отлага за друг път


Войната между Израел и Иран се отлага за друг път
Истината е, че в момента нито Израел, нито Иран биха имали полза от открит военен конфликт
Тема в развитие
Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Иран разкри с какви ракети и дронове е обстрелван Израел Войната между Израел и Иран се отлага за друг път Съветът за сигурност демонстрирал лицемерие Близкият изток е на ръба, призна Антониу Гутериш US дипломат с предупреждение към Техеран да не предприема действия срещу САЩ и Ерусалим Великобритания ще продължи да помага на Израел, обяви Барбара Удуърд в ООН Армията на Израел с няколко кървави сценария за отговор на атаката с дронове и ракети от Иран Иран и Израел: От съюзници до заклети врагове Калин Стоянов се надява на деескалация в Близкия изток Икономист бие тревога, очаква нова бежанска вълна да залее България Израел обстрелван от 5 места, атаката била свирепа Бойко Борисов осъжда нападението на Иран Колко ще ни струва новата война в Близкия изток? Банкер заговори за икономическа криза Властите в Техеран обърнаха палачинката? вижте какво казаха за атаката срещу Израел Не сме мигнали тази нощ, часове чакахме ракетите да стигнат до страната, разказа българка в Израел Ударите по база с F-35 в Израел били предупреждение, Владимир Чуков заговори за отмъщение Израел с ответен удар след безмилостната среднощна атака с ирански дронове и ракети Израел иска извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН, жалва се заради иранското нападение 14 април ли е датата, на която се слага началото на Третата световна война? Адът се отвори над Израел, американските сили прехванаха над 70 дрона и три балистични ракети Експлозии в Йерусалим и Рамон? Израелските власти плашат Иран с ядрени удари Извънредно! Иран започна атаката си към Израел
виж още
скрий
15 Април 2024, Понеделник, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Атаката на Техеран се провали, а отговорът на Йерусалим беше оставен, за когато му дойде времето

Израел ще отмъсти за мащабната въздушна атака на Иран от събота вечерта, когато над 300 дрона, крилати ракети и ракети земя-земя бяха изстреляни към територията му, просто не точно сега. Заседанието на военния кабинет на Израел не доведе до яснота кога точно ще дойде този отговор, но страната обяви, че си запазва правото на такъв, който ще дойде "в най-подходящото време".

Истината е, че в момента нито Израел, нито Иран биха имали полза от открит военен конфликт. САЩ също предупредиха, че не биха подкрепили евентуален отговор на Тел Авив, за да не се стига до разширяване и задълбочаване на конфликта в региона.

Проведеното в неделя вечерта специално заседание на Съвета за сигурност на ООН изобилстваше от сочене с пръст за вина за конфликта, но големите играчи, включително Китай и Русия, призоваха за сдържаност и деескалиране.

За подобен сценарий на заглушаване на конфликта помага и че до голяма степен атаката на Иран беше провал. От всички изстреляни ракети и пратени в нападение дронове едва 9 ракети са преминали през противовъздушната отбрана (ПВО) на Израел. Всичко останало е било прихванато от израелските сили или от партньори като САЩ, Великобритания и Йордания.

Затова в момента всичко говори за намаляване на напрежението между двете страни в Близкия изток. Това обаче не означава, че огънят няма да продължи да тлее и няма да избухне в един следващ момент.

Враждебното отношение между Израел и Иран е факт от десетилетия насам, но досега двете държави избягваха да се атакуват открито.От една страна, Техеран действа посредством множеството си проксита като палестинските Хамас и Ислямски джихад, ливанската Хизбула, хутите в Йемен или други по-малки милиции, за да атакува цели на Израел и да тормози свързани с еврейската държава кораби в топлите морета.

Някои експерти описват тази тактика като изграждане на "огнен пръстен" от разнородни прокси играчи около Израел, който бива финансиран, обучаван и въоръжаван от Техеран.

Тази своеобразна коалиция има множество цели, включително да ограничи влиянието на Саудитска Арабия и САЩ в региона, но също така и да пречи на Израел и да го държи под напрежение.

От друга, Израел до момента не е нанасял открити удари по иранска територия - всичките му атаки са били чужда територия (най-вече Сирия и Ливан, но не само). Изключения правят тайни атаки на иранска територия, които обаче позволяват публично разграничаване и отричане.

Така че ако очаквате началото на Третата световна война, можете да почакате. Подобно нещо би означавало да се вложат много по-сериозни ресурси и много повече организация, а нито една от двете страни не е готова.

Абсолютно показателно е, че иранското нападение се провали. Израел разполага със сериозна противовъздушна отбрана, а на своя страна (за защита) може да разчита на съюзници. 

За да направи нещо по въпроса, Иран трябва да вложи сили на терен, което изисква огромни ресурси и не е сигурно, че ще постигне някакъв реален успех.

Иранските сили сами по себе си нямат боеспособност да се справят с Израел, а ще трябва да разчитат на милициите си и на подкрепа на страни като Русия и Китай, която си има своята цена. 

За капак на всичко една пълномащабна атака ще означава и тежки репутационни щети за режима в Техеран.

С други думи - ако Иран иска да удари наистина Израел, ще трябва да играе вабанк, като активира всичките си ресурси, без да има истинска сигурност в победата.

Тук е важно да се спомене, че дори при своето нападение от миналата седмица, Иран не се стреми да ескалира конфликта и всъщност работи много усилено, за да избегне ескалация.

Ако нападението беше по-успешно, това лесно можеше да даде на Израел и съюзниците им от САЩ извинение да отговорят с далеч по-тежък и нанасящ щети удар.

За аятоласите в Техеран сегашната атака беше неизбежен ход в отговор на въздушното нападение на Израел над иранското консулство в Дамаск, при което загинаха четирима генерали от Иранската революционна гвардия.

Подобен ход за тях беше не само отмъщение за смъртта на водещи военни фигури, но и един вид предупреждение към Израел - да се знае, че ще бъде отговорено на всеки един по-рязък ход срещу ирански позиции.

От своя страна, Израел също няма прагматичен интерес да ескалира конфликта с Иран. Въпреки че от десетилетия насам страната разчита на принципа на възпиращите отговори, които по жаргонен начин биха могли да бъдат описани с принципа "око за две, зъб за чене". Идеята тук е, че когато някой те удари, ако искаш да си сигурен, че няма да ти посегне отново, му отвръщаш с 10 пъти повече сила.

След нападението на Хамас от 7 октомври миналата година, Израел си припомни този принцип, нахлувайки в Ивицата Газа. Именно Газа в момента обаче се явява една от основните пречки пред по-тежък отговор спрямо Иран.

В момента властите в Йерусалим са вложили голямата част от силите си именно в операцията в палестинската територия, като се готви прочистване на град Рафах - нещо, което среща широка международна съпротива, включително и от Вашингтон.

Заради войната в Газа международната репутация на Израел падна рязко, подкрепата от САЩ намаля, а подготвяното с години сближаване с арабските държави от Персийския залив остана на пауза.

Така че сега израелската армия и по-голямата част от израелското правителство се стремят да разрешат военните си проблеми, а не да ги увеличават.

На всички е ясно, че израелски отговор сега спрямо иранската атака ще доведе до сериозна ескалация, докато заявеното запазване на право за евентуален бъдещ отговор (който неминуемо ще дойде в един момент) не струва нищо.

Ако Йерусалим наистина иска да удари Иран и да разбие изградената ос от милиции и групировки, верни на режима в Техеран, ще му трябва доста по-сериозна международна подкрепа. А това означава връщане преговорите със Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и останалите държави противници на Иран в региона. Към момента заради ситуацията в Газа това няма как да се случи.

Така че вероятно ще минат години, преди да говорим отново за истински и тежък отговор на Израел.

Дотогава обаче никой не може да каже докъде вече ще се простира иранската обвързаност с Русия и Китай. 

Така че засега можем да очакваме двете близкоизточни държави да се върнат към досегашните си стратегии и да продължат метафорично да се ритат по кокалчетата.

Източник: Webcafe.bg




70% от българите нe си мият зъбите
70% от българите нe си мият зъбите 29/04/2024, Понеделник 19:36 1
Флагман.БГ Слагат и електронен подпис в личните карти Слагат и електронен подпис в личните карти 29/04/2024, Понеделник 19:16 3
Даниел Петканов стана трейдър
Даниел Петканов стана трейдър 29/04/2024, Понеделник 19:00 2
14
Коментара по темата
14.
Пешо кура
16.04.2024 12:38:37
1
1
Страх тресе Америка ако започне война ще продължи с години както тази в Украйна което ще отслаби краварите още повече
13.
1
16.04.2024 12:19:31
1
1
12 капут ясно кадировци са те евали и си гъп кът г.з Назначеният от Русия комендант на окупирания украински град Бердянск почина от раните си, след като автомобилът му бе взривен днес, предадоха световните агенции, като се позоваха на окупационните власти.

Те съобщиха, че са били детонирани експлозиви, поставени в колата на Артьом Бардин Атентатът е бил извършен близо до сградата на назначената от Русия военно-гражданска администрация на Бердянск в центъра на пристанищния град в югоизточната украинска Запорожка област
12.
11ка
16.04.2024 09:40:21
1
0
Знаех си че няма да ме разбереш. Значи- вземи майка си и отидете дружно при генерала да си направите вашето упражнение. Тълпата ще си каже "оо браво, това стара българска традиция с камбанките по задника, много екзотично". Целият сбирщайн "сите българи заедно" и прочие кръчмарски патриотизъм там ви е "местото":
https://www.flagman.bg/article/310765

Разбираш ли ме вече, леке миризливо?
11.
11
16.04.2024 06:46:27
3
2
9 казах пичка ти родоотстъпническа боклук Генерал Иван Колев за теб не е герой щот си путлерски мнетчия
10.
ХОХОХО РАЗБИРАЧИ
16.04.2024 06:19:49
2
2
МАЖАТ ВИ ОЧИТЕ С ВОЙНА ДОКАТО ПРИГОТВЯТ ДИГИТАЛИЗАЦИЯ ЗА ВСИЧКИ И ДА ВИ КАЖА ВСИЧКИ ТУК СТЕ ПОСЕРКОВЦИ ГРАНИЦАТА ВИ Е ЗАСТРАШЕНА ОТ ГОДИНИ МИНАВАТ ЕКЗЕПЛЯРИ ВИЙ СЕ ПРАЙТЕ НА ВИРТУАЛНИ НИНДЖИ БЪЛГАРИНА Е СТАНАЛ ЖЕНА МИШКА
9.
Ко каза ко
16.04.2024 02:40:23
6
6
Путенцата ви треперят нали? В нета сте надъхани, генерали, минерали, ама като стане време да ходите в Одеса всички ще сте прижълтяли. А защо не в Днепропетровск? Или Донбас? Руснаците диктуват правилата, където решат да мелят костите на стотици хиляди лайна като вас- там ще е ;) Генерал Колев си го наври отзад вместо дилдо за кураж, ако ти свърши дрогата.
А за "железата"... честно- единствената вреда която можете да причините е отегчение у нормален човек, направил грешката да си губи времето с вас. За последно- да свалиш дрон от снакс за 1.500-30.000 $ с ракети за 500.000$-9.000.000 не е ефективен начин за водене на война, а войната си има собствена икономика. И да- кристалите, които ще ти трябват да си вдигнеш насраните гащи и да тръгнеш да се правиш на мъж срещу най-добрите в света също влиза в тази сметка. Внимавай да не попаднеш на мешано с фентанил и да забравиш да дишаш, смешник.
8.
7
16.04.2024 01:07:14
3
5
6 ей путьо такава свещена война ще ти дам посерко.. в Украйна ва спукват помияр вече 3 година нали да 3 дни щяхте да превземате..е.ваха ви майката при десанта летище Гостомел край Киев 3Март 2022..били непобедими нещастници чети повече Генерал Иван Колев тъпа отрепко копейкаджийска
7.
мда
16.04.2024 00:47:26
1
6
Показно колко струват руските железа - свалени до последното от западното ПВО.
6.
До 3
16.04.2024 00:44:02
8
1
Тънък детайл, който не е за всеки празен череп "Хамас спуква еврейските задници в Газа". А хутите, Хизбула и Иран включат ли се смятай какво мазало ще стане. Аз съм ЗА, за да поизмрат яко тъпите русофоби, които са прекалено тъпи, за да осъзнаят че изобщо са тъпи. Неподготвени, дебилизирани, дезориентирани, но надъхани... само че иззад клавиатурата.
Ще бъде свещена война!
Z
5.
До 3
15.04.2024 23:42:19
3
5
Хахах, колко жалко е да си русоробче! Не ти ли спряха 4000 рубли вече, шизофреник? Описал си точка по точка опорките... Хващам бас, че си същия като Корнелия Нинова и Копейката - на единия детето в щатите, другия гледа само как да събере някой лев. Ама нормално, взимат пример от мизерните руснаци - на всички видели някоя рубла в повече децата им са по "загнилия" и фашистки запад, да си харчат парите там. Гадничкоо, а? Хахахха
4.
Шок, бонба, ядрена война
15.04.2024 23:30:06
1
7
Вчера плашихте копейките с трета световна война, днес пък война въобще нямало да има. Бахти и точните анализатори сте, добре че не работите в РВД.
3.
Хааа ха ха
15.04.2024 23:14:19
7
6
Отлага се ми, нямат пари педалите фашистки за един фронт, камо ли за два да отворят ! САЩ избяга пак осран, НАТО освен един гейпарад, други не може да спретни. Евреите фашистки пък си изхабиха ракети за милиарди долари, заради дронове от по 500 долара единия. Пред фалит са целия гнил запад. Хамас спуква еврейските боклуци в Газа. Фашагите губят отвсякъде
2.
До флагмана написал този АНАЛиз
15.04.2024 21:23:40
9
11
Персите този път бяха изиграни от евреите. Взривиха им няколко генерали (на тяхна територия - посолство в Сирия). Бяха длъжни да "отговорят" по някакъв начин, предимно за вътрешни цели (пропаганда). Отговора беше толкова предпазлив и скромен, че станаха за смях. И не, не защото не могат да им дадат нещо по-сериозно. За разлика от руслямците обаче, начело на държавата им има мислещи хора, и знаят, че шега с Чичо Сам или негов щата я близък приятел Моше точно в този момент не бива.
1.
Фара
15.04.2024 21:04:38
9
8
Жалко за русоробчетата...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Мъжът е задържан за срок до 24 часа Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Слънчев бряг и Златни пясъци са най-търсените курорти за празника, Несебър и Поморие не им отстъпват Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Истината е, че вече не се касае за патова ситуация на фронта, а положението е критично и там, и в Киев ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място Други партии- по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори