×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак


Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак
Известният уролог доц. д-р Цветин Генадиев ще преглежда в УМБАЛ „Дева Мария“ на 11 май
29 Април 2024, Понеделник, 15:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата

Простата е единственият орган, който има собствен туморен маркер за диагностициране на развитието на злокачествен процес. Простата специфичния антиген (PSA) е белтък,който простатната жлеза произвежда непрекъснато и който се използва като показател на нейното състояние. Отчита се, че при рак на простатата се отчита трайно повишение на нивата на PSA. Но това не е всичко - важно е да се знае, че високите нива на простата специфичен антиген като туморен маркер може да се отчетат не само при рак.

Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата. Скорошната еякулация винаги показва повишена стойност на PSA. Мъжете, които планират изследване на простата специфичен антиген трябва да избягват сексуална активност поне в предхождащите 2 дни. Възпалението на простатата, означавано като простатит, също може да доведе до високи стойности на туморния маркер.

Това състояние обаче е напълно лечимо и рядко води до сериозни усложнения при навременна терапевтична намеса. Доброкачествената хиперплазия на простатата, която е неизбежна, в следствие хормоналните промени в мъжкия организъм с напредване на възрастта също може да бъде причина. Като се изключат проблемите с уринирането и повишаването нивата на простатно специфичния антиген, рядко може да доведе до дългосрочни негативни последствия. Проблеми като цистит и уретрит може да засегнат и мъжете, а развитието им също води до временно повишаване на простата специфичния антиген.

Освен това симптомите при уроинфекция и при проблеми с простатата са много сходни, което също трябва да се има предвид при поставяне на диагноза. Нивата на простата специфичния антиген при редовно спортуващите мъже са леко завишени. Допълнително повишение се отчита в периоди на прекомерно физическо натоварване, но то не може да се счита за белег за заболяване на простатата. Почти 50% от мъжете над 50-годишна възраст имат проблеми с простатата. Добрата профилактика изисква профилактично да бъде следен PSA маркера, за да се реагира навреме при опасни промени в жлезата.

При завишен PSA маркер, консултацията с уролог е задължителна. Вече няколко месеца в университетска болница „Дева Мария“ в Бургас гостува един от най- известните уролози в страната- доц. д-р Цветин Генадиев. Доц. Генадиев ще преглежда отново на 11 май, а час може да бъде запазен на тел. 056 89 62 62 или онлайн на www.devamaria.com

Доц. д-р Цветин Генадиев е с 24 годишен стаж в специалността урология и успява да въведе лапароскопската техника, както и лапароскопската радикална простатектомия. Участва в екип за въвеждане и утвърждаване на общ и свободен простатоспецифичен антиген и приложението на съотношението им в практиката. През 2007 защитава докторска дисертация на тема „Лапароскопска лимфна дисекция при рак на простата“.

През 2010г придобива научно звание доцент по Урология към Факултета по Медицина на СУ „Св. Св. Климент Охридски“, гр. София. През 2011г. извършва първата самостоятелна Да Винчи робот асистирана радикална простатектомия и скоро след това първата екстраперитонеална такава операция.

През 2009г.  ръководи урологичен екип във въвеждането на високодозова брахитерапия при рака на простатата в България и извършва първите процедури със своя екип до завършването на проекта и утвърждаване на метода в практиката. През 2012г. заедно с ръководството на болница Вита основава първия Простата център в страната, в който поставят началото на операции с тулиев лазер в урологията.


В категории: Здраве , Бургас


Флагман.БГ Родни плеймейтки нападат червения килим в Кан Родни плеймейтки нападат червения килим в Кан 16/05/2024, Четвъртък 12:40 1
България Всички новини
Успех за Приморско! Държавата прехвърли 14 дка на Общината, ще се изгради градски парк Успех за Приморско! Държавата прехвърли 14 дка на Общината, ще се изгради градски парк Това е сред най-значимите събития за развитието на община Приморско като туристическа дестинация, каза кметът Иван Гайков Бургаският знахар Камен цери Румен Радев Бургаският знахар Камен цери Румен Радев Почти няма човек от бг-звездите, който да не знае за лечителя и ефективността на неговите методи Българинът предпочита да живее в собствено жилище Българинът предпочита да живее в собствено жилище Собствено жилище обитава най-голяма част от населението на Румъния Ивайло Вълчев, ИТН: Зелената сделка ще убие индустрията на Европа, ще превърне континента в магнитче за хладилник Ивайло Вълчев, ИТН: Зелената сделка ще убие индустрията на Европа, ще превърне континента в магнитче за хладилник Ще станем една туристическа дестинация, която не произвежда нищо и е зависима от всички, обяви водачът на евролистата на ИТН Вече ще взимат на работа в МВР и хора със затлъстяване Вече ще взимат на работа в МВР и хора със затлъстяване Максималният индекс на телесна маса за кандидатите ще е 34,9 По-вкусна и от пица: Тази хайдушка пърленка ще ви остави без думи! По-вкусна и от пица: Тази хайдушка пърленка ще ви остави без думи! Става за 15 минути и си е като за вечеря Става ясно колко кожи ще ни свалят с новата цена на тока Става ясно колко кожи ще ни свалят с новата цена на тока "Булгаргаз" ще претендира неустойка в размер на 400 млн. евро към "Газпром „Булгаргаз” ще съди „Газпром” за 400 млн. евро претърпени вреди „Булгаргаз” ще съди „Газпром” за 400 млн. евро претърпени вреди Това заяви на брифинг служебният министър на енергетиката Владимир Малинов Президентът Радев с нова критика към партиите - заради бюджета за образование Президентът Радев с нова критика към партиите - заради бюджета за образование Това е поредна критика на държавния глава към организациите, които промениха Конституцията Родни плеймейтки нападат червения килим в Кан Родни плеймейтки нападат червения килим в Кан Пиленцата от Монако возят Нора Недкова и Михаела Стоичкова
Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори